Cerul pare o pictură pastelată în care zeii și-au dat doctoratul. Firimiturile de zăpadă înghețată din aer sclipesc permanent în lumina farurilor, în razele soarelui, pe șosele și pe jos. Ai putea să crezi că ninge și viscolește mereu, dar nu. E doar jocul licuricilor de gheață în aer.
Copacii albi și semeți, înghețați, acoperiți cu promoroacă. Lacurile de sticlă, unde te orbește albul și te adoarme liniștea, mărginite de căsuțe de lemn din coșurile cărora iese un fum gros, parcă pictat.
Privirile copiilor când au văzut prima oară reni pe marginea drumului, când l-au întâlnit pe Moș Crăciun sau bucuria și țipetele de entuziasm când am găsit aurora boreală.
Da, pot să înțeleg de ce în ultima vreme călătoriile în Laponia au căpătat așa un hype. Până acum câțiva ani, nu mi-ar fi trecut prin cap să vizitez “casa lui Moș Crăciun”, dar mi-am dorit de când mă știu să traversez Cercul Polar, să mă pierd prin pădurea albă sau să vânez aurora boreală.
Ne știți bine, nouă ne plac insulele, căldura, nisipul și marea. Dar, totodată, suntem primii care zicem DA oricărei experiențe noi sau diferite. Așa că am pornit la drum spre o experiență inedită și, în continuare, vă voi povesti tot ce trebuie să știți ca să vă croiți propria aventură în Laponia.
Cuprins
De ce Laponia?
Dar întâi să vedem care ar fi motivele pentru care ar merita să faci o astfel de excursie?
- Aurora Boreală:
- Sunt puține locuri pe glob unde ai ocazia să vezi aurora boreală în toată splendoarea ei, iar Laponia este unul dintre acele locuri.
- Întâlnirea cu Moș Crăciun și Satul lui Magic:
- Laponia este cunoscută ca fiind casa lui Moș Crăciun, iar copiii vor avea șansa unică de a-l întâlni în satul lui din Rovaniemi. Experiența este o amintire de neuitat pentru cei mici, care vor avea ocazia să-i lase personal scrisoarea, să îi pună întrebări sau, pur și simplu să îi stea în brațe. Țineți cont însă că locul este unul foarte comercial și că o experiență cu mai multă magie ar putea fi o întâlnire în căsuța din pădure cu Moș Crăciun sau o vizită a lui Moș Crăciun la cazarea voastră.
- Puțină Adrenalină:
- Laponia oferă o varietate de activități iernatice palpitante pentru toată familia, precum safari-uri cu snowmobile, plimbări cu căței husky și plimbări cu sania.
- Natura Sălbatică:
- Laponia este un adevărat paradis natural, oferind copiilor oportunitatea de a descoperi și învăța despre mediul înconjurător.
- Învățarea despre Cultura Sami (Saami) și Tradițiile Locale:
- O călătorie în Laponia oferă oportunitatea de a intra în contact cu cultura Sami, populația indigenă a regiunii. Copiii vor avea șansa să descopere tradiții autentice, cum ar fi artizanatul Sami și poveștile lor fascinante, contribuind la o înțelegere mai profundă a diversității culturale.
Planificarea Itinerariului
Ce trebuie să știi?
- Noi am știut de la început că vrem să petrecem în Rovaniemi doar o mică bucată de timp. Cum ne-am hotărât cu destul de puțin timp înainte însă, nu am găsit loc din prima seară la Santa’s Village, așa că a trebuit să adăugăm o extra-cazare, de care nu am fi avut nevoie dacă am fi făcut rezervările din timp. Însă, cum e ușor să găsești o parte bună în orice provocare a călătoriilor cu atitudinea potrivită, am găsit un lac înghețat absolut superb, dimineața când ne-am trezit pe lumina laponă, cea care ne-a cucerit instant.
- Știam, de asemenea, că probabilitatea să vezi aurora boreală crește odată cu latitudinea. Astfel, dacă în Rovaniemi nici nu ne-am pus problema că am putea să vedem aurora boreală (sunt 25% șanse să vezi aurora boreală la Cercul Polar, asta fără să pui la socoteală ninsoarea și cerul înnorat care îți pot da peste cap planurile), în Levi, șansele se apropie de 50%, iar mai spre nord, în Kilpisjärvi, ele urcă până la 75%.
- Un alt parametru de care am ținut cont când am planificat călătoria a fost prezența zăpezii. Dacă vă vine să credeți, când am aterizat noi în apropierea datei de 1 decembrie, anul trecut, în Rovaniemi nu era un strat gros de zăpadă, ci mai degrabă multă promoroacă. Superbă, dar nu prea potrivită pentru activitățile care implică sănii, reni sau câini. Cât timp am stat în Rovaniemi, ne-am ales și cu ninsoare, însă stratul de zăpadă trebuie să fie destul de gros ca să se mobilizeze toți finlandezii să dea startul activităților menționate. În Levi și în zonele mai nordice, stratul de zăpadă este generos, începând cu luna octombrie, așa că am lăsat câinii huski pentru partea a doua a călătoriei.
- Perioada în care mergeți este iarăși un aspect important. În decembrie, prețurile sunt mai mari și totul este mai aglomerat. Poate fi o idee bună să vizitați Laponia după ce trece nebunia cu sărbătorile, deși, trebuie să recunoaștem, este un farmec aparte în toate zilele de așteptare de până la Crăciun. Însă, aveți în vedere că finlandezii construiesc iarnă de iarnă parcuri tematică, precum Snow Village, hoteluri de gheață și patinoare, lucruri care se întâmplă de obicei, mai târziu, după mijlocul lui decembrie.
- Cât timp să petreceți în Laponia? Noi am stat 5 nopți și ni s-a părut foarte bine așa, pentru că am avut o seară de acomodare, 4 zile pline, plus o dimineață de luat micul dejun în tihnă înainte de zbor. În orice caz, recomand măcar 3 zile pline la destinație pentru a nu simți că sunteți pe fugă.
- Și, încă ceva care vă poate ajuta să hotărâți care este perioada perfectă de călătorie pentru voi, este durata zilei/nopții. Cu cât ne apropiem de 22 decembrie, deci, de solstițiul de iarnă, cu atât lumina zilei va fi aproape inexistentă. În Rovaniemi, la Cercul Polar, noaptea polară durează două zile, în Ylläs durează 16 zile (la 160km în nord de Cercul Polar), iar în Utsjoki (la 465km în nord de Cercul Polar), noaptea polară durează două luni întregi. Noi, la început de decembrie, am avut aproape 4 ore de lumină în Rovaniemi, pe când în Levi, doar două ore și jumătate. Însă lumina laponă este absolut magică. Aș putea să merg în Laponia și doar să privesc cerul, până îngheț cu totul :). Presupun că și vara este foarte interesant la latitudini așa mari, când soarele nu apune niciodată <3.
Unde?
În funcție de activitățile pe care vi le doriți, puteți alege diferite locuri pentru itinerariul vostru. Dacă vreți să îi faceți o vizită lui Moș Crăciun, atunci traseul trebuie să includă Casa lui Moș Crăciun din Rovaniemi. Dacă vreți să vizitați cea mai nordică grădină zoologică, puteți include în itinerariul vostru Ranua. Dacă vreți să aveți cât mai multe șanse de auroră boreală, înaintați spre nord. Dacă vreți să și schiați, o opțiune bune sunt orașele: Levi, Pyhä, Ylläs, Saariselkä, Pallas, Salla sau Suomu.
Activități Potrivite pentru Familie
Un itinerariu bine ales include activități potrivite pentru toate vârstele, separat dar și împreună. În Rovaniemi, excursiile cu sania trasă de reni și vizitarea satului lui Moș Crăciun sunt ideale pentru cei mici, în timp ce Levi oferă pârtii de schi, spa-uri și aventuri cu snowmobile potrivite pentru adolescenți și adulți. Plimbarea cu huski, aurora boreală și distracția la zăpadă sunt activități care mulțumesc pe toată lumea.
Flexibilitatea Itinerariului:
Chiar dacă este important să aveți un plan bine stabilit, nu uitați să lăsați loc și pentru situațiile neprevăzute.
Transportul și Deplasarea
Zborul cu Avionul
Zborul l-am rezervat cu o lună și puțin înainte – am muncit ceva la a găsi combinația potrivită, pentru că prețurile zborurilor sugerate de agregatoarele de zbor erau prea mari. Soluția a fost să caut direct la companiile aeriene variante de zbor potrivite. Știam că sunt prețuri bune Londra – Rovaniemi cu Ryanair, știam că sunt și prețuri bune București – Londra fie cu Ryan fie cu Wizz, drept urmare lucrurile s-au legat imediat. În final, le-am găsit pe frumușelele astea care ne-au costat aproximativ 1000 de euro, cu 4 plătitori, un infant și un bagaj mare de cală.
În Londra, am avut o escală de 3 ore. Aeroportul de tranzit, Stansted, funcționează cu self check-in. Mă rog, e mult spus funcționează. Uneori, sunt multe aparate blocate, iar cu bagaje agabaritice precum căruciorul, oricum ai nevoie neapărat de asistență, ceea ce îngreunează și mai mult timpul de lucru și se formează cozi foarte mari. La dus a fost o problemă asta, plus întârzierile avioanelor.
Fun fact, am fost anunțați în Londra spre Rovaniemi că sunt 43 de copii la bord, dar a fost unul dintre cele mai liniștite și calme zboruri :)), deși am plecat cu o oră întârziere, care nu a fost recuperată pe drum.
O problemă pe care o anticipasem la acest zbor era ora târzie de aterizare. La 10:30 noaptea am ajuns în micuțul și primitorul aeroport din Rovaniemi, de unde ne-am luat în primire și mașina – Doamne, ce cauciuri au și cât de fain am găsit-o, cu scaunele încălzite, cu AC-ul pornit.
Până la cazarea din prima seară am avut doar 10 minute de parcurs cu mașina. Ni s-a părut superb, afară începuse să ningă ușor, iar noi am intrat în mașina caldă, ca și când am fi fost la noi acasă. Între timp am căutat și un supermarket non-stop – Sale Lapinmaa, de unde ne-am aprovizionat rapid cu o gustare și cu ceva pentru mic-dejun.
Pentru a ajunge în Laponia există, de asemenea, posibilitatea de a zbura în Helsinki și apoi de a lua trenul de noapte. Sau să închiriezi un avion întreg, așa cum am făcut anul acesta alături de colegele mele din Family Travel Bubble.
Închirierea unei Mașini
Pentru a explora în voie peisajele lapone, închirierea unei mașini poate fi o opțiune ideală. Drumurile bine întreținute, distanțele relativ mici între atracții și cauciucurile care nu alunecă deloc, fac condusul o experiență plăcută și cu grad mare de flexibilitate.
Noi am apelat la serviciile Finnrent și am fost foarte mulțumiți de ei. Procesul a decurs lin și rapid, mașina am primit-o caldă și aburindă ca o plăcintă, returnarea a fost la fel de simplă, mai ales că la plecare am ajuns cu super întârziere la aeroport. De fapt cred că a fost singura oară când am fost strigați la Last Call, într-un aeroport de mărimea celui din Craiova. Da, noi am reușit :)).
Drumurile sunt atât de frumoase, mi-a plăcut la nebunie să ne mișcăm dintr-o parte în alta cu mașina. 80% din suprafața Laponiei e împădurită, totul e alb și frumos, fără mașini, fără case. Nu sunt benzinării, nici toalete, foarte rar niște pompe de benzină cu un mic supermarket.
În schimb, pe drumuri sunt mulți reni. Reni care nu sunt sălbatici, așa cum crede toată lumea la prima întâlnire, ci sunt semi-domestici: fiecare aparține cuiva, dar ei sunt lăsați în sălbăticie să mănânce, să exploreze. Și corbi mari, și veverițe, chiar și vulpi roșcate am zărit pe drumuri.
Transportul Public
Nu l-am încercat, dar dacă nu doriți să vă bazați pe mașină, Laponia dispune de rețele de transport public eficiente. Autobuzele și trenurile leagă orașele și atracțiile turistice, fiind o alternativă confortabilă și ecologică.
Sisteme de Purtare și Plimbări Pedestre
În orașe precum Rovaniemi, plimbările pedestre pot fi modalități minunate de a descoperi atracțiile locale. Sistemele de purtare a bebelușilor pot facilita explorarea și, nu uitați să adăugați și o protecție îmblănită în bagaj.
Găsirea Cazării Potrivite
În privința cazării, lucrurile stau destul de clar din punctul meu de vedere. Dacă vrei să îl vezi pe Moș Crăciun, cea mai magică și bună cazare pe care o poți avea este Santa Claus Holiday Village. Pe lângă faptul că nu mai trebuie să te urci în mașină și că poți fi la început sau final de program la casa Moșului, după cum preferi, există aici destule activități, micul dejun este generos și atmosfera este foarte drăguță.
De fapt, mie mi-a plăcut mai mult atmosfera din satul Moșului decât de la vizita propriu-zisă la Moș Crăciun. Din sătuc poți ajunge oriunde ușor în Rovaniemi.
Apoi, dacă vrei să faci alte activități în zonă, există multe tipuri de cottages, la marginea pădurii sau a vreunui lac înghețat. Cam toate cazările au saună, miros plăcut a lemn și au grătar sau spații de făcut focul.
Și, dacă vreți să experimentați ceva cu adevărat deosebit, vă recomand cabinele igluu cu tavan și pereți de sticlă de la Northern Lights Village Levi sau pentru familiile mai numeroase, așa ca a noastră, o cabină dreptunghiulară din Northern Lights Ranch din Köngäs, tot cu pereți și tavan de sticlă.
Însă pentru că parcă nu ne înduram să dăm bani doar pe pereți :)), am găsit la Northern Lights Ranch ceva cu adevărat spectaculos. Jacuzzi privat în fața casei, care a fost una din cele mai faine experiențe legate de apă avute vreodată.
Tot acolo am văzut și aurora boreală și tot acolo am avut parte și de cea mai iernatică dimineață, în care am hrănit pui de ren (nu reni adulți, e foarte diferită experiența) și ne-am dat pe derdeluș ore bune, în liniște completă și alb infinit.
Cum a fost în Satul Moșului
Totul e aglomerat și durează mult, așa că am dat skip la activitățile de aici pentru a le face mai spre nord, unde stratul de zăpadă permitea mai multe activități și atmosfera mai chill, mai pe gustul nostru.
Noi am avut o suită, care ne-a plăcut tare mult. Primitoare ca o casă adevărată, cu corpuri de iluminat din coarne de ren, lumânări la geam, brăduți împodobiți pe fiecare terasă, plini de luminițe. Pături moi, măsuțe de lemn, baie cu încălzire în pardoseală șiiiii, bineînțeles, sauna din care nu am mai fi ieșit după o zi de ger.
Cum a fost cazarea la Northern Lights Ranch
Fabuloasă! Probabil cea mai faină experiență, mai ales că am avut parte și de auroră. Nu prea am dormit, pentru că stăteam permanent să verificăm aplicația și cerul.
A doua zi dimineață ne-am dat cu sania o grămadă. E o liniște de nedescris și e un peisaj alb absolut superb. După Crăciun, se construiește în fiecare an și un patinoar.
Când am ajuns noi, ningea puternic cu fulgi mari de poveste și se construiau oameni de zăpadă de 4-5m înălțime, cu mașinării speciale. Îmi pare tare rău că nu am avut timp și de snowshoes trail. În schimb, am hrănit puii de ren cu mușchi și licheni, copiii au fost în extaz.
Jacuzzi-ul fierbinte a meritat fiecare leuț, am intrat o dată seară cu copiii, o dată seara după ce au adormit copiii și o dată dimineața, la prima oră.
Cum a fost la LevinSatu
După experiența de la igluu, am mai prelungit vacanța cu două nopți în LevinSatu, o cazare foarte drăguță, pe străduțe liniștite și împodobite. Căsuțele din LevinSatu sunt utilate și amenajate cu toate cele necesare și de aici se ajunge ușor la majoritatea activităților din Levi.
Găsiți aici, de asemenea, saună, un spațiu larg de dining, bucătărie, propria curte cu brăduț și instalații de Crăciun, parcare și fiecare căsuță e frumos decorată de iarnă, te simți ca acasă.
Bucătăria Laponă și restaurantele recomandate
Știți că pentru noi nicio călătorie nu e completă dacă nu trece prin stomac. Încă din prima seară, am testat supermarketurile finlandeze. Mare bucurie pe noi când am descoperit că în drum spre cazare avem un supermarket deschis non-stop, pe nume Sale Lapinmaa, de unde ne-am aprovizionat pentru o gustare și un mic-dejun rapid la cazare.
Ce să nu ratați: carnea de ren foarte foarte bună, similară cu cea de vită fragedă, supa de somon cu cartofi și mărar, minunată, Ruisleipä (pâine de secară), Juustoleipä (Brânză finlandeză) și Marjapiirakka Plăcintă cu fructe de pădure.
La ce să nu vă așteptați: specialty coffee sau locuri în care să iei micul dejun delicios sau brunch. Mi s-a părut că nu există deloc conceptul ăsta:)) așa că micul dejun de la cazare a fost dumnezeiesc față de cel din ultima zi când am dat o șansă unei cafenele din Rovaniemi înainte de plecare.
Ca recomandări de restaurante, în Rovaniemi, am încercat supa de somon și multe gustărele delicioase la Ravintola Roka Street Bistro.
Are un vibe tare drăguț, iar mâncarea e preparată chiar fain. Nili Restaurant – vi-l recomand pentru preparate tradiționale. Nu are același vibe hip, dar merită clar o vizită. Pe lista noastră a mai fost și Cafe & Bar 21. Gustav Kitchen ne-a plăcut iarăși foarte mult, cu multe preparate din rac.
În Levi, King Crab House ne-a cucerit din prima cu preparatele din crab, icre, crab cakes și ren. Copiii sunt mereu super bine primiți, cu feluri speciale de mâncare, toleranță și voie bună. Oamenii mi s-au părut mereu foarte drăguți, relaxați, cu poftă de glume.
Tot în zona Levi, am cinat și la Northern Lights Village, unde am avut un bufet cu preparate foarte gustoase.
Micul dejun a fost foarte bun și divers, atât în Santa Village, cât și la Northern Ranch.
Atenție, multe dintre restaurante sunt închise lunea sau au siesta între 13:00-14:00 și 16:00!
Activități pentru copii și adulți
Spoiler alert, urmează un articol întreg dedicat activităților, în care vă voi oferi idei detaliate cu ce puteți face în Laponia. Până atunci însă, să le trecem pe toate pe listă.
- Vizita la Moș Crăciun
- Santa Park
- Snowshoeing
- Tobogganing și sănii
- Patinaj
- O noapte în igluu de sticlă
- O baie în jacuzzi fierbinte când afară sunt minus muuult prea multe grade
- Pescuit la copcă
- Vizită în Snow Village
- Cold therapy
- Incursiune în cultura Saami
- Vizitează un hotel de gheață sau chiar PRIMUL hotel de gheață din lume
- Mergi într-o croazieră Polar Explorer
- Vizitează un teepee tradițional lapon
- Vizitează o mină de ametist
- Safari cu Snowmobile
- Activități cu reni
- Plimbarea cu huski
- Saune&spa
- Plimbare prin pădure și pe lacuri înghețate
- Ski
- Vânătoare de aurora boreală
Clima și îmbrăcămintea potrivită
Cea mai des întâlnită întrebare este, desigur, cum ne descurcăm dom’le cu copiii care îngheață de frig? De fapt, sigur că și adulților le e cam frică atunci când văd temperaturile astea nerușinate, cu minus toate, pe termometru.
Sincer, deși am fost cu o fetiță sub 1 an în Laponia (ceea ce nu recomand neapărat dacă nu aveți mai mulți copii sau alte plăceri bizare), nu ne-a fost greu cu frigul. Și, țineți cont, că noi suntem în stare să plecăm cu lunile iarna de acasă, doar-doar să nu ne gândile gerul rece mustățile. Ne place vara, căldura, marea, nisipul și urâm cu pasiune tot ce înseamnă straturi de haine și nasuri înghețate. Și poate nu pentru că nu ne place iarna în general, dar atunci când ai 3 copii mici, fiecare ieșire trebuie organizată și planificată la linie și tot nu va ieși așa cum îți imaginezi tu. Plus că durează foarte mult să pregătești și să îmbraci atâția copii și adulți. Și hai să nu fiu nedreaptă, pentru că cea mai mare parte a copiilor se îmbracă destul de rapid și singuri, dar știți și voi cum e cu legile lui Murphy și probabilitatea ca un bebeluș să aibă nevoie de scutec nou DOAR DUPĂ ce te-ai asigurat că ai încheiat ultimul nasture la overall.
Revenind la gerurile lapone, noi am fost destul de norocoși. Nu am prins mai puțin de -20 de grade niciodată, temperaturi pentru care suntem antrenați din România, deși aici le prindem tare rar. Asta înseamnă că ne-au fost suficiente hainele cu care am venit la noi de acasă, la fel și în cazul încălțămintei. Singura zi pe care mi-o amintesc în care am simțit că nu mai vrem afară și gata a fost o zi vântoasă, în care fulgii înghețați ne ciupeau de față și, în plus, am intrat complet echipați în mașină, la aproximativ căldurică, iar când am ieșit cu aceleași haine afară, bineînțeles că nu au mai făcut față. Nu faceți asta, am testat pentru ca voi să nu o încercați :)).
Câteva trucuri să nu simțiți frigul:
- Îmbrăcați-vă în straturi.
- Îmbrăcați-vă chiar înainte de a ieși din casă și dezbrăcați-vă de minim un strat de fiecare dată când ajungeți într-un loc cu temperatura mai ridicată decât afară.
- Folosiți încălțăminte rezistentă până la -30 de grade, fără compromisuri. Cât timp aveți extremitățile și pieptul bine acoperite, probabilitea să vă simțiți inconfortabil, scade considerabil.
- Urmând același principiu de mai sus, folosiți întotdeauna un fes de merinos sau/și o glugă călduroasă.
- Folosiți două perechi de mănuși, una de lână moale pe dedesubt și una impermeabilă pe deasupra.
- Sparge programul în bucățele de outdoor mai mici de 2 ore. Între acestea, asigură-te că intri la căldură, pentru a te încărca pentru o nouă rundă. Funcționează!
- Adaugă în program pauze pentru gustări și băuturi calde.
- Folosește încălzitoare pentru tălpi și palme sau chiar folie de aluminiu (noi nu am folosit, dar am auzit despre ele numai lucruri bune, găsiți și în Decathlon).
- Creează un strat de aer între hainele tale și aerul rece. Alege hainele care au un croi puțin mai larg pentru a crea o barieră de izolare. Acest strat de aer acționează ca un izolator suplimentar. Acest truc este valabil și pentru încălțăminte.
- Dacă este posibil, folosește haine reflectorizante pentru stratul exterior. Având în vedere că nopțile sunt lungi, sunt folositoare în multe ocazii.
- Folosește sauna ca ritual de încălzire. După cum ați observat, majoritatea unităților de cazare dispun de o saună, deoarece aceasta face parte din cultura finlandeză și este folosită pentru relaxare și încălzire. După o zi înfrigurată, o ședință în sauna poate ajuta la încălzirea profundă a corpului.
- Faceți cât mai multă mișcare în momentele petrecute outdoor. Cu cât mișcarea este mai continuă și stați mai puțin pe loc, cu atât șansele ca temperatura corpului să scadă devin mai mici (evident, dar am zis totuși să specific).
- Nu disperați dacă hainele cu care ați venit de acasă par să nu facă față temperaturilor extreme. Pentru majoritatea activităților găsiți echipamente de închiriat sau, dacă doriți suveniruri cu adevărat valoroase, găsiți o grămadă de magazine cu haine termice, perfecte ca să nu mai simțiți vreodată frigul nici în iernile din România.
Mai sunt multe de spus aici, inclusiv cu ce echipamente specifice ne-am pregătit noi, așa că voi reveni cu un articol pentru toată familia vizavi de felul în care ne împachetăm pentru a ne conserva bine la frig. Până atunci, însă, puteți citi articolul detaliat despre cum îmbrăcăm bebelușii la temperaturi scăzute sau ce haine de lână sunt potrivite pentru copiii mici.
Buget
Cât ne-a costat excursia în Laponia pentru o familie de 5 – 2 adulți, 2 copii (4 și 6 ani) și un infant (11 luni)?
Fără să luăm în calcul colaborările și cheltuielile mărunte, totalul de la plecare la sosire pentru o excursie ca a noastră este de 5500 de euro. Se poate mai ieftin? Da, sigur. Fără mașină închiriată, fără cazare specială și cu mai mult mese pregătite de noi, probabil că am fi economisit cam 1500 de euro. Se poate mai scump? Sky is the limit :)).
Am fi făcut ceva diferit din punct de vedere al bugetului? Nu, ni s-a părut foarte bine așa cum a fost și, în general, cheltuielile au fost justificate ca raport calitate-preț.
Și referitor la acest subiect, v-am pregătit un articol detaliat despre cheltuielile din Laponia și cum le puteți eficientiza.
Cum e Laponia cu copiii sub 1 an
Nu e ușor, dar iarna, în general, nu e ușoară cu copiii sub 3 ani. Ăsta e și unul din motivele pentru care noi fugim mereu la soare de cum se termină decembrie. Odată pentru că cei mici nu vor să se îmbrace și indiferent cât de subțiri și compacte ar fi hainele pregătite, tot vor exista runde interminabile de negocieri. Dar și pentru că ei nu știu să exprime ceea ce simt și avem o responsabilitate mai mare atunci când stăm cu orele afară, la temperaturi scăzute.
Totuși, dacă e să aleg o astfel de călătorie cu un copil de 11 luni sau cu unul de 1 an și 11 luni, voi merge absolut pe prima variantă. Perioada dintre 1 an și jumătate și aproape 3 ani mi se pare una foarte specială din punct de vedere al exprimării personalității, în care pentru că cei mici nu se pot exprima concret dar au multe dorințe și este mult mai greu să se lase convinși să facă lucrurile așa cum credem noi că este bine.
În plus, atunci când cei mici au sub 1 an, încă dorm suficient de mult încât să poți folosi mașina cu lejeritate și să faci programul pe somnul celor mici. Între 1 an și jumătate și 3, mulți copii au zile în care ratează somnul de prânz, sunt mai irascibili și mai greu de gestionat. Din acest punct de vedere, pot doar să mă felicit că am ales să mergem anul trecut și nu anul acesta.
Alte informații utile:
- Limba vorbită este finlandeza, dar toată lumea vorbește impecabil engleza.
- Apa de la chiuvetă este potabilă.
- Finlanda este cunoscută ca țara celor o mie de lacuri. De fapt, în Finlanda sunt 178888 de lacuri și 179584 de insule :).
- În Satul Moșului există o cameră video care transmite LIVE, tot timpul anului. Noi am folosit-o des și de acasă, ca să vedem cum arată stratul de zăpadă.
- Pentru vizita la Biroul Moșului, îmbrăcați-vă în straturi și luați cu voi un rucsac în care să puteți îngrămădi hainele pentru afară, pentru tot timpul în care veți sta la coadă.
- Pentru o simbolistică mai pronunțată, puteți povesti copiilor despre această paralelă importantă care trece prin Laponia, cea de 66º33’43” Nord – Cercul Polar de Nord, pe care îl puteți traversa atât pe la suprafața pământului, cât și prin subteran, în Santa Park.
- Folosiți o aplicație (sau mai multe) pentru a vâna aurora. Noi am folosit Aurora Reach, descărcată direct de pe site-ul oficial finlandez.
- Ai în vedere programul scurt al activităților în Laponia. Nu neapărat pentru că activitățile nu s-ar putea face pe întuneric, însă majoritatea locurilor deschid la 10:00 și închid la ora 17:00.
- E bine de avut în vedere și asta atunci când alegem perioada de călătorit. Pe 22 decembrie, la solstițiul de iarnă, e chiar fascinant – în zona Kittila- Levi, soarele răsare la 12:10 și apune la 12:30, deci nici nu se simte prezența lui – dar pentru noi a fost o experiență interesantă chiar și așa cu foarte puțină lumină.
- Cerul are culori superbe, zici că e un apus perpetuu. Din prima dimineață ne-a izbit contrastul între promoroaca de alb intens, sticlos și cerul pastelat, cuprins de o lumină blândă, cea mai blândă din câte am văzut.
- O parte dintre activități nu se pot face înainte de Crăciun – în funcție și de stratul de zăpadă. Multe dintre patinoare se construiesc abia acum, la fel și hotelurile de gheață sau parcurile tematice.
- Controlați mereu temperatura pieptului și spatelui copiilor mici, care nu spun sau nu pot spune când le este frig.
- Fiți pregătiți pentru auroră, însă luați în calcul posibilitatea de a nu o vedea. Deși iarna este activitate solară favorabilă aurorei, cerul este de multe ori înnorat.
- Băuturile alocolice nu sunt pe toate drumurile în Finlanda. Supermarketurile și chioșcurile vând bere și cidru sau alte băuturi cu mai puțin de 4,8% alcool. Toate băuturile care conțin mai mult alcool, se vând exclusiv în outleturile Alko.
- Nu uita de asigurarea de călătorie. Noi am trecut la a folosi asigurarea de la Revolut Metal acum aproximativ 3 ani și suntem în permanență asigurați, toată familia.
Concluzie
Sper ca acest ghid despre organizarea unei călătorii în familie în Laponia să vă ajute să vă creați propria aventură laponă.
Să mergi în Laponia, în luna dinaintea Crăciunului, este cu siguranță o experiență pe care nu o veți uita niciodată. Iar pentru cei care au ca prioritate aurora boreală, pârtiile de ski și alte activități de iarnă, extrasezonul poate oferi amintiri la fel de minunate.
Nu uitați că mai urmează și alte articole din această serie, atât despre buget și cum să îl eficientizăm, cât și despre articole de îmbrăcăminte speciale și activități în Laponia.
Lăsați-mi un comentariu dacă mai aveți și alte întrebări despre Laponia și promit că le voi adresa în articolele următoare din serie.
Enjoy!
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, cumpărându-ne o cafea, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.
Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România.
0 Comentarii