Totul despre worldschooling și cum educația prin călătorii ne-a devenit mod de viață

Călătorii și aventuri, Nomazi digitali, Parenting, Worldschooling

Îmi doresc pentru copiii mei să fie liberi. Neîmblânziți, neobosiți, nestruniți. Să alerge liberi, să țipe, să sară, sâ cânte, să strige, să viseze cu ochii deschiși, să râdă în hohote, să fie vii și fericiți. Să le dau spațiul de care au nevoie să învețe lucrurile în ritmul lor, să își petreacă timpul făcând ce le place. Să le fie întrebările mai importante decât răspunsurile, să se prețuiască mai mult pentru ceea ce sunt, decât pentru ceea ce fac. Copiii mei.

Avem norocul să trăim în epoca în care putem alege ce tip de educație ne dorim pentru copiii noștri. Aceste metode chiar poartă un nume, au criterii clare, ne putem inspira din mii de surse offline sau online și ne putem aduna pe drumul aceleiași chemări, cu grupuri de oameni care cred în aceleași lucruri și au aceleași principii ca noi. How cool is that?

Ce este worldschoooling-ul?

Eli Gerzon spune despre worldschooling astfel: “It’s when the whole world is your school, instead of school being your whole world.” 

Curentul de worldschooling (numit uneori sau incluzând și travel schooling, roadschooling și alte varianții pe temă), există de mult timp, indiferent cum îl numim. E vorba de a adopta un stil de viață dedicat învățării prin experiențele directe cu lumea și călătoriile. Worldschooling-ul lărgește clasa de studiu a copilului la lumea întreagă, cu ajutorul căreia înțelege lucruri. Cu alte cuvinte, omul cât trăiește, învață :).

Noi, vizavi de educația copiilor noștri, am abordat o metodă lejeră, care să se potrivească stilului nostru de viață și profităm cât mai mult de anii ăștia fragezi ca un chec cald, care nu se mai întorc oricât i-am chema. De fapt nici nu i-aș spune metodă, e prea rigid pentru lucrurile pe care le facem. Ascultăm dorințele lor, ne ghidăm după interesele lor și încercăm să le oferim picătură cu picătură, câte un pic din viața adevărată.

Nu aș zice că mergem chiar pe Unschooling (o metodă de învățare ghidată doar de copil), dar nici chiar pe Homeschooling clasic (unde primează structura și ghidajul părintelui). Homeschooling-ul a apărut ca alternativă încă de la începuturile școlii tradiționale, pentru că părinții își doreau să transmită alte valori sau credințe copiilor lor. Azi, din ce în ce mai mulți părinți caută alternative la sistemul clasic, pentru că fiecare copil are multe de câștigat atunci când își urmează pasiunile și interesele și când învață într-un mediu mai puțin competitiv.

Cum facem noi worldschooling?

  • Atunci când plecăm în călătorii, dedicăm timp special obiectivelor preferate de copii, acolo unde ei pot învăța direct lucruri despre lume, fie noi, fie cele față de care arată interes, pentru a le aprofunda
  • Când suntem în orașul nostru, dedicăm foarte mult timp jocului liber, despre care credem cu tărie că este cel mai bun lucru pe care l-il putem oferi. Însă, foarte des, alegem plimbările în natură, pe străzi vechi sau la muzee și diverse activități, pentru a-i expune pe cei mici la tot felul de lucruri interesante.

Wildschooling și nature-based learning, Montessori, Waldorf și Reggio Emilia sunt toate metode care mă inspiră și pe care de multe ori le urmez involuntar, natural în joaca cu copiii mei. Pe lângă asta, nu știu dacă există sau poartă vreun nume, dar ceea ce eu aș numi book-led play and learning (adică luăm o carte care ne place și pe baza ei inventăm o grămadă de activități). Suntem foarte apropiați de cărți, ele fiind motorul multora dintre căutările noastre, sau invers, punctele de referință la care ne întoarcem să aprofundăm ceea ce învățăm din experiență. Iubim mult cărțile și ele vin peste tot cu noi, în lume, oricât de greu ar cântări bagajul.

Construcții și imaginație pe plajă

Însă cel mai mult și mai mult, ne bazăm pe educația prin călătorii, fie în lumea largă, fie în țara noastră, pentru că, credem noi cele mai grozave lucruri se învață prin propria experiență și am vrea ca cei mici să simtă pe pielea lor această idee. Am povestit de multe ori care sunt dece-urile care stau în spatele deciziei de a călători cât mai mult alături de copii și ce învață cei mici de pe urma acestor experiențe. Eu cred, cu tărie, că le datorăm celor mici spațiul, libertatea, dreptul absolut și suprem la joacă liberă și ghidaj cu grijă atunci când își exprimă preferințele și curiozitățile.

De ce să îi educi pe cei mici prin călătorii?

Când am auzit prima oară de acest concept, aveam mai bine de 2 ani de practică cu puiul C. în ceva ce nu știam că poartă un nume. Să tot fie vreo 4 ani și jumătate de când am ales acest concept ca prioritate. Pentru că nimic nu ne rămâne mai adânc imprimat în conștiință ca adevărul dobândit pe baza experiențelor pe propria piele. Să fim serioși, oricât de mult ne-am strădui, o clasă de școală nu poate să substituie lucrurile pe care le învățăm pur și simplu trăind. Iar când sunt mici, copiii absorb absolut tot de la părinții lor, care sunt cele mai cele modele. Pregătind copiii într-un mod autentic, poate vom avea generații care să înțeleagă nevoia implicării fiecăruia dintre noi pentru a avea un viitor mai bun, pentru a avea grijă de mediul înconjurător, de a iubi și respecta oamenii.

Învățând despre fluturi, Costa Rica

A nu se înțelege că blamez școala tradițională. Consider că a schimbat viața multor oameni și că are super potențial să o facă în continuare acolo unde educația este încă un lux. Dar, totodată, trebuie să recunoaștem că școala este o construcție artificială, care împarte realitatea în subiecte care se învață separat. În worldschooling, totul se întâmplă organic, învățând din experiență în experiență, pas cu pas.

Despre sentimentul de apartenență la comunitatea de worldschooling

Fiecare familie care practică worldschooling-ul este diferită, însă sigur avem câteva lucruri în comun:

  • dorința de a cunoaște lumea
  • dorința de a învăța făcând, experimentând
  • o abordare holistică în învățare
  • nevoia de flexibilitate și încurajare a copilului în talentele proprii
  • dorința de a înțelege și de a empatiza cu diverse perspective

Încă de la prima călătorie pe termen lung ca familie am cunoscut o mulțime de oameni care își petrec viața așa ca noi și am fost fascinați de fiecare poveste în parte. După iernile petrecute în Canare, am migrat ușor spre ierni spre alte continente, unde am început să ne împrietenim cu din ce în ce mai mulți oameni cu pasiuni și viziuni comune.

Cu Rachel, cea care ne-a spus cum se numește ce facem noi, ne-am împrietenit în Koh Lanta, o insulă pe ale cărei plaje am lenevit și ne-am educat două ierni la rând. O vedeam diminețile la Thai Cat, predând matematică fetițelor ei zvăpăiate sau serile la Fat Turtle, la un cocktail cu prietenii. Ne-am întâlnit și a doua iarnă în Koh Lanta, unde e un fel de hub al worldschooling-ului, așa cum e Chiang Mai-ul al nomazilor digitali. De fapt, cele două se și întrepătrund puțin. De atunci am cunoscut tot mai mulți părinți care fac asta, pe termen lung sau doar o vreme. Faptul că ne educăm copiii în timp ce călătorim, de fapt ne educăm copiii prin călătorii, pare să ne apropie surprinzător de mult de alți oameni care fac același lucru.

Tipuri de worldschooling și cum să îți permiți să faci worldschooling

Există muuuulte moduri în care poți face worldschooling, trebuie doar să îl găsiți pe cel care vi se potrivește: puteți avea un gap year, puteți face unschooling, să deveniți nomazi digitali sau să îi înscrieți pe cei mici la diverse cursuri/școli prin diferite părți ale lumii.

Worldschooling se găsește în toate măsurile și culorile. Poate fi cu normă întreagă, redusă sau făcând mici excursii din când în când. Puteți chiar merge pe varianta în care copiii voștri să aibă o experiență școlară de 2-3 ani în altă țară, sau să participe la alte tipuri de schimb de experiență.

Din nou vă spun, nu trebuie ca lucrurile să fie albe sau negre, să vă vindeți casa sau să câștigați la loto, deși nu ar fi deloc rău. Ca să faceți worldschooling, puteți să:

  • aveți joburi remote
  • fiți atreprenori, freelanceri și să vă folosiți de asta în călătoriile voastre
  • să abordați o perspectivă minimalistă și să reduceți cheltuielile pentru bunuri materiale
  • să vă valorificați skillurile în locurile pe care le vizitați (dacă știți să cântați, să faceți yoga, să faceți craft-uri etc.)
  • să vă închiriați casa de bază
  • să apelați la resurse gratuite și low-cost pentru educație
  • sau da, să aveți suficienți bani strânși sau venituri pasive încât să procedați fix așa cum vă doriți

Cât timp vom face noi worldschooling?

Sunt absolut surprinsă de fiecare dată când văd câte lucruri își amintesc copiii mei de 4 ani și jumătate și 2 ani și jumătate. Eu cred că, oricât ar fi de mici, toate experiențele astea se construiesc ca baza unui turn, pe care ei îl vor clădi puternic mai departe.

Educația este un subiect care ne-a interesat mereu și care va fi pe lista priorităților atunci când vom decide unde ne vom petrece viitorul. Uneori mă întreb cum ar decurge viața noastră dacă am continua așa până la vârsta de liceu, de exemplu. Cum s-ar simți copiii? Cum le-ar fi peste ani? Așa am descoperit viziunea despre lume a unei fete care a fost “worldschooled” și ce crede ea că a învățat datorită acestei metode – găsiți articolul aici.

Nu știm exact dacă vom continua strict așa când cei mici vor crește. Ne gândim deseori că am vrea să le oferim celor mici și experiența unei școli și a unei comunități, dar nici nu vrem să renunțăm la călătoriile lungi și la acest stil de viață care ni se potrivește mănușă, așa că, cel mai probabil, vom găsi o cale.

Ce destinații sunt potrivite pentru worldschooling?

Nu există țară care să nu ne fi plăcut și în care să nu mai vrem să ne întoarcem. Cred, însă, că marele avantaj de a-i educa pe cei mici prin călătorii, este faptul că îi poți expune la medii foarte diverse, foarte diferite de locul în care trăiți de obicei, atât ca geografie, cât și ca impresii culturale, climă sau faună. Încercăm ca în fiecare loc în care mergem să avem contextul potrivit pentru pasiunile lor.

Vulcanul Poas, Costa Rica

De exemplu, acum că suntem în Costa Rica, am profitat din plin să învățăm foarte mult despre natura cu faună abundentă, vulcani și aventură, pasiuni constante în viața picilor noștri. În Chiang Mai și în împrejurimi, am vizitat sanctuare de elefanți, temple budiste și am făcut cursuri de gătit. În Bali, ne-am imersat în cultura hindusă și lanuri de orez. Pe insulele din Asia am făcut snorkeling, clase de crafting din bambus, am cules nucșoară de la ferme și ne-am împrietenit cu comunitatea locală. În Franța, am făcut tururi de artă, activități urbane și am observat coloniile de flamingo din Delta Ronului. În Grecia, am învățat despre Antichitate și am înotat mult.

Din fiecare loc pe care l-am vizitat ne-am luat energie și am aflat lucruri minunate și aș putea să vorbesc despre asta încă vreo sută de articole (poate am să o și fac, dacă vă ameninț :D).

Avantajele worldschoolingului

În aer liber, mai puțin când dormim – Koh Muk (Koh Mook)
  • cel mai mult îmi place că celor mici li se imprimă adânc în cunoștințe faptul că învățarea este un proces care poate avea loc oricând, oricât, oriunde, nu ceva ce începe și se termină între marginile unei bănci;
  • în plus, petrecem enorm de mult timp afară, atunci când călătorim (peste 5 luni pe an), suntem măcar 8-10 ore în aer liber, zilnic;
  • învățăm să ne adaptăm la tot felul de locuri, să cunoaștem perspective noi și să accesăm resurse internaționale;
  • skilluri potrivite pentru viața adevărată;
  • înțelegerea diferitelor culturi și viziuni;
  • adaptarea la diferite tipuri de comunități;
  • timp de calitate petrecut în familie.

Părți mai puțin plăcute

  • dor de prieteni și familie, dar pe asta am rezolvat-o așa: călătorim în calupuri de 6-10 săptămâni;
  • overwhelming, poate nu te-ai aștepta, dar să fii mereu pe drum, nu e nici pe departe așa ușor cum pare. Pe lângă cazări, restaurante, magazine, logistică, activități, gătit, curățenie, ai nevoie de timp și ca să faci tot ce faci acasă, să lucrezi, să petreci timp de joacă liberă etc.;
  • griji despre mâncare, despre necunoscut, zone sărace, zone nesigure, adaptare la fus orar;

Ce să mai, niște fleacuri, dacă le pui în balanță! :).

Ce facem înainte și după o călătorie

  • citim cărți și alte materiale despre țara în care am mers, pentru copiii mai mari recomand și documentarele sau filmele artistice care tratează teme despre care veți învăța sau ați învățat în călătorie; de data asta, înainte să plecăm în Costa Rica, fiecare dintre piticii noștri a avut o mapă cu hărți, picturi și imagini cu animale din zonă, câte un traseu pentru vânătoare de comori și alte câteva activități distractive;
  • discutăm despre diverse topicuri de interes din călătoria respectivă și povestim despre țara și lucrurile pe care le-am vizitat sau urmează să le vizităm;
  • facem experimente și proiecte artistice;
  • găsim prieteni cu care să ținem legătura după călătorie (viitori pen pals).

În timpul călătoriei

  • cunoaștem oameni noi, localnici și călători din toată lumea;
  • preferăm să stăm o perioadă mai lungă în fiecare țară, mai degrabă decât să fugim de colo-colo, să cunoaștem mai bine obieiurile locului și să ne conectăm mai profund cu comunitatea;
  • învățăm un pic din limba oficială;
  • participăm la tot felul de experiențe de învățare potrivite țării pe care o vizităm;
  • facem activități despre lucrurile pe care le găsim potrivite vârstei lor, adaptate la spațiul în care ajungem; de exemplu, învățăm literele și cifrele desenând în nisip, cântăm cântece locale la ukulele, învățăm poezii în limba țării pe care o vizităm, facem construcții de orașe din scoici și bețe, you name it.

Worldschooling-ul ne învață și pe noi o grămadă de lucruri, învățăm să privim călătoriile cu alți ochi, găsind din orice o oportunitate de învățare. Însă, cel și cel mai mult, așteptăm să auzim întrebările lor. Acolo ferestrele se deschid cel mai puternic, lăsând loc unei avalanșe de informații. Acolo este locul potrivit să ne lăsăm amprenta subtilă pe baza căreia ei să își construiască propozițiile și cunoștințele.

Worldschooling e atunci când lumea îți e școală. Nu doar o metodă pentru copii, ci o atitudine, un mod de viață pentru întreaga familie. E ceva ce poți face o viață, dar merită o încercare măcar pe termen scurt, o aventură de care sperăm să ne bucurăm cât mai mult.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii – Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie – în Grupul familiilor călătoare.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *