Nouă ne plac mult plăcintele în general, însă plăcinta despre care vreau să vă povestesc astăzi întrece orice așteptare. Pentru că nu găsim foi în comerț care să nu conțină tot felul de balauri, testăm periodic diverse aluaturi pentru a le reține pe cele mai gustoase, cu texturile cele mai potrivite.
Plăcinta preferata de toamnă se face repejor, singurul ei dezavantaj fiind că se mănâncă la fel de repejor – e genul de prăjitură de la care nu te poți opri până nu o termini. Iar cea mai faină chestie este că nu are nici un ingredient controversat și nici un fel de îndulcitor în afară de fructe, deci este, cu sigurnață, o super plăcintă baby-friendly.
Cel mai des o mâncăm la micul dejun, alături de un pahar cu lapte, dar este și o plăcintă numai bună de luat la drum, cu mașina sau avionul.
Iată cum se pregătește:
Ingrediente:
- 500 g faină albă (sau amestecată albă cu integrală)
- 250 g unt rece cu 80% grasime
- 60 g smântână
- 2 ouă întregi + 2 gălbenușuri
Umplutură:
- mere, multe mere, noi punem cam 8-10, în funcție de mărime
- 2 gutui zdravene
- 50g unt
- condimente, în funcție de preferințe personale: vanilie, scorțișoară, nucșoară, cuișoare etc.
Ustensile:
- tavă de cuptor
- hârtie de copt
- folie alimentară de plastic
- tigaie/oală
- sucitor
Mod de preparare:
Untul foarte rece, abia scos din frigider, se taie în bucățele și se amestecă cu făina și vanilia. Se frământă scurt aluatul până capătă o textură nisipoasă. Se adaugă smântâna, oul și gălbenușul, și se mai frământă puțin, doar până aluatul se omogenizează. Cocoloașele de unt nu sunt o problemă. Este important ca la aluaturile pe bază de unt rece, frământarea să fie scurtă pentru a împiedica dezvoltarea excesivă a rețelei de gluten. Astfel, aluatul va rămâne fraged și nu se va întări.
Aluatul se împăturește în folie alimentară de plastic și se lasă la rece 30 de minute.
În ce privește umplutura, aici aveți ceva de răzuit, pe răzătoarea mare. Toate fructele trebuie să treacă prin această procedură, după care se pun aproximativ 5-6 minute la foc mic într-o tigaie/oală, împreună cu aromele care vă plac (vanilie, scorțișoară, nucșoară, cuișoare – voi alegeți). După ce și-au lăsat apa (important ca plăcinta să nu iasă fleșcăită :D), fructele sunt gata. Atenție, apa nu trebuie evaporată de tot, altfel umplutura va fi prea păstoasă și uscată.
În timp ce umplutura este pe foc, încingeți cuptorul la 170 de grade, treapta cu ventilație.
Montare plăcintă
Aluatul de la frigider se împarte în 2 părți aproximativ egale (partea de jos poate fi ușor mai mare, pentru a rotunji marginile plăcintei). Fiecare bilă se întinde cu sucitorul, pe blatul presărat cu făină, până ajunge la dimensiunile tăvii de cuptor (asta însemnând 30x60cm, dacă nu mă înșel 🙂 ). Prima foaie se așază în tava acoperită cu hârtie de copt.
Peste ea se așterne uniform umplutura, după care reveniți cu cealaltă foaie. Plăcinta cu mere și gutui se bagă în cuptorul preîncins și se lasă cam 50-60 de minute.
Teoretic, se lasă la răcorit și se taie. Noi nu reușim niciodată :D.
Poftă bună!
*Sursă foto: arhivă personală
0 Comentarii
Confirmări/Notificări