Între prevenție și paranoia. Ce putem face pentru a limita răspândirea virusului, fără să amplificăm panica.

Urban Lifestyle

Atenție, postare anti-panică! Am început să văd din ce în ce mai multe postări periculoase, bazate pe teroare și pe zvonuri nefondate. Pe internet circulă multă informație aruncată aiurea, lăsată la libera interpretare ale creierelor deja puse în stare de alertă. Oamenii sunt speriați și transmit mai departe înzecit frica, voluntar sau involuntar. Așa că am lăsat mai jos câteva idei.

Ce putem face să prevenim răspândirea coronavirusului, fără să ne panicăm:

  • Distanțarea socială. Să ne izolăm în perioada asta nu înseamnă să stăm pe canapea în sufragerie cu masca pusă, în costum de protecție. Să ieșim din casă nu înseamnă să mergem la terase pline de oameni, unde să ne suflăm lucruri tandre unii altora la ureche sau să ne plimbăm prin parc și să ne îmbrățișăm cu necunoscuți. Punem pupăceala pe hold o vreme și poate chiar și datul de noroc. Înseamnă să reducem, pe cât posibil, contactul cu alte persoane, mai ales cu grupuri de persoane sau persoane bolnave, fără să devenim paranoici. Să amânăm ieșirile cu prietenii și aglomerațiile pe un pic mai târziu. Să evităm spațiile închise, mijloacele de transport în comun și să respectăm distanța de 1-2m (încă se discută dacă e nevoie de mai mult) mai ales față de persoanele necunoscute. Lucrați de acasă, dacă se poate.
  • Nu ieșim din casă dacă avem simptome de răceală. Nu aglomerăm spitalele la primul muc sau prima migrenă, ci sunăm la numerele special alocate pentru pandemia de coronavirus – 0800 800 358 -pentru informare sau 112 – pentru urgențe. Nu ieșim din casă dacă venim din zonele afectate sau dacă am intrat în contact cu vreun caz confirmat de covid-19.
  • Facem mișcare. Noi alegem să ieșim zilnic, dimineața devreme, în pădurile din parc, din jurul orașului, să alergăm sau să ne plimbăm cu bicicleta. Păstrăm distanța socială și suntem atenți la igienă. Unii dintre voi poate aleg să facă mișcare pe balcon, alții poate în dormitor. Sportul este foarte important, doar așa sistemul nostru imunitar rămâne pe poziții. În plus, aportul de aer proaspăt (eh, cât se poate, că știm cu ce ne lăudăm), ne ajută și el să respirăm mai profund și să dormim mai bine.
  • Păstrăm regulile de igienă. Ne dezinfectăm pe mâini cu gel biocid, cu cel puțin 60% alcool, după ce atingem lucruri atunci când ieșim afară (butoane de lift, clanțe, cărucioare de supermarket). Din nou, fără să dăm în paranoia. Până la acest moment, se consideră că bancnotele de hârtie, hainele și părul au șanse foarte mici de a fi medii propice pentru supraviețuirea coronavirusului. Acesta trăiește mai cu spor însă pe plastic (adică inclusiv pe bancnote de plastic, ca dragul nostru leu) și pe oțel. Studiile încă nu s-au definitivat în această direcție, așa că cel mai simplu este să fim un pic precauți. Ne spălăm pe mâini conștiincios de fiecare dată când intrăm în casă sau chiar mai des, dacă avem ocazia. Cu săpun, 20 de secunde minim, se știe, da?
  • Nu punem mâinile pe față, pentru că se presupune că virusul supraviețuiește și pe suprafețe fără viață pentru un anumit număr de ore/zile, în funcție de material și de porozitate. Aici sa vă văd! Nu știi cât de greu e, până să nu încerci. Omul are obiceiul de a face asta de câteva sute de ori pe zi, așa că e o provocare chiar interesantă de a fi prezent și conștient.
  • Tușim și strănutăm doar într-un șervețel curat sau în încheietura cotului.
  • Nu facem cumpărături excesive. Trebuie să rămână de toate, pentru toți. Cumpărături pentru o săptămână, două sunt ok, dar nu goliți rafturile cu mâncare care va ajunge în final la gunoi. Magazinele nu pleacă nicăieri, încă. De asemenea, puteți face cumpărături online, am aici un articol mai vechi, dar de actualitate, care rezumă câteva resurse.
  • Cumpărăm de la micii producători. Va fi o perioadă grea pentru mulți antreprenori, așa că, de ce să nu dăm o mână de ajutor? Plus că multe rafturi din supermarketuri sunt goale, iar în magazinele mici intră semnificativ mai puține persoane, deci mai puține șanse de a (ne) infesta.
  • Utilizați masca doar dacă aveți simptome de gripă/răceală. Dacă le purtați, purtați-le corect: peste nas și peste gură. Și dacă sunt de unică folosință, aruncați-le îndată ce le dați jos. Nu vă faceți stoc de măști, sunt oameni din prima linie care chiar au nevoie de ele. Iar noi avem nevoie de ei, să fie apți și sănătoși, firește. Nu este nevoie de mănuși, OMS susține că suntem mai în siguranță dacă ne spălăm pe mâini frecvent.
  • Explicați-le cu calm și blândețe celor mici ce se întâmplă și încercați să nu le transmiteți frica, dacă vă plac hiperbolele puteți compune niște poezii, mai degrabă. Puteți face experimente drăguțe cu ei, cum este cel cu piperul, pentru noi a fost tare distractiv și le-am subliniat cu ocazia asta încă o dată, puterea săpunului. Clipul îl găsiți aici.
  • Încercăm să ajutăm cum putem. Vă dați seama că e foarte important să evităm multiplicarea virusului, însă viața continuă pentru fiecare și la nivel micro sunt multe persoane care sunt, în continuare, nevoite să aibă contact cu oamenii. Sunt femei însărcinate care poate au controale de făcut. Sunt oameni în vârstă sau bolnavi cronic care, în continuare, trebuie să își procure medicamentele. Să încercăm să lăsăm judecățile de genul “pe stradă era plin” și alte asemenea, nu știm motivele nimănui și nu înseamnă că nu face fiecare tot ce poate mai bine. 
  • Îi sunăm pe cei dragi ca să vedem cum se simt și dacă au nevoie de ajutor.
  • Nu răspândim panica și frica. Mai ușor cu ura și cu caterinca. Nu dezinformați și nu răspândiți zvonuri aiurea, din foame de like-uri. Spuneți mai departe poveștile oamenilor care au fost infectați, ei nu sunt doar niște numere și arătați empatie pentru fiecare caz în parte. Adevărul are multe fețe și oamenii au nevoie de susținere.
  • Procesează singur anxietatea proprie înainte de a da mai departe informația. Oamenii iau decizii iraționale și vor ajunge să își dea în cap pentru un kg de mălai. Rațiunea și bunul simț trebuie să primeze în astfel de situații. Oamenii au acum nevoie de obiectivitate, informații corecte și consistență.
  • Avem grijă de psihic – ne întâlnim cu prietenii în online, ne jucăm în familie, dedicăm timp hobby-urilor noastre. E o perioadă excelentă pentru introspecție, pentru a încetini ritmul, pentru a ne redescoperi.
  • Limităm timpul petrecut în media. Reflectarea la aceeași problemă la infinit nu face bine nimănui, iar creierul tinde să ceară mai mult și mai mult atunci când se întâlnește cu frica. Limitați consumul de știri.
  • Informați-vă doar din surse oficiale, obiective și ignorați tot felul de păreriști care răspândesc zvonuri alarmiste doar ca să își gâdile nevoia de atenție. E cel mai ușor în perioada asta să postăm despre “ăia care fac așa” și “ăia care fac așa” , pentru că, “nu-i așa, noi suntem mult mai buni și facem doar ce trebuie”. Voi face curând o listă și cu astfel de surse.  

Sper să vă fie de ajutor lista mea de prevenție. Vă doresc o săptămână viitoare luminoasă, cu mai mult soare și mai puține cazuri de coronavirus, cu mai multă prevenție și mai puțină paranoia. Suntem cu toții aici, în aceeași oală, așa că hai să începem să avem grijă de noi înșine și, implicit, vom avea și de ceilalți. Vă pup, doar virtual de data asta! 😀

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Cum îți păstrezi sănătatea mentală în timpul pandemiei de coronavirus - - […] limita fină dintre prevenție și paranoia am mai scris aici, săptămâna trecută. Adică, pe scurt, e prevenție atunci când…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *