Cred că odată cu devenirea ta ca mamă, se mai naște ceva, în afară de prunc. Se naște un pui de curaj care te împinge să încerci ceea ce îți dorești cu adevărat. Să scoți la iveală pasiunea pe care o ai pentru croșetat bluze mici, pentru pictat farfurii tradiționale, pentru decorat globuri de Crăciun, pentru gătit torturi colorate sau pentru orice altceva îți aduce bucurie și îți umple zilele cu sens.
Înainte să fii mamă, parcă alte lucruri sunt importante. E o tranziție așa de fină între impulsul de a domina și de a fi competitiv pe care multe dintre noi îl avem super aprins înainte de a da naștere și instinctul adânc de a crea ceva, pur și simplu de dragul creației, de a ne fi fidele nouă însene atunci când modelăm ceva din dragostea noastră. Cele mai multe dintre aceste mame și-au găsit un cuib comun. El se numește WAHM, o comunitate vie și bine închegată unde mamele câștigă resurse ca să își ia zborul și găsesc sprijin în drumul lor.
În fiecare an, în decembrie, începe pânda pentru cadouri. Cu toții ne dorim cadouri originale, autentice, care să spună o poveste și care să aducă un zâmbet prietenilor cărora le-au fost dăruite. Anul acesta, știm bine cu toții, a fost un an special. În care fiecare dintre noi a încercat să compenseze niște griji și niște frici, cu privirea îndreptată mai mult înspre frumos, înspre lucrurile care ne aduc acea mică libertate pe care să o simțim mai puternică decât pe, să-i zicem, marea îngrădire.
A fost un an în care mi s-a părut că oamenii au început să se susțină unii pe alții, pentru că au simțit greul pe pielea lor și au vrut să facă puțină lumină și în jur, dar și în ei înșiși. Același lucru se întâmplă și acum, în preajma Crăciunului, când decembrie a dat drumul visului și speranței că anul viitor va fi un pic mai aproape de un an normal.
Știu că nu e ușor să alegi cadouri pentru cei dragi. Adică, pe bune, e mult mai ușor să alegi ceva pentru oamenii pe care abia îi cunoști. Tocmai de asta am lucrat la această listă cu idei de cadouri autentice, lucrate de mâinile harnice ale acestor mame incredibil de pătimașe în ceea ce privește creația lor, pe care să le oferiți celor dragi sau, de ce nu, chiar vouă, pentru că liniștea și fericirea încep înăuntrul nostru.
Creatorii minunățiilor din acest articol sunt toate femei, care și-au descoperit sau reinventat pasiunile după ce au devenit mame, iar acum ne încântă și pe noi cu magia pe care o așază cu delicatețe în tot ceea ce fac. Țin să menționez că am avut încântarea să testez personal calitatea acestor produse și sunt minunate, e musai să susținem mămicile astea harnice.
Cuprins
1. Coronițe de brad cu elemente naturale și aranjamente florale de la ATLASUL CU PETALE
Eu iubesc coronițele, așa pot să pun un pic de Crăciun în fiecare colț al casei. Îmi plac pe masă, cu o lumânare de ceară în mijloc, agățate pe uși sau chiar pe pereți. Am fost super încântată să descopăr coronițele Mihaelei, verzi și foarte bogate, poate datorită crenguțelor de brad nobilis, poate datorită pasiunii pe care o pune în ele. Coronițele sunt presărate cu conuri, steluțe de lemn, globuri, fructe uscate; lucrate cu mare atenție la detalii, sunt sigură că ar bucura și cei mai pretențioși ochi.
Timpul de livrare este super rapid dacă elementele sunt în stoc. De exemplu, pentru o coroniță de Crăciun, perfectă drept cadou în această perioadă, comanda se realizează de pe o zi pe alta. Mihaela, cea “vinovată” de aceste aranjamente minunate, se încarcă din această activitate, un refugiu din care își soarbe energia. Lucrează în serie mică, așa că vă recomand să vă grăbiți pentru a prinde loc pentru un cadou minunat de acest Crăciun.
Prețurile pornesc de la 80 de lei. Dacă vreți să comandați un cadou pentru cei dragi sau o decorațiune pentru căsuța voastră, Atlasul cu Petale vă așteaptă pe Facebook și Instagram cu oferte de sărbătoare.
2. Diktinart – tablouri și creații din pietre și lemn
Cu Veronica am multe în comun, se pare că și ea este o mică nomadă. De când am luat în mână tablourile ei, am fost surprinsă de gingășia și copilăria care se împletesc acolo. E ca și cum aș fi deschis o carte de povești, aș fi mirosit cuvintele și m-aș fi teleportat undeva, cândva, când eram mică și adunam pietre din râuri. Veronica lucrează cu elemente naturale, așa că nu e greu de înțeles ce face aici, pe această listă. Operele ei conțin pietre, driftwood (bucăți de lemn aduse de mare), lemnișoare, nisip, scoici, iută, plante uscate și orice alte elemente ce pot fi luate din natură fără a-i produce neplăceri.
Veronica este o “meștereasă” în adevăratul sens al cuvântului. Ceea ce m-a frapat din povestea ei este cum însărcinată în luna a șaptea a construit singură o masă de dining, pentru că nu găsea ceva care să îi placă. Poate un punct de cotitură între pasiunile ei, acel moment i-a arătat cât de puternică și determinată este.
După naștere, ca noi toate, Veronica a început să asculte mai mult timp ce se întâmplă înăuntrul său. Deoarece a început o aventură, în care s-a tot mutat de colo-colo, a început să dea viață, cu mâinile ei, a tot felul de idei, din pietre și lemn. Primele creații s-au născut în timp ce se afla în Creta, acum 6 ani. Materialele însele au o poveste, pentru că sunt culese din toate călătoriile și drumurile Veronicăi.
Tablourile și creațiile Veronicăi le puteți vedea aici, dar ea poate face și cadouri personalizate, pentru care aveți de așteptat cam o săptămână. Prețurile pornesc de la 50 de lei. Atelierul Diktinart îl găsiți pe Facebook.
3. Boutique Bouquet – coronițe naturale și decorațiuni de brad din elemente naturale
O altă mămică pasionată de natură, flori și călătorii. Ea râde și zice că i se trage de la vacanțele la țară, pe dealurile copilăriei, unde era mereu însoțită de către bunica.
Odată cu apariția copilului, s-a mai născut ceva: Boutique Bouquet, un magazin online cu o grămadă de obiecte superbe. Daniela are în plan să amenajeze și un atelier pentru workshopuri.
Ornamentele create de Daniela m-au cucerit pe loc, atunci când desfaci pachetul de la ea e ca și cum te-ai plimba printr-o grădină botanică în miniatură. Nuci, conuri, felii de citrice, ghinde, batoane de scorțișoară, anason stelat, cuișoare, nucșoară, steluțe din coajă de portocală. Nu vă mai spun ce plăcut se simte și mirosul discret de natură uscată și cât de plăcut e să te înconjori de o mare de decorațiuni culese din grădină.
Fiecare aranjament și decorațiune ale Danielei este unic! Realizarea unui aranjament și al decorațiunilor de brad se petrece cam în 24-48 de ore (inclusiv coronițele), dar Daniela își ocupă timpul și cu minunății ceva mai complicate, chiar cu ornarea unui brad în ghiveci complet ornat cu elemente naturale, how cool is that? Conceperea unui astfel de brad durează între 3 și 5 zile.
Prețurile aranjamentelor pleacă de la 80 de lei, iar pe Daniela o găsiți pe Facebook, pe pagina Boutique Bouquet și Instagram.
4. Ornamente cusute de la Omoni Atelier
Mie îmi plac foarte tare ornamentele cusute și, în general, globurile și podoabele care sunt create cu dragoste. Energia asta frumoasă a lucrurilor făcute pentru ceilalți, mă face de fiecare dată când privesc bradul, să simt și mai bine mirosul de sărbătoare, de conectare cu toții oamenii, cunoscuți sau mai puțin.
Oana fabrică niște decorațiuni absolut minunate, cusute pe pânză de in made in Ro. Rama fină din mdf și lemnul perforat fac din ornamente unele unice, potrivite de dăruit sau de păstrat pentru familia noastră. Foarte atentă la detalii, dar și la amprenta asupra naturii, Oana ne spune că bazele sunt vopsite, lăcuite și lipite cu produse non-toxice pe bază de apă.
Pasiunea din tinerețe pentru goblenuri a dat naștere unor podoabe unice, cu broderie miniaturală. Decorațiunile sunt cusute manual, cu motive de sărbătoare sau conțin lemn perforat, un element foarte elegant din creațiile Oanei. Iar toate minunile astea de la atelier se întâmplă în timp ce Oana mămicește trei copii!
La Omoni Atelier puteți găsi și altfel de obiecte personalizate cusute, de la broșe la prosoape, coliere, brățări și multe altele. Prețurile încep de la 40 de lei, iar produsele pot fi gata în 3 zile.
Vă invit să aruncați un ochi pe operele Omoni chiar aici – le găsiți pe Facebook și Instagram.
5. Ilustrații și produse personalizate cu picturi de la Bianca Veșteman
Un alt cadou minunat inspirat din natură și feminitate puteți alege dintre ilustrațiile Biancăi. Tablourile sunt realizate cu acuarele, gouache și tuș și fiecare prezintă o frumoasă poveste despre oameni și locul lor în natură.
Special pentru Crăciun, Bianca vă propune pachetul de artizanat local Sibiel, un pachet în colaborare cu comunitatea locală, numai bun de dăruit. Pachetul conține șosete groase de lână croșetate cu drag, trăistuță de sărbătoare din lână, țesută la război, set de 5 cărți poștale de iarnă printate cu picturile Biancăi și sacoșă cu print în țesătură cu ilustrații semnate de Bianca.
Prețul de pornire pentru printurile Biancăi pleacă de la 100 de lei, iar ilustrațiile originale de la 200 de lei, la care se adaugă costul înrămării. Printurile și articolele textile se realizează la comandă, în 7 zile lucrătoare. Ilustrațiile originale au o durată mai mare de realizare, în funcție de complexitate, însă puteți găsi pe stoc tablouri minunate, gata pictate, ce așteaptă să își găsească omul.
Pe Bianca o găsiți pe Facebook și Instagram.
6. Set de ornamente de brad tricotate de la Decorino Handmade
Un alt set de ornamente cu totul speciale, sunt cele făurite de Decorino Handmade, o poveste ce a luat ființă în 2019. Decorațiunile sunt modelate din sârmă îmbrăcată în șnur tricotat și pot conține elemente precum pene și lemn – se potrivesc de minune într-un brad împodobit cu dragoste. Partea cea mai frumoasă este că aceste decorațiuni pot fi realizate cam în ce formă și culoare vă doriți: clasice sau îndrăznețe, viu colorate sau pastelate. Sunt simple, de efect și absolut superbe, iar partea cu șnurul care se leagă de crenguțe, îmi place la nebunie.
Brăduți, aripi de înger (cu pene), inimioare, steluțe, acadele, omuleți de turtă dulce, clopoței sau chiar basculante vesele pentru cei mici…mi-e tare greu să îmi aleg favoritele. Raluca meșteșugărește aceste produse frumoase și ca mărturii pentru botez, mărțișoare, obiecte de design pentru casă, așa că dacă aveți idei îndrăznețe, nu ezitați să i le faceți cunoscute, sigur veți găsi un cadou pe placul vostru la Decorino Handmade.
Prețurile pornesc de la 10 lei. Decorațiunile se realizează cam în 3-5 zile, dar timpul depinde și de celelalte comenzi. Pe Raluca o puteți găsi atât pe Facebook, cât și pe Instagram.
7. Decorațiuni din săpun de la Aurelia DecoSoap
Din toate călătoriile, eu mă întorc cu un săpun. Vă dați seama ce bucuroasă am fost când am descoperit-o pe Aurelia și săpunurile GE-NI-A-LE pe care le migălește. Mămică de băiețel de 1 an, lucrează cu drag și pasiune, de când și-a descoperit slăbiciunea pentru arta săpunului. Ce îmi place cel mai tare e faptul că ingredientele le cumpără în formă brută (precum scorțișoara pe care o râșnește ea însăși) iar altele sunt chiar din propria ei grădină (precum trandafirii sau lavanda).
Dăruirea cu care ia fiecare bucățică din ingredientul pe care îl folosește pentru a-l pune cât mai bine în valoare să simtă în aromele delicioase pe care le simți la fiecare spălare cu săpunurile AureliaDecoSoap. Textura este și ea foarte faină, lăsând o senzație de piele super hidratată și moale, exact ce aveam nevoie în sezonul ăsta plin de zăpezi și mâini uscate. Formele sunt super variate și cred că poate fi un super cadou pentru orice femeie iubește să se răsfețe și să se îngrijească. Ba chiar, unele dintre ele sunt potrivite și pentru cei mici, cu ingrediente precum uleiul de cocos . Săpunurile conțin uleiuri esențiale, parfumante naturale si extracte aromatice, uleiuri si unturi vegetale, seminte marunte, ceaiuri din plante, flori uscate, pudre vegetale, granule exfoliante, foarte rar și coloranți.
Timpul de efectuare este cam de 3-5 zile. Pot fi comandate individual, pot fi grupate dupa preferințe, arome, în pachețele. Produsele au prețuri incredibile, începând cu 4 lei per ornament. Săpunurile super cool ale Aureliei, le găsiți pe Facebook.
8. Păpușele de lână de la Căsuța cu Povești
Prima oară am intrat în contact cu minunățiile Waldorf, când eram însărcinată cu puiul C. M-au vrăjit elementele și filosofia. Nu îți trebuie foarte mult ca să crezi din nou în magie. De când am deschis pachetul de la Alexandra și am văzut păpușica cea delicată și extrem de atent executată, m-am teleportat un pic pe vremea în care citeam cărți groase cu zâne care aveau nume de flori și zburau prin poieni unde supărarea nu există. Nu am aflat secretul să ajung una dintre ele, așa cum visam când eram mică. Însăăăă, am aflat unde le puteți găsi și cum pot ajunge la voi acasă.
Ați zice că sunt mai potrivite ca decorațiuni, însă băieții mei tocmai construiesc o tiroliană pentru păpușică în sufragerie și sunt sigură că ar fi o prietenă de nădejde pentru orice fetiță ce iubește poveștile. Alexandra lucrează cu lână naturală, împâslită, cu respect și iubire pentru natură. Păpușelele pe care le creează sunt de-a dreptul adorabile și se așază perfect într-un brad de poveste, însă sunt un cadou de care te poți bucura în orice perioadă a anului.
Mamă singură, cu job full time, mi se pare colosal că găsește timp pentru toate. Ea este omul care se ocupă de tot ce ține de business-ul ei și se asigură că fiecare creație va fi la final exact așa cum clientul o dorește. Materialele cu care lucrează sunt eco-friendly, alese cu mare atenție pentru siguranța micuților. Prețurile încep de la 50 de lei, și, de obicei, o comandă este gata în 2-5 zile, în funcție de complexitate. În afară de figurinele lânoase, pe pagina Căsuța cu Povești, găsiți și tablouri personalizate, cu personaje de lână și alte elemente naturale.
Dacă vreți și voi păpușele pufoase de agățat în brad sau de dăruit celor dragi, o puteți găsi pe Alexandra pe Facebook și Instagram.
9. Șosețele decorative de la Mikatelier
La Mikatelier găsiți o grămadă de cadouri inedite și personalizate, inspirate de fetița Mihaelei. Noi am primit niște șosete decorative superbe din bumbac 100% pentru Crăciun, personalizate cu numele copiilor. Mi-au mai făcut cu ochiul și pernele cu buzunar pentru carte, rucsăcelele făcute la comandă pentru grădiniță. Mihaela concepe și trusouri pentru botez, păturici și șorțuri. Vă invit să aruncați un ochi aici.
Tot la Mikatelier găsiți și jocul cu bulgări de zăpadă, ca să avem zăpadă din belșug măcar acasă, dacă ea ne va lipsi de Crăciun. Bulgării de zăpadă sunt umpluți cu vatelină, moi și pufoși și înlocuiesc cu succes bătaia cu perne.
Prețurile pornesc de la 30 de lei iar produsele pot fi gata în 2-4 zile lucrătoare. Pentru orice comandă la Mikatelier, găsiți toate detaliile pe pagina de Facebook.
10. Seturi de joacă tematice de lemn pentru copii de la The Wood Room & More
Alice și Sorin au început să picteze pentru prieteni și și-au dat seama ce mult le place meșteritul. Odată ce au descoperit lumea jucăriilor alături de băiețelul lor cel mare, și-au dorit să se înconjoare cu mai mult lemn, mai puțin plastic. Așa a luat naștere noul lor proiect – The Wood Room & More. Colecția dedicată sărbătorilor de iarnă e super cool, conține Calendare Advent, brazi din lemn gravat și tot felul de jucării interesante ce de-abia așteaptă să fie dăruite, inspirate din dragostea pentru copiii lor și dorința de a le stimula creativitatea, răbdarea și motricitatea fină.
În colecția de Crăciun, au niște produse mega faine, brăduții 3WayTree – o jucărie foarte versatilă și oamenii de zăpadă FrosWood, care sunt, de fapt, din lemn nu din zăpadă și care se asamblează foarte ușor, indiferent de vremea de afară. Partea și mai faină, vine tocmai acum, și anume că jucăriile vin în 2 variante – gata pictate sau cu kit DIY, astfel încât să mai adăugați pe listă o activitate simpatică alături de cei mici.
Copiii i-au îndrăgit îndată, i-au montat în toate felurile și s-au pus pe pictat. Pe lângă designul inovativ și ideea foarte catchy, îmi plac mult și materialele folosite. Este vorba despre lemn de fag, șlefuit manual, vopsit cu grijă cu vopsea ecologică pe bază de apă, totul safe pentru copii. Îmi place, de asemenea, că Wood Room & More produc jucării durabile, prietenoase cu mediul.
Comanda durează între 2 și 4 zile, sau chiar mai puțin. Prețurile jucăriilor încep de la 70 RON. Seturile minunate le găsiți pe pagina de Facebook – The Wood Room & More.
11. Cutia naturii de la Happy by Nature
Un proiect cu care rezonăm din plin, pus la cale de o familie frumoasă, care locuiește la fermă, off-grid, aproape de natură. Așa cum suntem și noi convinși, ei cred că este esențial pentru cei mici să fie aproape de pământ, de legume, de insecte, de natură. Așa s-a născut acest proiect de suflet, prin care descoperim împreună câte un strop de natură.
Cutiile apar lunar, conțin activități de grădinărit și lucru cu elementele naturii, în funcție de anotimp. Cutia lunii decembrie, de exemplu, conține planșe cu idei de activități de iarnă și câteva materiale bine alese, cu care cei mici își pot cultiva singuri semințe de busuioc-scorțișoară (abia așteptăm să vedem cum miroase), un kit pentru încolțirea propriilor vlăstari de salată roșie și materiale ajutătoare pentru confecționarea unui pitic din conuri.
Activitățile conțin o parte de explorare, în care copiii trebuie să caute materialele de lucru într-o scurtă plimbare în grădină, în parc sau la pădure. Veți avea nevoie de obiecte reciclate pentru diverse activități. Detaliile sunt atent alese, iar elementele folosite sunt prietenoase cu mediul: materialele și ambalajele nu conțin plastic, iar semințele sunt certificate ecologic sau biodinamic, iar turba livrată este din fibre de cocos.
Cutiile sunt create pentru copii cu vârsta între 3 și 8 ani și respectă curiculumul național, materialele având influențe din educațiile Forest School, Steiner (Waldorf) și Montessori.
Cutia naturii are prețul de 59 de lei, este gata realizată cu o tematică diferită pentru fiecare lună din an, iar transportul se face prin curier sau prin poștă. Produsele de la Ferma terapeutică și educațională Happy by Nature le puteți găsi și comanda aici.
12. Animăluțe și jucării croșetate de la Crochet Boutique
Sunt sigură că și voi ați văzut multe feluri de animale croșetate, însă mie nici unele nu mi-au luat ochii așa ca cele realizate de Loredana. Jucăriile de la Crochet boutique sunt efectiv oglinda celor mai senine zile din copilăria noastră. Din prima secundă în care le-au văzut, copiii le-au transformat în membri ai familiei, făcându-le loc în pat și în mașina jucăriilor, transportându-le și prezentându-le toată casa.
Jucăriile sunt extrem de bine realizate, cu materiale naturale, mai ales bumbac mercerizat, pentru că este o variantă foarte rezistentă, dar și lână merinos și alpaca. De asemenea, multe dintre jucăriile Crochet Boutique, au și accesorii care te dau pe spate, rochițe croșetate care se pot da jos, sau gentuțe cochete în care iepuroaicele își poartă mândre morcovii.
Povestea Loredanei este foarte simpatică, și mai exact, ea a început să croșeteze când băiețelul ei tot pierdea câte un ciorăpel/botoșel, iar ea dorea să îi facă mereu câte unul, ca să completeze perechea. Așa a început tentația de a crea chiar și o păpușă, deși acum zâmbește când își amintește că nu era chiar cea mai reușită.
Loredana împletește și șaluri de lână merinos, jucării pentru bebeluși cu elemente de lemn, valize în miniatură cu set de îmbrăcăminte și păturici pentru bebeluși, una mai minunată ca cealaltă <3.
Unele jucării sunt realizate după tipar cu design propriu, iar altele sunt unicat. Durata executării jucăriilor este între 2 și 7 zile, iar prețurile pleacă de la 100 de lei. Jucăriile astea delicioase le găsiți pe pagina de Facebook a atelierului, Croquet Boutique.
Când eram micuță și găseam sub brad jucăriile pe care mi le dorisem de atâta timp, hei, era magic. Era ceva pentru mine. Și încercam, la rândul meu, să ofer și eu celor dragi cadouri care să însemne ceva despre ei, ceva pentru ei, cadouri pe care să și le amintească peste ani cu drag și care să ne aducă mai aproape unii de alții. Așa încerc și acum, căutând lucruri care sunt unice, create din iubire și care vor fi primite cu zâmbet și entuziasm.
Când arunc un ochi pe articolul ăsta scris de mine, mă cuprinde un val de emoție, de ce oameni frumoși am descoperit lucrând la el și ce surprize minunate am avut. Sunt oameni unul și unul, adică mame una și una, cu idei îndrăznețe, cu iubire pentru natură, cu dăruire pentru frumos. Sunt sigură că amprenta sufletului lor rămâne pe fiecare dintre obiectele pe care le creează și că două cuvinte definesc clar orice cadou ați alege din listă: suflet și calitate.
Acest articol a fost realizat în colaborare cu mămici membre WAHM – Work at Home Moms România, iar review-urile sunt bazate pe experiența proprie.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
0 Comentarii