Tartă cu vișine și cireșe – rețetă baby-friendly, fără îndulcitori

Rețete, Tarte

Cireșe. Vișine. Cireșe roșii sau aproape negre, grăsane sau super micuțe, amare sau foarte dulci, de mai sau de final de iunie. Vișine acre sau cu dulcețuri subtile, cărnoase sau fragile, zemoase sau strepezitoare. Pe toate le iubesc deopotrivă și abia le aștept în fiecare an, cu mult dor. Vă zic drept că nu prea reușesc să gătesc cu cireșe sau cu vișine, de fapt, în general, cu fructele astea delicioase de vară, pentru că viața lor la noi în bucătărie este mult prea scurtă încât să mai ajungă în cuptor.

Dar uneori fac un efort calculat și culeg sau cumpăr mai multe cireșe decât putem mânca. Astfel ne putem delecta și cu minunile astea de deserturi, care nu mai au nevoie de altă dulceață, cea din fructe este suficientă și extrem de savuroasă. Așa s-a întâmplat și zilele trecute, când ne-am distrat cu o rețetă de sezon. Sigur, merge și cu fructe congelate, dar aroma de fructe proaspăt culese din copac este senzațională. Singura parte un pic mai de durată este scosul sâmburilor, dar chemați-i cu încredere pe cei mici, care îl vor considera o activitate foarte distractivă. Cu ajutorul lor am lăsat fără sâmbure 1100g de cireșe și vișine în mai puțin de 20 de minute, ce aparat bate asta?

Revenind la tartă. Nu am mai mâncat de mult o tartă atât de delicioasă. Cu greu, am împărțit-o pentru două mic dejunuri. Pentru că am avut și niște vișine care păreau să își dea duhul, am combinat o parte vișine cu două părți cireșe. Însă puteți folosi fără ezitare doar cireșe sau doar vișine, în funcție de preferințe sau de ce aveți “în plus”.

Vă spun doar că așa s-a simțit minunat, cu o aromă echilibrată și gust dulce-acrișor. De data asta m-am cam zgârcit la aluat, m-am gândit că îmi ajunge pentru câteva benzi de pus pe deasupra. Data viitoare voi lucra cu cantitățile de mai jos, ca să o pot decora cu benzi late peste fructe.

Despre aluat: – folosesc același tip de aluat de quiche, de tartă pentru fiecare dintre rețetele mele. Este foarte simplu de făcut și potrivit atât pentru rețete “dulci” cât și pentru rețete “sărate și îl găsiți detaliat aici.

Ingrediente:

Aluat:

  • 4 ouă mici (sau două ouă mari, desigur)
  • 6 linguri de apă rece ca gheața
  • 300g unt
  • 480g de făină integrală

Umplutură:

  • 1100g cireșe și vișine (eu am folosit cam 750g cireșe și restul vișine), cântărite după ce le-am scos sâmburii
  • Zeama de la jumătate de lămâie
  • 50g de coajă rasă de lămâie bio (atenție, folosiți doar lămâie necerată) sau bucățele de coajă de lămâie deshidratată
  • 3 linguri cu vârf de amidon
  • jumătate de linguriță de pulbere de vanilie, este minunată în combinație cu vișinele și cireșele
  • câteva bucățele de unt pe deasupra

Ustensile:

  • tavă de tartă (cu pereții ondulați) sau orice tavă cu fund detașabil
  • 2 boluri
  • răbdare pentru scosul sâmburilor

Mod de preparare:

  1. Urmăriți instrucțiunile de aici pentru prepararea aluatului. Împărțiți-l în două și lăsați-l să stea la rece o vreme, măcar o oră.
  2. Luați una dintre bucățile de aluat și întindeți-l pe o suprafață “înfăinată” până obțineți un cerc cu diametrul de aproximativ 30cm. Acoperiți fundul tăvii și pereții, dându-i aspect de tartă. Lăsați aluatul în continuare la rece.
  3. Întindeți bine și cealaltă bucată de aluat pe o suprafață pe care ați presărat generos făină. Transferați-o pe o foaie de copt și lăsați-o la rece.
  4. Începeți “operațiunea umplutura”. Scoateți sâmburii din cireșe și vișine și lăsați-le să își scurgă zeama într-un bol. Puteți să scăpați de mare parte din zeamă, copiii vor fi super încântați să o bea.
  5. Adăugați zeama și coaja de lămâie, vanilia și amidonul. Lăsați deoparte amestecul pentru 10 minute. Eu eram convinsă că trebuia să înăbușesc un pic fructele înainte să le adaug peste tartă atunci când le priveam în cuptor, însă timpul a dovedit că este suficient să se coacă bine, pentru că amidonul va lega bine compoziția.
  6. Încingeți cuptorul la 220 de grade Celsius, modul sus-jos.
  7. Montați tarta. Puneți deasupra aluatului umplutura și câteva bucățele de unt.
  8. Decupați cu un feliator de pizza fâșii groase de aluat din bucata numărul doi. Dacă doriți o împletitură perfectă, găsiți câteva sfaturi în imagini aici, dacă nu, orice improvizație de așezare a benzilor va funcționa suficient de bine.
  9. Coaceți tarta timp de 15 minute la 220 de grade după care scădeți temperatura la 190 de grade pentru încă aproximativ 40 de minute (urmăriți când crusta se rumenește pentru a nu o găti prea tare).
  10. În teorie, se lasă la răcit pentru a permite umpluturii să se așeze și să se închege bine și se păstrează la frigider până la 3 zile.
  11. În practică, faceți cum simțiți 😀

Tarta cu cireșe și vișine a urcat rapid în topul tartelor preferate din familia noastră. Acolo se mai află și tarta cu mere și gutui, iar curând promit să fac și una cu caise, o bănuiesc vinovată de plăceri extreme și pe ea.

Este potrivită pentru toate vârstele, de la mic la mare, exact așa cum e. Este și foarte aspectuoasă, așa că e potrivită și pentru petreceri, lângă o cupă de înghețată de vanilie sau lângă un moț de frișcă de casă și se mănâncă ușor, așa că o puteți face și într-o tavă dreptunghiulară, pentru a o tăia cubulețe și a o lua la picnic.

Să aveți poftă!

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Idei de gustări și mese delicioase pentru călătoriile cu mașina - ce mâncăm în road trip - Praf de Stele - […] cu fructe/legume/brânză – găsiți aici o rețetă […]

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *