Thailanda ocupă un loc special în amintirile noastre, nu doar pentru locurile vibrante, oamenii frumoși și cultura profundă, ci și pentru mâncarea absolut delicioasă care cred că a greșit drumul spre stomac, căci ne-a rămas și în gând și inimă.
De când am gustat primele feluri, am rezonat perfect cu mâncarea thailandeză – picantă, ușor dulceagă, ușor acrișoară, cu multe condimente aromate plăcut (ceea ce nu am putea spune și despre mâncarea malaeziană). În primele zile pe care le-am petrecut lângă Chiang Mai, am participat la un curs de gătit într-un mic sat din împrejurimi, în care am avut plăcerea să culegem o parte dintre ingrediente exact din grădină, să mirosim câte 3 feluri de busuioc fiecare cu arome diferite și să aflăm felul tradițional în care gătesc thailandezii. Nu e greu de imaginat că, odată ce am ajuns acasă, am încercat în fel și chip să reproducem mâncărurile delicioase din Thailanda.
Sigur că rețetele trebuie și puțin prelucrate pentru a corespunde standardelor de alimentație pe care le avem noi ca familie. Spre deosebire de rețetele tradiționale, tot ce am reprodus acasă a fost fără zahăr adăugat, fără sare și, bineînțeles, fără monoglutamatul de sodiu pe care foarte multe restaurante thailandeze încă îl folosesc.
Orezul cu ananas este un fel pe care l-am încercat de foarte multe ori de-a lungul călătoriilor noastre, atât pe cotinent cât și pe insule și nu ne-a dezamăgit niciodată. Unii îl servesc chiar în jumătate de ananas, ceea ce face acest fel de mâncare și mai exotic.
Rețeta e una foarte rapidă, este bine să vă pregătiți toate ingredientele dinainte. De fiecare dată când gătesc acest orez, mă imaginez ca o caracatiță care rezolvă cu fiecare braț câte o instrucțiune, presupun că imaginea reală nu e cu mult diferită :D. Orezul e singurul care durează mai mult, dar îl puteți fierbe oricând în avans. De specificat e că am folosit tigăi normale și nu wok, deoarece plita noastră este cu inducție.
Cuprins
Tips & tricks
Cum gătim orezul thailandez potrivit pentru toată familia
- adăugați 2 linguri de apă în tigaie când gătiți ananasul și ardeiul alături de uleiul de cocos, pentru a nu le prăji. Atenție, e posibil ca uleiul să sară puternic când adăugați apa;
- adăugați sosul de tamari/soia doar la porțiile de adulți, direct în farfurie;
Alte sfaturi și sugestii
- E un fel de mâncare bun și rece, așa că dacă vă rămâne, nu e bai;
- Pentru varianta vegană, dați skip la ouă, puteți adăuga tofu;
- Pentru varianta cu ceva mai multe proteine, puteți adăuga câțiva creveți sotați ușor (yummi!);
- Pentru 500g orez fiert, aveți nevoie cam de 250g orez nefiert. După fierbere, scurgeți apa rămasă și lăsați-l să se odihnească 10 minute sub un capac. Dacă îl faceți în avans, cum este recomandat, întindeți orezul pe o foaie de copt pentru a se răcori bine și pentru a evita lipirea boabelor (opțional). Eu nu apuc să fac asta pentru că gătesc orezul în același timp cu restul ingredientelor și nu am avut probleme, însă am citit de multe ori acest sfat.
Ingrediente
- 500g orez gătit (asta înseamnă cam 250g crud), de preferat cel cu bob lung, jasmine, care nu se lipește, fie el alb sau brun
- 2 linguri de ulei de cocos
- 2 ouă
- 1 jumătate de ananas mare
- 1 ardei roșu
- 100g mazăre verde congelată
- o legătură de ceapă verde
- 2 căței de usturoi, presați sau zdrobiți
- 100g caju
- 70g de stafide
- 2 linguri de sos tamari sau sos de soia în funcție de ce aveți la îndemână (pentru copii puteți da skip la acest pas, oricum sosul se adaugă la final)
- chilli după gust
- 1 lime
- Frunze de coriandru sau pătrunjel
Ustensile
- tigaie antiaderentă/tigaie de fontă/wok
- fund
- spatulă de lemn
- bol
- capac
- oală pentru fiert orezul (sau un aparat de gătit orez, dacă aveți)
Mod de preparare
- Puneți orezul la fiert. Timpul poate varia foarte mult, de la 10 minute la 45, în funcție de orezul folosit și de instrucțiunile de pe cutie. Orezul jasmine are timp de fierbere mai lung decât orezul cu bob scurt. În general, rația de apă – orez este 2:1 – 2.5:1, (în funcție de tipul de orez), însă dacă rămâne apă după fierbere, ea se scurge fără probleme.
- Într-o tigaie antiaderentă foarte încinsă/o tigaie de fontă/un wok, puneți un strop de ulei de cocos și cele două ouă; amestecați-le constant un pic peste 30 de secunde. Ele se vor găti instant, scopul este să nu se rumenească sau ardă. Transferați ouăle într-un bol.
- Curățați ușor tigaia de resturi dacă este cazul, pentru a reveni cu un nou strop de ulei de cocos și un pic de apă (1 – 2 linguri), în care veți rumeni, de această dată, jumătate de ananas tocat cubulețe și un ardei gras roșu, mare, tocat cubulețe. Ulterior, adăugați și mazărea verde congelată. Gătiți-le aproximativ 5 minute, până lichidul se evaporă și ananasul se caramelizează ușor. Adăugați ceapa verde tocată mărunt și usturoiul pisat și mai lăsați amestecul pe foc/plită pentru 30 de secunde – 1 minut, după care puneți-l deoparte, alături de ouă.
- Scădeți intensitatea focului și puneți din nou un strop de ulei de cocos în tigaie, de astă dată pentru a rumeni ușor caju. Atenție să nu îl ardeți, el se rumenește foarte rapid, așa că lăsați-l vreo 30 de secunde, timp în care vă recomand să îl amestecați constant cu o paletă de lemn.
- Adăugați orezul peste caju pentru 2-3 minute și apoi tot amestecul din bol (ananas, ardei, mazăre, ouă), până se omogenizează și încălzește uniform, apoi luați tigaia de pe plită.
- Urmează adaosul de sos tamari/soia, după ce ați scos porțiile copiilor, dacă este cazul. Amestecați.
- Se presară stafidele și se stropește generos totul cu zeamă de lime, se adaugă coriandru/pătrunjel mărunțit și se mănâncă pofticios, că nu ai cum altfel.
Dacă ai poftă și de un desert thailandez, poți încerca și rețeta de sticky rice with mango. Promit să revin curând cu alte rețete thailandeze, probabil următoarea va fi fresh spring rolls (fără prăjire), pe care le iubim nebunește. Deși în România găsim cu greu unele ingrediente asiatice, unele rețete pot fi reproduse destul de fidel cu ce găsim în magazine și, astfel, ne mai teleportăm un pic departe de casă.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
*Featured photo: Pixabay
* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.
0 Comentarii