Am încercat de-a lungul timpului multe rețete de lipii și altele asemănătoare, pentru că ne place mult să ne gătim de la zero. Îndată ce am simțit savoarea și mirosul minunățiilor ăstora făinoase, am zis că trebuie să le urc pe blog, ca să afle toată lumea de ele și să se bucure de textura și gustul minunat. Partea cea mai faină e că sunt gata în 2 timpi și 3 mișcări, adică eu am îndrăznit să le fac chiar și în timp ce pregăteam micul dejun, lăsându-le un pic mai puțin la odihnă.
Rețeta de azi se datorează călătoriei în Mallorca, în care ne-a rămas gândul la o rețetă mexicană: niște tacos demențiale cu pulled pork și ananas, pe care am vrut musai să le reproducem acasă. Știți voi ce bine e acasă, unde îți urmezi principiile de găteală, cu ingrediente proaspete și sănătoase, fără exces de sare și altele nenecesare.
Drept urmare, la fix o săptămână de la întoarcerea acasă, ne-am pus pe frământat, sucit și mâncat :D. Pentru rețeta asta simplă am avut nevoie de făină albă sau integrală sau un mix între, ulei de măsline cât mai gustos (sau altul vegetal, în funcție de ce vă place), apă călduță și un pic de praf de copt.
Aceste taco shells sunt moi, aromate și fragede, aproape ca niște clătite mai dârze. Le puteți face pe loc sau le puteți pregăti dinainte și încălzi la cuptor sau în tigaie, după caz.
Aluatul în sine se face în 2-3 minute, după care avem nevoie de un timp de repaus pentru bilele de aluat între 15 minute și 2 ore, pentru a lăsa glutenul să se dezvolte și întinsul foilor de tortilla să fie floare la ureche.
Aluatul se porționează în bile, apoi le aplatizăm, le acoperim cu o cârpă curată și când sunt odihnite bine, le luăm pe fiecare în parte, le întindem conștiincios cu un sucitor și le azvârlim în tigaia încinsă mediu pentru 1-2 minute.
Am fost cu atât mai încântați, cu cât mereu ne împiedicam de toate ingredientele aiurea de la tortillas mexicane din magazine, așa că preferam să punem pe hold o mulțime de rețete pe care voiam să le încercăm.
Cuprins
Tips and tricks
- Tortillas trebuie rulate destul de subțiri, aproape transparente, pentru a fi fragede.
- Folosiți un ulei de măsline bun, aroma va fi demențială.
- Nu le supracoaceți, altfel ele se vor întări prea mult.
- Puneți-le una peste alta atunci când le scoateți din tigaie și acoperiți-le cu un prosop de bucătărie, așa se vor menține moi până la momentul degustării.
- Este posibil ca făina care rămâne pe suprafața aluatului la întindere să se ardă ușor, așa că fiți pregătiți să ștergeți tigaia cu un șervețel între tortillas, dacă acest lucru se întâmplă.
Cum le pregătim?
Ingrediente:
- 400g făină albă (sau mix de albă plus integrală)
- 1/3 de linguriță de praf de copt
- 80ml de ulei de măsline extra virgin sau alt ulei vegetal, în special presat la rece
- 240ml apă călduță
- 1 praf de sare, opțional (pentru copiii mai mari de 1-2 ani)
Ustensile:
- bol
- sucitor
- lingură de lemn/mixer
- cârpă de bucătărie
- platou/tavă pe care lăsăm rotocoalele la odihnă
- tigaie
Mod de preparare:
- Într-un bol încăpător amestecăm făina cu praful de copt și eventual cu un strop de sare și le amestecăm bine.
- Facem o gaură în mijlocul compoziției, în care turnăm apa călduță și uleiul. Amestecăm întâi cu lingura de lemn și când aluatul începe să se omogenizeze, frământăm ușor 1-2 minute până când obținem o bilă de aluat ușor de modelat. Putem să mai adăugăm puțină făină, până când bila devine nelipicioasă și netedă.
- Din această bilă trebuie să obținem 16 porții egale. Ca să se întâmple asta, eu procedez astfel. Împart bila mare în două, apoi pe fiecare din cele două bucăți în două și repet procedura de încă două ori. Fiecare bucată o transform într-o bilă, după care o aplatizez cu palma. Eu le-am lăsat la odihnă pe hârtie de copt, într-o tavă de cuptor, dar puteți să le lăsați pe orice platou sau chiar direct pe hârtie de copt/blat de bucătărie, important este ca ele să se odihnească sub un prosop curat de bucătărie pentru măcar 15 minute și maxim 3 ore.
- Când sunteți gata de copt tortillas, încingeți bine o tigaie și luați fiecare rotocol de aluat, rulându-l pe o suprafață ușor înfăinată până capătă o formă aproximativă de cerc, cu un diametru de 12-15cm.
- Fiecare tortilla se așază în tigaie și se coace 1 minut pe o parte și 20-30 de secunde pe cealaltă. Ele trebuie să rămână moi și faine, cu câteva pete maronii.
- Se pot consuma direct, calde, sau le puteți păstra pentru mai târziu, acoperite cu un prosop. Se păstrează bine și la frigider pentru 1-2 zile sau la congelator pentru o săptămână.
Ce poți face cu ele? Păi quesadillas, soft tacos, enchilladas, cam orice nebunie mexicană care vă e pe plac. Cu câte nebunii pot fi umplute aceste tortillas mexicane nici nu vă mai spun chiar acum. Voi reveni curând cu câteva rețete de tacos care ne-au furat inima, până atunci, poftă bună!
cat de bine arata! Cred ca voi incerca sa adaptez reteta, varianta fara gluten
Sunt delicioase, de când am găsit o variantă așa de simplă le facem mereu :). Să îmi spui, te rog, cum au ieșit în varianta fără gluten :D.