Toamna este pentru noi o poveste de iubire în sine. Așa că încercăm să o celebrăm în toată splendoarea ei, descoperind locuri family-friendly în care să ne simțim bine de la mic la mare; în care să ne relaxăm și să ne distrăm în egală măsură. Împreună cu Alex, soțul meu, și cei trei copii de 6 ani, 4 ani și 10 luni, am plecat în explorarea acestor oaze de libertate, din care să ne încărcăm cu energie bună pentru o nouă săptămână prea dinamică în București.
Un munte de liniște. În mijlocul cailor. Cu pâine pe vatră și foc de tabără. Cu oale de lut umed și voie bună.
Familii laolaltă, în picioarele goale, care se împrietenesc prin jocul copiilor. Lumina caldă a soarelui răsare pe care nici un filtru de fotografie nu o poate egala, peste copacii încă grei de frunze colorate.
Căprițe repezi care se lasă mângâiate și ponei simpatici care fură paie. Un câine mare și gras care pare desprins din filme, doi câini ce poți să juri că sunt lupi și câteva pisici leneșe, așa ca noi dimineața.
Dacă dai draperiile cu cai la o parte și lași aerul rece să te ispitească, aproape că te poți trezi de tot.
Așa a arătat weekend-ul nostru la prima cazare child-friendly testată de noi în acest sezon de toamnă – Potcoava Mountain Hideaway. Un vis frumos, în compania cailor, în care încă ne surprindem din când în când chiar și acum.
Cuprins
De ce este potrivită Potcoava Mountain Hideaway pentru familii
După cum bine știți, apreciem cazările aparte de peste tot în lume și ne bucurăm că au început să apară din ce în ce mai multe și la noi. Ca să nu mai spunem ce încântați suntem când acestea se pregătesc pentru a primi familii.
De ce am ales Potcoava?
- Pentru cai, plimbările și lecțiile care se pot face în zonă. Nu am întâlnit încă acei copii care să nu sară în sus de bucurie atunci când văd animale, când pot să le atingă, să se conecteze cu ele. Dar nici adulți care să fie indiferenți la contactul cu aceste ființe deosebite, mai ales când și-i apropie și își dau seama ce legătură puternică se naște între om și cal.
- Pentru celelalte animale cu care se pot juca, pe care le pot mângâia
- Pentru a fi în mijlocul naturii, departe de orice urmă de poluare, de claxoane, de praf, de mirosuri urbane.
- Pentru pădurea din jur, prin care te poți pierde cu orele, în căutarea frunzelor roșcate și a ciupercilor misterioase, în căutarea bobițelor acrișoare de cătină sau a murelor negre și coapte.
- Pentru mâncarea gustoasă și proaspăt făcută în casă, care te așteaptă mereu caldă
- Pentru detaliile care fac diferența: sala de zi, locul de joacă, sauna, scărița din baie și ospitalitatea personalului. Dar despre toate astea voi povesti pe îndelete un pic mai jos.
Cum se ajunge la Potcoava Mountain Hideaway
Din București până la family riding center Potcoava sunt aproximativ 2 ore și 15 – 2 ore și 40. Noi ne-am început călătoria vineri de dimineață, pe la 9.
Pentru că nu ne grăbeam foarte tare, am hotărât să facem o oprire după 2 ore, în orașul Târgoviște, să le arătăm copiilor vechea capitală a Țării Românești. Am făcut o plimbare scurtă, am băut o cafea la Cafepedia și am mers la Grădina Zoologică, unde am petrecut cam 2 ore printre animale.
După ce am luat prânzul la Towers Pub am pornit din nou la drum spre Runcu, comuna din județul Dâmbovița care avea să ne găzduiască pentru următoarele două nopți.
După încă aproximativ 40 de minute pe drumuri din ce în ce mai pitorești și mai pustii, după o serie de serpentine ușoare, deja vezi în zare mică oază cu cai: centrul de echitație Potcoava Mountain Hideaway, spre care am plecat cu așteptările gata setate.
Nu găsești în jur niciun sat, pe o rază de 3km. Nicio construcție, nicio casă, doar dealuri și pinteni și pădurea calmă. Cea mai apropiată așezare este Brebu din Comuna Runcu, singura prin care se face accesul (un detaliu important atunci când folosiți Google Maps sau Waze); cel mai apropiat oraș este Târgoviște, la 43 km.
Față de ultima oară când am vizitat Potcoava, acum 3 ani, drumul este asfaltat chiar până la poarta centrului de echitație și poate fi parcurs cu orice tip de autovehicul.
Totul se desfășoară aici, la locație, ceea ce ne-a încântat maxim. Pentru o pauză de oraș de două zile, mi se pare sublim să nu ai nevoie să te urci în mașină pentru nimic, decât dacă vrei, firește.
Ai tot ce îți trebuie într-un singur loc: apă, cai, mâncare, cărți, cai, jucării, jocuri, am mai zis cai?, ateliere, foc de tabără și spații călduroase în care să schimbi două vorbe cu alți oaspeți mari și mici.
Cum e atmosfera?
De îndată ce intri în holul de la Potcoava, ești invitat să te faci comod, să îți pui pantofii de interior și să te simți ca acasă.
Denisa de la recepție ne-a întâmpinat foarte drăguț, de fapt, pe mine, pentru că restul familiei adormise în mașină. Procesul de check-in a decurs foarte simplu și tot atunci am făcut și rezervările pentru echitație și plimbările cu cai, pentru a putea alege intervalul pe care ni-l dorim, să nu riscăm să nu fie liber.
A doua zi de dimineață ne-am programat și pentru jacuzzi; este bine să o faceți din timp, durează cam 5 ore până se încălzește apa.
Ce mi-a plăcut foarte mult este că am putut alege temperatura din jacuzzi, să nu fie prea fierbinte, astfel încât să intrăm cu toții, chiar și Leila.
Ce te întâmpină odată ce treci de hol? Câțiva copii care se joacă în livingul mare, cu miros de pădure și foc de lemne; două biblioteci până în tavan, pline de jocuri și cărți; geamuri până în pământ pe care te salută vesel pădurea. Râsete puternice, chicoteli, un clinchet de pahare, lemnul de sub picioare, zâmbetele de la recepție.
Ce facilități există la Potcoava?
- 13 camere din care 8 camere sunt de tip family și pot acomoda confortabil 2 adulți și 3 copii – pe lângă patul dublu de 180x200cm acestea dispun de un pat suprapus realizat de același meșter popular ce a lucrat în lemn toată mobila de la Potcoava – Bogdan Tipu
- parcare cu poartă securizată
- zonă de spa
- living comun
- foișor pentru activități sau relaxare
- terasă afară în zona de mese
- manej descoperit
- manej interior unde există posibilitatea organizării de evenimente
- wifi în tot centrul de echitație
- loc de joacă
- fermă proprie
Cum arată camerele
Noi am beneficiat de pachetul standard Descoperă, care include:
- două nopți de cazare în camera family
- pensiune completă pentru două zile, cu trei mese pe zi – daca în ziua de check-in prima masă este cina, ultima masă inclusă în pachet este prânzul din ziua de check-out
- o oră de drumeție călare pentru fiecare adult – noi am transferat aceste activități copiilor, iar eu am optat pentru o lecție de echitație extra
- 10% reducere din valoarea de recepție a activităților de echitație neincluse în pachet
Am găsit camera noastră de tip family foarte curată. Nu foarte mare, mai degrabă intimă. Ne-a plăcut maxim să dormim așa de aproape, dar în același timp în paturi separate.
În cameră am avut un pat mare de 180x200cm, un pat supraetajat, un dulap, toate lucrate manual de meșterul Bogdan. Draperiile cu cai, tablourile cu citate valoroase și scărița din baie au fost detaliile de care ne-am îndrăgostit.
Camera are și o mică terasă, perfectă dacă vrei să vezi pădurea în primele raze ale dimineții, direct din pijamale.
Deși pensiunea era plină de copii, camerele par izolate bine, nu am fost deranjați de zgomote din exteriorul camerei, doar de cele din interior, haha.
Nu există televizor, ceea ce pentru noi este perfect ca să ne simțim acasă, oricum nu mai folosim TV de peste 15 ani. Dar mi se pare o idee foarte bună mai ales pentru că invită la socializare în spațiul comun și, de asemenea, pentru că te face să te concentrezi pe ce e cu adevărat important ca să te întorci la viața din timpul săptămânii regenerat: conexiunea cu familia și conexiunea cu natura.
Există în schimb WIFI gratuit în toată unitatea, ceea ce l-a ajutat pe Alex să își termine lucrul de vineri și pe mine să vă arăt live cum ne-am simțit la Potcoava.
Nu există uscător de păr în cameră, însă am cerut la recepție și am primit imediat. Nu există nici frigidere în camere și, de fapt, nici nu este permisă intrarea în centru cu alimente din afară (cu excepția alimentației speciale pentru bebeluși).
În baie sunt puse la dispoziție săpun și gel de duș și de mare ajutor a fost și scărița cu care Călin s-a putut spăla pe mâini fără să aibă nevoie de ajutor.
Partea mea favorită din zi a fost dimineața, când trăgeam draperiile cu cai la o parte, iar camera era inundată de căldura plăcută a primelor raze de soare, cu câinele urs care ne privea de jos și cu toate culorile toamnei în fața mea.
Parcă aș fi stat în fața unui tablou, în aerul încă răcoros care să îmi amintească de noaptea ce abia a trecut.
Mâncare
Potcoava este genul de cazare child-friendly în care toate mesele se iau on-site și sunt gătite în casă. De cum am intrat, ne-au întâmpinat, în surdină, melodii calde de bossa nova și o atmosferă super relaxată, informală.
Doamnele de la bucătărie sunt extrem de drăguțe și ne-au ajutat de fiecare dată cu tot ce am avut nevoie pentru Lei sau pentru băieți (ouă fierte, iaurt de capră, legume tăiate pe lung, ca să le poată apuca Leili, totul fără sare, pentru că ea are doar 10 luni).
Pentru cerințe speciale este recomandat să anunțați dinainte la recepție și, să vorbiți și cu doamnele de la bucătărie dimineața, când se schimbă turele.
La dispoziția oaspeților sunt puse în permanență apă și fructe proaspete, iar cele trei mese principale au un orar prestabilit (mic dejun de la 8, prânz de la 13:00, cina de la 19:00 – fiecare cu un interval de aproximativ 2 ore).
Mâncarea este tradițională românească, cu aroma mâncării făcute de bunicuți, gustoasă și destul de variată – există atât variante vegetariene, cât și cu carne.
Meniul nu este a la carte, ci de tip bufet, ceea ce are avantaje precum – mâncarea este deja disponibilă când ajungi la masă, păstrată la cald dacă e cazul, poți gusta o bucățică mică pentru a vedea ce e pe gustul tău și ce nu, iar copiii, supravegheați, își pot exersa independența și își pot alege și pune în farfurie exact ce doresc.
Noi am găsit la micul dejun creme de brânză de diverse feluri (picantă cu ardei sau brânză frecată cu mărar), icre, pate de casă cu dulceață de ceapă, pâine proaspătă, dulcețuri de casă (zmeură, fragi, trandafiri – superbe), brânză de capră, iaurt – de la căprițele din locație, zacuscă de casă, fasole de casă cu usturoi, legume crude, ouă în diverse feluri, cu bacon sau cârnăciori.
Ca băuturi, am avut de ales dintre cafea, lapte de capră și ceai de tei cules din zonă cu mentă proaspătă.
Pâinea se coace în cuptorul de lut din pensiune.
La prânz (am prins doar unul, pentru că duminică ne-am grăbit un pic să prindem somnul Leilei pe drum) am găsit variante de saramură de crap, carne de iepure, supă cremă de linte sau ciorbiță de găină, garnituri felurite (păstăi de fasole verde, cartofi).
Cinele sunt pe bază de salate de diverse feluri (ardei copți, salată orientală, păstăi verzi), budincă de paste, coaste de porc cu sos, mămălingă cu brânză și smântână, legume la cuptor, rață cu varză, pui la grătar cu piure, pizza de casă.
Deserturi: cam dese și îmbietoare aș zice eu :P. Am avut parte de plăcinte cu mere, gogoși proaspete pe care le-am scăldat în dulcețuri, griș cu lapte.
La recepție există o selecție de băuturi precum vinuri, bere, sucuri, limonade și apă îmbuteliată.
Ce activități poți face la fața locului
– Lecții de echitație și plimbări cu caii din rasa Haflinger
Highlight-ul escapdei noastre la ferma de cai a fost, desigur, călăria! Ce merită menționat este felul în care caii sunt respectați și îngrijiți în acest centru de călărie, exact ca un prieten bun pe care vrei să îl ții multă vreme aproape.
Caii au fost antrenați de Miron Bococi – un dresor excepțional – și răspund la comenzi cu fermitate și blândețe, astfel că te simți tot timpul în siguranță atunci când ești călare.
Copiii au plecat într-o plimbare de o oră prin natură cu Piggy și Lizzy, două iepe blonde superbe.
Eu m-am bucurat de o lecție de echitație cu Nelly, avându-l ca instructor pe Ninel, în manejul acoperit. Cum nu eram la prima lecție de echitație, am experimentat mult trapul săltat ținându-mă doar de dârlogi, exerciții de echilibru, trap așezat fără scărițe, o grămadă!
– Olărit alături de Nini Porojan de la Roata Olarului
Copiii au avut ocazia să modeleze vase din lut cu ajutorul roții tradiționale de olărit, care trebuie acționată cu piciorul.
Mi-ar fi plăcut și mie să mă joc un pic, însă fiind 5 oameni și atâtea activități, am lăsat copiii să creeze, iar eu mi-am pus în gând să recuperez data viitoare.
– Foc de tabără cu voie bună
La doi pași de terasa de afară, în poieniță, se întinde un spațiu amenajat cu buturugi și băncuțe de lemn. Se simte ca un amfiteatru în miniatură, iar același domn olar, Nini Porojan, ne-a cântat câteva piese de munte la lumina focului pe care toți îl căutam în răcoarea serii.
– Zona de spa
Pe lista mea încă de acasă, am reușit să îi facem loc în program și zonei de spa. Am găsit aici saună, cameră salină și jacuzzi încălzite cu lemne. Este nevoie de o programare din timp, durează cam 5 ore încălzirea sălilor și a apei. Ce mi-a plăcut cel mai mult este că chiar și temperatura din jacuzzi a fost family-friendly, setată după preferința noastră, ca nimeni din cei 5 voinici să nu stea pe bară.
– Programe speciale
În afară de pachetele dedicate familiilor care sunt disponibile pe tot parcursul anului, există câteva pachete speciale pentru vacanțele copiilor și alte sărbători, pe care abia așteptăm să le încercăm. Activitățile mi se par super faine, precum ateliere de brioșe pentru cei mici, proțap de berbecuț pentru cei mari, petreceri pentru copii, plimbare cu trăsura trasă de ponei, atelier de dovleci, degustări de vin.
– Loc de joacă
Locul de joacă ne-a impresionat de la prima noastră vizită, este fix pe gustul nostru. Cu elemente de lemn, cu cauciucuri, nisip, pereți de escaladă, pare rupt din natură și e super fun pentru cei mici.
– Sala de lectură și socializare și jocuri
Nu vă lăsați înșelați de imagine, eu nu am prins mai mult de 5 minute legate de citit, însă am avut parte de macao, cărți pentru cei mici și am răsfoit o mulțime de rețete.
Animalele de la centru
Chiar cum am ajuns, am făcut o plimbare în împrejurimi și am găsit foarte multe căprițe, peste 40, de la care am băut lapte și iaurt delicios dimineața. Iar primul care ne-a întâmpinat a fost un ciobănesc superb, pe care l-am salutat în fiecare dimineață de la geam.
Ce poți face în zonă în afara centrului
- Plimbare pe dealuri, în apropiere
- La cules de cătină, mure și măceșe
- plimbări cu bicicleta
- Târgoviște
- Pietrele întinse
- Crucea Eroilor de pe Dealul lui In
- Strâmtoarea Moara Dracului
- Cascada La Blide Runcu
- Mânăstirea Runcu
- Schitul Cucuteanca
- Cascada Căprioara
- Cheile Răteiului
Ce zic copiii
Partea preferată a copiilor a fost mersul pe cal. Le-ar fi plăcut să participe și la lecțiile de echitație, însă la Potcoava acestea se pot ține de la aproximativ 8 ani.
Copiii au fost super entuziasmați să meargă dis-de-dimineață la grajduri și să participe la pregătirea cailor pentru o nouă zi. Au urmărit cu atenție cum li se curăță potcoavele, cum sunt periați și cum se pune harnașamentul.
Altă activitate pe care au menționat-o cu bucurie a fost locul de joacă construit din elemente naturale, unde am dedicat timp serios distracției în fiecare zi.
Alte surprize plăcute pentru ei au fost focul de tabără, de la care nu voiau să plecăm până la ultima scânteie, dar și atelierul de olărit pe care l-au așteptat cu nerăbdare.
Bine de știut
- ia cu tine scutece și șervețele umede, în zonă nu există magazine la distanță de mers pe jos;
- programează lecțiile de călărie și intrarea la spa – cu câteva ore înainte, ideal când faci check-in;
- nu poți lua cu tine mâncare și băutură, cu excepția alimentelor speciale pentru bebeluși;
- în timpul vacanțelor există și pachete tematice speciale;
- centrul de echitație este certificat HorseDream Germania, cu instructori autorizați și cai educați;
- camera se preia de la ora 15:00 și se eliberează până la ora 11:00, însă oaspeții sunt bineveniți de la orele dimineții pentru activități și relaxare; același lucru este valabil și după predarea camerei;
- nu se fumează în spațiile interioare, doar în locurile amenajate pentru fumători la exterior;
- este recomandată purtarea papucilor în interior, fie că îi aduceți de acasă, fie că îi folosiți pe cei puși la dispoziție la recepție;
- nu este permis accesul cu animale de companie;
- copiii până în 4 ani nu plătesc mesele;
- Potcoava deține și certificarea Eco-Romania (oferită de Asociația de Ecoturism din Romania – AER).
- pentru cei ce doresc să învețe echitație, Potcoava oferă chiar și o metoda de învățare a echitației, în cadrul “Programului de formare în Călărie” și pot ține evidența progresului în Jurnalul de Călărie. Programul este disponibil în cadrul FRTE – Federația Română de Turism Ecvestru, Potcoava fiind membru.
- există aici și pachete pentru grupurile corporate, precum și opțiunea de organizare evenimente private.
- se pot face lecții de echitație și plimbări și pentru cei care nu sunt cazați la Potcoava, acestea desfășurându-se în orice zi, mai rar sâmbăta.
Ce ni s-a părut unic la Potcoava
Dacă ar fi să aleg cel mai cel motiv pentru care să mă întorc aici, acesta ar fi interacțiunea cu caii, atât la plimbare, cât și lecții, iar faptul că există manej la interior mi se pare superb pentru vremea rea sau prea rece.
Cum faci o rezervare la Potcoava Mountain Hideaway
Rezervările se pot face direct pe site-ul centrului de echitație. Puteți, de asemenea, opta pentru oferte și pachete speciale. Iar în viitorul apropiat vom avea și un giveaway în social media cu lecții de călărie, stay tuned!
Acest articol a fost realizat în colaborare cu Potcoava Mountain Hideaway, parte din seria “Family-friendly în România”.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.
Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România.
0 Comentarii