Plăcinte baby-friendly cu spanac și brânză de vaci

Plăcinte, Rețete

Iubesc luna aprilie. O dată pentru că în aprilie este ziua mea și, încă o dată, pentru că primăvara intră și în casă, mai exact în bucătărie. Zilele acestea am cumpărat și primit atâtea verdețuri, că am încercat tot felul de exotisme în bucătărie: pesto de leurdă cu șnițele la cuptor, salată mixtă cu pere și brânză cu mucegai albastru, omletă cu ceapă verde și mozzarella, iar astăzi, am inventat niște nebunii de plăcinte cu spanac, ceapă verde, mărar și, bineînțeles, brânză. Bine, inventat e un cuvânt cam mare, dar înțelegeți voi cam cum am procedat.

Ingrediente:

Aluat:

  • 600g făină (eu am combinat făină integrală de spelta cu făină albă de grâu 650, însă puteți pune ce făină vă place)
  • 250ml apă rece
  • 200g unt cu 80% grăsime

*cantitatea de apă și făină pot varia ușor, în funcție de calitatea făinii. Vă recomand să adaptați cantitățile astfel încât aluatul să fie moale, nelipicios.

Umplutură:

  • 2 ouă
  • 400g spanac
  • o legătură zdravănă de ceapă verde
  • o legătură de mărar
  • 250g brânză proaspătă de vacă (eu am folosit Lacteea)
  • 200g brânză de capră ușor sărată, rasă (pentru copiii mai mici de 1 an, suplimentați cantitatea de brânză proaspătă de vacă, eventual cu brânză proaspătă din aceea clasică, sfărâmicioasă, pentru a întări textura)
  • busuioc uscat
  • boia dulce
  • alte condimente, după gust (puteți folosi chimen, piper, oregano – eu am un amestec de condimente din mai multe ierburi uscate pentru brânzeturi, pe care l-am folosit cu succes)
  • câteva picături de ulei de sâmburi de struguri (sau orice ulei potrivit pentru gătit)

Ustensile:

  • tigaie
  • tavă de cuptor
  • hârtie de copt
  • sucitor
  • boluri de diverse mărimi
  • răzătoare
  • cuțit

Mod de preparare:

Să începem cu aluatul. Untul rece, de la frigider, se taie în bucățele mărunte într-un bol încăpător. Se adaugă făina și apa și se frământă ușor, până se omogenizează superficial. Aluatul trebuie să fie pufos și nelipicios, așa că dacă simțiți nevoia, puteți să mai adăugați puțină apă/făină pentru a obține textura potrivită. Aluaturile care conțin unt nu trebuie frământate excesiv pentru a evita întărirea lor la coacere. După ce ați terminat cu aluatul, puneți-l la frigider până vă ocupați de umplutură.

La umplutură, treaba stă în felul următor: ceapa verde și spanacul se mărunțesc binișor, după care se trag în tigaie, la foc mic, în câteva picături de ulei (eu am folosit de sâmburi de struguri) și câțiva ml de apă, pentru a evita prăjirea. Important la acest pas este ca spanacul să își lase apa, pentru a obține o umplutură păstoasă, nu apoasă. După ce mare parte din apă s-a evaporat, puteți opri gătirea.

Între timp, într-un bol mare amestecați brânza proaspătă cu cele 2 ouă (și, eventual, cu celălalt tip de brânză, pentru copii peste 1 an). Adăugați mărarul mărunțit, condimentele și verdețurile din tigaie.

Pregătiți blatul pentru a întinde aluatul de plăcinte și preîncălziți cuptorul la 215 grade, ambele rezistențe pornite (eu am obținut 2 tăvi din aceste cantități, cu plăcinte răsfirate, așa că am setat cuptorul la un mod special pentru coacere în același timp – dacă aveți acest mod, vi-l recomand). Aluatul l-am împărțit cam în 12 bile mici și, pe fiecare în parte, am întins-o cu sucitorul și un pic de făină. În mijloc am pus câte 2-3 linguri de umplutură și apoi, am împăturit plăcinta. Unele eu, unele puiul C.

Se lasă la cuptor 25 de minute. Iată cât de fragede și delicioase sunt aceste plăcinte grele de atâta verdeață!

Noi le-am mâncat la cină, cu o cană de iaurt proaspăt, însă vi le recomand și dimineața și ca gustare, mai ales dacă plecați în călătorii. Poftă bună!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *