Cumva reușesc eu să public aceste meniuri lunare în ultima săptămână a lunii, dar nu vă faceți griji, ele sunt potrivite pentru întreg sezonul, în acest caz pentru aproape toată primăvara. În doar 8 zile în care am fost absenți, toată natura a explodat de frumusețe, copacii au înverzit, liliacul, castanii, glicina au înflorit și la fel de bine o duc și legumele și verdețurile de primăvară care apar în varietate din ce în ce mai mare văzând cu ochii.
Varză proaspătă, sparanghel crocant, morcovi dulci și spanac fraged, you name it, ne bucurăm de toate. Pentru cei pasionați de foraging, acum este sezonul perfect pentru urzică, păpădie, lobodă sau untul-vacii, cu o grămadă de arome noi și de beneficii pentru sănătate.
Cuprins
Tips&tricks în pregătirea preparatelor
- O grămadă de plante noi își fac apariția zilele acestea. Mare parte din ele fac deja parte din meniul nostru săptămânal încă din luna martie. Acum adăugăm și pătrunjel proaspăt, căpșuni, sfeclă, Pleurotus, praz, mazărea de primăvară, verzele de Bruxelles.
- În meniul săptămânal din luna aprilie veți găsi rețete ușoare, rapide, unele care se pot face dinainte pentru a avea zile mai lejere.
- În pădure, vedetele momentului sunt verdețurile, precum leurda, dar și ciupercile (pleurotus, zbârciogii, puiul pădurii).
- Încă sunt în sezon și citricele, o sursă excelentă de vitamina C în perioada de tranziție între sezonul rece și cald.
- Budinca de tapioca rămâne și luna aceasta în lista mic dejunurilor delicioase, cu topping de fructe proaspete și aromatizată cu păstăi de vanilie. Perlele de tapioca sunt făcute din amidonul de tapioca, extras din rădăcinile de cassava. Tapioca este gluten-free în mod natural, fiind o opțiune potrivită și pentru cei cu restricții alimentare în acest sens. Perlele de tapioca sunt o sursă foarte bună de carbohidrați, dându-ne energie pentru a ne începe ziua în forță.
- Ciupercile Pleurotus se regăsesc și ele în meniul din această lună, în gyros-ul nostru preferat, pe care îl devorăm cu tzatziki. Pleurotus sunt slabe în calorii și grăsimi și sunt o sursă excelentă de proteine, fibre, vitamina B, potasiu și seleniu.
- Avem multe rețete cu sfeclă pe care le iubim, însă salata de sfeclă este una dintre preferate. Pe lângă folați, mangan și vitamina C, sfecla este bogată în antioxidanți asociați cu diverse beneficii pentru sănătate.
- Folosiți ridichi proaspete și crocante pentru un plus de savoare în rețetele de primăvară. Ridichile sunt bogate în antioxidanți, vitamina C, B6 și folați, potasiu, calciu și sunt, de asemenea, o bună sursă de fibre și de hidratare.
Meniu săptămânal pentru toată familia
Luni
Mic dejun – Budincă de tapioca cu vanilie și zmeură;
Prânz – Ciorbă de legume (păstârnac, ceapă, țelină, morcovi, rădăcină de pătrunjel, cartofi, mazăre; aromatizată cu frunze de leuștean și pătrunjel; adăugați sos de roșii și borș din belșug);
Cină – Salată de năut și ridiche – o altă super salată de năut cu ridiche, verdeață, ceapă, tulpini de țelină și piper
Gustare – Parfait de iaurt cu căpșuni
Marți
Mic dejun – Tartine cu ou și avocado
Prânz – Vită slow-cooked cu piure de păstârnac și salată de sfeclă
Cină – Salată cu sparanghel, păstăi verzi și feta
Gustare – Biscuiți cu mere
Miercuri
Mic dejun – Smoothie bowl cu mango și căpșuni; Smoothie bowl-urile merg foarte bine cu toppinguri precum penițele de cacao (nibs), fulgi de migdale, amaranth expandat, pulbere de cătină sau de matcha
Prânz – Biban la grill cu cartofi noi cu mărar – puteți adăuga și o lingură de smântână deasupra cartofilor, este o garnitură delicioasă
Cină – Supă cremă de porumb
Gustare – Tartine cu creveți
Joi
Mic dejun – Terci de orz cu banane – aceeași rețetă ca la terciul de ovăz
Prânz – Curcan slow-cooked cu lămâie și usturoi și sparanghel la cuptor
Cină – Chifteluțe de dovlecel – o rețetă fidelă în calendarul nostru încă de acum 6 ani
Gustare – Fructe de sezon
Vineri
Mic dejun – Gofre cu mere – inspirate din cele mai bune gofre; adăugați 2-3 mere rase și 2-3 linguri de făină față de rețeta de bază;
Prânz – Quesadillas cu fasole neagră
Cină – Pizza de casă
Gustare – Biscuiți cu ovăz și migdale
Sâmbătă
Mic dejun – Clătite cu diverse toppinguri
Prânz – Curry roșu cu caracatiță baby
Cină – Gyros cu pleurotus și tzatziki
Gustare – Fructe proaspete și alune de pădure
Duminică
Mic dejun – Ouă amestecate cu cepșoară și roșii cherry
Prânz – Ravioli cu spanac și brânză
Cină – Tilapia în crustă de pesmet și salată cu morcov și quinoa
Gustare – Humus cu bețișoare de castravete și ardei
Vă invit să vă lăsați inspirați de acest meniu light de primăvară. Aștept cu nerăbdare să vă prezint și alte idei de meniu săptămânal, dar până atunci, delectați-vă cu aceste aventuri gastronomice în bucătăria voastră!
Nu uitați că pentru meniu în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.
Sursă featured photo: Pexels.com
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
0 Comentarii