Cine s-a mai săturat de covid19, mâna sus! Cine visează la o viață normală, liberă și plină în fiecare zi, să vină aici, lângă mine, că am de spus tare câte ceva. Acum, vă spun, uneori, mă simt neîndreptățită să mă plâng, căci pandemia a fost blândă cu familia noastră, cu ai noștri dragi și cunoscuți, însă chiar și din postura asta, simți uneori că te apasă, că îți vrei nimicurile înapoi, așa mici și banale, cum sunt ele. Sper ca mulți dintre voi, cei care citiți, să fiți în postura asta și să nu vă fi afectat prea tare consecințele pandemiei. Însă, sunt sigură că, indiferent din ce tabără faceți parte, ritualurile de mai jos vă vor fi de ajutor.
La început de pandemie, deja miroseam pericolul de lungă durată, așa că mi-am limpezit gândurile cu un articol despre cum să ne păstrăm sănătatea mintală pe timp de pandemie. Revin acum cu idei noi sau vechi dar aprofundate, când simt amprenta pandemiei asupra mea, ca un soi de anxietate. O simt mai ales când suntem în București, unde viața de oraș nu își mai cunoaște definiția. Întâlniri puține și foarte bine cugetate, teatre închise, concerte doar online, oameni speriați sau triști, nerespectarea celorlalte reguli care se bagă sub preș și mai ușor ca până acum, pentru că tuturor le pasă doar de covid și restricțiile sale.
Vara nu am simțit-o deloc pandemică, în Grecia și nici iarna, în Costa Rica. Din timp în timp, în București am condimentat cu câte un muzeu, o pădure, un city break, o vizită la bunici, un curs de înot sau alte asemenea care ne-au făcut să ne simțim mai normali. Dar constrângerile și îngrădirile libertăților nu au cum să te lase rece, indiferent cât de echilibrat sau antisocial te consideri (iar la mine chiar nu e cazul, iubesc oamenii și să stau în preajma lor, chiar și după ce mămicia mi-a luat o bună parte de extroversiune). Cred că cel mai mult m-a ajutat să continuăm să trăim cât mai aproape de normalul nostru, să ne păstrăm obiceiurile, să căutăm echilibrul prin activitățile de zi cu zi.
Totuși, anxietatea asta nu poate face chiar ce vrea ea din noi. Eu încerc să nu o las să își intre în drepturi, dar este o muncă constantă și conștientă. Dacă vreți să vă alăturați, stați puțin și ascultați, de anxietate să scăpați :).
Cuprins
Move your body!
Mișcarea nu trebuie să lipsească de pe lista noastră de ritualuri, în această perioadă, și, de fapt, tot timpul. Mersul pe jos, dansul, momentele de yoga, mersul cu bicicleta, înotul sau exerciții fizice intense, ne activează trupurile și îndepărtează tensiunea acumulată. Unul dintre obiceiurile care mă ajută mult să-mi păstrez întreg capul este ritualul de dimineață de yoga, pe care nu îl las deoparte decât în zilele exagerat de leneșe sau de grăbite. Cel mai des îmi ajung cele 10 minute în care mă afund în același flow intrinsec, dar sunt și zile în care mă bucur de o clasă online de yoga, singură sau cu copiii lângă mine.
Meditează sau măcar încearcă
Un alt obicei pe care mă chinui să îl reiau de la nașterea celui de-al doilea copil și nu prea am reușit până acum, este meditația. Să vă spun un secret: atunci când îmi doresc mult să creez un ritual nou în viața mea, recurg la un challenge (de obicei, de 30 de zile). Fie că vrei să te lași de fumat, să faci sport, să meditezi, să citești o poezie în fiecare dimineață, să nu mai țipi, să mănânci sănătos, încearcă asta: 30 de zile la rând, în care să faci un pic din lucrul pe care vrei să îl introduci în viața ta. La mine a funcționat de fiecare dată și cu lucruri simple, dar și cu cele care necesită mai mult efort și determinare. Revenind la meditație, ea vă ajută nu doar să fiți mai calmi și mai conștienți clipă de clipă, ci și să învățați să fiți martorii gândurilor, fără a fi absorbit și a-l crede pe cuvânt pe fiecare din ele. Gândurile vin și trec, ca apele râurilor și doar eu aleg când vreau să mă scald și când vreau să privesc de pe margine. Când recunosc gândurile negative, fac un pas în spate, și nu le las să mă îmbie în lumea lor tristă. Cum le fac față?
Cu exerciții de respirație
Exerciții felurite, de respirație adâncă, alternativă, expir prin buzele țuguiate sau respirații puternice și bruște, care îți relaxează corpul, deoarece te fac să te simți ca și cum deja ai fi relaxat. Stabilizează tensiunea, încetinesc pulsul și îți dau o stare de bine care curge prin tot corpul. Dacă nu le-ați încercat până acum, e musai să le dați o șansă, măcar două minute pe zi pentru început.
Ai grijă ce mănânci
Alimentația sănătoasă este alt obicei foarte de ajutor în pandemie. Pentru că suntem asaltați psihic din toate părțile, efectiv bombardați cu lucruri pe care nu mai vrem să le auzim (chiar și Social Media s-a transformat într-un motor de știri despre covid19), e extrem de important să ne menținem corpul cât mai tânăr, mai vioi, mai echilibrat. Hrana sănătoasă implică mai mulți pași, toți la fel de importanți pentru un rezultat pe măsură: alegerea atentă a alimentelor, distribuirea meselor variat și echilibrat pe parcursul unei zile/săptămâni, gătirea lor în feluri considerate sănătoase, felul în care mestecăm și, aș adăuga chiar, felul în care luăm masa, de preferat alături de cei dragi, în tihnă, cu o atmosferă plăcută, cu o lumânare de ceară curată în mijloc, simțind fiecare gust și miros din farfurie. Când nu putem avea prea multe experiențe senzoriale plăcute la noi în oraș, măcar să le aducem la noi în farfurie.
Self-care all the way
Ritualuri de înfrumusețare și grijă de sine, care ne dau o stare de bine, care ne amintesc cât de important este să avem grijă de noi însene, să ne purtăm corpul cu bucurie prin lume, să ne simțim bine în pielea noastră. În ultima vreme, m-am delectat cu niște măști pe care efectiv îmi vine să le mănânc, băi cu spumă și muzică în surdină, machiaj când ies la plimbare etc. Poate voi aveți noroc și de un masaj, un scrub cu elemente naturale, o manichiură ca la carte :D.
Timp singur(ă)
Timp cu tine, dimineața sau seara, la o ceașcă de latte (eu sunt foarte încântată de ultimele descoperiri în materie de lattes, cu sau fără cofeină, dar care nu te destabilizează pe parcursul zilei) – plus alte ritualuri de dimineață, ritualuri de seară despre care am mai scris și altă dată idei.
Timp cu ai tăi
Privește-i pe ai tăi dragi, ia-i în brațe, sărută-i, petrece timp prețios cu ei, care să te încarce cu energie. Stai cu copiii și citiți povești, gâdilați-vă, rostogoliți-vă, spuneți cuvinte fără sens, râdeți, alergați-vă în patru labe, fiți și voi un pic copii.
Timp cu prietenii
Ține legătura cu toți prietenii. Măcar online, acolo unde nu poți altfel în condiții de siguranță.
Timp cu natura
Stai în natură, profită de orice ocazie, plimbare în pădure sau în parc să respiri aerul crud, să vezi primăvara cum revine la viață (sper că vine și anul ăsta și nu a plecat și ea în țările calde), să miroși florile, să atingi iarba verde.
Revizuiește-ți valorile
E mult mai simplu să faci față provocărilor atunci când știi clar în ce valori crezi, ce e important pentru tine în viață, ce te face să fii mai aproape de sensul pe care îl cauți. Pentru mine, a fost foarte important în perioada asta să mă simt liberă, să petrec timp valoros cu familia, să învăț lucruri noi, să continui să creez, fie că asta a însemnat să scriu, să inventez jocuri și cântece, să cânt, să construiesc, să îmi fac planuri, să fac design sau să nasc idei.
Ce mi-am mai dorit a fost să călătoresc ca și când nu ar fi pandemie, să stau mult în aer liber, să îi protejez pe ai mei copii și să nu simtă presiunea pandemiei, să ne distrăm, să râdem, să ne simțim bine. Cam pe bazele astea am luat fiecare decizie.
Folosește înțelept Social Media
Ca la orice altă unealtă, se văd și aici așa de bine cele două fețe, una care ne ajută să fim aproape de cei care ne dorim, ne ajută să aflăm lucruri care ne interesează, să ne relaxăm și să ne conectăm, dar totodată, e prezentă și cealaltă față, de mindless scrolling, de informare nedorită, lucruri care ne pot crește anxietatea, ne fac mai puțin prezenți, ne îndepărtează de scopul zilei noastre, ne fac mai irascibili, mai competitivi, mai puțin conectați cu noi înșine și însene și cu cei din imediata apropiere a noastră.
Ajută când poți
Sigur, după ce tu ai suficiente resurse, astfel încât să ai de unde și da mai departe. De fiecare dată când mă gândesc la cei care nu sunt prea norocoși, mi se pare important să dau mai departe în univers ceva din mine, din sufletul meu, ceva care să fie de ajutor altcuiva și să știu că măcar o zi i-a fost mai bună. Suntem cu toții împreună aici, mai nebuni, mai debusolați, mai blânzi, mai îndrăzneți, în aceeași horă pe care o jucăm fără să auzim muzica.
Sărbătorește de fiecare dată când simți
Zilele noastre nu au mai fost aniversări cu mulți prieteni, dar s-au transformat în ocazii de a face petreceri intime cu stroboscoape și costume ciudate. Crăciunul și Paștele le-am petrecut așa cum ne place, cu familia restrânsă, fără haos și alergătură.
Stai departe de știri
Cu cât intri mai adânc în obiceiul de a căuta obsesiv știri, numere, restricții și așa mai departe, cu atât el se înrădăcinează mai bine și va fi mai greu să ieși din acest cerc vicios.
Soooomn bun și mult
De calitate superioară. În așternuturi moi, la ore decente, îngrădămit între mânuțe moi și corpuri calde sau singur pe tot patul, după cum îți place.
Învață ceva nou
Ceva pentru tine, ceva care te inspiră și te face să câștigi încredere în forțele proprii. Un curs de portugheză, tehnici de împletit un hamac, o clasă de gătit sau una de cha cha, lumea e toată aici, la un click distanță, gata să te sprijine în procesul de învățare.
Înconjoară-te de lucruri care te bucură
Pentru mine, pe primul loc e muzica. Fără să o ascult, fără să cânt nu pot. Se rupe ceva în mine și devin mai nefericită și mai agitată, fără să înțeleg exact ce se întâmplă. M-a ajutat mereu, invariabil, indiferent în ce perioadă de rock nervos sau de jazz suav am fost. Și florile, am nevoie de plante pe care să le ating, văd, miros, și brusc orice zi devine mai bună. Lucrul cu mâinile poate fi și el super de ajutor, fie pictură, fie brodat, sculptat, modelat sau orice îți face plăcere. De fapt, poate fi un alt fel de meditație.
Cunoaște-ți limitele
Și așa cum oferi ajutor atunci când te simți capabil, cere-l când simți că ai ajuns prea departe singur. Eu încă învăț să fac asta, nu mă pricep prea bine, sper ca vouă să vă iasă mai ușor.
Găsește-ți o mantră/rugăciune/poem sau whatever you feel
…la care să recurgi în momentele de anxietate, de nesiguranță, de vulnerabilitate. Un exercițiu care mie îmi place foarte tare este să mă gândesc la un cuvânt care mă bucură și mă face să îmi simt rădăcinile, să închid ochii și să îmi imaginez că inspir acel cuvânt, cum cu fiecare inspirație îmi umple corpul până dă pe afară. Încearcă cu unul din cuvintele: iubire, relaxare, pace, tinerețe, nori de vanilie, flori de lăcrămioară, prima respirație a copiilor tăi sau orice altceva îți aduce ție o stare de bine.
Aranjează-ți casa
Asta e o mare provocare pentru noi, acum că avem mai multe jucării decât mobilă, dar spațiul în care locuim este o extensie a energiei noastre. Cu cât locul e mai organizat, cu lucruri pe care ne place să le privim, luminos și neaglomerat, cu atât ne va transmite înapoi sentimente bune și ne va fi un culcuș minunat.
Îmbrățișează un copac
Ai să râzi, dar ai încercat asta vreodată? Le-ai simțit scoarța bătrână cum parcă se înmoaie sub căldura pielii tale? Noi iubim copacii și îi învăț pe copii să le arate afecțiunea oricând simt nevoia (și cât timp nu are țepi sau alte caracteristici ce provoacă durere, desigur)
Petrece timp cu animale
Noi nu avem animale de casă (încă), dar de fiecare dată când avem ocazia ne jucăm cu căței, pisici, cai. Îi luăm în brațe, ne alergăm, strigăm, mângâiem, iubim. Terapie curată :).
O întâlnire cu apa
Un adevărat ritual al naturii, mă calmează sub oricare din formele ei. Într-o zi am să mă mut de tot la mare, dar până atunci, mă bucur de fiecare sunet de apă, fiecare râu, fiecare val, fiecare cadă plină, fiecare ploaie care mă udă fără să îi pese, fiecare picătură pe care o găsesc dimineața peste petalele florilor.
Scrie,
cu foaie și pix adică. E atât de liniștitor să lași gândurile să iasă, să le vezi cum iau formă pe măsură ce penița zgârie foaia. E tactil, terapeutic și vei face loc în mintea ta multor gânduri frumoase, vei desluși ce încearcă mintea să îți spună și vei putea schimba ce nu îți place sau nu îți face bine.
Nesiguranța este unul dintre monștrii care ne copleșesc zilele astea. Îngrădirea libertății, sentimentul de a nu mai recunoaște nimic așa cum era. Însă, să nu uităm că puterea e la noi. Așa cum cineva necunoscut a spus odată: pasărea nu își pune baza în creanga pe care se așează, ci, întotdeauna, în aripile ei.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
*Featured photo: Unsplash
0 Comentarii