Turtă dulce baby-friendly – rețetă de turtă dulce fără zahăr

Biscuiți, Crăciun, Dulci (fără zahăr), Mic dejun, Rețete

În Calendarul de Advent avem o activitate tare drăguță zilele următoare, în care ne propunem să construim o căsuță de turtă dulce. Suntem tare curioși ce o să iasă, așa că am zis să adaptăm întâi rețeta de turtă dulce și pentru cei mici. Turta dulce pentru copii nu conține nici zahăr brun și nici melasă, în schimb, am îndulcit-o cu banană.

Ne-am pus pe treabă și am preparat în paralel ambele tipuri de aluat, unul pentru adulți, cu un pic de melasă și zahăr brut, unul pentru oricine, de la mic la mare – varianta cu banane.

Aluatul cu banană a fost foarte asemănător cu cel “original”, un pic mai elastic și o idee mai deschis la culoare, aproape insesizabil. Au stat la fel de puțin la cuptor până să fie gata. Ne declarăm foarte încântați și de gust, și de textură.

Ingredientul cheie pentru această rețetă este o seară împreună pentru bucătărie, iar încă ceva foarte important pe listă – formele de turtă dulce, ăsta e momentul în care puteți folosi toate siluetele de reni și de fulgi giganți, pentru forme mari trebuie doar să mai adăugați 2-3 minute la timpul de coacere. Pentru data viitoare am pus pe listă și câteva forme cu omuleți și bastonașe.

Noi le-am condimentat tare, suntem iubitori de ghimbir și cuișoare, dar voi puteți adapta după propriul gust, bineînțeles. M-a surprins că nici copiii nu s-au plâns că e prea picantă, ci din contră, au iubit-o și au cerut să repetăm cât mai curând rețeta :D.

Tips & tricks

  • Aluatul se prepară cu ceva timp înainte să îl băgați la cuptor, e foarte important să se răcească bine, adică un minim de 3 ore la frigider. Îl puteți lăsa și peste noapte la răcit, dacă vreți să pregătiți turta dulce de dimineață. Acesta e un pas necesar ca să puteți modela bine aluatul și pentru ca formele să se decupeze ușor, păstrându-și forma.
  • Înainte de a o pune la frigider, este de ajutor să o modelați în formă de disc, ușor aplatizat și să o înveliți în folie de plastic, pentru a nu prelua alte mirosuri.
  • Din cantitățile de mai sus iese aproximativ o tavă. Vă recomand să dublați cantitatea, dacă o faceți pentru toată familia (noi am făcut una cu banane și una cu un pic de melasă).
  • O super activitate este să și decorați turta dulce cu glazură, așa că voi reveni cât de curând și cu o rețetă de glazură baby-friendly.
  • Marginile sunt crocante și sfărâmicioase, interiorul este fraged, mai ales după ce turta stă la răcit un pic. Noi am mâncat-o destul de proaspăt scoasă din cuptor, că nu ne-am putut abține.

Ingrediente

  • 230g de făină
  • 1 banană mică și coaptă
  • 75g unt
  • 1 ou mic
  • 1 lingură de ghimbir măcinat
  • 1 lingură de scorțișoară
  • 1 linguriță de cuișoare pudră
  • 1 jumătate de linguriță de nușcoară măcinată
  • 1 jumătate de linguriță de pudră de vanilie

Ustensile

  • tavă de cuptor
  • hârtie de copt
  • forme de biscuiți/turtă dulce
  • folie de plastic
  • sucitor

Mod de preparare

  • Într-un bol mare, mixați bine untul la viteză medie, până devine cremos și moale. Adăugați banana și continuați să mixați, până la omogenizare. Urmează oul și încă o tură de mixare de până la 1 minut.
  • În alt bol amestecați făina cu toate condimentele: ghimbirul măcinat, scorțișoara, cuișoarele, nucșoara și vanilia. Atenție, cu aceste cantități, amestecul va avea gust intens, ușor picant. Nouă ne place la nebunie aroma asta puternică de condimente. Adaptați ingredientele după preferințele proprii.
  • Adăugați din amestecul uscat în amestecul ud, mixând ușor, până reușiți să le omogenizați. Aluatul va fi destul de dens, ușor elastic. Înveliți bucata de aluat în folie de plastic, aplatizați forma și lăsați-l la rece pentru măcar 3 ore sau peste noapte. Puteți prepara aluatul în avans chiar cu 3 zile, timp în care trebuie păstrat la frigider.
  • Înainte de a coace turta dulce, preîncălziți cuptorul la 175 de grade Celsius.
  • Puneți hârtie de copt pe tavă.
  • Înfăinați blatul de lucru și întindeți aluatul până rămâne un pic mai gros de jumătate de centimetru. Dacă observați bucățele sfărâmicioase, lucrați ușor cu degetele lipindu-l de “aluatul mamă”. Deși prima oară se întinde un pic mai dificil, pe măsură ce vă rămân margini de aluat și le rerulați, el va fi din ce în ce mai modelabil. Cu acest aluat cu banane nu am întâmpinat niciun fel de dificultate, dar din experiența cu aluatul cu melasă, e bine să cunoaștem aceste trucuri, just in case.
  • Folosiți formele de biscuiți pentru a decupa aluatul și puneți-le pe hârtia de copt, la 1 cm distanță unele de altele.
  • Tot aluatul care vă rămâne după decupare se aduce laolaltă și se întinde din nou. Decupăm în continuare, până nu mai rămâne pic de aluat.
  • Turta dulce se ține la cuptor 8-10 minute, în funcție de mărimea formelor. Formele micuțe, până în 10 cm, le coacem pentru 8-9 minute, pentru forme mai mari de 10cm, creștem timpul la 11-12 minute. Dacă doriți ca turta dulce să fie mai tare și mai crocantă (de exemplu pentru construcția unei căsuțe), puteți să o țineți cu câteva minute mai mult. Voi reveni cu detalii sau cu o nouă rețetă.
  • După ce o scoateți din cuptor, lăsați turta dulce la răcit cam 5 minute, înainte să o transferați. Apoi, e numai bună de mâncat, sau de lăsat de tot la răcit și decorat.
  • O puteți păstra la temperatura camerei, acoperită, timp de o săptămână.

Noi am fost tare încântați de rezultat și abia așteptăm să mai facem o tură! Abia aștept să îmi spuneți cum vi s-a părut și vouă! Poftă bună!

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

4 Comentarii

  1. amalia

    Buna, as vrea sa fac dupa aceasta reteta turta dulce nepotelului meu de 1 an si 3 luni. Oare o sa o poata manca sau se intareste foarte tare? Multumesc.

    Răspuns
    • andra

      Nu se întărește foarte tare, dar încercați să faceți biscuiții mai grosuți. Textura e mai degrabă sfărâmicioasă.

      Răspuns
      • Amalia

        Va multumesc tare mult pentru raspuns, o sa va urmez sfatul.

      • andra

        Cu drag, sper să se bucure cel mic <3

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *