Pastel Chalet – cazare family-friendly cu tabere pentru familii cu copii

Călătorii și aventuri, Cazări family-friendly//child-friendly, Family-Friendly // Child-friendly, Momadica recomandă, România

Primăvara asta am dat startul unui nou sezon de descoperiri family-friendly în România – locuri în care ne simțim bine de la mic la mare; în care ne relaxăm și ne distrăm în egală măsură; le testăm și apoi vă povestim cum a fost. Împreună cu Alex, soțul meu, și cei trei copii de 7 ani, 5 ani și 2 ani, căutăm acele cazări-experiență, în care să ne încărcăm cu energie bună pentru o nouă săptămână plină în București.

Povestea noastră la Pastel Chalet începe într-o cameră tăcută, care te îmbie să mai dormi un pic, pe patul cu tăblie pictată în care citim povești îmbrățișați.

Începe cu pajiștea plină de promoroacă ce se crapă sub ghete dimineața. Cu gândul că poți să mai faci câțiva pași ca să asculți râul sau poți să te oprești să privești razele care topesc urmele nopții.

Lângă bucătăria mereu caldă, care miroase a chec proaspăt copt sau în sufrageria ce pare a unei familii, nu a unei cabane. În care să ne strângem cu toții, chiar de încă nu ne știm prea bine. Să ne jucăm jocuri inventate, să pictăm împreună în culori pastelate și să râdem când copiii dansează printre noi.

Într-un loc în care și părinții și puiuții sunt primiți cu îmbrățișări largi și se bucură de firesc, de simplu, de joacă și de a fi cu adevărat printre oameni.

De ce este potrivit Pastel Chalet pentru familii?

Noi am ajuns la Pastel Chalet într-una din taberele pentru familii pe care le organizează și cred că acesta este motivul principal pentru care Pastel Chalet nu ar trebui să lipsească de pe lista familiilor care vor să experimenteze destinații family-friendly.

În afară de locul liniștit, în care copiii se pot juca nestingheriți, pot alerga, pot sări, se pot simți în largul lor, activitățile organizate pentru ei dau structură și sens timpului petrecut în familie acolo.

De ce credem că Pastel Chalet merită încercat în această formulă?

  • pentru că vei găsi aici activități pentru copii la care pot participa cu bucurie și părinții
  • pentru că ai locuri de joacă, atât în exterior, cât și în interior
  • pentru liniștea pădurii, care te copleșește dimineața
  • pentru focurile de tabără însoțite de legende și povești sub cerul pliiiiin de stele
  • pentru experimentele științifice care uimesc copiii și teleportează adulții în copilărie
  • pentru drumețiile interesante care se pot face în împrejurimi
  • pentru apropierea de natură, în toate formele ei
  • pentru un timp bine organizat, cu multe idei și inițiative, unde părintele nu trebuie să coordoneze, ci doar să se relaxeze
  • pentru că spațiile comune sunt gândite ca și când ai fi în vizită la un prieten acasă, cu canapele și covoare, scăunele mici și mari, care te îmbie să te așezi în cerc, pe jos și să fii și tu copil
  • pentru că mâncarea este simplă și gustoasă, vine în porții generoase și este gătită cu elemente locale
  • pentru atmosfera relaxată
  • pentru gazdele primitoare și gata mereu să îți sară în ajutor

Cum se ajunge la Pastel Chalet

Ca să ajungeți în sat Dălghiu, la 50 km de Brașov, aveți 3 variante de drum din București:
1. Varianta DN1 – Sinaia-Brașov sau Săcele – Teliu-Vama Buzăului – Pastel Chalet;
2. Varianta DN1A – Cheia-Brașov sau Săcele – Teliu-Vama Buzăului – Pastel Chalet (pe această variantă circulă seară tiruri);
3. Varianta DN10 – Ploiești – Vălenii de Munte – Patarlagele-Nehoiu – Întorsura Buzăului-Vama Buzăului – Pastel Chalet (un drum potrivit când e aglomerație pe Valea Prahovei)

Noi însă am găsit o a patra variantă. Am pornit spre Pastel Chalet dinspre București, într-o după-amiază de februarie. Mai exact, nu am ieșit de pe autostradă la timp, așa că am avut parte de o experiență memorabilă, pe un drum forestier prin Cheia – Mânăstirea Suzana, pe care ne-a redirecționat Google Maps. Adevărul e că este bine că am pornit pe acest drum seara, căci ziua nu cred că ne-am fi încumetat, văzându-l mai bine. Nu faceți ca noi! :))

Însă, chiar dacă a fost un pic stresant la acel moment și ne rugam ca niciun copil să nu vrea vreo oprire la toaletă noaptea, în mijlocul pădurii, acum ne-a rămas în minte ca o aventură simpatică, ce dă și mai multă culoare experienței avute.

Cum a fost experiența noastră

După aventurile de pe drumul de dus, am ajuns ceva mai târziu decât ne planificaserăm de acasă. Însă, chiar dacă ora cinei trecuse deja, am găsit mâncare caldă și oameni primitori, dornici să ne fie de ajutor. Pe masă, ne aștepta și un bilețel cu un gând bun pentru noi, bilețel care s-a schimbat în fiecare zi. După cină, am fost conduși în apartamentul care urma să ne fie gazdă pentru următoarele 3 nopți.

A doua zi de dimineață, ne-am trezit în razele timide ale soarelui de februarie. Am coborât la micul dejun, unde ne-a rămas gândul la salata de vinete pe care copiii au declarat-o cea mai bună din lume și frigănelele care ne-au teleportat în copilărie.

Am început prin a descoperi pășunea din spatele căsuțelor, care se întinde până la râul Dălghiu. Dincolo de râu, începe deja pădurea, e ușor să uiți unde ești și să crezi că te-ai rătăcit printr-o poveste. Tot pe această pășune se află și un loc de joacă, o trambulină și porți de fotbal, drept urmare, toți copiii noștri au fost ușor de satisfăcut.

Între mese, Enisa și Bogdan împreună cu echipa lor de oameni pasionați, au organizat o mulțime de ateliere creative. Am participat la un atelier de nutriție alături de un nutriționist specializat, cu joculețe atractive si vânătoare de comori, după care am stat la povești cu unul din pompierii de la Vama Buzăului, în timp ce copiii au probat echipamentul pentru intervenții.

Am participat la activități de bricolaj, de experimente științifice, de pictat tricouri, de confecționat măști; ateliere de lucru cu lutul și de pictură sau de pictură pe lut. Am creat desene și crafturi din mărgele, jocuri muzicale și de mișcare.

Preferatele noastre au fost cele din natură, unde am avut parte de o plimbare ghidată care s-a terminat cu o rundă de bezele rumene și mere coapte șiiii, bineînțeles, focul de tabără în care am ascultat captivați legendele locului.

În plus, chiar dacă ajungând târziu am ratat activitățile de joi, le-am recuperat printre picături, astfel că cei mici au avut toate echipamentele necesare pentru petrecerea de rămas-bun.

Înainte de plecare, gazdele au organizat o ieșire la Rezervația de Zimbri din zonă, unde copiii s-au plimbat în trăsura trasă de ponei și au interacționat cu animalele. Deși vremea nu a ținut cu noi, ne-am bucurat cu toții de o plimbare în aer liber înainte de drumul spre casă.

Când ne uităm în spate, ne surprindem mirați: când au încăput toate astea în două zile jumătate și cum de ne-am relaxat așa de bine având atâta “treabă”?

Atmosfera este una de prietenie generală. Chiar dacă nu cunoșteam pe nimeni când am ajuns, taberele sunt gândite în așa manieră încât ai toate șansele să te simți ca și când ai plecat cu mai mulți prieteni într-un weekend de relaxare. Partea și mai bună este că, în mare parte, copiii mai mari de 3 ani au mereu ateliere drăguțe. (Enisa și Bogdan au lansat și taberele pentru copii 0-3 ani, însă noi nu am participat la acestea încă).

La ateliere, ai toate opțiunile pe masă: părinții se pot conecta cu copiii, îi pot lăsa să se descurce independent, îi pot lăsa să lucreze cu alți copii sau orice altă variantă este potrivită pentru familia lor. Libertatea asta de a jongla cu activitățile celor mici mi s-a părut într-adevăr de pus pe suflet, mai ales pentru o familie cu 3 copii, ca noi, care nu reușește pe cât de des își propune să aibă parte de timp de calitate 1:1.

Aceeași atmosferă de relaxare și prietenie ne-a urmărit și în timpul meselor. În sala de mese a restaurantului, copiii care nu mai vor să stea la masă se pot juca pe jos, pe oriunde se simt confortabil. În plus, după primele minute de joacă, copiii erau deja prieteni între ei, așa că nu au ratat nicio ocazie de a se distra, indiferent de loc.

Ce facilități există

  • 15 camere grupate în 3 corpuri – fiecare corp de cazare dispune de un living comun; există camere standard, camere superioare, iar în fiecare corp, există două camere la etajul superior care se pot uni într-un apartament, așa cum a fost și în cazul familiei noastre;
  • restaurant cu bucătărie proprie;
  • loc de joacă exterior care include trambuline, teren de fotbal;
  • loc de joacă și de activități interior, în livingul fiecărui corp; de asemenea, în fiecare living există spații gândite pentru relaxare sau socializare și colecții de cărți puse la dispoziția oaspeților;
  • biciclete mountain bike, pe bază de rezervări;
  • biliard şi ping-pong pentru oaspeţii cazaţi în corpul Romantic.
  • pachete complete de cazare, care includ mesele și activități pentru mișcare;
  • servicii de masaj contra cost.

Cum arată camerele

Primul contact cu interiorul de la Pastel Chalet, l-am avut direct seara, înainte de culcare. Când am ajuns în cameră, totul era atât de cosy, încât cu greu nu ne-am aruncat direct în pat.

Noi am avut la dispoziție un apartament format din două camere: Vișinie și Mărțișor. Decorul cu motive românești și mobilierul de brad pictat contribuie la sentimentul de liniște și de “acasă” prezent în fiecare colțișor la Pastel Chalet.

Camerele sunt decorate superb, mobilierul este rustic, într-un mix de inspirație săsească și românească, cu elemente romantice sau contemporane.
Apartamentul este dotat și cu un mic balcon, de unde poți admira munții și dealurile cu pădurile lor.

Am avut într-una din camere și un pat suplimentar într-una din camere și există, de asemenea, posibilitatea de a adăuga un pătuț, cât timp camera în care sunteți cazați este una superioară (în cele standard nu este suficient spațiu). Paturile și saltele au fost confortabile, un lucru pe care îl apreciem cu adevărat, ținând cont de odihna fragmentată de vreo 8 ani :)). Saltele dure sau cu gâlme sunt spaima noastră numărul 1 atunci când alegem o cazare nouă.


Nu veți găsi frigider și TV în cameră, însă pentru a depozita produse la rece pentru copii, puteți apela cu încredere la personalul de la Pastel Chalet.

Băile nu sunt prevăzute cu cabină sau cadă, deci poate fi utilă o cădiță gonflabilă în cazul în care veniți la Pastel Chalet cu bebeluși. Tot în băi am găsit cosmetice biodegradabile, certificate eco, ceea ce ne-a bucurat foarte tare.

Cum este mâncarea

Pe parcursul taberelor și nu numai, opțiunea de cazare vine la pachet cu mesele incluse. Această abordare este foarte de ajutor având în vedere că mai există doar o pensiune alături, toate celelalte posibilități de a lua masa fiind la mulți km distanță.

Ne-a plăcut că am primit o masă atunci când am sosit, pe care am păstrat-o până la finalul timpului petrecut la Pastel Chalet. Am avut parte mereu de apă la discreție, iar în pachet mai sunt incluse și alte băuturi pe toată durata sejurului: apă plată, apă carbogazoasă, ceai, cafea, citronadă.

Meniul este predefinit (cu câte 2-3 opțiuni) și diferit la fiecare masă, pe masă existând o foaie pe care poți bifa câte porții și ce feluri de mâncare îți dorești pentru următoarea masă. Porțiile sunt foarte generoase, iar mâncarea este gătită bine, simplu și sănătos. Din discuțiile cu Enisa și Bogdan, am aflat că o mare parte dintre ele sunt achiziționate de la producători locali certificați din zona Vama Buzăului. Nu am avut situații în care să nu găsim ceva potrivit pentru noi în meniu, însă sunt sigură că cei de la Pastel sunt deschiși la sugestii, dacă îi anunțați dinainte despre anumite restricții alimentare, alergii sau preferințe.

Personalul este mereu zâmbitor și își face treaba cu bucurie; ne-am simțit foarte bine din acest punct de vedere.

Ce activități poți face în zonă în afara Pastel Chalet

  • Cascadele Urlătoarele
  • Vama Buzăului
  • Rezervația de Zimbri
  • Cetatea Fortificată Prejmer (UNESCO) și Cetatea Fortificată Herman
  • Camera cu Minuni
  • Brașov
  • Barajul Siriu
  • Ferma de Struți din Vama Buzăului sau Grădina cu struți din Întorsura Buzăului.
  • Drumeții cu ghid în natură
  • Plimbare cu bicicletele în natură
  • Rafting pe râul Buzău
  • Plimbări cu căruța trasă de cai în Rezervația Naturală a Munților Ciucaș
  • Puncte de belvedere deasupra Țării Buzaielor
  • Experiență la pescuit la o păstrăvărie de agrement aflată la 6km de pensiune
  • Masaj de relaxare
  • Experiență de echitație la Aniral Vama
  • Trasee marcate prin Munții Ciucaș

Ce zic copiii

Le-a plăcut la nebunie; mereu au fost antrenați în vreo activitate, iar în timpul liber îi găseam în trambulină, inventându-și propriile jocuri, sau pe pajiște, jucând fotbal sau de-a v-ați ascunselea cu ceilalți copii.

S-au bucurat tare de experimentele științifice, de drumeția prin natură și de bezelele și merele coapte la jar sau de focul de tabără magic, unde au ascultat cu sufletul la gură poveștile Enisei.

Băieții au preferat să participe independent la ateliere, cu foarte puține intervenții din partea noastră, lucru care a bucurat-o mult pe Leila, care a avut parte de atenție neîmpărțită.

Și, bineînțeles, acum ne tot întreabă: pe când următoarea?

Bine de știut

  • la restaurant există scaun de masă pentru copil
  • în cameră se poate adăuga un pătuț sau pat suplimentar
  • nu există meniu special pentru copii, însă noi am găsit de fiecare dată și variante potrivite pentru cei mici
  • e de preferat să aveți scutece și alte obiecte de îngrijire a bebelușilor la voi, primul magazin din satul de lângă se află la 10-15 minute cu mașina
  • personalul este serviabil și dornic să ajute
  • în general, spațiile sunt sigure pentru cei mici, cu mici excepții în jurul scărilor, unde ar fi bune niște portițe și garduri – atenție mai ales pentru copiii foarte mici în zona în care se țin atelierele de interior
  • acoperirea GSM este prezentă doar 2G pentru Vodafone și Telekom, doar în restaurant și pe terasele exterioare și pentru rețeaua Digi în toată pensiunea și spatiile exterioare. Nu există acoperire GSM în rețeaua Orange;
  • Wi-fi prin satelit disponibil în toată pensiunea;
  • camera se preia la ora 16:00 și se predă la ora 11:00 (dacă nu există intrări din ziua respectivă puteți face check-out-ul mai târziu.)
  • există posibilitatea de a merge în drumeții ghidate de la cazare;
  • nu se fumează în spațiile interioare;
  • există parcare la proprietate;
  • pentru jocuri/sporturi se pot împrumuta echipamente direct de la recepție;
  • luați cu voi îmbrăcăminte în straturi, mai ales seara și dimineața vremea este răcoroasă;
  • nu sunt permise alimentele din afară;
  • energia electrică este produsă pe baza unui generator cu motorină, complet independent de rețeaua publică de energie electrică;
  • nu este permis accesul cu animale de companie.

Ce ni s-a părut unic la Pastel Chalet

Pentru noi a fost o primă experiență într-o tabără specială pentru familii. Și deși suntem foarte implicați să găsim activități interesante pentru copii, fie acasă, fie în călătoriile noastre, de cele mai multe ori, aceste activități sunt strâmtorate de timp.

Aici am simțit că ne-am teleportat un pic în afara timpului. Că avem răgaz să și respirăm, că putem să ne concentrăm cu adevărat pe o activitate, făcută în tihnă.

Să ai totul la un loc e foarte bine din când în când. Să nu mai gândești fiecare oră din zi, pentru că ai încredere că cineva a făcut-o bine deja, în locul tău. Și tu doar să te bucuri, să te conectezi, să te lași dus.

Am avut surpriza să dăm de o întreagă echipă dedicată, ceea ce este cu atât mai de apreciat în mijlocul munților. Tot personalul ne-a lăsat impresia că își face cu bucurie treaba, s-au purtat exemplar cu cei mici și au fost mereu acolo, lăsându-ne și nouă, adulților, răgaz să ne jucăm sau să ne relaxăm.

Pentru familiile cu mai mulți copii, care nu au ajutor în general, asta a fost aur curat. Am putut să stăm 1 la 1 cu câte un copil sau să îi privim pur și simplu cum creează și se joacă, fără să ne împărțim în bucăți, așa cum obișnuim acasă.

Iar acum, că au tabere speciale și pentru familiile cu copii mici, între 0 și 3 ani, nu putem decât să sperăm că vom ajunge și acolo.

Cum faci o rezervare la Pastel Chalet

Pentru a rezerva un pachet de cazare la Pastel Chalet, puteți intra pe site-ul lor sau îi puteți contacta direct pe cei de la pensiune. Tot pe site găsiți și toate informațiile despre taberele pentru familiile cu copii sau despre pachetele standard.

Acest articol a fost realizat în colaborare cu Pastel Chalet, parte din seria “Family-friendly în România”.


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.

Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *