Celebrăm toamna în toată splendoarea ei, descoperind locuri family-friendly în care să ne simțim bine de la mic la mare; în care să ne relaxăm și să ne distrăm în egală măsură. Împreună cu Alex, soțul meu, și cei trei copii de 6 ani, 4 ani și 10 luni, căutăm cazări care sunt o experiență în sine, din care să ne încărcăm cu energie bună pentru o nouă săptămână dinamică în București.
Nu știu dacă pentru că e toamnă, pentru că ne plac satele unde timpul a spus piua sau pentru că apreciem enorm omenia și lucrurile făcute cu drag, dar din primul moment în care am ajuns la Viscri 125 ne-am îndrăgostit.
În sat am mai ajuns și ca adulți tineri, și ca familie de 3, pe când Carol avea doar 4 luni. Iată-ne întorși acum în formulă de 5, simțind aceeași fascinație aparte pentru casele vechi de secole, cu curți interioare misterioase, ascunse de ochii din drumul mare; cu porți uriașe care fac trecerea de la viața pe uliță la intimitatea familiei.
Cuprins
De ce este potrivit Viscri 125 pentru familii?
Fără dubii, ne dorim pentru copiii noștri să își cunoască rădăcinile, trecutul țării și dorurile care îi definesc pe locuitorii satelor. Raluca și Mihai care au creat acest loc minunat au, de asemenea, 3 copii, așa că au făcut lucrurile cu drag și atenție, pentru a fi cât de child-friendly și family-friendly se poate.
Este un loc în care familiile se simt în largul lor și se întorc an după an și am vrut să aflăm – de ce. Ce motive am găsit?
- Pentru că este un spațiu în care viața curge încet, în tihnă, unde putem avea timp unii cu alții, fără să fim zoriți;
- Pentru că e un bun prilej de a simți cum e să ai bunici la sat și cum se petrece o zi în gospodărie;
- Pentru că este locul perfect pentru copii să zburde în aer liber, să se cațere în copaci, să se joace în locul de joacă lucrat cu iscusință, care le stimulează imaginația; să se ascundă în căsuța suspendată sau să se legene fără oprire în hamace;
- pentru a cunoaște cum oamenii își iubesc meșteșugurile, le dau mai departe și au un rol bine definit în comunitate;
- pentru apropierea de natură – pădurea e la un pas, cu misterele, trufele și traseele ei de bicicletă;
- pentru că e o cultură aparte aici, unică: cultura sașilor care au trăit timp de sute de ani pe pământ românesc;
- pentru mâncarea tradițional ardelenească, gustoasă și surprinzătoare, cu deserturi din care cu greu te abții să nu ceri porție dublă;
- pentru lucrurile mici care ne întorc direct în copilăria noastră dacă închidem o clipă ochii și despre oamenii frumoși care merită o poveste mai lungă, pe care abia o încep în acest articol.
Cum se ajunge la Viscri 125
Noi am plecat vineri de dimineață pe la 7 pe Valea Prahovei și am făcut sub 4 ore. Dacă plecam cu jumătate de oră mai devreme cred că reușeam și să ratăm traficul din București.
Pentru că știam că vom avea nevoie de un popas, am ales o cafenea la marginea Brașovului – Schilthor, unde am savurat o prăjitură suedeză și am băut câte o cafea.
M-au amețit culorile pe drum, efectiv nu știam încotro să îmi întorc privirea. E toamnă superbă pe traseu și o poți admira în toate ipostazele ei: timpurie, în apropiere de București, nehotărâtă pe dealuri, aproape golașă în zonele muntoase.
Preferatele mele sunt zonele în care pădurea de foioase se întrepătrunde cu cea de conifere și ai, de pe marginea drumului, o perspectivă largă ca să vezi combinația: te lasă fără aer de frumusețe!
Din Brașov, mai durează cam o oră până în satul Viscri. Drumul trece pe lângă cetatea Rupea. De îndată ce intri pe drumul pietruit, casele săsești răsar una câte una, colorate și vesele.
Curând pietrele dispar și rămân ulițele chele de asfalt, așa cum le cunoaștem din copilăria noastră, unde pârâie cauciucurile și se ridică ușor praful. E semn că am ajuns în Viscri, sit UNESCO și vestigiu al unei culturi care aproape s-a pierdut.
De la exterior, gardul de la Viscri125 nu îți spune mare lucru despre povestea care te așteaptă odată ce deschizi poarta.
Cum e atmosfera
Doar ce am ajuns și am deschis portiera. Ne-a inundat mirosul de foc de lemne și de pere coapte, căzute peste tot prin iarbă.
Bolta era scăldată în lumina care străpunge fără milă strugurii pârguiți. Am fost îndrumați spre vechea șură, complet recondiționată, unde facem cunoștință cu tanti Vio. Tocmai pregătea ciorba de găină și aburii fierbinți cu miros de leuștean proaspăt ne invitau urgent la masă.
Ciorba s-a dovedit a fi una din cele mai gustoase pe care le-am mâncat în ultima vreme. Dar înainte să aflăm asta, ne-am lăsat conduși de tanti Vio spre casa care ne-a fost gazdă pentru un weekend întreg.
De cum am deschis ușa, m-am simțit ca atunci când mergeam la țară și îmi imaginam cu orele cum se trăia la sat pe vremuri, cotrobăind prin căsuța cu prispă a stră-străbunicilor ce locuiseră cândva acolo.
Focul ardea în sobele de teracotă, iar lemnele așteaptă cuminți în coșuri de paie să le vină rândul. Covoarele de lână păreau că ne mângâie tălpile și oriunde întorceam privirea ne bucurau motivele tradiționale și țesături enigmatice.
Când ne-am întors în șură, am găsit masa deja pusă: ciorba de care aminteam mai devreme lângă un bol de smântână grasă, pâine pe vatră și ardei iute, mămăligă în straturi cu brânză și smântână plus cârnați și murături pentru doritori.
Cumva, am reușit să mai gustăm și din plăcinta cu brânză dulce și stafide. Leili a primit și ea mămăliguță fără sare și smântână, iar masa a luat-o dintr-un scăunel de lemn făcut cu grijă de același meșter care a lucrat tot ce există la Viscri 125.
Ce facilități există
- o căsuță cu două camere și 6 camere comode, tihnite, confortabile, primitoare, cu baie proprie, transformate din foste anexe și din fostul pod. Ele sunt dotate cu pat dublu de 160x200cm plus un pat înalt tradițional (ce poate acomoda două persoane) sau o laiță (care poate fi transformată într-un pat single)
- sus, deasupra sălii de mese din hambar, e o sală de socializare, cu jocuri, cărți pentru toată lumea
- restaurant și terasă cu mâncare gătită proaspăt
- parcare privată în curte, gratuită
- un loc de joacă desprins din lumea spiridușilor, complet făcut din lemn și sfoară
- livadă și grădină organică proprie, cu minunății care ajung direct pe masă, în fața ta
- zonă de spa care include o cameră de liniște, o cameră de masaj, o saună și două ciubere. Așa rău ne pare că timpul nu ne-a permis să le testăm!
- sală de ping-pong, fussball și alte jocuri
- închiriere biciclete
- wifi în toată locația
Cum arată camerele
Noi am stat chiar în căsuța de la stradă, o experiență magică pe care aș repeta-o oricând.
Casa are două dormitoare și acomodează 5-6 persoane. Pe holul încăpător copiii și-au montat străduțele de jucărie imediat ce am ajuns, printre traversele cusute de mână.
Baia este recondiționată în același stil tradițional săsesc și modern deopotrivă.
Fiecare cameră are o sobă de teracotă și un coș cu lemne de foc, paturi încăpătoare cu saltele confortabile, dulapuri cu sertare vopsite și chiar anul confecționării scrijelit în lemn.
Toate sunt recondiționate fără cusur, lucrate cu materiale recuperate și ecologice.
Covoarele sunt cusute cu motive tradiționale, din lână groasă, iar în casă e liniște și tihnă, te îmbie să scrii, să citești, să te joci, să râzi.
Geamurile au obloane exterioare de lemn, dacă vreți dimineți leneșe iar televizorul lipsește; exact așa cum trebuie să fie.
Fiecare cameră are și un birou atent lucrat, iar în unul din dormitoare am descoperit chiar o mică expoziție de piese ceramice superbe, agățate pe perete. În fața oglinzilor din alte vremuri, se află câte o vază mică cu crenguțe de măceș, să nu cumva să uiți că dincolo de pereți te așteaptă toamna.
În baie ne așteptau cosmetice de la l’Occitane cu arome delicioase și un duș încăpător, așa cum se cuvine pentru o familie de 5. Ne-a plăcut maxim că au în baie s-a păstrat un dulăpior original, cel pe care stă chiuveta.
Momentul cu adevărat magic al zilei s-a petrecut la interior. Imediat după apus, când ne întorceam de la plimbare sau de la activități și intram în casă să facem focul în sobă, copiii se adunau la gura ei, curioși de cum decurge ritualul și cu noi un pic obosiți și fericiți în jurul lor.
Cum este mâncarea
Viscri 125 este o cazare child-friendly în care poți opta să ai toate mesele on-site.
Și nu oriunde, ci chiar în fosta șură. Aceasta era folosită în trecut pentru vitele și caii familiei și pentru depozitarea fânului în pod. Ca toate șurele, avea și rol de protecție, fiind prima linie de apărare împotriva atacurilor repetate ale invadatorilor.
Astăzi, șura impecabil recondiționată cu podele din piatră și bârne din lemn vechi este spațiul de luat masa, unde tanti Vio pregătește bucate tradiționale și muuulte ciorbe. Este mare, încăpătoare – are o capacitate de aproximativ 40 de persoane și se deschide într-o terasă înspre grădină și livadă.
Ce trebuie neapărat să știți despre mâncare este faptul că multe dintre elementele cheie ale rețetelor sunt cultivate chiar în grădina de legume din spatele șurei. De asemenea, multe dintre ingrediente vin direct din sat sau din regiune.
Am fost surprinsă să aflu că majoritatea semințelor cultivate în grădină provin de la o mică comunitate Amish din Missouri, care salvează semințe rare din jurul lumii de mai multe decade. În plus, nu este nevoie nici de folosirea fertilizatorilor, pentru că solul nu a fost folosit o vreme lungă înainte de reamenajarea grădinilor și are tot ce îi trebuie.
În meniu veți găsi rețetele tradiționale adaptate pentru a introduce legume antice sau exotice în meniu, astfel încât puteți gusta sarmale în frunze de kale, supă de fasole cu varză neagră, quiche cu mangold sau supă cremă de fenicul.
Ciorba este baza aici, e un adevărat cult. Am avut mereu ca prim fel și la prânz și seara tot felul de ciorbe și supe, ardelenești sau internaționale. Toate făcute în casă, aduse cu drag la masă în veselă aleasă. Atenția la detalii și la bunăstarea oaspeților a completat perfect gusturile delicioase de care ne-am bucurat.
Sala de mese este echipată cu scăunele de lemn pentru cei mici, meșterite de același tâmplar al satului în grija căruia s-a aflat tot mobilierul.
Există variante vegetariene și se poate găti pentru diverse restricții alimentare. Noi am avut nevoie de meniu baby-friendly fără sare și zahăr pentru Leili, care a primit mămăliguță fără sare cu smântână, ouă și carne gătite fără sare, fructe și legume proaspete, iaurt și brânză dulce.
Micul dejun este de tip bufet, iar prânzul și cina sunt servite la masă, după un meniu prestabilit.
La micul dejun am găsit brânzeturi locale și de import, slănină și mezeluri, zacuscă, iaurt, cereale, nuci, legume proaspete, dulceață de casă, miere și ouă gătite în orice fel, la cerere.
La prânz am experimentat feluri de mâncare consistente lângă nelipsita pâine pe vatră, balmoș, ciorbă de găină, supă cremă de linte, pulpe de pui dezosate pe grill cu legume sotate, chifteluțe de mai multe feluri.
Cina a fost și ea mereu consistentă, cu două feluri de mâncare plus desert. La felul I, nu au lipsit felurile tradiționale locale precum ciorba de cartofi cu tarhon sau supa de roșii cu găluște, iar felul doi a fost fie mâncare de mazăre, fie iahnie de fasole, fie preparate din carne.
Deserturi – am avut parte de gogoși calde, plăcinte cu brânză dulce abia scoasă din cuptor și stafide și chec super pufos și aerat.
Dintre băuturi se remarcă țuica în țoi, apa la carafă și, desigur, cafea, ceai, limonadă. Apa de la chiuvetă este POTABILĂ, un aspect super de apreciat.
Ce activități poți face la fața locului
Sunt sigură că știți despre Viscri că este un sat cu biserică fortificată. Că puteți vedea satul de sus, din turnul bisericii sau că puteți vizita expozițiile temporare și permanente de la Viscri 163, unde se află muzeul din Casa Prințului Charles.
Însă am avut o grămadă de opțiuni rezervate chiar la Viscri 125:
– Ne-am plimbat cu căruța prin sat și pe dealuri, până sus, de unde domnul Inea ne-a arătat că tot Viscriul încape într-o poză;
– L-am vizitat pe Mati, fierarul satului, unde băieții au primit câte o potcoavă de fier în miniatură, încinsă și modelată chiar sub ochii lor;
– Am privit cum se împâslește lâna și cum se confecționează papucii din pâslă;
– Ne-am jucat la locul de joacă și în căsuța suspendată de la cazare, lucrate cu pricepere cu propriile mâini de tâmplarul satului, Ronny, din lemn de pădure;
– Ne-am relaxat în zona de hamace, ping-pong, petanque, darts, badminton, fussball și am citit povești în dormitorul mare;
– Am descoperit șahul, cărțile de bucate și șinele de tren din spațiul comun;
– Am mișunat printre ierburile alese cultivate în grădina organică și am făcut un concurs de ghicit plante;
– Ne-am plimbat prin sat, unde ne-am minunat de fațadele colorate și pline de viață ale caselor sau am numărat vacile și caii de pe marginea drumului;
– Șiii, pe seară, am reușit să facem ceva ce ne propusesem de mult timp: am fost la vânătoare de trufe negre de toamnă și am fost total impresionați de Aki, cățeaua care a reușit să găsească trufele crescute la 10cm adâncime în sol.
Nu a trebuit să ne chinuim prea mult pentru a găsi persoanele potrivite pentru toate aceste activități, doamna Vio s-a ocupat să ne programeze întâlnirile cu fiecare dintre acești oameni minunați, cu ajutorul cărora povestea noastră din acest weekend a fost completă.
Deoarece timpul a fost scurt, ne-au rămas multe activități și pentru data viitoare precum:
- filmele pe proiector retro
- vizită la stupi cu Tataie Nae
- vizită la cuptorul de ars cărămizi, în compania lui Gheorghiță
- ture cu bicicletele prin pădure sau prin sat
- călărie la unul din cele două centre cu cai din zonă
- la căutat de urși în dealurile din apropiere
- activități sezoniere precum strânsul fânului în căpițe în iulie alături de familiile satului
- la studiat diversitatea de flori sălbatice, unde cresc multe specii dispărute din restul Europei – despre care s-a scris The Transylvania Florilegium, o colecție botanică impresionantă despre plantele din zonă, lucrare dirijată de fundația Regelui Charles
- o vizită la stână, cu degustare de brânzeturi proaspete
- spa-ul cu saună, ciubăr și cameră de masaj
- picnic în zonă; poate fi pregătit la bucătărie un coș de picnic contracost
- drumeție – există în zonă câteva trasee ușor accesibile, deși nemarcate
Ce activități poți face în zonă în afara Viscri 125
- Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri, unde poți vizita Muzeul Civilizației Săsești, cel mai înalt turn al bisericii, dar și expoziții temporare precum cea de teracotă din Mediaș
- Casa Prințul de Wales
- Cetatea Rupea
- Vulcanii noroioși de la Homorod
- Complexul geologic de la Racoș cu vulcanul stins, coloanele de bazalt și Lacul de Smarald
- Alte sate cu biserici fortificate: Saschiz, Cloașterf, Criț, Meșendorf
- Gorunul de la Mercheașa
- Cheile Dopca
- Pădurea Bogății
Ce zic copiii
Copiilor le-a plăcut foarte mult la Viscri 125 așa că au concluzionat că trebuie inclusă pe lista noastră de cazări child-friendly. De cum am ajuns în spațiul comun, am urcat la etaj, unde am găsit o grămadă de jocuri și de cărți. Copiii au dat iama în șah, unul din jocurile lor preferate.
Un moment de entuziasm maxim al copiilor a fost vânătoarea de trufe, fără doar și poate. Își doreau de mult timp să trăiască această experiență, la fel ca și noi, de altfel, și au savurat-o din plin.
Le-a plăcut foarte mult și plimbarea cu căruța prin sat și pe dealuri, le place orice are legătură cu caii, nu știu cui or fi semănând 😛 haha.
De la locul de joacă i-am luat cu greu, nu s-ar mai fi oprit din cățărat. Însă am reușit, promițându-le că vom juca un fussball și un meci de ping-pong.
Ce le-ar mai plăcea cu siguranță foarte tare însă acum nu s-a potrivit, ar fi o plimbare cu bicicletele prin pădure. Sigur ne vom întoarce pentru a ne distra și pe traseele dintre satele transilvane pe două roți.
Bine de știut
- adu cu tine cash, iar dacă ai uitat, găsești bancomate la Bunești sau la Rupea;
- ia cu tine scutece și șervețele, în Viscri sunt doar câteva magazinașe de sat;
- camera se preia la ora 14 și se eliberează până la ora 11;
- există pătuțuri de lemn pentru bebeluși și scărițe Ikea pentru copiii mici, care pot fi aduse în cameră, la cerere;
- programează din timp activitățile extra, pentru a putea alege ora dorită;
- spațiul de spa se folosește pe bază de rezervare. Este nevoie de cel puțin o oră pentru a încălzi sauna. Programările la masaj se fac cu o zi înainte;
- se țin aici diverse workshop-uri: de gătit, de pictură, de decorațiuni interioare, de decorat dovleci, de yoga, de fotografie, precum și team-buildinguri, întâlniri de lucru și conferințe;
- nu se fumează în spațiile interioare, doar în locurile amenajate pentru fumători la exterior;
- în sala de socializare, care este aflată la etaj este bine să țineți aproape bebelușii, deoarece spațiile dintre scândurile gardului sunt ușor largi;
- bicicletele se închiriază cu 20 euro pe zi;
- este permisul accesul cu animalele de companie;
- copiii mai mici de 6 ani au acces gratuit iar pentru cei între 6-16 ani se plătește 50% din tariful de cazare;
- pentru cerințe speciale de meniu, vorbiți cu tanti Vio, sigur are o variantă potrivită pentru gustul vostru.
Ce ni s-a părut unic la Viscri 125
Cel și cel mai mult la această cz ne-a plăcut atmosfera de sat uitat de vreme, pe care o simți cu tot trupul la orice pas în curtea și casa de la Viscri 125. Însă nu putem trece cu vederea ce experiență pe cinste e să înveți meșteșugurile direct de la meșterii satului sau să vezi în grădină plantele pe care le vei testa mai apoi în tot felul de rețete inedite.
Cum faci o rezervare la Viscri 125
Rezervările se pot face direct pe site-ul Viscri 125, unde puteți alege camera care vi se potrivește. Aici puteți vedea detaliile și prețurile pe noapte, care includ micul dejun.
Acest articol a fost realizat în colaborare cu Viscri 125, parte din seria “Family-friendly în România”.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.
Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România.
0 Comentarii