Deși meniul nostru nu e prea variat în luna iunie, totul din vina CIREȘELOR :)), am câteva idei interesante de împărțit cu voi, acum, la final de lună.
Pe lângă cireșe, luna iunie este momentul perfect pentru a ne bucura de o varietate de legume și fructe proaspete. De la roșii dulci și căpșuni suculente, până la ardei crocanți și dovlecei gustoși, piața este plină de opțiuni sănătoase și pline de nutrienți.
Tot acum este timpul meselor în aer liber, luna potrivită să încercați să vă creșteți propriile plante aromatice în ghiveci și sezonul în care suntem mai atenți decât de obicei la consumul de alimente hidratante și răcoritoare.
Cuprins
Ce preferăm să mâncăm la început de vară?
- Multe, foarte multe gustări de fructe; salate răcoritoare seara sau supe cremă reci.
- De asemenea, mâncăm des preparate din dovlecei, ciuperci, praz.
- În ce privește consumul de vietăți acvatice, mâncăm pește de 2-3 ori pe săptămână, fructe de mare de 1-2 ori – astfel ne asigurăm că ne facem plinul cu proteine sănătoase, cu acizi grași omega-3, esențiali în funcționarea bună a creierului și a inimii, cu vitamine și minerale. De menționat că alegem tipuri de pește cu risc mic de contaminare cu metale grele, ceea ce vă recomand și vouă.
- La celelalte prânzuri încercăm să adăugă carne roșie, carne de pasăre de 1-2 ori, iar 1-2 prânzuri sunt vegetariene.
- Ne bucurăm în continuare de sparanghel proaspăt, verdețuri de toate felurile, mazăre și alte boabe, cartofi noi, ridichi, zucchini și dovlecei de vară, morcovi galbeni, mov, dragon și clasici șiii, desigur, multe roșii de toate felurile, ardei grași și castraveți, verze proaspete și sfecle mici.
- Folosim des grill-ul, mai ales pentru pește și legume, iar mic dejun-urile sunt mai degrabă reci decât calde.
- Nu ne complicăm cu alte gustări în afară de nuci și fructe și scăpăm mai des la înghețată :)).
Tips&tricks în pregătirea preparatelor și a meniului săptămânal
- Planificarea meselor ne ajută să gătim în avans anumite feluri de mâncare pentru a economisi timp atunci când este necesar. Procedăm astfel mai ales înainte de zilele petrecute complet în aer liber, când gătim cu o seară înainte sau dimineața devreme, atât mâncarea pentru micul dejun, cât și pentru prânz.
- Resturile de mâncare pot fi, de asemenea, refolosite în mod creativ pentru a reduce risipa alimentară.
- Pe măsură ce vremea se încălzește, ne concentrăm atenția pe hidratare. Bem des limonadă, apă infuzată cu fructe, legume și plante aromatice, ceaiuri reci sau smoothie-uri de fructe făcute în casă.
- Facem des înghețată de casă și tot felul de iaurturi cu fructe, crumble-uri cu fructe.
- Vara mâncăm mai des în oraș, pentru a petrece mai mult timp în aer liber.
- Slow-cookerul rămâne o alegere de bază, pentru a ne putea bucura de dimineți în parc sau la diverse activități.
- Alegem o seară specială, în care preparăm împreună pizza de casă sau alte rețete la care toată familia își poate aduce aportul.
- Dacă avem nevoie de un prânz rapid în timpul săptămânii, scoatem repede pastele proaspete la înaintare. Cel mai des le preparăm cu sos de roșii și usturoi, busuioc și feta sau măsline.
- Avem o listă lungă de mâncăruri care nu necesită gătit – despre care aș putea scrie un alt articol, pe care le putem pregăti atunci când nu dorim să petrecem prea mult timp în bucătărie.
- Avem și o listă de preparate rapide pe care le putem lua cu noi la pachet, pentru un picnic sau pentru un prânz on-the-go, în zilele în care suntem plecați de dimineață până seara.
- Am inventat gofrele-papanaș, delicioase, pentru care folosim aparatul nostru drag de gofre, care, probabil, ne va însoți și în road trip. Rețeta pleacă de la rețeta clasică de gofre pe care o folosim săptămânal, adaptată la conținutul de brânză de vaci.
Meniu săptămânal pentru toată familia
Luni
Mic dejun – Smoothie bowl cu căpșuni
Prânz – Calcan la grill cu cartofi noi și salată
Cină – Gazpacho cu zmeură
Gustare – Cireșe și migdale
Marți
Mic dejun – Croissant cu ou poșat și prosciutto
Prânz – Pulpe de rață cu piure de mazăre și sos de merișoare
Cină – Frigărui de creveți cu halloumi și roșii cherry
Gustare – Caise
Miercuri
Mic dejun – Iaurt grecesc cu fulgi de ovăz
Prânz – Somon sălbatic cu salată de morcovi și ananas
Cină – Supă cremă rece de castravete
Gustare – Căpșuni și nuci pecan
Joi
Mic dejun – Scoarță de iaurt cu fructe proaspete și nucă
Prânz – Rumpsteak de vită cu roșii coapte și păstăi verzi la abur
Cină – Chifteluțe de dovlecel
Gustare – Înghețată de zmeură și spirulină
Vineri
Mic dejun – Lassi cu piersici și tartine cu unt de caju
Prânz – Curry cu sepie și dovlecel
Cină – Supă cremă de morcov și cocos
Gustare – Vișine
Sâmbătă
Mic dejun – Gofre-papanaș cu dulceață de vișine și smântână
Prânz – Doradă roșie cu cremă de avocado și sparanghel
Cină – Salată de pepene roșu cu feta și busuioc
Gustare – Fructe de pădure și caju
Duminică
Mic dejun – Brioșe cu ardei copt și feta
Prânz – Noodles cu legume și susan
Cină – Pizza de casă cu mozzarella de bivoliță și roșii uscate
Gustare – Rulouri de castravete și morcov cu susan
Vă invit să vă lăsați inspirați de acest meniu răcoritor de început de vară. Curând voi reveni cu o nouă ediție de meniu, dar până atunci, vă invit la variațiuni pe această schemă.
Nu uitați că pentru meniu în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
0 Comentarii