Când ne trezeam dimineața pe dealurile ondulate și am deschis trapa să simțim picurii fugari pe față direct în pat; când am stat jumătate de oră cu gurile căscate lângă un pui de urs, de parcă atunci am fi văzut prima oară un animal sălbatic; cum ne cuibăream în patul de sus cu un teanc de cărți și stăteam unii într-alții citind și râzând; când ne culcam înghesuiți, cum ne place nouă, în pătucul mic, sub geamul care îți arată cerul; cum ne dezmeticeam surprinși în buza pădurii și simțeam răcoarea dimineții, auzind râul curgând, admirând câmpuri întregi de brândușe și ghiocei; când ne făceam ceai de roiniță și lavandă, și îl beam cu înghițituri mici la măsuța noastră, privind pe geam cum ninge.
Astea sunt doar câteva momente care îmi vin acum în minte, atunci când mă gândesc la aventura noastră cu rulota Joy2Wander. Adevărul e că a fost o experiență super faină, pe care am repeta-o oricând (mai ales când chiar vine pe bune primăvara).
Cuprins
Socoteala de acasă și cea din târg
După cum bine știți, sau poate nu, am plecat în călătoria noastră pe 13 aprilie, într-o zi însorită și caldă, 2 adulți începători și 2 copii entuziasmați, de aproape 5 și 3 ani.
Această călătorie era planificată de fapt pentru anul trecut, spre Turcia, dar ce farmec mai au planurile atunci când chiar te poți ține de ele? Să fim sinceri, chiar și când am stabilit datele pentru anul ăsta, nu credeam că vom vizita România, însă, cu toate restricțiile covid19 care se schimbă de la o zi la alta, a trebuit să renunțăm rând pe rând la țări precum Cehia, Turcia sau Austria.
Dar nu ne-am pierdut noi speranța așa ușor; am luat harta României în mână și ne-am amintit de multe locuri pe care vrem să le revedem sau chiar pe care nu am reușit să le vizităm până acum. Așa că am pornit la drum super entuziasmați de această primă dată.
Teoretic, când mă gândesc la jumatea lui aprilie, mă gândesc la 15-20 de grade, cu soare și vânticel plăcut care te gâdilă pe sub născut. Ce am găsit? O primăvară plecată în concediu prelugnit, un vânt rece care ne sufa cu totul, fulgi de zăpadă sau ploaie rece și crudă, nori, nori, foarte mulți nori. Ne-am distrat? Desigur! A fost o provocare să ne alegem destinațiile, dar am profitat din plin de acest drum de nouă zile, și am văzut zone din România de care ne era tare dor sau altele noi care ne-au surprins foarte plăcut.
Așa că vânând ca niște lei flămânzi un pic de soare sau măcar ninsoare, am stat cu prognoza într-o mână și cu GPS-ul în alta de la început până la final, ca să ne bucurăm de cât mai multe activități din planul nostru.
Este compatibilă călătoria cu autorulota cu copiii mici? Dar pe timp de pandemie?
Noi i-am găsit doar avantaje pe aceste două subiecte. Spațiul interesant, care aduce a poveste, sentimentul de fascinație atunci când copiii intră în autorulotă, dimineți cu loc de joacă și iarbă verde cât cuprinde, masa mică la care ne adunam cu toții să improvizăm un mic dejun, măsuța pe care pot face câteva activități în timp ce autorulota merge iar ei stau în scaunele lor, patul în care ajungi doar cu scăriță, ca pe tobogan, posibilitatea de a lua cu noi biciclete/trotinete/mingi/[insert here whatever they like] toate i-ar convinge pe orice pitici că o călătorie cu autorulota va fi un vis minunat.
Pe timp de pandemie mi se pare, de asemenea, o idee foarte bună. Ai la dispoziție același spațiu de la începutul la finalul traseului, igienizat special pentru tine, poți petrece mult timp în natură, iar de oameni te apropii doar atât cât consideri.
Libertatea de mișcare este unul dintre lucrurile care ne-au plăcut cel mai mult. Traseul poate fi adaptat oricând conform nevoilor și dorințelor tale, fără să anulezi cazări sau să dai explicații. Bine, e posibil ca în plin sezon să trebuiască să rezervi locul în camping, însă cum la noi nu este încă super dezvoltat fenomenul, vei avea mereu alternative.
Ce ai în autorulota Joy2Wander?
Practic, tot ce îți trebuie. De acasă trebuie să aduci doar lenjerii, prosoape, haine și produse cosmetice, plus câteva chestii logistice, precum saci de gunoi, role de hârtie, hârtie igienică.
Autorulota este dotată cu:
- bucătărie cu plită și, eventual, cuptor – a noastră a avut;
- rezervor de apă de 100l plus un bidon de rezervă de 20l. A fost un pic greu cu aprovizionarea cu apă, doar la Petrom am primit și un răspuns la întrebare, însă apă mai rar, pentru că pompele erau toate oprite din cauza temperaturilor scăzute;
- panouri solare – dacă zilele sunt însorite, ele asigură suficient curent pentru becurile și prizele din autorulotă. Consumatorii mari se folosesc de preferat în campinguri, când sunteți conectați la priză. De asemenea, aveți curent electric și datorită bateriei care se încarcă în mers;
- două butelii cu gaz, pentru alimentarea aragazului, frigiderului și încălzirii centrale, suficiente pentru aproximativ 2 săptămâni;
- frigider de aprox. 140l, care are chiar și congelator și ladă pentru legume. Noi l-am îndesat bine încă de la plecare și am mai cumpărat fructe, apă și pâine din când în când;
- cale pentru echilibrarea autorulotei, folositoare atunci când campezi în pantă;
- servicii de asistență 24 din 24 plus o echipă extra-mega-drăguță care te ajută oricând întâmpini vreo problemă;
- tot felul de detalii precum vase, oale și tigăi, detergent de vase, măturică și făraș, televizor, perne, pilote. Foarte importante sunt pastilele care dezintegrează conținutul toaletei, care vin și ele la pachet cu autorulota;
- plase de țânțari la geamuri, pentru sezonul insectelor;
- centrală termică, care funcționează pe baza buteliilor de gaz și care nu te lasă la greu, fie că ai nevoie de un duș cald sau de temperaturi prietenoase în autorulotă;
- două paturi, se poate face chiar și al treilea. Noi am dormit cu toții într-unul din paturi, cred că are undeva la 150cm, iar patul al doilea, cel de deasupra scaunelor de șofer, ne-a fost spațiu de joacă, gâdilat și citit;
- suport pentru biciclete;
- portbagaj suuuuper încăpător;
- marchiză pentru zilele prea însorite sau cu burniță supărătoare.
Ce ar mai fi bine să știți
Infrastructura pentru deversarea apelor reziduale și ale toaletei este deficitară la noi în țară, însă ne-am descurcat foarte bine, fie în campinguri, fie la benzinării cu acordul angajaților, fie în gospodării cu canalizare.
- Cea mai mare aventură și provocare este rezervorul de apă: trebuie să o folosești cumpătat, mai ales atunci când plănuiești să faci off-camping și niciodată nu știi unde vei găsi următoarea oază. De multe ori ne-am simțit ca niște detectivi în căutarea minereului de aur, verificând obsesiv butonul de apă menajeră, să nu cumva să scadă sub 25%. Mai ales atunci când gătești, poate fi o provocare. Am remarcat cu această ocazie că putem face duș cu mai puțină apă decât spălăm vasele :)). Aprovizionarea cu apă o puteți face și de la izvoare, iar o altă sursă potrivită sunt campingurile și chiar pensiunile binevoitoare.
- În ceea ce privește toaleta, nu am întâmpinat nicio problemă, peste tot am fost lăsați să o golim – benzinării, campinguri, pensiuni.
- Apa gri este cumva în zona gri – noi am folosit doar detergenți eco etc, astfel că ne-am oprit lângă șanțuri de canalizare de cele mai multe ori să îi dăm drumul. În Germania există spații speciale din ce am înțeles chiar și pentru acest aspect.
- Buteliile de gaz, care sunt două, se verifică pentru a vedea cât sunt de pline la plecare, iar când una se termină, cu un click o activați pe cealaltă. Nu vă faceți griji, în autorulotă există senzor de gaz, iar buteliile sunt dotate cu un sistem care le oprește în cazul unei scăpări de gaz, așa că sunteți permanent în siguranță.
- Pentru toalete există pastile speciale care descompun conținutul, astfel că în autorulotă nu va mirosi urât și golirea nu va fi un proces complicat.
- Noi am preferat să stăm încălțați doar în față, unde se conduce, iar în restul autorulotei să umblăm desculți, pentru a crește senzația de acasă.
- Trapele sunt alt element divin din autorulotă, pe care le poți deschide când stai în pat, să simți picurii mici de ploaie, soarele călduț sau vântul răcoritor, în funcție de noroc și stare.
Ce încape într-o autorulotă?
În primul rând, multă iubire.
Apoi, să o încărcăm cu bagaje a durat vreo 5 ore și tot am uitat lucruri, pentru că am plecat pentru 9 zile. De fiecare dată când ne plimbam prin casă, mai găseam câte ceva, în plus, aveam și foarte multe cumpărături de mâncare făcute, care au trebuit și ele mutate sârguincios. Ce e foarte fain e că în autorulotă ai dulapuri și spații de depozitare pentru absolut orice, așa că nu vei sta cu lucrurile în valize, ca într-un road trip obișnuit. Toate vor avea locul lor unde ar fi bine să și șadă, căci dulapurile trebuie închise bine înainte de plecare, pentru a evita fenomenele paranormale cu obiecte zburătoare în timpul mersului.
Un alt aspect super cool la călătoria cu autorulota este că o poți umple cu multe lucruri la care nu te așteptai, practic îți poți lua cu tine toată casa. Noi am avut biciclete, chitare, cărți, jocuri, ukulele, tehnologie, zmeie, hamace și ar mai fi încăput multe alte lucruri. Bicicletele de exemplu, le-am ținut mai mult în portbagajul gigant, pentru că nu aveam încredere să le lăsăm în toate zonele afară, deci vă imaginați câte lucruri pot încăpea lejer acolo. Am fi vrut și telescopul, dar l-am uitat și oricum l-am fi cărat degeaba, cerul a fost foarte rar senin noaptea. Am avut cu noi și slow cookerul, însă nu am avut răgaz să îl folosim. Și poate că ar fi fost bun și difuzorul nostru pitic, care umezește aerul din spațiile mici.
Iar pe cealaltă parte a portbagajului aveți tot ce vă trebuie pentru zilele însorite care pe noi ne-au ocolit cu succes, și anume, masă, scaune, covoraș de așternut la intrare. Autorulota are și marchiză, pentru umbră sau protecție la picurii timizi de ploaie.
Totuși, am găsit și o parte bună la ploile enervant de lungi și de ostile: somnul. Somnul magic, pe cântecul picăturilor care se izbesc de orice parte a autorulotei apucă. Adormi pe ritm, te trezești pe ritm, ca și când ai fi într-o poveste, o poveste cu multă apă.
Cât de greu e de condus autorulota?
Trebuie să știți că autorulota este o creatură uriașă. A noastră a avut 7m lungime, 2.5m lățime și peste 3m înălțime. Alex s-a obișnuit pe parcursul drumului din Otopeni până la noi acasă cu condusul “camionului”, adică în aproximativ jumătate de oră.
Nu aveți nevoie decât de permis auto categoria B, pentru autovehiculele cu greutatea sub 3,5 tone. Acum, noi nu suntem siguri cât cântărea după ce am făcut plinul de bagaje, dar shhhh.
Cu autorulota poți intra în majoritatea orașelor și poți găsi o parcare potrivită, chiar dacă un pic mai dificil decât cu mașina mică. Astfel, am putut să vizităm Oradea care era de mult pe lista noastră, să trecem prin Sibiu, să prânzim în Baia Mare și să vizităm prieteni din Bistrița.
În plus, am fost surprinși de ușurința cu care ne-am deplasat pe drumuri neasfaltate și pe cele într-o stare ușor îndoielnică, însă am căutat doar acele drumuri pe care putem întoarce în caz de nevoie.
Prima senzație când am plecat la drum
Când ne-am urcat prima oară, ne simțeam ca pe niște mici tronuri, la super înălțime privind peste toate mașinile mici. Sau ca niște șoferi de camion :)). Păcat că te obișnuiești repede. Copiii au fost extrem de entuziasmați, ba chiar au făcut și un mic vlog pentru familie. Am împrumutat de la Joy2Wander scaune front facing pe care le-am montat pe bancheta care stă cu spatele, ca să poată să se bucure de măsuță. Un aspect bun de luat în considerare, dacă faceți rear-facing prelungit, ca noi. Bancheta care stă cu fața are și isofix, restul scaunelor se pot monta în centuri.
Când preluați autorulota, rezervați-vă aproximativ o oră pentru instructaj, iar la timpul de condus, adăugați în general un 20%. Țineți cont atunci când căutați parcare, că dimensiunile autorulotei sunt destul de generoase, și un alt aspect foarte important e să aveți grijă la poduri și pasaje, unele au restricții de doar 2m și un pic în înălțime, iar prietenul Google vă va ghida fix pe acolo, ca să vă pună la încercare abilitățile și memoria.
Traseul nostru cu autorulota
Prognoza dușmănoasă nu ne-a lăsat să avem un traseu bine definit de la început, așa că ne-am adaptat din mers, noroc că știm deja prea bine cum să facem asta. Voi posta curând și traseul nostru detaliat, însă până atunci vă las un mic teaser, în linii foarte mari.
Am plecat din București spre județul Buzău unde ne-am orientat spre câteva obiective naturale. Am urcat apoi spre Lacul Sf. Ana, unde am avut o serie de întâlniri simpatice cu urșii blănoși. Am trecut prin Praid, după care ne-am îndreptat spre Maramureș.
În continuare ne-am bucurat de o zi superbă, cu mult soare, în natură, cu drumeții spre Lacul Albastru și prin Grădina Zmeilor. A urmat o vizită urbană, la Oradea, care ne-a lăsat o impresie foarte bună, după care am revăzut o parte din locurile preferate din Munții Apuseni, în special peșteri și cătune izolate. Ne-am îndreptat ușor ușor spre casă, oprind pentru ultima noapte în apropierea Sibiului și am ajuns cu bine acasă.
Noi am condus un pic cam mult, pentru că de multe ori am fugit de ploaie și frig, în speranța de mai bine. În mod sigur, dacă vremea nu ne-ar fi pus bețe în roate, am fi ales un traseu mai scurt, în care să putem petrece mai mult timp afară.
Cum ne-am descurcat cu mâncarea
După cum v-am povestit mai sus, frigiderul nostru a fost bine burdușit încă de la plecare, și am oprit când și când pentru mici completări.
Am și comandat mâncare, mai ales la prânz. La micul dejun și cină am fost foarte inventivi, să fie cât mai rapid totul. Revin desigur și cu un articol cu idei, pentru că ne-ar fi prins tare bine să ne inspirăm și noi de undeva :D.
Am gătit chestii la plită sau salate felurite fără preparare termică și, spre surprinderea noastră, nu am folosit nici cuptorul, nici slow-cookerul. Momentul nostru preferat legat de mâncare a fost când am primit dis-de-dimineață zece plăcinte coapte pe lespede, aburinde și pline de brânză delicioasă care se întinde atunci când rupi plăcinta.
Camping sau off-camping
Nu e prea greu să stai off-camping pentru că autorulota Joy2Wander e dotată cu de toate. Așa că nu ne-am supărat prea tare când unele campinguri ne-au refuzat, pentru că erau închise. În zona Praid-Sovata, toate campingurile spuneau că deschid în mai-iunie, nicio șansă pentru noi. În Maramureș și Apuseni situația a fost ceva mai bună, așa că am ales să facem un mix între camping și campat acolo unde nu ne vede nimeni.
Ce criterii aveam când alegeam unde înnoptăm: să se ajungă pe un drum decent, să avem o priveliște cel puțin frumoasă, să fie oarecum în drumul nostru, să existe un spațiu generos, să nu fie la drumul principal unde, de obicei, e prea mult zgomot.
Cum îți alegi spațiul pentru următoarea seară:
- dacă ai norocul să vezi ceva drăguț pe drum, cum ar fi o pajiște liberă, la adăpost de drumuri aglomerate;
- cu ajutorul aplicațiilor precum Park4night și CampMap– dar nu sunt toate locurile actualizate;
- fii prevăzător, nu alege zone în pericol de a fi inundate, sau pe iarbă udă, unde autorulota se poate afunda mult mai ușor decât o mașină mică. Și e nevoie de 4 săteni harnici ca să o scoateți, mi-a spus mie un prieten;
- Mai găsiți informații aici – https://cucortu.ro/toate și aici https://www.campingeurope.com/.
Câteva reguli de bun simț când călătorești cu autorulota
- alegeți doar zonele în care este permisă camparea – verificați, spre exemplu, dinainte în ce zone din rezervațiile naturale puteți campa și dacă aveți nevoie de autorizații;
- evitați zonele aglomerate, din respect pentru natură;
- nu deranjați fauna și flora, nu faceți prea mult zgomot;
- nu lăsați urme – fără gunoi, că e plină România;
- nu deversați apa reziduală sau “canistra” de la toaletă în natură;
- nu faceți foc necontrolat.
Cum se circulă cu autorulota
Viteza maximă trebuie să fie un pic mai mică decât cea legală, pentru că impactul unei frâne puternice la o mașină atât de mare este diferit de ce cunoașteți deja.Nu vă aventurați pe drumuri înguste sau înfundate și fiți atenți la înălțimea maximă și la crengi.
În autorulotă se merge tot timpul în scaune corespunzătoare, cu centurile puse. E tentant să te ridici să faci una alta când toată casa e acolo, însă este deopotrivă de periculos.
Cât te costă o astfel de experiență
Găsiți aici oferta Joy2Wander, care pleacă de la 100 euro/zi în extrasezon. Pentru durate mai mari, puteți cere o ofertă personalizată. Consider că e minunat că există astfel de servicii de închiriere. Noi, de exemplu, nu am dori să plecăm de fiecare dată cu autorulota în vacanțe/călătorii lungi, iarna o vrem neapărat la cald, iar vara în mod sigur vrem să experimentăm mai multe tipuri de călătorii și probabil nu ar renta să ținem una a noastră.
La prețul de închiriere a autorulotei se adaugă costul motorinei. Autorulota are un consum mai mult decât decent pentru dimensiunile sale, media noastră a fost undeva la 11l/100km.
Dacă alegeți să stați în camping, se adaugă, bineînțeles și costul campării, care este extrem de variabil, de la 10-20 de lei pe noapte în unele zone, la 100-150 de lei pe noapte în campingurile foarte bine dotate sau chiar 300 de lei pe noapte, dacă părăsiți țara.
Concluzii
A fost o călătorie de test, să vedem dacă ni se potrivește acest stil și dacă am vrea să repetăm experiența. Pentru noi nu a fost o mare diferență în ceea ce privește spațiul pe care îl împărțeam cu toții, fiind obișnuiți să fim toată ziua împreună. Și deși iubim și suntem obișnuiți cu viața de călător și escapadele la cort, am găsit experiența cu autorulota destul de diferită, ceva ce nu am mai trăit până acum.
Copiilor nici nu mai zic ce mult le-a plăcut, la finalul celor 9 zile, Carol spunea că nu vrea acasă decât după încă 7 zile cu autorulota.
Iubim primele dăți, pline de curiozitate și entuziasm, ca niște săruturi proaspete primite pe neașteptate. Mulțumim Joy2Wander pentru the Joy to Wander și pentru bucuria de a face lucruri pentru prima dată, prima experiență cu autorulota dintr-un șir lung la care începem să visăm.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii – Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie – în Grupul familiilor călătoare.
Disclaimer: Acesta este un articol sponsorizat, realizat în colaborare cu Joy2Wander. Recomand doar produse și servicii pe care le folosesc/le-am folosit și îmi plac și despre care cred că ar fi minunat să afle toată lumea.
0 Comentarii
Confirmări/Notificări