Tort baby-friendly cu blat de carob, cremă de fructe de pădure și frișcă de mascarpone

Rețete, Torturi

Hei, ce dacă au trecut aproape 4 luni? Știu că mulți mi-ați cerut această rețetă, dar iată că s-a rătăcit printre drafturi. Acest tort a fost compania noastră la aniversarea de 4 ani a puiului C. și am avut noroc că a fost suficient de mare ca să mai plusăm cu o porție pentru cei care și-au dorit. Ne leagă amintiri nesperat de frumoase de acest eveniment și, implicit, și de tort și iată că, deși s-a întâmplat în plină carantină, noi l-am sărbătorit chiar de 2 ori pe micul C.

Tortul de care vreau să vă povestesc este ușor de făcut și apreciat atât de adulți cât și de copii. Îl puteți lăsa alb, puteți să îl ornați cu fructe de sezon sau puteți presăra fulgi de migdale (migdale râșnite pentru cei la început de diversificare). Eu am ales să disec Pinterestul în căutarea unor idei de creaturi/mașini/chestii amuzante pe care să le pot face din fructe și iată ce a ieșit.

Ingrediente:

Blat:

Cremă – umplutură de fructe de pădure:

  • 400g fructe de pădure
  • 1 pahar cu apă (aprox. 100ml)
  • Sucul de la jumătate de lămâie (proaspăt stors)
  • 4 linguri amidon

Cremă de frișcă cu mascarpone:

Ustensile:

  • cuțit de tăiat blatul
  • suport de tort
  • tavă cu fund detașabil
  • spatulă
  • oală
  • 3-4 boluri
  • mixer

Mod de preparare:

Blat

Se prepară foarte rapid, în felul următor:

  1. Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade cu ventilație.
  2. Se pisează bine bananele cu o furculiță și se lasă deoparte.
  3. În alt bol, se mixează untul până devine cremos, spumos, apetisant (mai puțin de 1 minut) .
  4. Adăugăm ouăle și se spumează bine de tot, până își modifică volumul.
  5. Adăugăm bananele pisate și amestecăm lejer cu mixerul.
  6. Amestecăm făina cu carobul și praful de vanilie și le turnăm în ploaie peste compoziție. Se încorporează foaaarte lent, cu o lingură sau spatulă de lemn, făcând mișcări ample, de sus în jos. Nu vrem să dezumflăm aluatul.
  7. Se pune aluatul în tava cu fund detașabil și se lasă la cuptor aproximativ 40 de minute (eu am lăsat 42 de minute de această dată).

Am fost tare entuziasmată să experimentez un nou tip de blat. M-am inspirat din propria rețetă pentru tortul de vișine și am creat o combinație cu banana bread

Mirosul de blat cu banane și carob mi-a inundat bucătăria. Am preparat blatul cu o seară înainte, ca să îmi fac munca ușoară a doua zi dimineață. De fiecare dată când fac un tort, mă pierd în partea cu decorul și detaliile, așa că fac cu o zi înainte tot ce pot, orice minut economisit mă ajută.

Atenție, ca să nu vi se crape blatul când desprindeți inelul (been there, done that) , desprindeți ușor blatul de pereții detașabili cu o spatulă de tort sau un cuțit lat. Desfaceți inelul cu grijă și lăsați blatul la răcit pe un grătar de bucătărie.

Urmează un alt pas important, în care dintr-o bucată de blat obținem două. Tăiați blatul în jumătăți cu un cuțit de feliere special, din acela tip fierăstrău. Eu l-am tăiat ușor cu vârful cuțitului pe toată circumferința și apoi am împins cu latul ca să desprind bine blaturile. Unii fac operațiunea asta cu ața dentară sau cu un cu cuțit de pâine. Nu trebuie să fie perfect, însă e important să fie aproximativ egale părțile. De asemenea, o variantă este să coaceți două blaturi mai subțiri, separat.

În acest timp, puteți prepara și filling-ul (umplutura) de fructe de pădure. Eu am făcut-o tot cu o zi înainte, se prepară extrem de rapid, cât este blatul în cuptor, de exemplu. Fructele de pădure (eu am pus căpșuni, afine, zmeură, mure, coacăze) cu apa și sucul de lămâie se pun pe foc/plită într-un vas mare și se amestecă bine cu 4 linguri de amidon turnat în ploaie. Se lasă să dea în clocot și se fierbe apoi la putere mică timp de câteva minute. Compoziția trebuie să aibă aspect omogen și să fie groasă. Se lasă la răcit, după care vom unge cu ea partea de jos a blatului. După ce uniformizăm umplutura, se acoperă cu partea de sus a blatului.

A doua zi de dimineață m-am ocupat și cu crema-vedetă, adică cea care se vede la suprafață: o cremă consistentă de frișcă naturală cu mascarpone. Mascarponele l-am scos din frigider cam cu 8-10 minute înainte de masacru. Scopul este să se înmoaie o idee, dar să fie încă foarte rece, așa că adaptați procesul la temperatura din bucătăria voastră. Am pus smântâna proaspătă (pentru frișcă) într-un bol și am mixat-o bine. Când începe să capete un pic de textură groasă, adică începe să semene cu o sana și se ridică moțuri moi, adăugăm și mascarponele și mai mixăm cu entuziasm încă 4-5 minute, până se face stană de piatră. În traducere culinară, până putem întoarce bolul cu capul în jos, iar crema să fie în continuare acolo. Aveți grijă însă, să nu bateți frișca prea mult, există pericolul să se transforme în unt. Vă puteți juca un pic cu cantitățile, în funcție de cât de gros vreți să fie stratul de cremă albă.

Urmează partea cea mai creativă, în care vă puteți juca cu fructele pe care le aveți. Eu am creat caracatițe din căpșuni și țestoase din kiwi, cu ochi migdalați.

Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, eu aș face două torturi, pentru că s-a terminat atât de repede, de abia am reușit să îi fac câteva poze, și asta pentru că mi-am propus să fiu pe fază. Este un tort răcoritor și foarte gustos, care mulțumește ușor chiar și mâncătorii de zahăr și din care putem să gustăm o felie cât de mare vrem noi, fiind o variantă completă și sănătoasă de desert.

Poftă bună și la mulți ani tuturor micuților din lumea asta!

4 Comentarii

  1. Roxana E

    Ce smantana ai folosit mai exact?

    Răspuns
    • andra

      Smântână proaspătă (la sticlă), de la Lăptăria cu caimac, e preferata mea. Prin provincie am mai găsit și mărci anonime de smântână proaspătă/dulce foarte gustoase ?.

      Răspuns
      • Roxana E

        Multumesc

      • andra

        Cu drag!

Confirmări/Notificări

  1. Tort-șantier cu carob și vișine - tort baby-friendly fără zahăr - Momadica - […] tortul cu fructe de pădure pe care l-am transportat cu mare atenție tocmai până la Edenland, de tortul din…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *