Yoga pentru copii – cum cultivăm obiceiul de a face yoga pentru cei mici

Activități pentru cei mici, Femeie și mamă, Parenting, Pasiuni și ritualuri

Copiii mei au crescut cu impresia că ziua nu începe până nu se face yoga. În fiecare dimineață, ne îngrămădim cu toții în sufragerie și fie îmi imită fiecare mișcare, fie mă călăresc pe toate părțile, ca să facă parte din concept. Mor de dragul lor când văd cum se agită să facă și ei, cum se bucură când reușesc să stea într-o asană.

Uneori, când dispoziția și timpul ne permit, lucru care se întâmplă din ce în ce mai des, facem o lecție de yoga, adaptată pentru copii. Adică, mă gândesc eu ce poziții le-ar fi lor interesante, le descriu fiecare denumire și pas și ne distrăm împreună. Unele dintre cele mai atractive asane pentru copii sunt cele cu nume de animale sau cele care imită elemente din natură. Și, bineînțeles, cele ușoare, pe care au satisfacția că le pot susține.

Ce aduce bun yoga în viața copiilor noștri

  • La fel ca și pentru adulți, yoga este ideală pentru relaxarea presiunii, pentru înțelegerea propriului corp, pentru a afla care ne sunt limitele și a ni le împinge, pentru bucuria de a face un sport împreună, într-un context necompetitiv, pentru a-și regla emoțiile, pentru a mări flexibilitatea tendoanelor și ligamentelor, a-și îmbunătăți dispoziția și postura.
  • Yoga îi ajută să înțeleagă cum funcționează corpul lor, fiecare mușchi de care devin conștienți. Îi ajută să învețe despre echilibru și coordonare. Cum să fie calmi, răbdători și să o ia de la capăt atunci când nu pot susține o asană.
  • Ne ajută pe toți să ne concentrăm mai bine – încurajează atât adultul cât și copilul să își golească mintea, să se conecteze cu ceea ce simte și cu esența lui. Atunci când avem un singur obiectiv – cel de a sta puternici într-o poziție, învățăm să ne ghidăm corpul și mintea spre a obține cel mai bun rezultat la ceea ce facem în momentul prezent.
  • Încrederea în sine și stima de sine crescută sunt alte avantaje laterale ale practicilor de yoga. Văd bucuria puilor de fiecare dată când reușesc să stea mai mult într-un picior, de exemplu în poziția copacului.
  • Yoga ne ajută să realizăm puterea minții asupra corpului. Să simțim forța trupului nostru și să ne controlăm respirația.
  • Să fim determinați și pereseverenți, să ne reglăm starea emoțională și aptitudinile de a face față situațiilor dificile. Totodată este un mod fain de a ne relaxa și de a te simți bine cu tine. Și un fel bun de a ne petrece diminețile în familie zâmbind, bucurându-ne unii de alții.

De ce echipament avem nevoie ca să facem yoga

Locurile noastre preferate în care facem yoga:

  • sufrageria, fiecare pe câte o salteluță
  • plaja
  • iarba moale din curte sau parcuri

Îmi place că pentru yoga nu avem nevoie de locuri sau echipamente speciale. Singurul echipament cu adevărat indispensabil pentru a da startul antrenamentului este salteluța de yoga și, desigur, îmbrăcămintea adecvată. Noi folosim aceste salteluțe de yoga de la Decathlon, moi, ușoare și foarte simplu de rulat. Mărimea este universală, acestea pentru copii fiind ceva mai scurte decât cele de adulți (au 150cm), iar grosimea este de 5mm. Le-am luat deja cu noi peste tot, inclusiv în parc, unde ne-am relaxat pe cinste pe cântece de mierlă. Pentru că ele vin și cu o chingă de transport, bineînțeles că doresc că și le poarte singuri de colo-colo.

Își întind conștiincios salteluțele, pe care au desenate câteva asane simple. Uneori, vor doar să le facă pe cele desenate pe saltea, alteori facem câte un curs întreg de yoga, împreună.

Iar partea cea mai faină este că am achiziționat fiecare salteluță la un preț mai mic de 100 de lei cu o garanție de 2 ani. În cadrul campaniei active acum, vă puteți echipa copilul pentru mai bine de 80 de sporturi cu această sumă :).

Ce fel de asane și practici sunt recomandate pentru cei mici

La început, nu îi interesa decât să interacționeze cu mine atunci când îmi făceam asanele. Cum am și un ritual stabil de yoga de mai bine de 10 ani, pe care îl fac în diminețile în care nu am timp să urmăresc un video, multe asane erau predictibile pentru ei. Așa micuți, treceau pe sub mine ca și când aș fi un tunel sau se cățărau în spatele meu atunci când știau că urmează să mă ridic, râdeau copios și ne simțeam de parcă ne jucaă mațele-ncurcate.

Cu timpul, am început să exersăm cu practici dedicate exclusiv lor. Pozițiile de yoga sunt inspirate din natură, din lumea plantelor și animalelor – din rădăcinile puternice ale copacilor, din zborul fluturilor sau al porumbeilor, din grația cobrelor. Mișcările și asanele fac cunoștință celor mici cu adevăratul sens al ritualurilor de yoga, îi ajută să se simtă parte din univers, să fie onorați că se țes în pânza fragilă a vieții.

Un exercițiu tare fain pe care îl facem noi în timpul posturilor este să ne jucăm cu imaginația. Cum se simte să fii un copac bătrân de 100 de ani, cu rădăcinile până în miezul pământului? Cum se simte să fii o cămilă purtată prin deșert? Cum se simte să fii un leu fioros în mijlocul savanei sau un șarpe fără mâini și picioare?

Pentru că cei mici sunt în creștere, nu ar trebui să mențină posturi pentru durate lungi de timp, să fie mai free-flowing decât e pentru adulți. Nu uitați să îi încurajați pe cei mici și să le amintiți că nu toate zilele decurg la fel. Uneori avem super multă energie și putem să stăm în asane excelent, alteori ne dezechilibrăm, ne e mai dificil să stăm într-o anumită postare și e perfect în regulă așa. Yoga este despre mult mai multe decât niște posturi fizice. Este despre a te cunoaște, de a conecta mintea și corpul, de a fi mindful.

În afară de practica fizică, puteți practica exerciții de respirație, puteți sta în liniște pentru a simți emoțiile și pentru a observa gândurile, puteți citi o carte despre mindfulness, asculta muzică de relaxare sau chiar colora/crea mandale din elemente naturale, .


Mă bucur mult că cei mici sunt imitatori așa de conștiincioși. Și mă bucur că m-au cunoscut făcând yoga, așa le pot seta un model. Toate astea le antrenează mintea și determină o conștientizare profundă a eului lor, a conexiunii dintre universul larg și microcosmosul corpului nostru. Îi ajută să înțeleagă cum suntem toți făcuți din aceleași elemente, doar manifestate în forme diferite.

Aștept în comentariile voastre asanele preferate ale copiilor. Spor și voie bună!


Acest articol a fost realizat în colaborare cu Decathlon România, parte din campania “Ce poți achiziționa pentru juniorul tău cu 100 lei de la Decathlon“.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.

Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie în familie – în Grupul familiilor călătoare.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *