O clasică a bucătăriei românești, salata de vinete se face ușor și repede și este numai bună pentru serile de vară, alături de o roșie proaspătă, o frunză de salată și o felie de brânză.
Ingrediente:
Salată de vinete:
- 2 vinete mari
- 1/2 de lămâie/lime
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
Maioneză
- 1/2 avocado
- 1/2 lămâie
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
Ustensile:
- tablă pentru copt pe plită/tavă cu hârtie de copt
- blender
Dacă și vouă vă plac vinetele, această variantă baby-friendly are două variante de gătire: cu vinetele pe tablă pe ochiul aragazului sau la cuptor. În ambele variante, vinetele se spală bine, după care se înțeapă peste tot, pentru a nu exploda. Pe tablă, vinetele se coc la foc mare, întorcându-le pe toate părțile până se înmoaie. La cuptor, se pun pe tavă , pe hârtie de copt și se lasă la 200 de grade pentru 50-60 de minute.
După ce sunt coapte bine, vinetele se curăță și se lasă la scurs. Ele pot fi congelate pentru ture viitoare de salată sau gătite proaspete, după ce se răcesc. Apoi se blenduiesc bine cu sucul unei jumătăți de lămâie (sau lime pentru un plus de savoare de vară) și 1 lingură de ulei de măsline.
Maioneza se prepară dintr-o jumătate de avocado copt, cu sucul unei jumătăți de lămâie și 1 lingură de ulei de măsline. Acestea se mixează bine, până devin o pastă omogenă și se adaugă salatei de vinete.
Se servește cu roșii, ceapă verde și brânză (nesărată pentru membri sub 1 an ai familie) pe pâine de casă sau lipii.
Poftă bună!
0 Comentarii