Cum să te pregătești de o călătorie în Grecia în timp de pandemie – ce trebuie să știi înainte de plecare

Călătorii și aventuri, Europa, Grecia

Să ne planificăm vacanțele după pofta virusurilor nu este o noutate pentru noi. Foarte pe scurt, pot să vă dau vreo 3 exemple și anume:

  • anularea biletelor de avion către Caraibe, deoarece am aflat că să sunt însărcinată a doua oară și nu trecuse încă nebunia cu Zika;
  • anularea biletelor de avion către Seychelles, deoarece am descoperit în publicațiile locale un focar de febră Dengue mai îngrijorător ca în alți ani – tot în timp ce eram însărcinată, deci extra-precaută;
  • anularea rezervării în Borneo, la căsuța din junglă, deoarece s-au descoperit 3 cazuri de poliomelită derivată din vaccin chiar în regiunea pe care doream să o vizităm – Sabah și nu puteam prevedea evoluția (care a fost ok, numărul cazurilor nu a crescut, însă noi deja modificaserăm planul).

Așa că nu ne este străin să ne adaptăm la situații neprevăzute, epidemice sau pandemice, astfel încât să ne facem călătoria cât mai lipsită de griji – pe două principii: better safe than sorry și sunt atâtea veri și atâtea ierni în care ne propunem să nu dăm pe acasă încât prioritizăm călătoriile care ne avantajează la momentul respectiv în mod obiectiv, din lista destinațiilor pe care ni le dorim.

După călătoria de astă-iarnă din Thailanda – Malaysia – Indonezia (Bali) – Singapore, ne făcusem planurile pentru anul ăsta, care sunau promițător: 6 săptămâni undeva în Grecia de la început de mai și 6 – 8 săptămâni în Suedia (nu ne hotărâsem dacă vom pleca cu mașina din București sau vom zbura și ne vom descurca la fața locului cu deplasările – mașină închiriată/biciclete/trenuri etc.). Odată cu închiderea granițelor și creșterea numărului de cazuri, bineînțeles că și planurile noastre au fost date peste cap. Însă, pentru că abia ajunsesem acasă de aici, nu aveam rezervări sau bilete de vreun fel luate, așa că impactul a fost minim. Am anulat tot și am răbdat ca niște copii până la îmbunătățirea situației.

După cum vă dați seama, planul cu Suedia a picat din toate punctele de vedere, așa că, de îndată ce s-a dat drumul oficial la granițe din ambele sensuri, am hotărât să plecăm în una dintre țările “verzi”. Am stat o vreme să cântărim dacă să plecăm spre Grecia, Croația, Italia sau Germania (astea au fost finalistele). Într-un final am decis să plecăm spre Grecia pe care o tot amânăm de ceva vreme.

Mulți dintre voi doresc să plece spre Grecia și atunci m-am gândit că ar fi de folos să vă povestesc experiența noastră și să fac și o mică listă cu sursele din care vă puteți informa. Am tot urmărit felurite discuții ale celor care au ajuns mai recent aici, despre situația la vamă care s-a modificat substanțial după reglementările introduse la 1 iulie.

Cum am ales destinația într-o astfel de perioadă?

  • Este pe lista verde și la dus și la întors
  • La ora actuală este mult mai ok să fii turist în Grecia (și aproape oriunde în Europa) decât în România, atât din punct de vedere al cazurilor de covid19, cât și al gestionării situației și implementării măsurilor de siguranță
  • Numărul de cazuri și evoluția lui o fac o țară sigură pentru călătorii în această perioadă
  • Avem cele mai puține granițe de traversat
  • Ne era tare dor de mare
  • Avem ocazia să punem în practică tot ce am învățat din road trip-ul trecut (yeah, sure), care a fost super intens.
  • În caz că ne “plictisim” de Grecia, putem oricând să schimbăm țara fie pe care terestră, fie pe cale maritimă
  • Am discutat cu prieteni de-ai noștri care erau aici, pentru a vedea care este atmosfera
  • Am urmărit declarațiile oficiale, dar și grupurile de călătorii de pe Facebook
  • Am optat pentru a lua cazările cât mai din mers, deși nu credeam că vom mai pleca de acasă fără planul făcut măcar pe prima lună. Însă, pentru că nu este deloc aglomerat, cum ar fi într-o vară obișnuită, putem să profităm de superflexibilitatea pe care nu ne-am permite-o altădată în lunile iulie și august
  • Am luat și cortul cu noi, deși oricât de mult l-am iubi, atunci când trebuie să lucrăm/scriem/ne ocupăm de logistică și organizarea călătoriei, cel mai comod este să avem o cazare spațioasă, cu bucătărie mare și grădină la îndemână.

Drumul spre Grecia

Cum a fost drumul pentru noi?

Am împodobit mașina și lada cu multe bagaje, ne-am pregătit câteva gustări de drum, activități pentru cei mici și am plecat în aventura acestei veri. Am plecat de acasă la 6 jumătate. Eram siguri că cei mici vor adormi în maxim o oră la loc dar ei au stat în continuare treji, așa că am mâncat niște caise și niște biscuiți. Auzisem zvonuri despre completarea unei declarații pt tranzit Bulgaria la vama. Le-am avut la noi, însă nimeni nu a cerut nimic și nimeni în rest nu s-a dus cu ele. La ghișeul pentru taxa de pod am stat cam 7-8 minute, iar la vama cu Bulgaria încă pe atâta. La vama cu Grecia am mai așteptat vreme de vreo 5 minute. Motorină aveam, cafea însă nu, așa că am făcut un popas la OMV Beala, unde am avut răgaz și de un mic dejun – câte un chefir, o banană – adică după 2 ore jumătate (2 ore și 15 drumul plus vămile). În ultima jumătate de oră am introdus și 2 jucării distractive de mașină – tăblițele de desenat care s-au umplut instant de meduze și cărțile de desenat cu apă, ca să oprim direct la cafea și țițileală. Pauza a fost cam de o oră. A mai durat încă vreo oră până au adormit copiii și apoi au dormit aproape 3 ore, deci mai aveam vreo 45 de minute până la destinație – s-au trezit tocmai când intram în Grecia , așa că am hotărât împreună sa nu mai oprim. Aici puteți citi mai multe despre cel mai lung drum dintr-o bucată făcut alături de cei mici cu mașina.

Noi am plecat înainte de 1 iulie spre Grecia, ulterior, la vamă au apărut numeroase modificări, însă se pare că momentan testele de coronavirus se fac tot aleatoriu. Deși în teorie a rămas deschisă pentru intrare în Grecia doar vama Kulata, mulți au trecut în continuare și pe la Makaza, nu știu dacă încă se mai poate face asta. Aparent seara și noaptea se trece cel mai rapid prin Kulata. Noi am trecut prin Kulata în 5-10 minute, dar asta se întâmpla acum mai bine de o săptămână, pe 28 iunie.

Ce trebuie să știi când pleci la drum (după 1 iulie):

  • Aici găsiți formularul online pentru Passenger Locator Form (PLF) – protocolul de intrare în Grecia, care trebuie completat cu 48 de ore înainte de sosire. În teorie, testarea se realizează dependent de QR, înțeleg că din practică ea este încă aleatorie. Pare că izolarea la destinația finală nu este impusă, ci doar recomandată pentru subiecții testați, urmând ca după primirea rezultatului (se notifică doar rezultatele pozitive, în 24 de ore) persoanele să se supună carantinării timp de 14 zile.
  • Statul grecesc va acoperi cheltuielile în caz de spitalizare pentru simptomele Covid-19.
  • Se ia în calcul și evitarea testului făcut la graniță dacă aduceți rezultatul unui test molecular făcut cu cel mult 72 de ore înainte de intrare în țară.

Cum ajungem în Grecia – mașină, avion sau ferry? Cum planificăm călătoria?

Nu este chiar ușor de prevăzut ce se întâmplă cu granițele fiecărei țări în parte, de aceea este bine să fim foarte flexibili dacă hotărâm să călătorim în această perioadă. Mașina proprie este unul dintre cele mai sigure mijloace de transport în prezent, aici găsiți articolele din seria “road trips cu cei mici”. Rezervările cu anulare gratuită vă pot scuti și ele de ceva neplăceri, în cazul schimbărilor bruște de situație.

Nouă ne place să călătorim în Europa cu mașina, pentru că avem o mai mare flexibilitate cu bagajele, cu mobilitatea, cu costurile, cu tipul de cazare (putem opta ușor și pentru cort, lucru mai dificil atunci când depinzi de bagajul de cală). În plus, distanțele nu sunt așa de mari și putem să ne hotărâm din mers dacă vrem să schimbăm atmosfera.

După cum bine știți, în Grecia s-a dat drumul la circulație încă de pe 15 iunie, iar de pe 1 iulie s-au deschis și aeroporturile. Spre Grecia se zboară dinspre toate țările UE, plus Norvegia, Elveția, Liechtenstein și Islanda – detalii aici. Excepțiile sunt Marea Britanie și Suedia – banate până pe 15 iulie minim. Lista se actualizează o dată la două săptămâni. Aici găsiți și țările non-UE care au liber de la 1 iulie, Grecia preluând reglementările stabilite la nivel de UE: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japan, Montenegro, Morocco, New Zealand, Rwanda, Serbia, South Korea, Thailand, Tunisia, Uruguay, and China (în cazul Chinei se așteaptă confirmarea reciprocității – adică și cetățenii UE să fie primiți în China). Alte răspunsuri aici – https://www.aia.gr/traveler/travellers-info/faq-for-covid19

Granițele terestre cu Macedonia sunt încă închise pentru non-essential travel, pare că cea cu Turcia (Evros) și Albania s-ar fi deschis de la 1 iulie, dar mi-e foarte greu să găsesc informații oficiale cu caractere latine – o resursă găsiți aici.

Granițele maritime sunt deschise începând cu 1 iulie 2020.

Măsuri luate de structurile turistice

Unități de cazare

În ceea ce privește curățenia în unitățile de cazare, aceasta va fi mai puțin frecventă, serviciile de “făcut patul” fiind suspendate, iar prosoapele și cearșafurile fiind schimbate doar la cererea clientului, sau după caz, oferite în afara camerei.

Ce se întâmplă dacă se confirmă vreun caz de Covid-19 la unitatea de cazare? Contacții apropiați vor fi transferați la o unitate de cazare separată în vederea carantinării, pe cheltuiala statului. Ceilalți vizitatori își vor continua vacanța.

Cash sau card – Mulți preferă cash, inclusiv la cazări, dar se poate plăti și cu cardul în majoritatea locurilor.

Restaurante și baruri

Se folosesc fețe de masă de unică folosință, dezinfectantul este la discreție, chelnerii poartă mască (în locurile mai turistice). În general, am fost ori singurii clienți, ori, mai rar am împărțit restaurantul cu alte 2-3 mese. În Lefkada ni s-a părut că am ajuns într-o super aglomerație atunci când taverna la care am mâncat avea ca grad de ocupare vreo 50% :)).

Restaurantele sunt deschise atât în interior, cât și în exterior, recomandarea fiind, bineînțeles, folosirea teraselor atunci când este posibil. Chelnerii trebuie să poarte măști, iar distanța permisă dintre mese variază între 70 și 170cm. Limita de oameni la o masă este de 6 oameni, această restricție excluzând familiile cu copii.

Obiective turistice

Nu am ajuns la obiective turistice în spațiu închis, în teorie este recomandată purtarea măștilor.

Alte spații închise

Până în Lefkada, în locurile în care am fost am văzut oameni cu măști numărabili pe degete (un restaurant și un magazin mai mare din Ioannina). Aici, pe insulă, probabil pentru că se așteaptă la un număr mai mare de turiști (mai ales internaționali) decât în zona Zagori, lumea din supermarketuri și de la unele restaurante poartă mască. Purtarea corespunzătoare a măștii este obligatorie în toate formele de transport în comun.

Care este atmosfera generală?

  • Până la 1 iulie, Grecia avea 3432 de cazuri confirmate și 192 de morți. În general, rata de cazuri confirmate este de aproximativ 10 cazuri pe zi, cu foarte mici excepții.
  • În ceea ce privește numărul de turiști – nu pare foarte aglomerat, însă la mare este lume, exact cât ar trebui în mod normal, ca să te simți în largul tău. În toată zona de munte, trăiam cu impresia că avem teren privat, pensiuni doar pentru noi, restaurante la fel.
  • Regula de aur în Grecia, cel puțin în teorie, este ca distanța de 1.5m între persoanele care nu apațin aceleiași familie sau grup de prieteni și care nu trăiesc sub același acoperiș.
  • Dacă nu porți mască acolo unde este obligatorie, te poți alege cu o amendă de €150.
  • Programul este prelungit în multe locuri (restaurante, magazine, saloane de înfrumusețare), pentru a evita supraaglomerarea.

Surse și resurse:

  • Aici sau aici găsiți răspunsuri la câteva întrebări frecvente.
  • Guvernul recomandă călătorilor să downloadeze gratis aplicația “Visit Greece” înainte de intrarea în țară.
  • Câteva aspecte despre restricții sau ridicarea lor găsiți aici.
  • Despre protocolul de sănătate și curățenie în structurile turistice găsiți informații aici.
  • Grafice și statistici despre covid19 în Grecia găsiți aici.

Aventura noastră o puteți urmări și aici. Sper să avem cu toții o vară cât mai normală, călătorind așa cum ne place.

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Călătorii în pandemie - cum au fost pentru cinci familii cu dor de ducă - […] cum povesteam și aici, noi eram destul de obișnuiți să includem factorul medical în poveștile noastre prin lume; am…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *