Plaje sălbatice – preferatele noastre din Bulgaria

Bulgaria, Călătorii și aventuri, Europa

“For her the ocean was more than a dream, it was a place she needed to visit to find herself and when she returned to the city, you could see the sun in her eyes, the wind in her hair and taste the infinite salt on her lips.” 

Jose Chaves

img_20170704_182031

Sursă foto: arhivă personală

Asta este despre mine. Asta este despre mine și orice mare, ocean, plajă pe care o întâlnesc. Caut cu sete plajele pustii, în care pot să îmi ascult gândurile, în care noaptea cerul rămâne mic pentru atâtea stele, în care marea vine tăcută la picioarele mele desculțe să îmi spună povești din larg. Caut plaje-amintiri care au fost și s-au stins ușor sub umbra trotuarelor. Căci am avut și noi aici, plaje minunate pe ale căror fantome le iubesc.

Așa că am fugit spre sud. Mereu e o idee bună să fugi spre sud. Și am descoperit 3 plaje întinse care ne așteptau tăcând, pe sub corturi și rulote.

1.Krapets

Este cel mai apropiat sat costier de granița cu România, așa că nu a fost foarte greu de descoperit. Pentru mine, Krapets este o poveste, descoperită într-o escapadă din Vama Veche, cu vreo 5 ani în urmă. Am rămas uimită atunci, cum la țărmul Mării Negre, există plaje virgine cu pădure, unde îți poți pune cortul nestingherit printre pini dar în același timp să dormi pe muzica valurilor, să ai umbră și adăpost de vânt, dar plaja să fie la 50 de metri de tine. Fabulos!

received_1508502382545415Krapets are o plajă lungă de câțiva kilometri; se ajunge pe un drum agricol, trecând de lanuri de floarea-soarelui și găsind acolo toată liniștea după care sigur tânjești și tu, ca și noi. O preferăm în timpul săptămânii, când este cu adevărat pustie.

img_20170629_122546Un mic neajuns este reprezentat de țânțarii care la crepuscul fac ravagii. De asemenea, trebuie să te duci pregătit temeinic, cu apă din belșug, cu resurse de foc -dacă vrei să gătești și cu mâncare. Drumul spre sat este scurt însă, așa că pentru cei nu foarte pretențioși, veți găsi câteva restaurante în zonă.

2. Kara Dere

img_20170817_125336De departe, Kara Dere este plaja mea preferată de la Marea Neagră. Se află cam la o oră de Varna și am descoperit-o abia anul acesta. Cică ar fi fost locuită o perioadă lungă de un grup mic de pescari care își spuneau “pirați”.  Drumul este o provocare (ce-i drept mă bucur că e așa, pentru că face parte din cv-ul unei plaje virgine), constând în 3-4 km de drum agricol care se parcurg cu mare atenție în aproximativ 20 de minute.

Kara Dere este tot o plajă cu pădure de pini la doar o aruncătură de con :). Nisipul are granulația perfectă, fin ca o mângâiere dar fără să rămână lipit de tine. Plaja are o lungime de câțiva kilometri buni, și deși încap sute de corturi, locul oferă suficientă intimitate.

img_20170702_195059Pentru aprovizionare, recomand supermarketul din Byala, piața abundentă din Obzor – dintre străzile Trakia și Strandzha și restaurantele din Obzor. Noi am avut surprize plăcute inclusiv pentru cel mic, deoarece au acceptat să ne servească cu doar jumătate de porție, fără sare; Recomand The House Bar & Dinner din centrul pietonal al Obzorului, iar pentru adulți sau pentru cei care au la pachet ceva pentru cei mici – restaurantul Thracian Stan – unde mâncarea tradițională este absolut delicioasă (mai ales kavarma-ua servită în vas de lut încins).

3. Irakli

O altă plajă minunată, în apropiere de Byala și Obzor este Irakli, favorita hipioților. Oricine are respect pentru natură este bine primit pe o astfel de plajă, iar campatul pentru săptămâni bune se practică întreaga vară. Irakli se află lângă Capul Emine – cel mai estic punct al Balcanilor. Se poate face chiar cel mai lung traseu montan neîntrerupt din Europa (650km) de la Kom la Emine, terminând cu o baie în mare, însă am lăsat această aventură pentru un alt an.

img_20170704_182052Dacă dorești să ajungi la Irakli pe calea ușoară (drumul până direct pe plajă este extrem de prost, nu îl recomandăm), atunci vei conduce spre Vaya Beach, care este o plajă amenajată, unde vei lăsa mașina. La Vaya Beach există și un restaurant pe plajă, cu mâncare foarte bună, dar porții extrem de mici și scumpe. Așa că recomand ca aprovizionarea să se facă, de asemenea, din Byala și Obzor. Drumul continuă la pas, trecând prin râul Chaya (este mică trecerea, până la glezne) care se varsă în mare și ajungând pe plaja Irakli, delimitată evident de pancarte.

Plaja este presărată cu vegetație, oameni de calitate și nisip foarte, foarte fin pe o distanță de aproximativ 3km.

*Pentru cei care vor să beneficieze de un minim de condiții și nu sunt pregătiți pentru campatul pe plajă, există o alternativă splendidă în Obzor, din care se poate ajunge relativ repede atât la Karadere cât și la Irakli – campingul Zora, un loc plin de oameni faini și relaxați, cu băi curate, bucătărie utilată, foișoare, gazon și loc de joacă pentru copii.

img_20170705_080701Anul viitor ne propunem să găsim și plajele sălbatice din partea sudică a litoralului bulgăresc, dincolo de Capul Emine, cât timp încă mai sunt libere și netulburate. Voi ce plaje sălbatice cunoașteți?

*Pe parcurs, vom adăuga și alte resurse despre litoralul bulgăresc cu care rezonăm:

5 Comentarii

  1. Mihaela

    Buna, stii cumva daca pe vreuna din plaje putem merge si cu catel?

    Răspuns
    • andra

      Bună, desigur, la Krapets și Karadere sunt bineveniți cățeii. S-ar putea la Irakli să fie ceva restricții.

      Răspuns
    • Anca

      Buna Mihaela, ati mers cu catel? A fost ok?

      Răspuns
      • Cristina

        La Krapets nu se mai poate campa din pacate.

    • Anonim

      Cu cățelul din ditsre,se poate?

      Răspuns

Confirmări/Notificări

  1. Cum alegi plaja potrivită pentru familia ta? - Praf de Stele - […] nudismul. Dacă doriți câteva sugestii de campare, în apropierea României, vă las acest link, cu plajele sălbatice din Bulgaria,…
  2. Prima oară la cort cu copiii - ce trebuie să știi pentru o experiență reușită în camping sau off-camping - Praf de Stele - […] Timpul a trecut, puiul C. a apărut. L-am născut în mai, vara a fost una plină, ne-am mutat în…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *