Idei de meniu delicios și echilibrat pentru Revelion și Anul Nou

Idei de meniu, Rețete

Dacă mi-ar fi spus cineva că o să ador să stăm acasă de Revelion și să mă reîncarc după toată agitația anului, aș fi râs în hohote. Și sigur sigur nu aș fi crezut. Dar decembrie este momentan luna noastră perfectă pentru cuibăreală și nu vedem niciun motiv de a plăti un preț triplu față de cel normal pentru a ne muta în altă parte.

Nu știu de voi, însă noi, de obicei, noi nu gătim mare lucru de revelion. Ne face totuși super plăcere să pregătim câteva aperitive și un tort pentru copii sau un răsfăț pentru adulți din care să știm că putem mânca cu încredere și fără remușcări. Pe lângă asta, s-a format un fel de tradiție de a ne comanda sushi, iar anul acesta am aflat cu bucurie că restaurantul nostru preferat de sushi, livrează și în perioada sărbătorilor.

Hai să vă dau câteva idei pentru zilele de 31 decembrie și 1 ianuarie, dacă și voi vreți să stați la căldurică, să dați petrecere în sufragerie și să vă simțiți ultra glam.

Idei de meniu pentru 31 decembrie și Revelion

Mic dejun

Pe 31 decembrie, ne pregătim încă de dimineață. Trebuie să avem un mic dejun foarte simplu, precum o porție de brioșe sau o banana bread, că doar e ultimul mic dejun din an, trebuie să fie un soi de festin festiv.

  • banana bread cu carob pe care mă tot chinui să o aduc în lumina reflectoarelor, care e chiar mai grozavă decât surorile ei de mai sus, dar n-am avut răgaz. Puteți însă adapta una dintre cele două rețete, adăugând două linguri de carob (pudră de roșcove).

Prânz

După ce ne-am îndulcit un pic și facem câteva exerciții de recunoștință pentru anul ce a trecut, ne pregătim de un prânz light și foarte ușor de făcut, precum:

Masa festivă de revelion/Cina

Urmează apoi și masa festivă, unde creăm cu drag și spor tot felul de aperitive. La loc de cinste trebuie să stea neapărat un platou cu varietăți de brânză, că altfel nu se poate, alături de fructe proaspete și diverse nuci.

Pe lângă acest platouaș, probabil vom mai pune 2-3 aperitive, în funcție de pofta de moment, pe care le vom alege din această listă.

Aperitive

  • gazpacho de castravete cu mentă – aveți nevoie de castraveți, mentă, smântână, cuburi de gheață și puțină apă, pe care să le blenduiți cu înverșunare;
  • Pentru că ne-a rămas ceva varză proaspătă de la sarmale, ar putea fi o variantă și turtele din piure de cartofi umplute cu varză și morcov
  • tartă cu rădăcinoase, preferata mea de iarnă; aveți nevoie de un aluat pentru tartă și de morcovi, cartofi, păstârnac și rădăcină de pătrunjel, unt, ou și pătrunjel;
  • chifteluțe de somon cu sos remoulade (dacă nu vă place varianta cu maioneză, puteți folosi avocado în loc);
  • turnulețe din dovlecel, roșie și mozzarella (coapte la cuptor);
  • salată festivă de sfeclă cu măr la care adăugăm feta, hrean, nuci pecan și sos de muștar cu miere și lămâie;
  • avocado umplut cu gorgonzola, smântână și nuci.

Feluri principale – unde facem comandă

Feluri principale nu gătim în seara de revelion, pentru că, după cum vă spuneam, ne comandăm sushi, din timp, după ce am învățat acum 2 ani că e tare greu să găsești chiar pe 31 decembrie ceva disponibil :D. Așa că anul ăsta vom comanda chiar de la Edo Sushi, dar există și variante pentru alte pofte, de unde puteți încă să comandați, cum ar fi Chefs Experience sau Noeme.

Desert și băuturi

  • Pentru adulți, vom face un tiramisu clasic, cu gălbenușuri pasteurizate și cu frișcă din smântână în loc de albușuri crude;
  • Nu strică nici o băutură sănătoasă care să îi bucure pe cei mici, atunci când noi desfacem șampania și un punch pentru când deschidem noi șampania, poate un punch acidulat sau o limonadă sparkling, neîndulcită, cu fructe de pădure;
  • În plus, pentru savurat pe lângă cină, merge o selecție de nuci de cocos tinere.

Idei de meniu pentru Anul Nou

Mic dejun

Dimineața de 1 ianuarie mai mult ca sigur va începe cu ce rămâne din tort. E suficient de excentric să îți începi așa noul an, și, pentru că torturile pe care le facem în familie nu au zahăr și nici alte bazaconii, ne vom păstra energia pe parcursul întregii zile. Dacă voi nu faceți tort sau nu vă rămâne, vă îndemn să încercați o budincă, se face super simplu și sunt delicioase.

Prânz

Pentru prânz, cum este o zi în care ne răsfățăm, urmează un mușchiuleț de porc sau de vită, marinat chiar de anul anterior și gătit lent, cu garnitură de legume rumenite pe grill, o nebunie.

Cină

Foarte posibil să ne mai fi rămas câteva bunătăți de pe platouașele pregătite cu o seară înainte. Dacă nu este cumva de ajuns, atunci vă propun:

  • salată de năut cu morcov și mărar, faimoasă deja și delicioasă
  • humus
  • baba ganoush
  • guacamole…uns pe o pâine densă cu maia
  • pentru cei mai prinși la înghesuială de foame, o pizza delicioasă de casă
  • pentru cei cu poftă de crănțănit – chipsuri crocante de legume la cuptor cu tot felul de sosuri (blue cheese, guacamole, cheddar cu spanac, pesto proaspăt de busuioc, pesto proaspăt de leuștean)
  • pentru cei cu dor de călătorii – niște fresh spring rolls, alături de un sos sweet&sour făcut în casă

Cam asta e în planul nostru pentru revelionul 2020-2021. Sper să găsiți idei care să vă inspire și să aveți parte de o petrecere excepțională, în siguranță, alături de ai voștri dragi.

Pentru meniul de Revelion în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

*Foto: Pixabay

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *