Și iată că au trecut 2 ani. 2 ani de când m-am născut ca mămică și de când am cunoscut făptura minunată care ne transformă, ne provoacă și ne îndeamnă să ne dorim mereu să creștem și să fim mai buni.
Am învățat o mulțime de lucruri în perioada asta, despre care tare îmi doresc să scriu la un moment dat. Până una alta, vreau să vă împărtășesc ce am învățat despre “dulciurile” fără zahăr sau înlocuitori de zahăr adăugați și despre cât de gustos și răcoritor a fost tortul pe care l-am făcut pentru aniversarea de 2 ani a puiului C. Provocarea în acest experiment a fost folosirea gelatinei, în premieră pentru mine. Și, bineînțeles, să vă încurajez să îl faceți. A fost apreciat atât de cei mici, cât și de adulți, ceea ce mi se pare ideal pentru o petrecere a celor mici.
Ingredientele sunt pentru un tort cu diametrul de 28 cm, destul de înalt, astfel că am reușit să tăiem cam 18 porții.
Ingrediente:
Pentru blat
- 400 g făină albă de grâu (am folosit Terra Natura)
- 5-6 linguri de carob (pudră de roșcove)
- 2 ouă mari
- 250ml lapte
- 100g unt la temperatura camerei
- semințele de la 1 păstaie de vanilie
Pentru mousse-ul de afine
- 350g afine (eu am folosit congelate);
- 350ml smântână peste 30% grăsime sau smântână dulce proaspătă (care se găsește foarte greu din păcate). Eu am folosit Artesana cu 35% grăsime;
- 10g de gelatină fin mărunțită (eu am folosit-o pe cea de la Dr. Oetker)
Pentru mousse-ul de banane și vanilie
- semințele de la 1 păstaie de vanilie;
- 2 banane;
- 350ml smântână peste 30% grăsime sau smântână dulce proaspătă;
- 10g de gelatină fin mărunțită
Pentru mousse-ul de fructe roșii (coacăze, căpșuni, zmeură)
- 350g fructe de pădure roșii (coacăze, căpșuni, zmeură) – am folosit tot congelate;
- 350ml smântână peste 30% grăsime sau smântână dulce proaspătă;
- 10g de gelatină fin mărunțită
Ustensile:
- O tavă rotundă cu fund detașabil cu diametrul de 28cm
- Hârtie de copt
- Mixer
- Blender
Mod de preparare:
Deși procedurile sunt relativ simple, tortul este unul consumator de timp, deoarece între straturi trebuie ca mousse-ul să stea 30 de minute la rece. Așa că vă sugerez să vă apucați din timp de el.
Primul în lucru este blatul cu carob. Așa că încingeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți tava cu fund detașabil și diametru de 28 cm, punând hârtie de copt pe fundul acesteia.
Apoi, până se încălzește cuptorul, combinați într-un bol făina și carobul. În alt bol, mixați bine cele 2 ouă, adăugați laptele, untul și păstaia de vanilie și mixați încă 1 minut. Combinați cele 2 compoziții și mixați până se omogenizează. Compoziția finală trebuie să aibă textura și densitatea unei smântâni groase.
Turnați compoziția în tava pregătită și băgați-o în cuptorul încins. În 40 de minute, blatul ar trebui să fie numai bun. Lăsați-l la răcit în aceeași tavă și apucați-vă de mousse-uri.
Pentru mousse, procedura este identică și trebuie repetată de 3 ori.
Înainte de începerea asamblării mousse-urilor, preparați frișca din cele 1050g smântână, mixând smântana cu ustensile reci într-un bol foarte curat, timp de aproximativ 2 minute, până devine tare și cremoasă. Nu insistați după ce ajungeți la textura dorită, pentru a nu obține unt. Puneți-o la rece.
Mousse-ul de afine
Puneți gelatina la hidratat în 3-4 linguri cu apă într-o oală mică.
Afinele congelate se pun timp de 10-15 secunde într-o oală pe plită pentru a se încălzi ușor și a se dezgheța parțial rapid. Apoi amestecați-le bine cu o spatulă pentru a uniformiza temperatura și băgați-le în blender pentru 1-2 minute, până devin o pastă omogenă.
Amestecați afinele cu 350g frișcă rece. Puneți gelatina pe foc timp de numai 10-15 secunde, ridicând ușor vasul din când în când. Gelatina trebuie să atingă numai 60 de grade, dacă fierbe aceasta își pierde proprietățile. Dacă nu aveți termometru, adică așa ca mine, e suficient să puneți degetul în ea și să fie fierbinte, însă să nu va ardă. Cu gelatina trebuie să vă mișcați repede, se solidifică imediat. Luați-o de pe foc și amestecați încă 5-10 secunde, până devine ușor lipicioasă, după care puneți 2-3 linguri din compoziția de afine și frișcă în gelatină, pentru a o tempera. Turnați gelatina temperată peste restul compoziției și amestecați rapid. Turnați compoziția peste blatul de carob rece și puneți tortul la rece timp de 30 de minute.
Mousse-ul de banane și vanilie
Procedura este aceeași, după cum spuneam, doar că de data aceasta blenduiți bananele împreună cu semințele păstăii de vanilie. Amestecați cu 350g de frișcă. Preparați gelatina și încorporați-o în stratul de mousse de banane. Turnați mousse-ul peste cele 2 straturi anterioare și lăsați tortul la rece timp de 30 de minute.
Mousse-ul de fructe roșii de pădure
Blenduiți cele 350g de fructe roșii de pădure. Amestecați cu 350g de frișcă. Preparați gelatina și încorporați-o în stratul de mousse de fructe roșii. Turnați mousse-ul peste cele 3 straturi anterioare și lăsați tortul la rece peste noapte.
A doua zi sau înainte de servire, dezasamblați pereții tăvii, cu grijă, e posibil ca mousse-ul să crape foarte subtil acolo unde se deschid pereții tăvii. Eu l-am ornat cu zmeură proaspătă și frunze groase de mentă. Simțiți-vă liberi, libere să creați deasupra mousse-urilor ce ornament doriți, din coacăze, fragi, mure, căpșuni, cocos sau migdale măcinate. Și poftă bună tuturor!
0 Comentarii
Confirmări/Notificări