Hei, dragii mei, sper că ați început cu bine Anul Nou. Pentru că vrem să continuăm cu obiceiurile sănătoase și în 2021, am pus la cale deja planul de săptămâna asta. Pentru noi va fi o săptămână scurtă, în sensul că sâmbătă ne vom lua deja zborul, dar m-am gândit și la rețete potrivite pentru weekend, special pentru voi. Ideile de meniuri de până acum, le găsiți aici.
Dacă nu ați aplicat această tehnică până acum, a organizării meniului următor, ce pot să zic, începutul de an este perfect să introduci acest obicei în viața familiei tale. Pe lângă cumpărăturile cumpătate și salvarea/reciclarea mai multor alimente, organizarea meniului săptămânal vă scapă și de stresul de a vă trezi la ora mesei că nu aveți habar ce să mai gătiți. Luatul deciziilor e consumator de timp și energie, așa că, de ce să nu vă inspirați dintr-o listă deja pregătită?
Cuprins
Tips&tricks în pregătirea preparatelor
- În meniul de săptămâna asta am inclus un mic dejun festiv și delicios, care a făcut ravagii în seara de Revelion și în dimineața de după. Puteți face tiramisu clasic pentru adulți, cu cafea decofeinizată mecanic și cu doar o lingură-două de zahăr brut în cremă. Dacă puneți și o porție de fructe proaspete lângă, eu zic că e un mic dejun destul de consistent. Atunci când mi-e poftă de ceva dulce, prefer să știu că e făcut de mine și că îl mănânc în locul unei mese din zi, așa pierderile sunt minime.
- Quinoa este un alt element pe care l-am adăugat pe lista din această săptămână, un aliment foarte sănătos și versatil.
- Ouăle de prepeliță sunt o variantă foarte faină pentru copii, mai ales dacă le place și să le decojească.
- Brânza Gruyere am descoperit-o în timpul călătoriei de vara trecută, în timpul petrecut prin Elveția. Noi o îndrăgim și vă recomand să o încercați.
- “Sticky Rice with Mango” este o rețetă pe care o iubim mult de când am fost în Thailanda, desigur. Aveți nevoie de orez special, lipicios (glutinos), care trebuie obligatoriu pus la înmuiat cu o seară înainte și gătit la aburi.
- Nu mâncăm des carne de porc, dar când o facem, se numește mușchiuleț. Bine, bine, și coaste, mai ales cele care se desprind de pe os, mmm. Mușchiulețul e una dintre cărnurile noastre preferate și cu un efort foarte mic iese absolut delicios. Am primit o porție de la bunici, pe care am păstrat-o în congelator, așa că am zis să ne facem de cap, și-așa trebuie să îl golim. Noi folosim termometrul pentru a nu îl găti în exces. Îl preferăm well-done dar încă suculent. E bine să știți că din momentul în care atinge 71 de grade Celsius în interior, el este sigur de mâncat.
- Ficățeii la cuptor sunt și ei foarte fragezi și gustoși, iar mai demult preparam destul de des și pate de ficat pe tartine din pâine de casă. Ce trebuie să știți e că ficatul conține multă vitamina A și nu se consumă în exces, o dată pe săptămână este recomandat.
- Inimile și pipotele sunt cele mai delicioase la slow cooker, însă merg super fain combinate cu spanac ca în această rețetă de quiche.
- Foile de lasagna nu trebuie prefierte, ele se gătesc direct în cuptor, atât să fie acoperite cu lichid. Sosul marinara face toată treaba, e absolut delicios, iar dacă aveți timp mult să îl lăsați să fiarbă la foc mic, veți avea o lasagna cu spanac de-a dreptul genială.
Meniu săptămânal pentru toată familia
Luni
Mic dejun – Tiramisu de copii, cu pișcoturi de casă înmuiate în lapte și carob; crema se prepară din mascarpone, frișcă din mascarpone și gălbenuș mixat la bain-marie
Prânz – Mușchiuleț de porc fript 2 minute pe fiecare parte în tigaie și gătit apoi lent la cuptor, condimentat cu cimbru, tarhon, usturoi pisat, boia de ardei dulce și atins cu unt din loc în loc cu garnitură de dovlecei sotați (în apă și ulei vegetal) cu usturoi
Cină – Salată de morcov și ridiche, cu vinegretă de suc de portocală, suc de lămâie și ulei de măsline
Gustare – Fructe proaspete
Marți
Mic dejun – Tiramisu de copii, că doar nu facem doar o porție
Prânz – Supă cremă de ciuperci coapte; se blenduiesc fin, se adaugă supă de legume (stock) sau apă, smântână și piper
Cină – Lasagna cu spanac, brânză și sos marinara homemade (din roșii la conservă, usturoi și ceapă, înnăbușite la foc mic 40 de minute)
Gustare – Pișcoturi de casă (rămase de la tiramisu) și fructe proaspete
Miercuri
Mic dejun – Bruschete cu cheddar și ouă de prepeliță; noi așezăm lângă și ardei gras
Prânz – Ficăței de pui la cuptor cu mămăliguță
Cină – Noodles din zucchini cu susan alb și negru
Gustare – Biscuiți cu ovăz
Joi
Mic dejun – Scones cu căpșuni
Prânz – Chifteluțe de linte cu mozzarella
Cină – Salată de varză kale și conopidă coaptă
Gustare – Iaurt grecesc cu fructe de pădure
Vineri
Mic dejun – Terci de secară cu lapte și migdale măcinate – vă puteți inspira de aici
Prânz – Somon la grill cu păstăi de fasole verde
Cină – Paste cu pesto și roșii cherry
Gustare – Felii de măr cu unt de alune de pădure
Sâmbătă
Mic dejun – Scrambled eggs (ouă amestecate) cu busuioc și roșii cherry
Prânz – Salată de praz și cartofi copți
Cină – Guacamole în ardei roșu
Gustare – Papanași la tavă
Duminică
Mic dejun – Sticky rice with mango (orez lipicios cu mango)
Prânz – Quiche cu pipote, inimi și spanac
Cină – Plăcintă cu brânză
Gustare – Smoothie cu lapte, banane și căpșuni
Sper să vă bucurați de acest meniu și să îl împărțiți mai departe cu prietenii și familia, poate le facem și lor viața mai ușoară :D. Aștept cu drag părerile și ideile voastre în comentarii, iar dacă aveți întrebări despre vreuna dintre rețete, mă găsiți aici.
Pentru meniu în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
0 Comentarii