Ritualuri de dimineață pentru zile fabuloase

Femeie și mamă, Pasiuni și ritualuri

Îmi place să îmi încep ziua cu mine. Să mă trezesc înainte de puiul mic, să stau 2 minute să îi privesc genele întoarse peste ochii care încă dorm, să îl mai învelesc o dată, să îl pup apăsat și să zâmbesc, văzându-i somnul profund. Apoi să plec tiptil, în vârful picioarelor, spre o nouă zi. De cele mai multe ori, însă, asta nu se întâmplă. Mă trezesc în veselia micului pui, cea mai frumoasă alarmă din câte am întâlnit. Și atunci, am adaptat ritualurile de începere a zilei, astfel încât să le pot cultiva indiferent ce scenariu mi se oferă.

Încetișor, dar hotărât, mi-am stabilit o rutină care mă ajută să dau tonul zilei, chiar și atunci când nu mă simt bine, când sunt obosită sau când mi-e greu. Tu poți fi atras/atrasă de alte lucruri care să te energizeze și binedispună, însă, în continuare, vei găsi lista mea, pentru a te inspira atunci când te trezești cheaun și fără planuri.

Cum stabilești un ritual?

Practica și auto-controlul sunt cuvintele cheie. Repetă obiceiul respectiv zilnic, până când…devine obicei. Unul dintre trucurile prin care putem să facem lucrurile cât mai bine, este să începem cât mai devreme împământenirea acestor ritualuri. Dacă puiul tău se obișnuiește să te vadă meditând, el se va bucura să găsească liniștea. Dacă puiul tău te vede făcând exerciții, curând te va da la o parte de pe salteaua de sport, ca să încăpeți împreună. Dacă bebelușul te ascultă citind dimineața pasaje din cărțile preferate, într-o bună zi, te vei trezi în versuri de “Pisicuță, pis, pis, pis”.

Ei, dar să revenim la subiect.

Cum îmi place mie să îmi petrec dimineața?

1. Somn

Ritualul de dimineață, ce-i drept, începe în noaptea de dinainte. Încearcă să bifezi zilnic cele 7 – 9 ore de somn recomandate adulților. Eu am zile în care, ca să recuperez somnul lipsă, mă culc odată cu cel mic și mă trezesc ca nouă. Somnul suficient este, din punctul meu de vedere, fundația pe care putem construi celelalte obiceiuri sănătoase. De multe ori, irascibilitatea și lipsa răbdării sunt, de fapt, consecințe directe ale somnului insuficient sau de calitate scăzută. Efectele se văd în toate sectoarele vieții, cum gândim, cum reacționăm, cum lucrăm, cum învățăm și cât de bine ne înțelegem cu cei din jur.

Somn de voie; Sursă: pexels.com
Somn de voie; Sursă: pexels.com

2. Fă-ți patul și deschide geamul

Bineînțeles punctul acesta se aplică doar dacă și ceilalți s-au trezit o dată cu tine. Dacă nu, revino mai târziu la punctul acesta. Ordinea din exterior și o casă cât mai liberă și aranjată ne ajută să ne menținem echilibrul și în interior.

Pat dimineața; Sursă: pexels.com
Pat dimineața; Sursă: pexels.com

3. Stai departe de tehnologie

Dacă îți începi ziua verificând telefonul de mesaje și emailuri, îți faci un profund deserviciu, deoarece mintea ta va fi setată pe reactivitate și îți vei începe ziua într-un mod defensiv în loc de control total și pace interioară. Încearcă să stai deconectat pentru prima oră din zi astfel încât să poți fi conștient și focalizat pe ceea ce se întâmplă în dimineața ta.

Social Media; Sursă: pexels.com
Social Media; Sursă: pexels.com

4. Adună-te

Deși timpul dedicat ție scade semnificativ atunci când apar cei mici, poți transforma acest punct din rutina de dimineață, o metodă de distracție pentru întreaga familie. Astfel cei mici vor învăța cât de important este să ai grijă de corpul tău și de felul în care te prezinți. Așa că, dă-i drumul și fă duș, spală-te pe față, spală-ți dinții, piaptănă-te, îmbracă-te cu haine care te fac să te simți în largul tău și aplică orice alte obiceiuri care te fac să te simți bine în legătură cu tine. Îți poți alege hainele cu o seară înainte, pentru a economisi timp.

Igiena de dimineață; Sursă: pixabay.com
Igiena de dimineață; Sursă: pixabay.com

5. Yoga/alergat/workout

Atunci când ai cu cine lăsa puiul mic sau atunci când ceilalți membri ai familiei încă dorm, ieși la alergat sau la mers intens 20 de minute. Pe lângă creșterea nivelului de energie, efortul fizic te încurajează să mănânci mai sănătos și îți crește stima de sine.

Yoga; Sursă: pexels.com
Yoga; Sursă: pexels.com

Yoga este aproape primul lucru pe care îl fac dimineața, de 6 ani încoace, adică de când l-am descoperit. La început mi-am propus să fac un challenge de 3 săptămâni, în care să am un program de yoga de 5-10 minute, zilnic. Mi-a plăcut atât de tare, încât l-am integrat imediat în rutina mea de dimineață. De-a lungul timpului, pe lângă acest mic ritual matinal, am adăugat câte o lună în care făceam zilnic câte un program de 30 de minute. De asemenea, cât timp am fost însărcinată cu puiul C., cam de prin luna a 7a, am urmat cursuri de yoga online și offline special concepute pentru gravide, după care făceam exerciții de respirație pentru naștere și exerciții perineale pentru naștere. Abia aștept să mă apuc și în sarcina actuală. Mai multe detalii despre programele de yoga care mă inspiră, veți găsi curând aici.

Yoga mă provoacă, mă energizează și mă liniștește, îmi dă încredere să pornesc în noua zi. Nu trebuie să fie un program complicat, ci doar câteva poziții în care să te dedici cu toată ființa, să te conectezi cu corpul tău și să devii mai ușor pentru întreaga zi. Puiul C. m-a văzut de foarte multe ori așternându-mi salteaua de yoga în mijlocul casei și făcând acele mișcări dubioase, iar acum mă imită cu succes, de multe ori dându-mă la o parte în hohote de râs ca să facă el mai bine.

Gravidă făcând yoga; Sursă: pexels.com
Gravidă făcând yoga; Sursă: pexels.com

Orice fel de workout preferi, adaugă-l pe lista ta de ritualuri zilnice. Poți să alergi, să te plimbi, să stai în mâini, să faci flotări, să faci flotări cu copilul în spate sau orice mișcare ce îți va energiza corpul și mintea. Importantă nu este durata, ci să îți pui sângele în mișcare și să poți reduce la tăcere orice vorbărie nenecesară a minții.

6. Meditație

Asta a fost și încă este o provocare atunci când apar copiii. Încă nu reușesc să mențin zilnic ritmul și de multe ori amân momentul până a doua, a treia sau a zecea zi. Înainte de naștere, nu existau zile în care să nu meditez măcar 4-5 minute. Însă atunci când ai un toddler în preajmă, poți doar să pândești momentul somnului, să te trezești înaintea lui, sau să meditezi în duș. Oricum ar fi, chiar dacă nu reușești să faci asta dimineața, meditația este bine primită în orice moment al zilei și te ajută să îți pui ordine în gânduri și în suflet. Meditația te ajută să devii din ce în ce mai mult tu însuți/însăți. Focusul pe respirație te învață să rămâi calm atunci când situația o cere.

Meditație; Sursă: pexels.com
Meditație; Sursă: pexels.com

Dacă nu știi de unde să începi, poți face o variantă super simplă:

  • Găsește o poziție confortabilă
  • Închide ochii și concentrează-te pe respirație
  • Inspiră pe nas timp de 4 secunde și expiră, tot pe nas, pentru 8 secunde
  • Chiar dacă mintea ta va pleca aiurea când și când, revino ușor la focusul pe respirație
  • Fă asta timp de 2, 3, 5 sau 10 minute (poți seta un timer la început)
  • Când timpul s-a scurs, stabilește o intenție pentru ziua care urmează și vizualizează rezultatul
  • Deschide ochii și îmbrățișează ziua, copiii, soțul și ce mai vrei tu

Meditația poate fi făcută în liniște completă sau poți pune pe fundal o melodie liniștitoare și repetitivă care să te ajute să te relaxezi. De asemenea, există meditații ghidate pe care le poți găsi ușor pe youtube sau headspace.

7. Mic dejun sănătos (grăsimi sănătoase, cereale integrale, proteine slabe)

Deși nu este doar un ritual, ci și o necesitate, merită menționat în listă, deoarece există încă suficiente persoane care nu îi acordă importanța cuvenită și sar peste această masă extrem de importantă. Dacă poți, pregătește un mic dejun din seara de dinainte (brioșe, cornulețe cu iaurt de băut, plăcinte, overnight oats etc.) sau pregătește rețete rapide (omlete, terciuri etc.) astfel încât să îți fie ușor de fiecare dată să iei micul dejun la timp. Există foarte multe variante sănătoase și hrănitoare și nu e nimic mai frumos decât să mănânci alături de copiii tăi dimineața o mâncare pregătită cu dragoste și ingrediente sănătoase.

Mic dejun; Sursă: pexels.com
Mic dejun; Sursă: pexels.com

8. Hidratează-te

Dacă tot vorbim de stomac un pahar cu apă proaspătă sau o limonadă te vor repune în funcțiune după o noapte grea, îți vor stimula metabolismul și digestia. Bineînțeles, putem adăuga aici și o băutură caldă, un răsfăț, o cafea sau poate un ceai, pe care să îl savurăm în timp ce copilul încă ciugulește din micul dejun.

Limonadă; Sursă: pexels.com
Limonadă; Sursă: pexels.com

9. Citește un pasaj care îți place

Poate fi un mesaj inspirațional, poate fi o pagină din cartea pe care o citești în mod curent, poate fi un articol dintr-un blog care îți place, bucură-ți mintea cu cuvinte calde care să te însoțească în momentele grele de peste zi. Citite cu voce tare, cei mici se vor obișnui cu prezența cărților în toate momentele zilei și îi vei inspira și pe ei să facă același lucru atunci când vor ști citi.

Cărți; Sursă: pexels.com
Cărți; Sursă: pexels.com

10. Scrie (mulțumiri, așteptări, sentimente, liste)

Jurnalele sunt o metodă foarte eficientă de autocunoaștere și eliberare a stresului. Poți scrie așteptările tale de la ziua respectivă, poți scrie emoțiile pe care le simți în legătură cu activitățile pe care ți le dorești. Golește-ți mintea și așterne pe hârtie gândurile tale. Revezi ce ai de făcut în ziua respectivă, stabilește-ți 3 priorități, dacă nu ai făcut-o de seara. Asta te va ajuta să ai o viziune mult mai bună asupra zilei ce urmează și e foarte satisfăcător atunci când tai lucrurile de pe listă. De asemenea, poți ține un jurnal, în care, printre altele, să scrii dimineața câte 3 lucruri pentru care ești recunoscător.

Jurnal; Sursă: pexels.com
Jurnal; Sursă: pexels.com

11. Conectează-te cu natura

Ieși pe balcon și inspiră adânc sau udă o floare, așază-te în iarbă, deschide larg geamurile și ascultă păsările. Bineînțeles, dacă locuiești la casă sau într-o zonă rurală, aici se deschide o întreagă listă de posibilități. Însă, și pentru noi, cei oropsiți în București, există câteva variante matinale, mai ales dacă reușiți să faceți punctul 4.

Natură; Sursă: pexels.com
Natură; Sursă: pexels.com

13. Un zâmbet, dans și joacă

Să râzi, să cânți și să dansezi. Așa ar trebui să înceapă orice familie fiecare zi. Să simți din plin bucuria de a trăi, să te conectezi cu ceilalți membri. Dă drumul tare sau încet, pe cum ți-e gustul, la muzica preferată, dansează, gâdilă, fă piruete, cântă în gura mare și lasă fericirea să te inunde. Doar așa poți completa ritualul de dimineață.

Dans; Sursă: pexels.com
Dans; Sursă: pexels.com

Fiecare dimineață este un cadou și cred cu tărie că putem transforma oricând o zi mohorâtă într-una frumoasă, dacă o începem cum se cuvine. Trăiește cea mai bună variantă a vieții tale, cultivând ritualurile care te împlinesc.

Tu cum îți începi ziua?

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

4 Comentarii

  1. Bianca

    This guide is amazing. I really love reading this.

    Răspuns
    • andra

      Thank you so much for your appreciation! <3 Glad my thoughts spread the love 😀

      Răspuns
  2. ExpatMom

    Cred ca avem nevoie de astfel de ritualuri, adaptate la fiecare situatie. Msacar sa incerc si eu, mi-ar prinde tare bine. Multumesc

    Răspuns
    • andra

      Cu siguranță, ne ajută mult și în perioadele în care ne este bine, dar mai ales atunci când pierdem busola! Cu mare drag!

      Răspuns

Confirmări/Notificări

  1. Ritualuri de seară pentru o noapte relaxantă și un somn profund - - […] diminețile cu mine, atunci când în casă e liniște și pot să pup pleoapele copiilor. Am scris aici despre…
  2. Afla cateva tactici care te ajuta sa iti gasesti echilibrul intre femeie si mama - […] plus, avem si satisfactia ca am reusit sa facem lucruri. Despre puterea ritualurilor am mai scris aici si aici si,…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *