Mici de vită, mici de casă – varianta baby friendly

Rețete, Românești reinventate

Cum ar putea să treacă un 1 mai fără un mic cu muștar? Noi nu am aflat, pentru că mai aveam niște carne proaspăt tocată de vită care abia aștepta să treacă prin mâinile mele. E adevărat că mi-ar fi plăcut să mă gândesc din timp la treaba asta, că aș fi cumpărat și niște carne de oaie, însă așa lăsăm loc pentru data viitoare, unei noi rețete.

Ca să faci mici nu îți trebuie mare antrenament sau filosofie. Iar partea bună este că nu conțin tot felul de conservanți dubioși și cantitatea uriașă de sare pe care o au cei comerciali, așa că nu trebuie să vă ascundeți pe balcon când îi mâncați, ci puteți să îi împărțiți cu cei mici. Micii sunt gata super repede și merg foarte bine cu pâine de casă și cu muștar. Dacă vreți o garnitură mai serioasă, vă recomand câțiva cartofi noi copți și o salată acrișoară.

Ingrediente (pentru 12 mici cam micuți):

  • 600g carne vită
  • 4 căței de usturoi
  • 80ml apă rece sau supă stock
  • o lingură de ulei de măsline

Amestec de condimente:

  • 1/2 linguriță de piper negru măcinat
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 linguriță de ienibahar măcinat
  • 1 linguriță de boabe de coriandru măcinate
  • 1 linguriță de măghiran mărunțit
  • 1 linguriță de tarhon mărunțit
  • 1 linguriță de semințe de chimen măcinat
  • 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de cimbru
  • un praf de sare (pentru copiii mai mari de 1 an)

Ustensile:

  • grill-ul de la cuptor (de preferat electric, pentru o coacere uniformă)
  • un bol mare
  • un bol mic
  • o lingură de lemn
  • fund și cuțit pentru tocat

Mod de preparare:

  1. În bolul mic, amestecăm toate condimentele bine râșnite
  2. În bolul mare, adăugăm carnea de mici, usturoiul tocat foarte mărunt și supa stock sau apa rece. Frământăm cu mâinile 2-3 minute.
  3. Adăugăm pasta de condimente și frământăm în continuare 2-3 minute, până se omogenizează compoziția.
  4. Lăsăm bolul la frigider pentru jumătate de oră.
  5. Preîncălzim cuptorul, pe modul grill, la maxim (la mine este modul 3). În cazul în care nu aveți acest mod, preîncălziți cuptorul la 250 de grade Celsius, cu încălzire de sus și de jos.
  6. Scoatem bolul și modelăm micuții pe care îi așezăm pe grill. Avem grijă să nu îi facem foarte mici, pentru că ei se strâng bine atunci când sunt gătiți. După ce i-am așezat pe fiecare la locul lui, îi stropim ușor cu ulei de măsline, ca să nu se usuce.
  7. Îi băgăm în cuptorul încins zdravăn și îi lăsăm pentru aproximativ 10 minute pe fiecare parte. Dacă aveți și mod de rumenire, vă recomand câte un minut la final, pe fiecare parte.

Micii se iau, se înmoaie în muștar și se mănâncă. Cu o felie de pâine proaspătă sau cu 2 cartofi copți, după cum preferați. Noi i-am mâncat cu cartofi dulci înăbușiți, pe care am presărat rozmarin. Eventual imaginându-ne că suntem pe o plajă, cu picioarele în nisip și cu valul în ureche.

Hai că nu mai e mult până atunci! Poftă bună la mici!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *