Family-friendly în România – o serie de recomandări de cazări pentru toată familia

Călătorii și aventuri, Cazări family-friendly//child-friendly, Family-Friendly // Child-friendly, Momadica recomandă, România

Închide ochii (după ce citești) și imaginează-ți că ai plecat în vacanță și ajungi la destinație. Hotelul tău este fix pe o stradă circulată intens, prăfuită, zgomotoasă, unde trebuie să iei două camere standard ca să încapi cu toată familia; unde se așterne o liniște monumentală de la recepție până la sala de mese, doar cu zumzet de adulți și clinchet de tacâmuri.

Sau din contră, un hotel în care muzica de la bar sună tare până târziu în noapte, cu chiuieli de tot felul. Nu există niciun loc de joacă, nicio curte, băile au chiuvete înalte și găsești o grămadă de mobilier periculos pentru cei mici prin cameră.

Un hotel în care copiii sunt ignorați în cel mai bun caz, șâșâiți în cel mai rău, în care nu există activități pentru cei mici și familie, unde bebelușii îți mănâncă în poală și cei mici nu au ce alege din meniu.

Ok, de ajuns cu tortura.

Apoi, deschide-i, scutură-te bine de acest coșmar, și mai încearcă să îți imaginezi o dată, cu ochii larg deschiși:

  • o cameră mare și primitoare cu paturi pentru tine și copiii tăi, toți la un loc;
  • recepționiști și ospătari veseli și drăguți cu copiii, care le acordă tot atâta atenție cât și adulților;
  • locuri de joacă afară, spații de petrecut timpul la interior împreună cu cei mici și cu alte familii – unde copiii pot alerga, pot inventa jocuri, pot citi sau, pur și simplu, pot sta la povești fără să simtă că deranjează;
  • o grădină afară sau o fermă; sau un leagăn și un hamac;
  • activități speciale pentru cei mici care coexistă cu cele pentru adulți.

Ni s-a întâmplat și nouă să nimerim în locurile din primul paragraf, atât în România cât și departe, prin lume. Și știm cu toții cât ne stresează să ajungem într-un astfel de loc cu cei mici, cum ne ia puțin din plăcerea de a călători, oricât de scurt ar fi timpul petrecut la cazare.

Dar ni s-a întâmplat și să ajungem la cele descrise apoi: locurile din care nu mai vrei să te întorci acasă și la care îți promiți să revii, pentru că acolo ți se dă înapoi cu adevărat dreptul de a te relaxa, de a te distra și de a face lucruri pentru tine toate astea în timp ce copiii se pot juca în siguranță, nestingheriți, își fac prieteni și află că sunt la fel de importanți și respectați ca orice adult din lumea asta.

Căutăm acele cazări family-friendly care sunt o experiență în sine, nu doar un spațiu de dormit.

Sunt nenumărate detalii care pot transforma un loc pur și simplu într-un loc child-friendly:

  • o scăriță și un halat de copii în baie
  • un meniu adaptat copiilor
  • o cameră potrivită pentru toată familia cu paturi încăpătoare sau supraetajate
  • un scaun de masă potrivit pentru micuți
  • o piscină mică lângă cea de adulți

Însă, cu adevărat bine, ne simțim acolo unde găsim înțelegere pentru tot ce presupune o ieșire de familie, de la mic la mare.

Unde fiecare dintre noi are locul lui special fără să se emită pretenții ridicole de la copii și fără a le îngrădi energia; fără ca noi, părinții, să ne anulăm nevoile ca adulți doar pentru că există facilități pentru copii.

Unde să putem petrece timp valoros împreună și unde spațiul de cazare devine mai mult decât un adăpost, devine o experiență interesantă de la intrare la despărțire.

Și pentru că toamna este anotimpul în care iubim să explorăm România, ne-am propus ca în aceste vremuri roșiatice, în care natura se duce în liniște la culcare, să descoperim cazările family-friendly în care toată familia poate avea o experiență grozavă și să le aducem pe blogul Momadica aproape de voi.

Ce îmi propun în acest prim sezon din seria Family-friendly în România?

  • Primul sezon din această serie se va desfășura în această toamnă. Seria a fost lansată pe 14 octombrie și se va termina în decembrie, când avem planificată ultima vizită și va apărea și ultimul articol. Între timp am și alte surprize pentru voi, pentru că la final de noiembrie avem planificată o călătorie pe care abia o așteptăm <3.
  • În acest sezon vă voi povesti despre primele 4 unități de cazare family-friendly TESTATE de noi, despre ce activități putem face la fața locului, despre facilitățile de care dispune fiecare dintre ele și despre cum a fost experiența noastră acolo.
  • Săptămâna viitoare voi publica și prima recenzie de cazare din proiectul family-friendly. Știți deja despre cine e vorba?
  • Unde puteți urmări proiectul Family-friendly în România:

Călătoriile noastre prin România

În călătoriile noastre prin țară, căutăm și descoperim de multe ori locuri în care vrem să ne întoarcem, în care ne putem relaxa și juca cu toții.

Am lansat această serie de cazări family-friendly din România, cazări child-friendly, cu gândul că avem nevoie să știm care sunt locurile în care și copiii, dar și părinții se simt văzuți, auziți, înțeleși, simt că aparțin unei comunități și chiar să găsească alte familii cu care să se împrietenească.

Iar eu vreau să vă prezint fiecare cazare family-friendly din România descoperită, potrivită de la mic la mare.

Primele călătorii cu Carol, primul nostru copil, care acum are 6 ani, au fost în România. Am mers la munte, la mare și apoi într-un road trip de 3 săptămâni prin țară, pe când el avea doar o lună-două și, respectiv, patru.

În fiecare an, am încercat să le arătăm celor mici și țara în care s-au născut. Locuri pe care noi le iubeam deja sau, dimpotrivă, pe care nu le văzusem niciodată (precum Delta Dunării, în care am ajuns toți pentru prima oară de aniversarea de 1 an a lui Carol).

Nici în formula de 4 sau de 5, lucrurile nu s-au schimbat din acest punct de vedere. Primăvara și toamna sunt perioadele în care apreciem maxim că locuim în zona temperată, în care nu simțim nevoia să fugim nici de prea frig, nici de prea fierbinte; sunt perioadele în care umplem rapid portbagajul și pornim oriunde vedem cu ochii, să cunoaștem dealuri, munți, plaje și orașe și să le sădim puilor câteva semințe de iubire pentru locurile în care s-au născut și… din când în când au și crescut.

Aceste perioade ne ajută să ne reechilibrăm și să ne calibrăm ritmul după road trip-urile nebune din fiecare vară și după iernile exotice în care nu intrăm în casă de dimineața până seara.

Ne ajută să ne reconectăm cu România, ale cărei lipsuri ne apasă deseori, ne ajută să îi observăm din nou părțile frumoase și să o acceptăm cu inima deschisă în viața noastră.

Și, poate cel mai mult, ne deschide ochii în fața oamenilor și a poveștilor lor. Oameni care se implică cu adevărat în afacerile pe care le cresc; pentru că aceste cazări din lista noastră, au toate un super punct comun: sunt locuri îngrijite cu suflet, de oameni pasionați, care își doresc să facă frumos în jurul lor și se simte asta la fiecare pas.

Ce înseamnă child-friendly și family-friendly pentru noi

În ultima perioadă, apar din ce în ce mai multe cazări child-friendly și cazări family-friendly în România și în lume. De fapt, se estimează că industria de family travel va crește la nivel mondial până la final de 2022 cu 25% față de până acum.

Părinții caută locurile în care copiii să se simtă bine, să aibă facilități care să le facă viața mai ușoară dar și activități care să fie potrivite celor mici.

De multe ori, părinții sunt obosiți.

Sunt mai puțini liberi, pentru că cineva mic are nevoie permanent de atenția lor. Sunt mai puțini mobili, dacă au un bebeluș pe care trebuie să îl poarte în sistem sau în cărucior. Sunt mai puțin sociabili, dacă cei mici nu au cu cine și cu ce să se joace.

Noi suntem așaaa de bucuroși de fiecare dată când vedem că cineva s-a gândit și la micuții noștri. Și apreciem:

  • că au pus un pătuț în cameră, unde putem lăsa bebelușul în siguranță dacă avem nevoie câteva clipe la baie
  • că există un parc senzorial, în care copiii pot învăța lucruri despre berze și pești
  • că în meniu găsim și paste cu sos de roșii sau pur și simplu adaptări la meniul de adulți, variante baby-friendly, fără sare, fără zahăr
  • că avem parte de activități interesante împreună
  • că există în unitatea de cazare o cameră de joacă pentru cei mici
  • că afară găsim o trambulină, un tobogan, un leagăn
  • că există tururi ghidate în care ghizii sunt răbdători cu cei mici și răspund la întrebările lor cu aceeași seriozitate cu care iau în seamă adulții
  • că există centre de închiriat biciclete mari și mici deopotrivă, cu căști, cu remorci, cu scaune de bebeluși
  • că există trasee tematice, pe care cei mici urmăresc și locurile de joacă sau atracții care îi fac să nu își piardă motivația atunci când obosesc
  • că există cineva care poate rămâne cu copiii noștri o oră sau un kids club, atunci când este necesar
  • că este curat lună; nu îmi amintesc din vremea în care călătoream singură sau în cuplu să mă gândesc dacă e destul de curată podeaua încât să meargă pupată :)), dar când umbli cu copii mici, standardele devin necruțătoare
  • că e minunat când găsim o scăriță și un reductor la baie, sau un capac de wc adaptat pentru copiii mici
  • că ne dă pe spate când pe lângă halatele mari de spa/piscină, cei mici găsesc și ei halate și papucei pe mărimea lor
  • că ne râde inima când așteptând la o masă în restaurant, copiii primesc un set de culori și foi de desenat; sau când chelnerul vine din când în când și face câte o magie pentru copii.

Dacă știi sau deții vreun loc care se potrivește cu acest proiect, te rog, scrie-mi pe momadica.blog@gmail.com. Sunt nerăbdătoare să fac și lista pentru sezonul doi, care va urma fără doar și poate în primăvară (iarna sper să nu fim prea mult timp în preajmă). Până atunci, aruncă un ochi aici, pentru a vedea toate articolele din prima serie.


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.

Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie în familie – în Grupul familiilor călătoare.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *