Plăcintă cu brânză și aluat de casă – rețetă baby-friendly de plăcintă fragedă

Plăcinte, Rețete

Dacă tot a venit toamna, să miroasă a plăcinte! Pentru că încă mai aveam o grămadă de brânză de capră de folosit, ne-am propus să ne facem pentru cină o plăcintă dolofană cu brânză, foarte aromată și fragedă, lângă care am potrivit o salată de castraveți proaspeți.

E o plăcintă simplu de făcut, puțin de anticipat (aluatul trebuie să stea la rece măcar jumătate de oră, ca să fie untul țeapăn și să puteți răsuci bine foile). Mereu mă întristam când voiam să fac plăcinte, pentru că nu voiam să folosesc foile din comerț care au super multe ingrediente pe care nu știu să le citesc. Așa că, după ce am descoperit acest tip de aluat, am putut să experimentăm cu multe feluri de plăcinte, precum cea cu mere și gutui (absolut divină) și cea cu dovleac plăcintar. E lesne de înțeles de ce plăcinta asta îmi sună a toamnă, mai ales cu toate aceste umpluturi. Urmează să vă scriu și o rețetă de plăcintă cu brânză dulce și stafidă, una cu brânză și verdețuri șiiii încă una cu praz. Sunt sigură că o să vă îndrăgostiți de ele cel puțin așa cum ni s-a întâmplat nouă.

Ce îmi place la plăcinta asta e că nu prea ai cum să o greșești. Dacă ai pus prea multă făină și aluatul pare că nu se leagă chiar tot, mai adaugi un ou. Dacă e prea lipicios, mai presari o mână de făină. Cu cantitățile de mai sus nu ar trebui să aveți probleme, însă întotdeauna contează gradul de absorbție al făinii, care diferă mult în funcție de calitate și procedura de obținere, cât de mare e un ou mic, de fapt :P, cât de grasă e smântâna și mulți alți parametri.

Să vă spun și cum se face.

Ingrediente

Aluat fraged:

  • 500 g faină albă (sau amestecată albă cu integrală) – eu am pus cam 520g de data asta
  • 250 g unt rece cu 80% grasime
  • 100 g smântână
  • 3 ouă mici întregi + 2 gălbenușuri

Umplutură:

  • 500g de brânză dulce sfărâmicioasă
  • 500g brânză de capră ușor sărată (pentru copiii mai mici de 1 an, folosiți încă 500g de brânză dulce sfărâmicioasă)
  • 350g smântână
  • 5 ouă mici
  • rozmarin
  • chimen măcinat
  • roșii uscate (opțional)

Ustensile

  • tavă de cuptor
  • hârtie de copt
  • folie alimentară de plastic
  • tigaie/oală
  • răzătoare
  • sucitor

Mod de preparare

Aluat

  • Se taie untul în cubulețe mici/feliuțe (asta e treaba preferată a celor mici, le dau un cuțit de unt și îl fac harcea-parcea cât ai zice pește).
  • Apoi se adaugă făina și se omogenizează ușor cu mâna. E important să nu încălziți prea mult untul și să nu insistați pe frământare.
  • Apoi se adaugă smântâna, ouăle și gălbenușurile și se frământă ușor în continuare, până când aluatul se transformă în două bile bine definite.
  • Se lasă la rece măcar jumătate de oră. Eu fac aluatul, de obicei, înainte să ieșim afară în tura doi – de după-amiază, și urc cam cu o oră înainte de cină, să finisez plăcinta. Asta înseamnă că las aluatul cam 2-3 ore la rece. Vă recomand să îl înveliți în folie de plastic, ca să nu facă vreun pic de coajă.

Umplutura

  • Se rade brânza sărată și se amestecă bine cu cea dulce.
  • Punem și ouăle, și smântâna, rozmarinul, chimenul și câteva felii de roșie uscată, tăiată foarte mărunt.
  • Se amestecă totul cu o lingură de lemn și se lasă deoparte până întindem foile.

Montare plăcintă

  • Înainte de toate, preîncălzim cuptorul la 170 de grade, varianta cu ventilație.
  • Ne întoarcem la aluat, care între timp s-a întărit ușor în frigider. Luăm o bilă cu dragoste, o trântim pe blatul înfăinat modest și o sucim și întindem până se transformă într-o foaie cam de jumătate de cm grosime, de mărimea unei tăvi de cuptor.

*Un truc ca să vă iasă mai ușor treaba asta este să întindeți aluatul direct pe hârtia de copt înfăinată. Astfel, apoi doar o ridicați și o puneți în tavă. Mult mai simplu, nu?

  • Puneți umplutura pe prima foaie de aluat, dacă este ușor lichidă nu are nimic, nu afectează gustul sau textura plăcintei, doar ușor aspectul.
  • Întindeți și a doua foaie de plăcintă, un pic mai mare decât prima, ca să puteți sigila umplutura. De asemenea, o puteți întinde direct pe foaia de copt, ca să o ridicați mai ușor. Răsturnați-o peste umplutură și desprindeți cu atenția foaia de copt de pe aluat.

Bun, cam așa se face plăcinta noastră. Mai trebuie doar lăsată 45-55 de minute la cuptor, până se rumenește ușor la suprafață. Straturile de aluat se expandează ușor și au un super gust de foietaj de casă. Aromele și condimentele se îmbină de minune.

Noi am folosit-o deseori ca gustare în road trips, dar și la mic-dejun, cină sau la picnic. Se păstrează super bine la temperatura camerei 24-48 de ore, după care o puteți transfera la frigider pentru încă 3-4 zile.

Să aveți poftă!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *