Ghid complet de călătorie în Dolomiți, Alpii Italiei

Călătorii și aventuri, Europa, Italia

Toamna este pentru noi anotimpul muntelui. Și este momentul în care suntem cu adevărat recunoscători că trăim în zona temperată, unde putem să facem cunoștință cu toate culorile, nuanțele, zile însorite cu temperatură perfectă, zile ploioase în care citești povești sub plapumă și bei un ceai cald de vanilie, zile reci și aprige care te pregătesc pentru prima ninsoare.

A fost una din puținele călătorii în care niciunul din noi nu a lucrat. Și bine am făcut, pentru că Dolomiții sunt una din acele destinații din care nici nu ai plecat, că te și apuci să planifici următoarea călătorie înapoi.

Țin minte peisajele din Dolomiți încă din ședințele foto “trash the dress” de pe pagina fotografilor noștri de nuntă. Atunci mi-au atras atenția prin ineditul și măreția lor, dar nu i-am pus pe lista scurtă, au rămas undeva în background.

Dar anul acesta, când ne-am gândit unde ne-ar plăcea să ne petrecem aniversarea de nuntă, s-a conturat atât de clar că trebuie să ajungem în Dolomiți, că am început planificarea vacanței în secunda doi.

Am avut o săptămână la dispoziție și am făcut câte un traseu pe zi. Excepția a fost ultima zi, în care am ajuns pe vârf la 6 grade și mult vânt, așa că am făcut câteva poze și ne-am urcat grăbiți în telescaun.

Unde și “cine” sunt Munții Dolomiți?

Dolomiții sunt acel lanț muntos masiv din nord-estul Italiei, care acoperă regiunile Trentino-Alto Adige, Veneto și Friuli Venezia Giulia.

Din anul 2009 sunt și pe lista UNESCO World Heritage Site și sunt unul dintre cele mai dramatice peisaje din Europa și din lume.

Peisajul cu pereți verticali, văi idilice, stânci semețe și pășuni alpine te cucerește iar și iar. Stâncile te surprind, apărând de unde nici nu te aștepți.

Momentele cu adevărat speciale sunt la răsărit și apus, când munții palizi se îmbracă în nuanțe de roz și mov, ceva delicios, contrastând puternic cu pajiștile de mătase, verde intens.

Santa Maddalena

Când să vizitezi Dolomiții?

  • Sezonul optim pentru drumeții și activități de vară în Dolomiți este de la mijlocul lui iunie până la sfârșit de septembrie. Noi am fost la mijloc de septembrie, pentru o săptămână, iar temperaturile au fost, în general, blânde, cu o medie pe timp de zi de 16-18 grade, deși am stat mai mereu la peste 1200m. Am prins și un val de frig, care a venit cu tot cu ninsoare pe vârfuri, de la 2000m în sus.
  • Sezonul optim pentru ski în Dolomiți începe la mijlocul lunii decembrie și durează până în aprilie.

Un mare avantaj al vacanței în Dolomiți în timpul sezonului este faptul că majoritatea traseelor, mijloacelor de transport în comun și telegondolelor sunt funcționale.

Drept urmare, nu aș recomanda o vacanță în Dolomiți în lunile noiembrie sau aprilie, iar pentru lunile octombrie și mai, aș lua în considerare o planificare în amănunt.

Cum ajungi în Dolomiți

Există mai multe aeroporturi în apropiere, precum Marco Polo (Veneția), Treviso (Treviso), Valerio Catullo (Verona), Malpensa (Milano) sau chiar Munchen și Innsbruck. Dacă preferați să închiriați o mașină, atunci varianta cea mai simplă este să zburați în Italia, desigur. Există numeroase zboruri ieftine spre Dolomiți.

Noi am zburat spre Treviso, cu Ryanair, pentru că pe lângă prețurile de nimic, orele erau foarte convenabile. Deși eram puțin oripilați de ultimele săptămâni și situația zborurilor, totul a decurs ca pe roate, nu am avut deloc întârziere, nici la dus, nici la întors, și nicio problemă la îmbarcare.

Singurul dezavantaj sâcâitor este că Ryanair este una din extrem de puținele companii aeriene (eu nu mai cunosc nicio alta, de fapt) care nu oferă prioritate familiilor cu infanți. Bleah!

Aeroportul din Treviso este unul mic de tot, însă personalul este prietenos și, cel mai important, există :)). Spun asta pentru că multe dintre aeroporturile din țările din vest, care au suferit pierderi de personal în pandemie, au automatizat o parte din procese, iar rezultatul nu este unul prea plăcut, situația de la check-in fiind ambiguă și haotică.

La aterizare, am găsit o coadă foaaarte lungă la pașapoarte și neștiind politica și negăsind nicio coadă prioritară pentru familii cu copii mici, am pierdut ceva timp, rătăciți la coadă. Apoi am reușit să ajungem mai în față, pe drum aflând că familiile cu copii pot merge prioritar la ghișee.

Aeroportul din Treviso

După ce am ridicat mașina de la rental car (vezi detaliile mai jos), am pornit spre Dolomiți, un drum care poate dura între două și trei ore, în funcție de valea cu care alegeți să începeți. Noi am plecat spre Val Gardena, o vale absolut superbă, cu pajiști verzi și case de lemn, păzite temeinic de uriașii palizi. Superb!

Pentru că nu avusesem parte de un prânz adevărat, am oprit să mâncăm în orășelul Trento, un oraș superb, cu istorie încă din secolul IV î.Hr.

Transport prin Dolomiți

Cu mașina

Dolomiții sunt făcuți parcă special pentru road trip-uri. Nu am mai fost într-o călătorie cu mașina în care oriunde să întorc capul să pară că un vis frumos a venit să ne îmbrățișeze.

Da, am mai simțit ceva asemănător în Elveția (inclusiv peisajele cu pășuni și văcuțe cu talangă), dar munții de aici ne-au impresionat parcă și mai tare.

Am două momente preferate privind pe geamul mașinii.

Primul – când mergeam într-un circuit de lacuri și am zărit Tre Cime di Lavaredo într-o lumină perfectă de apus subtil, undeva între doi versanți umbriți și acoperiți de o pădure deasă de brazi.

Un altul, când am găsit satul Santa Maddalena, cu grupul alpin Odle, care apărea și dispărea pe după curbe, cu o pășune de un verde arzător în față și o bisericuță mică și albă, într-o liniște moale, din cu totul altă dimensiune.

După cum v-am povestit mai sus, noi am optat pentru rental car, pe care am ridicat-o chiar din aeroport. Pentru un maxim de flexibilitate, vă recomand, desigur, un road trip prin Dolomiți.

Mașina a fost un Jeep Renegade de la Sicily by car, pe care am găsit-o la parcarea din aeroport, la 2 minute distanță de mers pe jos.

Am primit-o aproape nouă, cu mai puțin de 400km, am fost chiar șoferii cu numărul doi, iar prețul a fost unul foarte bun – 400 euro pentru 7 zile. Procesul de închiriere a decurs ușor și rapid.

Am observat ceva interesant, că pe Google Maps, în Italia, atunci când cauți stațiile de alimentare, poți vedea direct prețurile pe hartă, pentru a decide la care vrei să te oprești.

Prețul benzinei/motorinei este de 1.7-1.8 euro/l.

Drumurile sunt în mare parte impecabile, cu multe radare fixe și multe limite de viteză un pic prea mici :)), așa că atenție mare! Multe companii de rental taxează o extra sumă de 50 de euro per amendă, e bine să fiți cuminți.

Serpentinele definesc toată zona, după cum probabil vă așteptați, însă peisajul este atât de impresionant, încât nu le simți prea tare.

Se găsesc parcări de toate felurile, de la gratuite până la parcări de 30 de euro. Nu am avut probleme în această perioadă, am găsit locuri oriunde am avut nevoie.

În ceea ce privește scaunele de mașină, nu vă pot da pream multe informații, a fost prima oară când am călătorit cu mifold-uri pentru băieți, iar pentru Leila am luat propria scoică de acasă (chiar biletul de avion achiziționat astfel a avut costul mai mic decât taxa fixă de infant).

Cu transportul în comun

În mod sigur se poate călători ușor prin Dolomiți și fără să închiriezi o mașină, cât timp călătorești în sezon. Vă las două site-uri care vă pot sprijini în alegerea unui itinerariu cu transportul în comun.

  • Dolomiti Bus –  orarele de tranzit pentru provincia Belluno (regiunea Veneto)
  • SAD bus site – orarele de tranzit pentru Tirolul de Sud (Alto Adige)
  • Pentru trenuri, aruncați o privire pe Trenitalia sau Omio
  • Pentru autobuze, Flixbus este cea mai bună opțiune budget pentru călătorit

Unde stai în Dolomiți?

Asta chiar e o parte faină aici, în Dolomiți, pentru că deși sunt multe zone montane superbe, cele mai multe dintre ele stau cam prost la capitolul calitatea cazărilor și serviciilor.

Îmi amintesc cu această ocazie circuitul nostru de 3 săptămâni prin Apuseni, de acum 5 ani, cu milă și cu groază.

Peisajele sunt superbe, însă cazările și, MAI ALES, restaurantele par din altă epocă, una în care sigur nu ai vrea să călătorești. Sigur, între timp a mai apărut câte ceva decent, dar mai e mult până ca infrastructura turistică să fie o atracție în sine.

Să revenim la cazarea în Dolomiți. Noi am stat, pe rând, într-o vilă de lemn cu jocuri, grătar, aproape de telecabină, am avut apoi o experiență mai luxoasă într-un hotel de 4 stele cu spa și piscină încălzită, după care ne-am retras la o fermă.

Ferma Fuchsof

O altă variantă de cazare în Dolomiți care merită încercată ar mai fi refugiile montane. Despre asta nu vă putem povesti prea multe, deoarece noi am coborât mereu la bază din traseele făcute, însă, cu siguranță, când mai cresc puțin copiii sau când ajungem la munte într-o zonă/perioadă mai caldă, o vom face.

Spre piscina încălzită

Multe cazări din Dolomiți au saună, o experiență extrem de faină în nordul Italiei, după cum deja știam din zona Lacului Garda, unde am rămas în minte și acum cu cel mai fain view dintr-o saună pe care am experimentat-o.

În orice caz, vă recomand să alegeți cazări în Dolomiți cât mai diverse:

  • Pentru a experimenta cultura văilor și orășelelor, cele mai potrivite sunt fermele (există chiar un trademark Roter Hahn).
  • Pentru relaxare și răsfăț, hotelurile spa de lux.
  • Pentru hiking și trasee complicate, o noapte în refugiile montane este cea mai bună opțiune.
  • Și nu în ultimul rând, vilele de lemn cu privire la munte și gazde prietenoase, merită o vizită.

Ce poți face în Dolomiți?

Sigur că voi veni și cu un articol special pentru familii cu copii în Dolomiți, ce credeați?

Dar până una alta, să povestim un pic despre cât de ofertantă este zona pentru orice tip de călător sau turist, fie el singur sau acompaniat.

  • Poți face hiking, ba chiar hiking din refugiu în refugiu, existând foarte multe circuite de acest gen. Ca să nu vă mai zic și cât de faine sunt refugiile lor, cu cafea superbă, gulaș de căprioare, cu elemente de lemn frumos mirositor și cu peisaje care îți taie respirația
  • Poți merge pe super trasee de mountain biking sau road biking
  • Via ferrata
  • Paragliding
  • Rafting
  • Ski – cel mai mare resort de ski din lume este chiar în Dolomiți și se numește Dolomiti Superski;
  • Circuite de lacuri + canoe
Lago di Dobbiaco
  • Piețe de Crăciun
  • Experiența de a dormi într-un refugiu
  • Tunele și trasee din Primul Război Mondial
  • Super trasee tematice pentru copii, de fapt, pentru toată familia
  • Echitație și vizite la ferme
  • Trasee culinare sau cursuri de gătit
  • Cu mașina prin pasurile alpine – ceea ce trebuie să facem și noi într-o vizită următoare
  • Jocuri de tip escape room, dar în natură
  • Minigolf
  • Geocaching
  • Parcuri de aventură
  • Petting Zoo
  • Patinaj
  • Tiroliane

Un pic de Worldschooling

Eu sunt îndrăzneață și vă promit un articol întreg despre, de fapt, am în minte o nouă serie de articole de worldschooling, în diverse destinații. Sper ca timpul să fie blând cu mine și să mă lase să vă povestesc mai mult din ce am în minte.

Până atunci însă, trebuie să vă dau și câteva detalii tehnice (a se citi geografice) după cum mi-e profilul :D. Un pic de worldschooling pentru toată lumea.

  • Cel mai înalt vârf din Dolomiți este Marmolada (3342 meters) iar, în total, există aici 18 vârfuri cu altitudini peste 3000m.
  • Ciorchinii lor de creste zimțate și palide sunt formați dintr-un mineral compus din calciu, magneziu și carbonat, dar și calcare adevărate.
  • Procesul de formare a rocilor a început acum mai bine de 230 de milioane de ani, când întreaga zonă era acoperită de o mare tropicală puțin adâncă. Acum 65 de milioane de ani, evenimente climatice și tectonice au dus la crearea lanțului alpin.
  • Dolomiții sunt foarte aproape de granița cu Austria, din al cărei teritoriu au și făcut parte, înainte de Primul Război Mondial. The Guardian are un articol foarte bun despre cultura din zonă: teritorial în Italia, însă atmosfera cu totul austriacă.
  • Drept urmare, aici se vorbesc trei limbi diferite, și anume, italiana, germana și ladina (o limbă romanică despre care am aflat abia acum, shhh).

Câteva exemple de denumiri:

  • Alpe di Siusi (italiană), Seiser Alm (germană), and Mont Sëuc (ladină)
  • Ortisei (italiană), St. Ulrich (germană), and Urtijëi (ladină)
  • Croda del Becco (italiană), Seekofel (germană), Sass dla Porta (ladină)

Ce mănânci și ce bei în Dolomiți

Coperto

Taxa de coperto există în toate restaurantele (începând cu 1.5 euro de persoană). Cea mai mare țeapă ni s-a părut la restaurantul X, unde coperto era 3.5 euro de persoană, au plătit și copiii (ceea ce nu prea se întâmplă când coperto este mare) și am mâncat cea mai sărată și neprietenoasă mâncare. Concluzia lui Carol a fost proverbială: “mami, dacă știam că toate review-urile astea bune sunt degeaba, nu mai veneam aici”.

Băuturi

Am făcut o listă cu toate băuturile italiene pe care le cunoaștem și am ajuns la concluzia că există o mare cultură a băuturilor de aici, inclusiv Aperol Spritz sau Hugo, cocktailuri faimoase în prezent sunt din zonă.

Vinul alb ar mai fi un must aici, Tirolul de Sud este un mare producător de vin și mai bine de 60% din producție este reprezentată de vinul alb.

Mâncare

De asemenea, am realizat cât de multe produse italiene folosim în viața de zi cu zi, în ceea ce privește lactatele și alte produse alimentare.

Gulaș de vită cu canederli

Ce vă recomand să încercați?

  • gulaș de căprioară
  • polenta, mai ales dacă vi se face dor de casă haha
  • ștrudelul cu mere și înghețată, absolut delicios și sfărâmicios ca o bezea prea coaptă
  • mâncarea pe care a mâncat-o Călin cu cartofi și carne de porc
  • tagliatelle cu ragu de cerb
  • ravioli cu gălbiori
  • gnocchi cu brânză de capră și roșii tocate
  • tris de canederli (niște găluște foarte interesante)
  • vânat cu sos de afine

Cum să îți planifici itinerariul în Dolomiți?

Noi am ales întâi zonele în care voiam să facem trasee și locurile pe care voiam să le vedem/vizităm și, în funcție de asta, ne-am ales cazările și ne-am făcut planul de vacanță în Dolomiți. O provocare este și să poți decide realist câte poți face în perioada pe care o stai în fiecare loc.

Având mașină închiriată, nu am pus extrem de mult preț pe amplasamentul cazărilor, deoarece ne puteam mișca ușor dintr-o parte în alta; singurul criteriu a fost să nu petrecem mult timp în mașină.

Lago di Braies

Ca durată, aș recomanda minim o săptămână în Dolomiți. În cele 7 nopți petrecute în Italia, noi am avut 3 cazări în care am stat 2, 1, 3 nopți și 1 noapte de tranzit în centrul Treviso, la 10 minute de aeroport.

Pentru a sta cât mai puțin pe drum, recomand măcar două cazări diferite, în zone diferite. Astfel, pentru o excursie de 4-5 zile (minimul recomandat), aș împărți jumătate din perioadă în Val Gardena și jumătate în Alta Pusteria.

Pentru 7-8 zile, un timp perfect pentru a descoperi zona în mod relaxat, aș sta 3 nopți în Val Gardena, 3 nopți jumătate în Alta Pusteria și 1-2 într-un oraș.

Lago di Dobbiaco

Pentru 10-14 zile, o perioadă potrivită celor care vor să facă și overnight trekking, aș recomanda o treime în Val Gardena, o treime în Alta Pusteria și o treime în Alta Badia, Val di Funes sau Val di Fassa.

Sunt Dolomiții o destinație kid-friendly?

Zona Dolomiților este foarte dezvoltată în ceea ce privește activitățile cu toată familia. Există multe trasee dedicate copiilor, multe locuri de joacă scenice, împrăștiate prin munți, sistemul de telegondole și infrastructura, în general, sunt foarte bine puse la punct și poți ajunge ușor la înălțime.

Pana Raida

Există chiar și multe trasee pe care este posibil accesul cu căruciorul sau în care variantele alternative sunt potrivite și pentru cărucior (așa cum este la Parco Natura Olperl, de exemplu).

Mondo Bimbi Valdaora

În ceea ce privește mâncarea, meniurile de copii nu sunt grozave, însă se găsesc multe variante pentru cei mici, din porțiile de adulți, cum ar fi pastele sub toate formele, mămăliga cu gulaș sau cu brânză, salatele, pizza.

Mâncarea fără sare pentru bebeluși și copiii foarte mici poate fi o problemă, pentru că bucătarii nu sunt foarte atenți la instrucțiunile primite. Însă în zonă sunt multe supermarketuri cochete (unde am găsit de multe ori mâncare expirată, așa că atenție) de unde vă puteți aproviziona generos.

Ce nu este foarte baby-friendly este politica multor hoteluri din zona, pe lista cărora includem și The Laurin Small & Charming care cer o taxă destul de mare chiar și pentru bebeluși (noi am plătit 25 de euro în plus pe noapte), ceea ce nu ni s-a întâmplat în niciun alt loc de pe glob.

Ce luăm la noi?

Indiferent când vizitați Dolomiții, este bine să aveți cu voi și haine groase. Layering-ul este sfânt pe munte, iar pentru cei mici vă recomand hainele din lână de diferite grosimi. Pentru că am primit foarte multe întrebări pe această temă, îmi propun să pun la punct și un ghid vestimentar pentru zonele muntoase, friguroase.

O mică listă cu lucruri utile:

  • bocanci de hiking
  • șosete de hiking
  • șapcă, cagulă
  • bluze de corp de lână
  • tricouri de hiking
  • colanți și pantaloni de hiking
  • un polar
  • o geacă de vânt și ploaie
  • plasturi
  • cremă de soare
  • termos
  • hărți

Sunt Dolomiții o destinație scumpă?

Vă las câteva informații pentru a putea estima costul unei vacanțe în Dolomiți, dar îmi propun să revin cu un articol mai detaliat pe subiect (Doamne, ce de promisiuni mai fac, sper să le și țin).

Există numeroase zboruri ieftine spre Dolomiți, atât Ryanair cât și Wizzair operează zboruri în zonă.

Chiar dacă în mare parte costurile sunt mai mari decât în restul Italiei, Dolomiții sunt o destinație accesibilă față de alte zone montane din Europa, cum ar fi cele din Elveția.

Alpe di Siusi

Recomandarea pentru un buget prietenos este să faceți rezervările pentru cazări cât mai din timp, ca să puteți scoate un raport calitate-preț cât mai bun. Există atât cazări faine de 80 euro/noapte, cât și de 400 euro/noapte, în funcție de facilități și reputație.

Restaurantele sunt multe și variate, prețurile se învârt pe la 50-60 de euro pentru o masă de 2-3 persoane.

Unele dintre parcări și unele telecabine au costul ridicat, iar majoritatea traseelor încep de sus, dar pus în context ca un cost pentru o activitate ce ocupă mai mult de jumătate de zi, nu mai pare exagerat.

În plus, noi apreciem intrarea liberă pe munte și în parcuri naționale/naturale după ce am fost pe Costa Rica, unde orice astfel de traseu se plătește (pe bună dreptate, ca să protejeze cât mai mult natura) :D.

Costul mașinii nu a fost ridicat – 400 euro pe aprox 7 zile. Aici se adună prețul combustibilului (1,7 euro/l) și al taxelor de drum.

Călătorește responsabil

Dacă vrem să păstrăm cât mai mult timp frumusețea acestor locuri magnifice, este necesar să ne aducem aportul și să fim turiști responsabili.

La drumețiile pe orice munte, sunt câteva sfaturi valoroase care fac tuturor viața mai bună:

  • nu lăsa gunoaie în urma ta
  • nu ridica drona acolo unde nu este permis
  • nu goni după imaginile perfecte și bifatul de obiective, savurează măreția muntelui la fiecare pas
  • nu înota și nu lăsa animalele de companie să înoate în lacurile în care înotul este interzis
  • respectă comunitatea și cultura locală

Muntele are mereu puterea de a ne reaminti cât de mici suntem în lume. Ne face să ne simțim sfioși și puternici în același timp, să ne bucurăm unii de alții și cu toții de natură. La fiecare pas prin Dolomiți ne-am simțit copleșiți de munții aceștia uriași și palizi, care parcă au fost sculptați de un maestru, spre uimirea noastră permanentă.

Tu ai fost aici? Care este partea ta preferată?


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.

Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie în familie – în Grupul familiilor călătoare.

* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *