Idei de meniu de Crăciun pentru o alimentație echilibrată (pentru toată familia)

Crăciun, Idei de meniu, Rețete

Hei, dragii mei, după cum bine știți, de curând mi-am făcut, în sfârșit, timp și curaj să public seria de meniuri săptămânale, care să ne ajute să gândim mesele în avans, să facem cumpărăturile din timp și să aruncăm mai puțină mâncare.

Săptămânile astea însă, cum toți suntem prinși cu pregătiri de sărbători, cadouri și tradiții, m-am gândit să revin cu câteva idei pentru masa festivă din zilele de Crăciun, dar și din preajma sa. Noi nu suntem adepții meselor cu 730 de feluri de aperitive, 3000 de feluri principale și încă 245 de deserturi, ci, mai degrabă, ne place să ne întindem pe mai multe zile gustând și preparând mâncăruri care nu sunt de obicei pe lista noastră, în restul anului. În exclusivitate, de exemplu, mâncăm cozonaci și sarmale, rețete consacrate doar pentru Crăciun, în familia noastră.

Dar, pe lângă atâtea tradiționale, avem nevoie și de salate fresh, deserturi fără zahăr, din care să poți mânca fără vină și cu bucurie și alte mâncăruri cu miros de sărbătoare. Drept urmare, vă invit să parcurgeți lista mea de idei, sigur veți găsi ceva care să vă inspire.

Ce mâncăm noi de Crăciun?

Întâi de toate, hai să vă povestesc cam cum ne organizăm noi mesele de Crăciun. Desigur, uneori mai primim mâncare când vin bunicii copiilor la noi, așa că mai adaptăm meniul astfel încât să nu aruncăm mâncare, dar, când totul decurge după plan, se întâmplă cam așa.

În prima dimineață de Crăciun mâncăm obligatoriu cozonac cu lapte cald sau rece, după gust, după ce un cozonac îl devorăm imediat ce se răcorește un picuț, proaspăt, în seara de Ajun, sub brad, în așteptarea lui Moș Crăciun.

La prânz facem loc pe masă gustoaselor sarmale la slow cooker, puse la punct în premieră anul trecut. Varză este acrită pe loc, opărită în borș, deci aceste sarmale sunt potrivite chiar și pentru copiii care au început de curând diversificarea.

Ca gustare, ne înfigem într-o ruladă de bezea cu carob, unul dintre deserturile preferate ale întregii familii și mâncăm ceva fructe proaspete.

Seara, punem la bătaie niște aperitive fancy și câteva mini salate.

A doua zi de Crăciun este pentru noi, întâlnirea cu bunicii. Dimineața, dacă ne-a rămas, mai băgăm o tură de cozonac cu lapte. Îl iubim și cum îl facem și mâncăm doar de Crăciun, nu prea avem ocazia să ne plictisim. Dacă e deja gata din ziua precedentă, atunci pregătim niște papanași sau brioșe cu morcov și nucă, ce sunt gata în 30-40 de minute cap-coadă.

Prânzul este masă mare în familie, în care încercăm cu spor, zic eu, să distrugem tradiția de a mânca până nu ne mai putem mișca. Totuși, oferim două feluri, adică o selecție de aperitive delicioase și un fel principal compus dintr-o carne (mușchiuleț de porc marinat și gătit la slow cooker, pulpă de rață la slow cooker, pește la cuptor sau pui de casă/curcan cu citrice, rozmarin și usturoi la slow-cooker) și o garnitură (legume rumenite la cuptor, cartofi copți cu unt sau chipsuri crispy de cartof și cartof dulce la cuptor).

La gustare ne delectăm doar cu fructe proaspete sau chiar cu o înghețată de casă (nu pot să cred că încă nu am scris rețeta pe blog, remediem îndată).

Pentru cina din a doua zi de Crăciun, preferăm o salată uriașă, lângă câteva fresh spring rolls (adică fără prăjire), tartine cu pastă de ton sau dovlicioși (chifteluțe de dovlecel) cu sos de iaurt.

Urmează și a treia zi de Crăciun, pe care o începem cu o plăcintă combinată de mere cu pere și nuci pecan, cu multă scorțișoară lângă un ceai cald cu arome de iarnă. Ne place tare mult și ne ține bine de foame.

La prânz, după două zile cu carne, preferăm o budincă de paste cu rozmarin, o selecție de ciuperci la grill (fără să lipsească Pleurotus și Portobello) sau un burger cu halloumi/brânză mai puțin sărată pentru cei mici.

La gustare, rămânem la fructe și chefir.

Cina poate fi un steak de conopidă cu sos acrișor de avocado, dovleac copt cu dressing de ulei de măsline sau, dacă ne simțim mai înfometați, un quiche cu spanac, praz și brânză.

Pe lângă toate astea, mai înghesuim pe ici pe colo în decursul acestor zile, o căsuță din turtă dulce făcută de la 0 de noi, budinci cu aromă de Crăciun din cremă de lapte cu topping de fructe de pădure, fructe proaspete și nuci.

Idei pentru inspirație pentru meniul de Crăciun

Dacă mai aveți nevoie de câteva idei potrivite pentru toată familia, sigur veți găsi ceva în lista de mai jos, care să vă facă cu ochiul. M-aș bucura foarte tare dacă ați ajuta la completarea acestei liste cu ideile voastre.

Mic dejun//desert

  • budincă de Crăciun

Prânz

  • sarmale la slow cooker
  • mușchiuleț de porc marinat, gătit la slow cooker cu garnitură de legume coapte
  • pulpă de curcan la slow cooker cu păstârnac copt și roșii cherry
  • păstrăv la cuptor și chipsuri de cartofi simpli și cartofi dulci la cuptor

Gustări și aperitive

  • brie cu sos de merișoare
  • răcitură (piftie) servită în forme de minitarte
  • pastă de ton cu muștar de casă
  • sparanghel la grill cu fâșiuțe de somon afumat (nu oferim, în general, copiilor mici din cauza procesului de afumare)
  • salată de sfeclă cu mere
  • bruschete cu roșii cherry și brânză de capră
  • un platou cu brânzici, struguri, smochine și nucă

Cină

  • dovleac copt cu scorțișoară
  • fresh spring rolls (varianta fără prăjire, preferata noastră)
  • broccoli rumenit la cuptor cu sos blue cheese
  • steak de conopidă cu sos acrișor de avocado
  • dovlicioși cu sos de iaurt

În general, Crăciunul nu înseamnă pentru noi risipă, și încercăm să îi învățăm pe cei mici că o masă în familie e mult mai reușită când ai ca dorință păstrarea calității decât o mare de mâncăruri care nu te încântă. Sunt tare curioasă ce înseamnă pentru fiecare dintre voi o masă festivă și, dacă încercați, în familia voastră, să rescrieți felul în care vă raportați la sărbători.

Până atunci, vă doresc sărbători cu liniște și multă iubire!

Pentru meniu în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

*Foto: Unsplash

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *