Odată ce ne-am întors acasă, am căutat pe toate fronturile muuultă zmeură fructe de pădure ca să recuperăm dorințele neîmplinite din vară. După ce le-am mâncat proaspete până ne-am declarat sătui, am zis să fin inventivi și să și să gătim un pic cu fructele rămase. Așa am ajuns față în față cu acest chec minunat cu zmeură, pe care l-am introdus rapid pe lista rețetelor de desert fără îndulcitori pe care sigur le vom mai face. A fost dragoste la prima vedere și nu a reușit să ne reziste mai mult de un mic dejun.
Compoziția se prepară repede și ușor, ca la toate checurile sau banana breads și e o variantă de gustare foarte bună pentru zilele în care aveți puțin timp activ la dispoziție, dar nu vă grăbiți tare să ieșiți din casă. Să vă spun și cum îl preparați.
Ingrediente
- 400g de făină albă 550/650
- 120g unt topit
- 180g smântână
- 4 ouă
- 450g zmeură – a mea a fost mai zemoasă, puteți pune și 500g dacă vi se pare necesar
- un praf de vanilie
- 4 smochine deshidratate mărunțite (opțional)
Ustensile
- tavă de chec
- hârtie de copt
- spatulă de lemn
- două boluri
- o oală mică
- mixer
Mod de preparare
- Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius;
- Untul se topește în crăticioară la temperatură foarte mică, să nu se prăjească; eu, de obicei, pornesc plita la temperatură foarte mică, pereții crăticioarei apucă să se încălzească; stratul exterior al untului se topește și el, iar apoi opresc plita și amestec ușor apăsând untul, până devine un lichid omogen. Așa, sunt sigură că nu îl încălzesc mai mult decât este nevoie și nu va avea gust de unt prăjit;
- Untul se lasă un pic la răcorit și apoi se adaugă smântâna, ouăle și vanilia și se mixează bine timp de jumătate de minut;
- Se adaugă făina și se amestecă ușor cu spatula; nu se distrug toate cocoloașele; aluatul este destul de făinos, dar acest lucru se va schimba odată cu adăugarea zmeurei. Eu am avut o zmeură nu foarte arătoasă, puteți plusa puțin cu cantitatea dacă aveți nevoie de mai multă zeamă pentru aluat; acesta este momentul în care puteți pune și smochinele mărunțite, dacă aveți în plan; ele compensează super bine gustul acrișor al zmeurei, iar combinația este de milioane;
- Se toarnă compoziția în tavă și se bagă în cuptorul încins;
- Se lasă la cuptor circa 45 de minute, până se rumenește ușor la suprafață; se scoate și se lasă la răcorit înainte să o devorați.
Tips&tricks
- Puteți folosi atât zmeură proaspătă cât și congelată pentru această rețetă.
- Lăsați untul să se răcească înainte de a-l amesteca cu celelalte ingrediente, pentru a nu strica textura smântânii și a ouălor.
- Nu mixați prea mult aluatul.
Dacă iubiți checurile fără îndulcitori sau în general deserturile fără zahăr, vă sugerez să încercați și rețeta de banana bread cu vișine sau pe cea de banana bread cu smochine și coacăze roșii. Acestea fiind zise, nu pot decât să vă doresc să vă bucurați la fel de mult de acest chec non-conformist și colorat, așa cum am făcut-o noi.
Să aveți poftă!
0 Comentarii