Ruladă de bezea cu carob și cremă de mascarpone și zmeură – rețetă baby-friendly

Dulci (fără zahăr), Mic dejun, Rețete

Asta este o rețetă pe care ar fi trebuit să o scriu după mențiunea “mămicii ei”, rulada de bezea cu migdale care ne face diminețile mai bune de vreo 2 ani. Pentru că ai mei au mâncat pe ascuns toate migdalele, dar și aproape toate nucile și alunele de pădure, am fost nevoită să încropesc alt aluat de dimineață, din ce am găsit în dulapul cu bunătățuri și, ce să vezi, chiar le mulțumesc, pentru că a ieșit o minunăție. Și, ca orice descoperire în bucătărie, trebuie neapărat să o împart cu voi.

Ce îmi place la rulada asta e că se face extrem de rapid: și compoziția, și umplutura, și coacerea, și asamblarea. Practic în jumătate de oră e gata cu totul, iar dacă nu aveți răbdare, pe o vreme așa teribilă o scoateți 5 minute afară și o puteți și mânca pe loc. Altfel, îi șade bine la rece vreo oră, înainte de devorare.

Eu o declar chiar un desert reușit și pentru iubitorii de dulciuri, chiar dacă nu are nevoie de niciun îndulcitor. Pentru umplutură, puteți adăuga o banană coaptă sau o linguriță de miere, însă va fi super delicioasă și așa, simplă.

Ideea mi-a venit când mă întrebam ce să facem cu albușurile rămase de la tiramisu, unde, ca să nu folosim ouă crude, punem frișcă în loc de albușuri. Uneori facem pișcoturi din albușurile rămase, ca să le fac și celor mici un tiramisu cu carob sau fructe de pădure; alteori, punem la cale această ruladă, în varianta ei deja clasică, cu care o să revin zilele astea, sau, de acum înainte, în varianta asta cu carob, absolut divină.

Ingrediente

Doar 4 ingrediente pentru blatul de bezea

  • 6 albușuri
  • 70g de fistic și nuci pecan sau nuci simple râșnite bine
  • 30g de pudră de carob
  • 40g de fulgi de cocos mărunți, mărunți

Pentru crema de mascarpone cu zmeură

  • 200g mascarpone
  • 200g smântână pentru frișcă (de obicei, folosesc smântâna proaspătă de la Lăptăria cu Caimac, dar, de data asta, pentru că nu am avut, am folosit smântâna normală, tot de la ei, și a fost delicios oricum)
  • 1 praf de vanilie
  • 1 banană/1 linguriță de miere – opțional
  • 200g zmeură proaspătă sau congelată

Pentru decor

  • fulgi de migdale
  • câteva bucăți și bobițe de zmeură

Ustensile necesare

  • hârtie de copt
  • tavă de cuptor
  • mixer
  • lingură
  • 2 boluri
  • spatulă pentru nivelare

Cum se prepară cea mai delicioasă ruladă de bezea cu carob

  • se preîncălzește cuptorul la 165 de grade Celsius, modul sus-jos;
  • se bat albușurile spumă cu mixerul; e important să fie reci, mixatul durează 4-5 minute, până se transformă într-o spumă albă și tare, așa încât compoziția nu cade atunci când întoarcem invers castronul;
  • se adaugă carobul, fisticul și nucile pecan râșnite bine; se presară și fulgii de cocos și se omogenizează foooooarte ușor cu o spatulă, fără a “dezumfla” bezeaua de albușuri;
  • compoziția, care trebuie să fi rămas țeapănă după omogenizare, se întinde grijuliu cu o spatulă pe tava de cuptor acoperită cu hârtie de copt, până rămâne groasă cam de 1cm;
  • se presară fulgi de migdale peste bezea;
  • blatul de bezea se lasă la copt 25 de minute, după care se scoate și se răstoarnă peste o altă hârtie de copt; se desprinde cu grija prima hârtie de copt;
  • cât timp blatul este la cuptor, puteți să vă ocupați de umplutură; puneți într-un bol mascarpone, smântâna, vanilie și după caz, banana sau lingurița de miere și mixați-le timp de 1-2 minute, până obțineți o cremă tare și pufoasă;
  • adăugați zmeura în crema de mascarpone, păstrând-o întreagă (noi așa preferăm) sau mărunțită;
  • ungeți interiorul ruladei cu crema de mascarpone și zmeură, după care începeți să rulați ușor, până la capăt;

Gata: rulada este pregătită să fie mâncată! E de-a dreptul grozavă, eu mă gândesc să fac curând și un tort asemănător, poate așa ne săturăm, că mereu rămânem cu gândul la ea :).

Cum se păstrează rulada de bezea cu carob

Ei, știu că ăsta e un caz excepțional, dar nu strică să știți că rulada rămâne la fel de proaspătă și după 2-3 zile la frigider. Sigur, se poate și congela, nu am încercat până acum, dar în caz de nevoie o puteți păstra la congelator până la 3 luni.

S-o mâncați cu bucurie!


Ai făcut această rețetă și te-ai bucurat de ea? Tag @Momadica pe Facebook sau @Momadica.tales pe Instagram.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *