De când ne-am întors, ne adaptăm la frigul prematur și la întunericul grăbit de afară. Ne punem sistemele de purtare dosite sub geci înfoiate. Copilul învață mersul din nou, pe gheața necurățată dar nesurprinzătoare de pe trotuarele orașului, bebelușul învață să fie la distanță de 3 straturi de lână caldă de mama sa.
Am ieșit pe străzi și le-am găsit goale. Am ajuns în parcuri și nu am mai găsit copii. Am vrut să vedem cum se reflectă soarele palid în apă, însă am găsit o mare de gheață sticloasă. Pe margini, am surprins amintiri ale toamnei dată cu forța afară din parc de zăpezi nehotărâte, întărite pe alocuri.
Am fost să vedem rațele și ne-a așteptat o mulțime de păsări nemâncate, care erau obișnuite cu zeci de vizitatori cu buzunarele pline de pâine (despre care vă spun sigur că nu le face bine). Însă acum, că nu le mai vizitează nimeni, au venit grăbite spre noi, cerând rugătoare o firimitură de mâncare.
Le-am promis că ne vom întoarce, zilele următoare, cu buzunarele pline de hrană bună pentru ele. Și le-am promis că vă vom spune și vouă că păsările au nevoie de mâncare și că vă așteaptă în parc. Este cea mai bună lecție despre natură, empatie, biologie și anotimpuri pe care le-o puteți da copiilor voștri.
Așa că ne-am întors cu arpacaș de grâu (găsiți cu 2.5 lei kg) și cu un mix de semințe, potrivite atât pentru păsările mici din tufișuri și copaci, cât și pentru cele care trăiesc în preajma apei.
Ce păsări găsiți în parcuri?
Rațe, gâște, pescăruși, porumbei, guguștiuci, pițigoi, mierle, țicleni, măcălendrii, ciocănitori.
Este sau nu bine să hrănim rațele și gâștele din parcuri?
Există multe mituri care spun că hrănirea rațelor și gâștelor sălbatice poate inhiba procesul de migrare a acestora. Însă, multe dintre speciile care locuiesc în parcuri, stau întreg anul la noi în țară, indiferent că au sau nu hrană la dispoziție iarna.
Ce hrană le putem oferi?
- semințe de floarea soarelui
- semințe de cânepă
- semințe de dovleac
- făină de porumb
- orez fiert
- ovăz, orz, grâu
- cartofi fierți
- morcovi fierți
- bucăți de fructe
- frunze de salată
- miez de nuci
- râme
Ce hrană nu le putem oferi? De ce?
- pâine
- pufuleți
- popcorn
- biscuiți
- produse de patiserie/cofetărie din comerț
- semințe sau alte alimente sărate
- mâncare pentru animale de companie
Toate aceste mâncăruri, pe lângă valoarea nutritivă scăzută pe care o au, poluează apele și atrag rozătoarele. De asemenea, ele conțin multe substanțe nepotrivite pentru alimentația păsărilor sălbatice, precum zahărul și diverși conservanți și agenți de creștere pentru aluaturi. Putem să le considerăm echivalentul fast-food-ului pentru oameni, așa că, obligația noastră este să ne informăm corect înainte de a hrăni păsările din parcuri. Astfel, păsările vor fi bine hrănite, copiii vor avea parte de o experiență frumoasă, iar noi vom fi cetățeni numai buni de pupat :).
Unde le putem lăsa mâncarea?
Rațele și gâștele sunt în continuare pe micile porțiuni de apă rămase neînghețate sau printre zăpezile de pe margini căutând resturi de frunze uscate. Din păcate, adăposturile lor sunt uneori înconjurate de apă, unde nu aveți cu ce ajunge (precum este în Parcul Carol), dar le puteți oferi hrană acolo unde își fac ele veacul.
Pentru toate celelalte, puteți lăsa hrană și apă în hrănitorile amenajate, păstrând câteva norme simple de igienă (să fiți curați pe mâini, să aveți grijă de unde procurați mâncarea, să curățați periodic hrănitorile, mai ales în cazul în care vedeți resturi nepotrivite).
Când să le lăsăm mâncarea?
Oricând, însă ideal este dimineața, deoarece păsările flâmânde vor pleca în căutarea hranei cât mai devreme. Păsările se vor întoarce la aceeași oră, în același loc, pentru hrană, așa că dacă puteți stabili o rutină, este super.
Alte informații interesante despre hrănirea păsărilor din parc găsiți aici și aici. Pentru parcuri fericite, haideți să le hrănim păsările împreună! 🙂
*Sursă foto: arhivă personală
0 Comentarii
Confirmări/Notificări