Vizitând vulcanii cu copiii – Vulcanul Poas din Costa Rica

America, Călătorii și aventuri, Costa Rica, Costa Rica, Iarna la cald

Știți că povesteam de curând despre cât de important cred că este să împletim activitățile care le aduc bucurie celor mari cu cele care le aduc bucurie celor mici. Ei bine, cred că e necesar să adăugăm pe lista celor care satisfac ambele generații, o activitate nouă – vizitele la vulcani.

Dragostea pentru relieful creat de vulcani s-a născut mai ales în iernile petrecute în insulele Canare, unde ne-au fascinat în egală măsură atât uriașul Teide ce privea impunător spre orășelul “nostru” – Puerto de la Cruz, cât și plajele negre, cu nisip vulcanic, câmpurile de lavă sau mâncarea gătită direct la căldura geotermală (Lanzarote). Deși nu este primul vulcan pe care îl vizităm, este primul vulcan activ unde ajungem până în vârf, împreună cu cei mici, care sunt suficient de mari cât să conștientizeze ceea ce facem. Totodată, este și prima oară când vedem craterul unui vulcan activ în toată splendoarea lui, și nu oricare, ci unul dintre cele mai mari cratere active din lume, cu 1.6km diametru.

Cu atât mai mult, o astfel de vizită este o lecție pentru cei care continuă educația celor mici dincolo de grădiniță/școală sau pentru cei care fac orice tip de worldschooling/unschooling/homeschooling și, desigur, pentru adulții pasionați de natură, geologie și geografie.

După cum deja v-am povestit, aventura noastră a început în zona Alajuela, unde ne-am petrecut primele 2 zile, până ne-am “dat” aproximativ pe fus. După ce am zburat și călătorit timp de 26 de ore până să ajungem la destinație, am găsit un loc în care să înnoptăm aproape de aeroport și am început să o cunoaștem pe Costa Rica, locul care ne va fi gazdă în următoarele săptămâni. Iar apoi, ne-am mutat în zona Cordilierei Vulcanice Centrale, în masivul Poas.

Despre Poas

Cei mai faimoși 5 vulcani activi din Costa Rica sunt: Poas, Turrialba, Arenal, Rincon de la Vieja și Irazu. Prin vulcan activ se înțelege că a existat măcar o erupție în ultimii 10 000 de ani. Ultimele erupții ale lui Poas au fost foarte recente, în 2017 și în septembrie 2019, însă nu erupții de lavă, ci de gaze și cenușă, care au explodat așa puternic că s-au văzut chiar din avion.

Parcul Național al vulcanului Poas a fost înființat în 1955 și cuprinde o suprafață de aproximativ 1200 ha. Altitudinea maximă este de 2708m, deși veți găsi ușoare variații pe temă.

Poas este un simbol al forțelor geotermale care au format Costa Rica. Un stratovulcan, adică un vulcan conic care s-a format prin erupții de lavă și curgeri piroclastice. Astfel de vulcani se formează lent, în zeci, sute, chiar mii de ani, au un profil ascuțit, cu un crater în vârf, uneori prăbușit (calderă) și au intervale periodice de erupții explozive și efuzive.

Poas are două cratere, dintre care numai unul se poate vizita în această perioadă, și anume cel care adăpostește un lac acid – Laguna Caliente. Craterul are formă circulară și măsoară 1320m lungime și 320m adâncime. Marginea sa este compusă din materiale piroclastice – blocuri, bombe, cenușe și lave vechi de 7450 de ani. Laguna este fierbinte și acidă, cu temperaturi între 20 și 50 de grade Celsius. Apele sale verzui, sulfuroase și pline de bulbuci se infiltrează în roca fierbinte, dând naștere unor aburi groși. E super fascinant de privit cum se ridică fumarolele spre cerul senin, efectiv simți că vulcanul este în viață. Tot aici, poți observa efectele directe ale ploii acide. În jurul calderei, vegetația este arsă și rumenă din cauza precipitațiilor dese ce udă conul.

Celălalt con are doar 900m altitudine și formă de potcoavă. Este aproape distrus pe flancul sudic și adăpostește un alt lac – Laguna Botos, dar acest traseu nu se poate parcurge în prezent.

Puteți vedea în parc tot felul de păsări (colibri și multe specii necunoscute mie) , mamifere (coioți, nevăstuici, iepuri, soncși, veverița de Poas pe care am văzut-o și noi vizitând vulcanul și tatuul). Ca plante se remarcă umbrela săracului (Gunnera insignis) și stejarul Encino.

Cum decurge vizita în Parcul Național Poas

Trebuie să rețineți, că trebuie să verificați starea parcului înainte de a vă programa vizita, pentru că surprize din partea vulcanului putem avea oricând.

Verificați update-urile despre starea vulcanului pe sursele oficiale SINAC și pagina de Facebook PNVP.

  • După ce doamna de la intrare verifică biletele. Este indispensabil să aveți biletul downloadat dacă nu aveți acces la internet. Este semnal în parc, însă nu peste tot pe drum înspre.
  • Plătiți parcarea și parcați. În Costa Rica se parchează mereu cu fața spre ieșire, face parte din planul de evacuare de urgență al țării, bine implementat la atracțiile turistice.
  • Urmează mersul la spălat pe mâini, desigur, după care fiecare vizitator primește o cască și un scurt instructaj: în engleză, pe foaie, sau în spaniolă, direct de la personal.
  • Drumul până la crater este destul de scurt, de 5 – 10 minute, după care ajungeți direct la punctul de belvedere, unde sunteți anunțați că nu puteți sta mai mult de 20 de minute.
  • Sus, e un loc răcoros, cețos și cu arome de sulf, din când în când. Prima oară când am ajuns, craterul arăta cam așa – vezi poza. Adică da, basically, nu am văzut nimic.
  • Craterul măsoară 1.3km și 300m adâcime și highlight-ul este să stai sus și să privești, atunci când norii se risipesc, noroaiele bolborositoare sulfuroase și apele acide ce uneori se ridică de la sol.
Primul view spre crater

După prima experiență, cam dezamăgiți, am plecat să bem o cafea și să rezolve Alex niște taskuri de la lucru. Însă, chiar când ne apropiam de cafenea, am observat pe cer și pe cameră, că se vede craterul. I-am dat bice înapoi, unde cunoștințele mele de limbă spaniolă ne-au salvat. Am întrebat dacă se poate face vreun discount, că abia am fost acum vreo oră și nu am putut vedea nimic. Ne-a lăsat să ne întoarcem, i-am mulțumit mult, pentru că o altă rezervare ar fi însemnat, mai ales, că putem pierde șansa de a-l găsi însorit. A fost super cool, am pândit vreo 10 minute să se mai ridice din nori și am văzut craterul în toată splendoarea lui. Experiența a fost fabuloasă, aș zice chiar ușor dramatică, cu noi alergând zglobii ca să ținem pasul cu soarele. După această experiență, am ajuns și la niște concluzii, pe care le puteți citi în următoarea rețetă.

Rețeta noastră pentru a observa craterul în toată splendoarea lui

  • închiriezi mașină (dacă nu o ai deja) și verifici prognoza generală în zonă;
  • privești cerul și panorama înspre vulcan, iar când pare că norii se îndepărtează, pornești spre parc, cu internet la dispoziție;
  • când te apropii de intrarea în parc, verifici din nou cerul și camera de pe vulcan, atât cea cu panorama cât și cea din crater;
  • când norii par să se risipească, faceți rezervarea, ea trebuie făcută online dinainte;
  • mergeți în parc și rugați-vă să nu vină alt șir de nori până parcurgeți micul traseu. Bucurați-vă de crater.

Norme de siguranță pe vulcan și contra răspândirii Covid19

  • la intrare toată lumea se spală pe mâini;
  • accesul în parc este oricum limitat, din cauza măsurilor de precauție în caz de urgență; se intră în grupuri mici, din 20 în 20 de minute;
  • după erupțiile puternice de gaze și cenușă din 2018, infrastructura s-a îmbunătățit semnificativ, acum fiind monitorizat nivelul de gaze otrăvitoare din aer, există măști pentru gaze la dispoziția vizitatorilor, s-au construit buncăre de ciment;
  • parcul se vizitează cu cască și doar după instructaj;
  • nu uitați să lăsați natura așa cum ați găsit-o, fără gunoaie și cu nimic mai “puțină” decât este atunci când vă primește. Nu se fumează în parc și nu aveți voie să ieșiți de pe potecile marcate pentru uzul public.

Cum ajungi, cât costă și care este programul

Parcul Național Poas se află foarte aproape de Alajuela, așa că este un must-do la o primă vizită, chiar și dacă faceți o călătorie scurtă în Costa Rica. Drumul este complet pavat, nu este necesară o mașină 4×4.

Tarife și program pentru intrare

Biletele se achiziționează de pe site-ul SINAC. Biletele sunt, în principiu, nerambursabile, excepție făcând cazul în care se remarcă activitate vulcanică și se închide parcul. Se acceptă plata cu cardul.

Intrarea se face începând cu ora 8 și până la ora 14:20, din 20 în 20 de minute – în majoritatea zilelor.

Costurile sunt următoarele:

  • 1000 de coloni de persoane pentru rezidenți (500 pentru copii sau studenți rezidenți);
  • 15 dolari pentru non-rezidenți peste 13 ani, 5 dolari pentru non-rezidenți între 2 și 12 ani;
  • Vizitatorii sub 2 ani și peste 65 nu plătesc.

Tarife de parcare

  • 1000 coloni motociclete
  • 2000 coloni automobile

Servicii disponibile în parc

  • parcare păzită
  • servicii sanitare
  • apă nepotabilă – spre deosebire de alte locuri din Costa Rica, unde apa potabilă este la discreție
  • servicii de prim ajutor
  • cafenea și magazin de suveniruri

Cum să te îmbraci

La altitudinea de 2708m, te poți aștepta la vânturi puternice și temperaturi de 10-15 grade, dar și la arsuri solare dacă ai noroc de o zi senină. Așa că vă recomand:

  • haine confortabile, grosuțe, pantofi închiși de preferat;
  • dacă e soare, pălării și cremă de soare, dacă plouă, pelerine de ploaie, cu glugă;
  • vântul bate puternic de cele mai multe ori, așa că o geacă wind-stopper poate face treabă bună.

Vulcanii în familie

Băieții mei sunt absolut înnebuniți după vulcani iar eu, și noi, adulții, ca oameni pasionați de tot ce îi înconjoară (eu și din postura de geograf), am fost extaziați cot la cot cu ei.

  • Pentru copii, un element grozav al explorării este observarea terenului ce pare de pe altă planetă și posibilitatea de a fi martori în locul de unde, în trecut, aveau loc erupții vulcanice. Vizita la vulcani este o rețetă pentru entuziasm și o posibilitate a-i conecta puternic cu mediul înconjurător.
  • Totodată, copiii învață astfel despre procesele geologice fascinante care se întâmplă pe parcursul a multor mii de ani, vulcanii sunt un loc minunat atât pentru iubitorii de natură, cât și, pur și simplu, pentru călătorii curioși.
  • Super fain e și faptul că în împrejurimile vulcanului se află o pădure deasă, unde poți observa o grămadă de plante exotice necunoscute.

Ce e important să știm înainte să vizităm un vulcan?

  • să studiem ce putem simți, vedea, mirosi la fața locului;
  • să învățăm câțiva termeni de specialitate;
  • să citim despre geologia pământului pentru a câștiga o perspectivă mai bogată în ceea ce privește siturile vulcanice; astfel îi putem ajuta pe cei mici să rețină informația;
  • putem să le cumpărăm celor mici suveniruri precum roci, direct de la fața locului. Astfel, încurajăm activitatea parcurilor naționale, contribuind la bugetul acestora, și îi ajutăm pe cei mici să își formeze amintiri palpabile. O vizită la vulcani este un prilej bun pentru a vorbi despre diverse tipuri de roci și despre cum se diferențiază ele (sedimentare, magmatice și metamorfice), ba chiar să le arătăm cum unele roci vulcanice au densitatea atât de mică încât pot pluti.
  • cercetăm înainte câteva site-uri precum acestea – pot să o fac parte din articolul despre worldschooling despre vulcani.
  • ne amintim de mijloacele de siguranță în apropierea ariilor geotermale și hidrotermale. Acestea pot fi foarte acide și fierbinți – o combinație fatală. Zonele colorate dinspre marginile bazinelor pot fi cauzate de bacterii – nu e o idee bună niciodată să intrați în contact cu aceste ape, ci doar să vă minunați de ele de departe.

Opțiuni de cazare în zona Parcului Național Poas

Nu există cazări chiar în Parcul Național. Noi ne-am cazat la Villa Calas, la 1810m altitudine, în Vara Blanca, orașul pe care credeam că nu îl pupă soarele niciodată. Aveam să aflăm că ne înșelăm, însă, serios, atâta ploaie ca acolo nu am auzit niciodată. Acoperișul cu țigle de tablă răsuna glorios în bătaia ploii, noapte de noapte. Eu iubesc sunetele astea, așa că a fost o bucurie. Iar aerul, mmm, parfumat ca o vază cu flori proaspete. E un miros proaspăt și plăcut permanent în aer, de îți vine să respiri ca să te bucuri, nu doar ca să trăiești.

Ce mi-a mai plăcut super mult la Villa Calas a fost atmosfera din fiecare seară, când prima grijă era să facem focul în șemineu, ca să ascultăm cum troznesc lemnele. Noaptea se lasă destul de rece, dar fiecare căsuță are și aeroterme la dispoziție, așa că nu ne-a fost frig deloc. Mâncarea, spre surprinderea mea, a fost foarte bună și la Villa Calas, iar micul dejun, inclus în preț, ne-a satisfăcut de fiecare dată. Prețul este de 80 – 90 de dolari pe noapte, în funcție de durată și perioadă.

Tot pe lista noastră scurtă se afla și Hortensias Chalets, în aceeași localitate.

Dacă vă doriți o cazare cu mai multe servicii suplimentare și o experiență deosebită, puteți opta pentru Peace Lodge sau El Silencio Lodge and Spa, cu un preț pe măsură, cazări potrivite pentru călătorii scurte și intense.

Ce poți mânca în zonă

Zona vulcanului Poas este bogată în căpșuni super delicioase, la prețuri foarte bune. Se vând pe marginea străzii, la magazinașe speciale, în supermarketuri, absolut peste tot. Unii, la “Fresas del Volcan” le vând chiar la pachet cu frișcă și ciocolată :)). Tot în zonă se vând și Physalis, la toate tarabele, doar că aici au un nume diferit (uchuva) și turte mari de porumb care se mănâncă cu miere de trestie de zahăr, cred că așa îi e numele (miel de cana).

Tot în zona Poas se mănâncă peste tot și trucha (păstrăv somonat) și corvina (biban), atât a la plancha, cât și pane. Vă recomand să nu ratați patacones (banane de gătit verzi coapte) cu sos de guacamole, casado tipico și gallo pinto, ca să vă faceți o idee despre ce preferă să mănânce oamenii în zonă. Pare că regula generală la restaurantele locale sunt porțiile uriașe, și cu orezul merge de minune cu cartofi prăjiți în America Centrală, la fel de bine ca și pastele cu pâine, ce, nu știați?

Am băut ceva super interesant, agua dulce, care seamănă cu o apă de turtă dulce și la miros și la gust și îmi plac și ceaiurile lor cu măr și scorțișoară, mărul fiind probabil ceva exotic pe aici. În zonă sunt și multe plantații de cafea delicioasă, despre care vă promit că revin cu detalii.

Câteva sugestii de restaurante, cu mâncare bună (nu am găsit nimic fancy chiar în zonă) și raport calitate-preț ok, testate de noi sunt:

  • Villa Calas
  • El Descanso
  • Colbert Restaurant
  • Restaurantul de la intrare în La Paz Waterfall Gardens
  • Freddo Fresas

Ce mai poți face în zona vulcanului Poas

  • La Paz Waterfall Gardens, un traseu printre 5 cascade savuroase. Singura decizie proastă a fost cea de a cumpăra poncho la ieșire, oh, ce mult i-am simțit lipsa când a început răpăiala. A fost multă ceață, au fost nori, dar am vizitat toate cele 5 cascade superbe, rând pe rând. Am reușit să vedem și casa cu fluturi, câteva animale de-ale locului, casa cu șerpi și cea cu păsări, însă am ratat broscuțele, orhideele și căsuța în care poți mângâia animalele, deoarece după prânz am uitat complet de ele. Intrarea a fost liberă pentru copii și 46 de dolari pentru adulți (de persoană) și pot spune că prețul este unul corect. De la finalul traseului, te așteaptă un shuttle care te va duce înapoi la recepție. Am și mâncat prânzul acolo, un pic murați, care a fost ok, ne-a plăcut, simplu și gustos.
La Paz Waterfall Gardens
  • Dacă sunteți iubitori de cafea sau de peisaje frumoase, vă recomand o vizită la Starbucks Hacienda Alsacia, iar dacă vreți un tur pe cinste prin plantații de cafea, vă recomand Doka, dar promit să vă spun mai multe într-un articol separat.

  • Planul nostru era să vizităm și o fermă de vaci, unde să putem încerca ceva brânzeturi costaricane, dar din motive de covid19, nu s-a putut. Oricum, am încercat câte ceva la micul dejun și pot spune că e destul de gustoasă brânza zonei, o brânză proaspătă, ușor sărată, care scârțâie ușor atunci când o mesteci.
  • Orășele precum Atenas cu cel mai favorabil climat din lume, conform National Geographic, Sarchi cu ruinele pre-columbiene sau Grecia – cel mai curat din America Centrală, deși toată Costa Rica pare foarte curată, mai ales pentru câți turiști vin aici.
  • Un răsfăț cu căpșuni crescute în sol fertil, vulcanic, absolut delicioase.

Vulcanul Poas este una dintre atracțiile care merită să fie pe lista ta, cu puțin noroc și organizare te poți bucura din plin de tot ce oferă experiența. De când am plecat din zonă, am mai cunoscut doi vulcani, Arenal și Tenorio și sigur nu ne vom opri aici. Vouă vă plac călătoriile în apropierea vulcanilor?

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

2 Comentarii

  1. Gabi

    La obiect!
    Îmi place!
    Mulțumesc!

    Răspuns
    • andra

      Mulțumesc de aprecieri!

      Răspuns

Confirmări/Notificări

  1. 50+ de experiențe fabuloase sau ce poți face în Costa Rica - Momadica - […] scăzute pentru o zonă tropicală, cu vânturi cărora greu le reziști să rămâi în picioare. Preferatul nostru a fost…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *