Ritualuri de seară pentru o noapte relaxantă și un somn profund

Pasiuni și ritualuri

Vă povesteam cam acum 1 an, cum îmi place mie să îmi încep diminețile cu mine, atunci când în casă e liniște și pot să pup pleoapele copiilor. Am scris aici despre ritualurile de dimineață care mă ajută să îmi țin capul vesel pe umeri și să mă pregătesc pentru zile fabuloase. Așa cum îmi place să mă trezesc un pic mai devreme decât puii așa îmi place și să mă culc un pic sau chiar un pic mai mult mai târziu decât ei. Iubesc nopțile, cu întunericul lor și cu starea contemplativă în care intru automat atunci când se doarme în casă. Ritmul este mai leneș, mișcările mai fluide, ocupațiile mai relaxate, este un timp al aducerii aminte cine ești și al pregătirilor pentru ziua care vrei să te prindă proaspăt ca o pâine caldă.

Când îți petreci toată ziua cu 2 copii mai mici de 3 ani, multe dintre zile nu mai au structura pe care ți-o dorești; pentru mine, dimineața și seara sunt clipele – că așa de repede trec – care mă ajută să mă înrădăcinez și să revin la gânduri mai bune. Altfel spus, fiecare moment pe care ți-l dedici ție și sufletului tău este, cu siguranță, cea mai bună investiție pe care o poți face pentru fericirea familiei tale.

După cum am mai menționat, unul dintre ritualurile super importante în noua zi este noaptea de dinainte. Și nu mă refer numai la cantitatea și calitatea somnului, ci și la atmosfera din mintea ta în momentul în care te duci la culcare. Astăzi, vreau să vă povestesc despre acele seri în care copiii nu reușesc să mă culce, oricât i-aș țițili, așa că pot să sfârșesc ziua încetișor, privind un pic înspre mine și amintindu-mi cine sunt eu, atunci când ei dorm.

1. Povestea dinainte de somn și pupicul de noapte bună. Ca să pot începe ritualurile care mă privesc doar pe mine, îmi iau rămas bun de la puii mei până a doua zi. Cel mai des, îi alăptez până adorm, ceea ce se întâmplă relativ repede, urmând cam același program de seară zilnic. Și, dacă nu adorm și eu acolo ghem între ei, mă ridic în vârful degetelor spre o seară ceva mai lungă. Unul dintre momentele mele favorite din seară este cel în care le privesc pleoapele strânse, cu gene lungi, le aud respirația adâncă și senină, iar atunci când mă apropii să le sărut obrajii dospiți, simt o căldură în jurul lor care mă înmoaie de fericire până cel puțin a doua zi. Și cu pupicii dați, mă duc mai departe să îmi văd de treabă.

2. Dușul cald la lumina lumânării. O super descoperire pentru o seară încheiată așa cum se cuvine, care face noaptea mai lină indiferent de cât de grea a fost ziua, este dușul la lumina lumânării. Bineînțeles, acest duș nu poate avea loc oricum: ai nevoie de un gel de duș cu o aromă care să te facă să vrei să îl mănânci (în ultima vreme, ador gelul de duș de migdale), care te face să îți miroși corpul și la 10 minute după ce ai intrat/ieșit din duș. Cum am făcut eu din duș ceva special? Gelul despre care vă spuneam mai devreme ce condiții trebuie să îndeplinaescă, îl întind conștiincios pe lufa mea semi-moale ca să îl transform în spumă, numai bună de simțit pe corpul însetat. Lumânarea o țin în bolul meu preferat, primit acum mulți ani de la soțul meu, un bol pictat manual din Viena. Mai demult, când am adoptat acest ritual în serile mele, ascultam și o muzică în surdină, însă acum, după goana de peste zi și de teamă să nu trezesc pruncii, aleg să meditez întinsă în cadă sau chiar în picioare, după preferința zilei, lăsând apa să curgă râu peste mine. În aceste momentele mă conectez cu mine cel mai bine și îmi vin cele mai bune idei. După care mă scufund zâmbind într-un prosop moale ca o burtică de bebeluș gras.

3. Meditația de seară. De când cu 2 copii mici, obiceiul de a medita a fost îndelung încercat de provocări. Încă nu am găsit soluția perfectă, deoarece îmi doresc să fac mult mai multe lucruri decât pot, însă, mai ales atunci când nu reușesc să îmi încep ziua în liniște, transfer acest ritual serilor. Uneori în duș, uneori la aer proaspăt, uneori chiar pe canapea. 2-3 minute departe de gândurile proprii, concentrat pe propria respirație, fac minuni pentru buna ta dispoziție.

4. Lista lucrurilor pe care vrei să le faci mâine. Atunci când începi ziua știind ce îți dorești de la ea, lucrurile se leagă și reușești să rămâi înrădăcinat acolo unde îți dorești. Alege activitățile principale pe care vrei să le desfășori în ziua ce urmează și organizează-te puțin. Eu mă gândesc ce activități vreau să fac cu copiii, ce vreau să fac pentru mine, ce cumpărături online am pe listă, ce gătim, cu cine ne întâlnim și alte asemenea. Astfel, mintea va fi liberă să se concentreze pe alte acțiuni, iar somnul tău va fi mai liniștit.

5. Scrie. Scrie. Scrie. De 3 ori sau de câte vrei. Eu nu reușesc să scriu zilnic, din păcate, mai ales atunci când suntem în călătorii. Însă, încerc să îmi fac timp cât de des pot, să scriu în jurnalele copiilor, în jurnalul meu sau, pur și simplu, să îmi notez ceva din ziua respectivă ce nu aș vrea să uit niciodată. Ceva ce m-a făcut să râd cu poftă, ceva din care am avut de învățat, ceva pentru care mulțumesc vieții, ceva ce nu am mai întâlnit niciodată, ceva ce a rezonat cu sufletul meu atât de bine încât merită o traducere în cuvinte. Poți practica recunoștința, poți cultiva speranța, poți să îți resetezi așteptările, poți câștiga perspectivă; scrisul este un instrument grozav pentru a ne cunoaște pe noi înșine. Uneori, îmi place să practic și următorul exercițiu: scriu o situație pe care am gestionat-o așa cum mi-am dorit și una în care puteam face lucrurile mai bine. Din fiecare zi avem de învățat și găsim un prilej pentru a deveni așa cum vrem noi să fim.

6. Plimbarea. Uneori, mai ales în călătoriile noastre, reușesc să includ în rutina mea de seară o plimbare lungă. Nimic nu mă încarcă mai mult decât sunetele serii, mai ales lângă un râu sau o mare, luminile leneșe, oamenii plini de viață, câte o voce cristalină cântând lângă zidurile unei cetăți sau pe o faleză aglomerată unde oamenii se opresc să asculte mai bine.

7. Masaj. Demult, cândva ce pare în altă viață, exista un site numit about.com, de unde am învățat să îmi fac masaj la tălpi. Era ceva divin și îmi plăcea la nebunie să devin atât de conștientă de senzațiile pe care mi le provocam singură. Nu o să mint, nu mai reușesc să fac asta în fiecare seară, însă poți să îți masezi mâinile, fața, picioarele, câteva atingeri îi vor aduce aminte corpului tău cât de prețios și de iubit este. Bineînțeles, atunci când eram însărcinată, nu exista seară să nu masez burtica cea crescândă.

8. Cuibăreală. E minunat să profiți de puținul timp de la finalul zilei împreună cu cel/cea pe care-l/o iubești. Nici nu e nevoie să cauți o activitate, doar să fii și să te ții în brațe în același puls, este suficient.

9. O carte. Câteva pagini dintr-o carte care te face să râzi sau să te gândești la una dintre temele preferate își găsesc timpul perfect înainte de somn.

10. Deconectare de la tehnologie. Acesta este un ritual pe care mi-e tare greu să îl reintroduc de când îi am pe cei mici mereu cu mine. Un compromis la care recurg des ca să mai găsesc un eveniment, să mai citesc ceva, să mai scriu etc, să mai selectez o activitate, să mai orice. Eu prefer să folosesc tehnologia atunci când copiii dorm, ca să ne putem conecta cât mai bine atunci când suntem împreună, așa că, dacă nu am de gând să mă trezesc dimineața devreme, seara este unul dintre momentele în care fac asta. Însă voi, dacă reușiți în timpul zilei să faceți ce vă doriți online, închideți ecranele și bucurați-vă de fiecare seară a sufletului vostru.

Alege acele ritualuri care te fac să te odihnești profund, să te trezești voios și să începi noua zi plin de inspirație. Alege obiceiurile care te încarcă pe termen lung și practică-le regulat, pentru că ritmul constant timp de 3 săptămâni îl va întipări în conștiința ta. Aceste activități de relaxare pe care ți le propun, sunt foarte potrivite și pentru copiii tăi, cu mici variații, așa că le puteți încerca și împreună. Tu ce ritualuri practici seara?

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Afla cateva tactici care te ajuta sa iti gasesti echilibrul intre femeie si mama - […] avem si satisfactia ca am reusit sa facem lucruri. Despre puterea ritualurilor am mai scris aici si aici si, cu…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare