Bineînțeles că după ce am descoperit că există piese de teatru pentru piticii mici-mici, m-a luat valul și am vrut să văd cât mai multe opțiuni. Tot săpând, mi-am făcut o scurtă listă pe care vreau să o împărtășesc cu voi. Lista cuprinde locurile în care vreau să ajung unde se joacă piese de teatru pentru copii sub 3 ani, dar și câteva din categoria de vârstă imediat următoare. Unele dintre ele sunt teatre în toată regula, altele sunt diferite instituții care organizează ocazional sau regulat astfel de evenimente.
De ce să mergi la teatru cu copii atât de mici? Eu cred că dragostea pentru artă poate fi insuflată adânc când copiii sunt încă mici. Pentru ei este un mod în plus de a interacționa cu lumea cea mare, de a-și dezvolta creativitatea, de a învăța comportamentele adecvate societății în care trăim, de a-și cultiva răbdarea și concentrarea, de a învăța să aprecieze arta teatrală. Teatrul îi inspiră și îi încurajează să își folosească imaginația. În plus, poate deveni o tradiție de familie foarte frumoasă, chiar dacă pentru adulți piesele nu vor fi la fel de incitante. O privire spre fețele lor luminoase și fascinate în timp ce își trăiesc experiența ne va confirma că piesele de teatru pentru copii chiar merită.
Iată și locurile care mi-au atras atenția:
0+ ani
- Lumea lui Momo (0+ ani) – cu proiectul Momolino. În general, evenimentele sunt pentru copiii mai mari de 3 ani, însă găsiți și câteva piese la care să nu existe limită minimă de vârstă;
- Hotel Caro (0-5ani) găzduiește de asemenea evenimente pentru copii, printre care și spectacole de teatru, mai ales cele ale ONG-ului Tăpușele. Piesele de teatru sunt adaptate pentru copii chiar cu vârsta de 1 an. Aici se joacă piese precum “Omida mâncăcioasă” sau “Ridichea uriașă” care constituie o punte între lectură și teatru.
- Teatrul din Podul Meu (0+ ani) – proiect cultural educațional dedicat familiilor și imaginației.
1+ ani
- Teatrul Ion Creangă (1+) – despre piesa la care am participat împreună cu micuțul meu am scris aici. Piesa face parte din programul “Educația timpurie” care are ca motto – “Bebelușul este o persoană” (Bernard Martino, scriitor francez). Piesele care se joacă aici se adresează copiilor începând cu 1 anișor.
2+ ani
- Cărturești Carusel (2+) – aici au loc spectacolele trupei Juxi Magic, un proiect început de niște mămici curajoase, cu piese de teatru pentru copiii mai mari de 2 ani.
- În picioarele goale (2+) – un spațiu care încurajează jocul nestructurat, deschis în sectorul 3. Au loc aici spectacole de teatru – atelier, precum “Omida mâncăcioasă”, în colaborare cu Tăpușele.
3+ ani
- Teatrul Țăndărică (3+) – un teatru la care abia așteptăm să ajungem. Din stagiunea curentă însă, un singur spectacol are recomandarea de vârstă 2+, iar acesta nu are nici o reprezentație programată, așa că vom mai aștepta un pic. În schimb, pentru copiii mai mari de 3 ani, teatrul Țăndărică dispune de o listă atrăgătoare de piese interesante.
- Opera comică pentru copii (3+) La Opera Comică, vârsta recomandată minimă este de 3 ani. Aici puteți găsi spectacole de operă, operetă, balet, teatru și musicaluri. De abia aștept să dăm iama în ele, doar să mai creștem un pic.
- Teatrul Coquette (3+) – este un conac boieresc ce pare rupt de prezent, de pe Calea Călărași, are o secție specială pentru copii, numită Mini Coquette. Aici găsiți și spectacole în limbile engleză, franceză, germană. Întrucât majoritatea pieselor nu au vârsta recomandată trecută pe site, nu am aflat care este cea mai mică vârstă de la care puteți vizita teatrul.
- Teatrul de Magie (3-10 ani) – spectacolele de magie se adresează în special copiilor cu vârste curpinse între 3 și 10 ani.
- Teatrul Elisabeta (3+) – un teatru tinerel, unde se joacă și câteva piese de teatru pentru copii.
Fără specificații de vârstă
- J’ai Bistrot – deși încă nu s-a deschis terasa, merită menționat în lista mea, pentru că îmi place mult locul și, de fiecare dată ne simțim bine acolo. J’ai Bistrot are un program de teatru pentru copii în grădină, vârsta minimă depinzând de piesele jucate în sezonul respectiv. Să vedem ce ne pregătesc vara aceasta!
- Restaurant Dineș din Parcul Carol – Cei de la Dineș au inițiat recent programul Duminica în familie, astfel că în fiecare duminică dimineață se joacă piese de teatru pentru copii.
- Clubul Țăranului – au loc spectacole de teatru pentru copii în fiecare weekend.
- Ludotech – un start-up educațional pentru părinți și copii, unde se petrec multe spectacole și ateliere, precum teatrul cu umbre.
- Teatrul de pe Lipscani – programul pentru copii este în colaborare cu Teatrul Zurli; au loc săptămânal piese de teatru pentru cei mici.
- Teatrul Stela Popescu – Spectacolele pentru copii se joacă la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor.
Lista este în continuă actualizare, așa că orice sugestii și recomandări sunt binevenite. Mi-ar plăcea să aflu și despre experiențele voastre avute cu cei mici în aceste locuri sau în altele de profil. Haideți să facem o listă lungă de cultură! 🙂
0 Comentarii
Confirmări/Notificări