Salată de pepene roșu cu feta – varianta simplă

de Andra Cazacu | July 10, 2020

V-am tot amenințat cu rețeta asta și iată că am reușit și să o fotografiem înainte să o mâncăm ca să fac o postare cum se cuvine. Salata asta cu gust de vară ar trebui încercată de toți iubitorii de pepene roșu. Până să ajungem în Thailanda, am mâncat pepenele doar așa cum este el. Și, desigur, l-am mâncat de câteva ori și cu pâine, așa cum ne spuneau bunicile că este delicios, la prima tinerețe. Însă acum, că am crescut și m-am împrietenit mai puternic cu papilele-mi năzdrăvane, am găsit și o rețetă cu pepene care mă dă pe spate de fiecare dată când o mănânc, și nu (neapărat) din cauza cantității consumate.

Prima oară am mâncat o variație picantă a acestei salate în Koh Lanta, Thailanda, la unul dintre cele 3 restaurante la care îndrăzneam să comandăm feluri cu carne. E o rețetă super simplă și rapidă, pe care am o presimțire că o să o facem pe repeat în vara asta, mai ales că am ajuns la mare și avem nevoie de cine răcoritoare.

Aveți nevoie de un pepene pe care vă îndurați să nu îl înfulecați direct, de vreo 300g de feta (sau brânză nesărată pentru copiii sub 1 an), ulei de măsline, lămâie și mentă. Uneori, noi punem și castravete. În Thailanda o mâncam cu chilli, că altfel nu se poate, dar când o facem pentru toată familia, o lăsăm, așa, nepișcătoare. Aveți și un pic de muncă, ceva sâmburi de scos, sau dacă aveți noroc de pepeni fără sâmburi… puteți trece direct la acțiune.

Foarte important să o preparați cu puțin timp (maxim jumătate de oră) înainte de consum, astfel pepenele își va păstra textura care îl face atât de iubit, iar brânza nu se va înmuia prea tare în zeama de pepene.

Săptămâna trecută am făcut o variație pe temă, pe care o voi scrie aici, atunci când vă e un pic mai foame și tânjiți după o cină un pic mai bogată. A ieșit la fel de delicioasă, așa că nu vă pot spune pe care o prefer, însă vă las pe voi să reveniți cu feedback.

Ingrediente:

  • jumătate de pepene roșu gras, dulce și foarte important – RECE
  • 300g brânză feta (sau brânză dulce sfărâmicioasă pentru copiii mai mici de 1 an)
  • ulei de măsline
  • sucul de la jumătate de lime
  • 1 castravete tăiat în felii subțiri sau cubulețe (opțional)

Ustensile:

  • castron
  • cuțit

Mod de preparare:

  1. Se taie pepenele în cubulețe și se scot sâmburii (dacă are). Singura parte care durează.
  2. Într-un bol se pun pepenele, bucățelele de feta, uleiul de măsline, sucul de la jumătate de lime și se amestecă bine. Dacă doriți, puteți adăuga și un castravete feliat subțire sau tocat cubulețe.
  3. Se toacă mărunt menta și se presară elegant.

Gustul de feta completează perfect dulceața pepenelui, veți înțelege instant despre ce vorbesc. Este exact definiția verii într-un castron, o cină super delicioasă pe care o puteți face acasă sau în vacanță și care nu va permite niciunui copil să rămână nemâncat. Poate fi folosită ca garnitură sau ca cină întreagă.

Niciodată nu poți să te saturi de pepene.

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Alătură-te comunității de cititori și primește gratuit ghidurile Momadica, află ultimele oferte și promoții, primește sfaturi de călătorie exclusive și înscrie-te primul la concursurile noastre!
Loading comments ...