Ce să nu consumi când alăptezi

Parenting

Acest articol este urmarea propriilor întrebări privind alăptarea puiului meu, de care m-am lovit în aceste prime 9 luni de viață. Răspunsurile au venit în urma documentării din surse de încredere precum e-lactancia, nhs, webmd și OMS. Promit să actualizez regulat articolul, pe măsură ce găsesc mai multe informații și surse despre alimentele care trebuie evitate în alăptare și pe măsură ce studiile sunt actualizate.

Până nu demult, vehiculau foarte multe mituri despre ce poate mânca o femeie care alăptează: doar alimente fierte, alimente care nu balonează, să mănânce mult, să bea diverse ceaiuri etc. Astăzi, după numeroase studii, se cunoaște faptul că mama care își alăptează puiul poate mânca aproape orice, atât timp cât urmărește reacțiile bebelușului.

Cu toate astea, există câteva alimente și băuturi de evitat, după cum voi evidenția în cele ce urmează.

breastfeeding-2435896_960_720

Sursă foto: pixabay.com

Interzis în timpul alăptării este consumul de:

1. Alcool 

În timpul alăptării este recomandată evitarea alcoolului sau consumul rar și moderat. Consumul de bere nu crește producția de lapte! Berea fără alcool (<1%) poate fi băută de mamele care alăptează, deoarece crește proprietățile anti-oxidante ale laptelui matern (Koletzko 2000, Schneider 2013, Codoñer 2013).

Consumul pe termen lung poate cauza: sedarea, întârzierea psihomotorie a bebelușului (Little 1989, Moretti 2000, Koren 2002, Backstrand 2004, Sachs 2013), chiar dacă eșantionul de date nu prezintă consistență.

În ciuda creșterii ușoare a nivelului de prolactină, consumul acut de alcool, afectează bebelușul prin sedare și inhibă secreția de oxitocină în corpul mamei, drept urmare, afectează reflexul de ejecție a laptelui matern cu o scădere a producției lactate între 10 și 25%  (Mennella 1991-1993-1997-1998-2001-2005). Ingestia acută excesivă de către mamă poate induce comă, atacuri și moartea bebelușului (Swiderski 2011).

Dacă ai consumat alcool, este recomandat să nu alăptezi timp de 2 ore și jumătate pentru fiecare 10-12g de alcool ingerat, care echivalează cu : 330ml de 4,5% bere, 120ml de vin 12% sau o ceșcuță de lichior 40-50%. Recomandarea este făcută pentru o medie de masă corporală de 60kg. Produsele medicinale cu concentrație mare de alcool ar trebui, de asemenea, evitate (Nice 2000).

Se recomandă evitarea bed-sharingului mamelor care au consumat alcool. Folosit ca dezinfectant local, alcoolul este compatibil cu alăptarea (WHO 2002).

2. Tutun 

Adicția la tutun a mamei scade șansele inițierii alăptării și ale înțărcării târzii. Laptele mamei fumătoare conține niveluri înalte de cotinină, cadmiu, mercur și alte metale grele, cantități mai scăzute de proteine, vitamina A, vitamina C, vitamina E și alți antioxidanți.

Fumatul poate scădea producția lactată și induce alterarea tiparului de lipide al laptelui uman. Există un risc mai mare al obezității viitoare și al staturii mici printre copiii mamelor fumătoare. De asemenea, crește riscul SIDS.

O problemă majoră de sănătate des întâlnită printre bebelușii crescuți într-un mediu poluat de tutun este că ei sunt mai predispuși să sufere de infecții ale tractului respirator, astm și, drept urmare, la spitalizări mai frecvente. Acest lucru se întâmplă nu din cauza nicotinei excretate în laptele matern, ci din cauza inhalației particulelor de fum care originează din combustia tabacului, care se găsesc în suspensie în aer.

Totuși, acest risc crește dacă, pe lângă o mamă fumătoare, bebelușul este hrănit cu lapte praf. Astfel, se preferă alăptarea bebelușilor ai căror mame nu se pot opri din fumay, atât timp cât mama evită să fumeze în casă și scade consumul de tutun. Cel mai important este ca bebelușul să continue să fie alăptat.

Excreția de nicotină în laptele matern este scăzută dacă mama alăptează bebelușul la 2 ore de la ultima țigară. Bed-sharing-ul nu este recomandat mamelor fumătoare.7.

3. Anason stelat 

Sunt folosite fructele copacului, care conțin uleiuri esnțiale (anetol), flavonoide și taninuri. Anasonul stelat este un antispasmodic, antispastic, expectorant și agonist al estrogenului. Indicațiile de la Comisia Ministerului German al Sănătății sunt: anorexie, tuse, bronșită.

Anetolul este neurotoxic și  se excretă în lapte. Există un risc mare de contaminare accidentală cu Illicium religiosum care este o  substanță necomestibilă și foarte toxică.

Agoniștii estrogenului pot scădea producția de lapte. Drept urmare, se recomandă evitarea consumului în alăptare.

4. Fenicul 

Fructul de fenicul conține uleiuri esențiale (anetol, stragol), cumarină și flavonoide. Anetolul este neurotoxic, precum am menționat anterior și poate provoca atacuri. Au fost raportate activități  mutagene și efect estrogenic blând. Se excretă în cantități mici în laptele matern. Stragolul are efect cancerigen pentru animale, însă, la oameni, folosit în dozele recomandate, nu a fost observat un astfel de efect.

Infuziile de fenicul au fost folosite pentru tratamentul colicilor bebelușului. De asemenea, a fost folosit ca galactagog (substanță care stimulează secreția laptelui), în ciuda faptului că nu au fost observate dovezi ale eficienței. Teoretic, poate scădea producția lactată.

Consumul excesiv au cauzat letargie, vomă și hipotonie (scăderea tonusului muscular) atât la bebeluș, cât și la mamă.

5. Aloe

Sunt folosite frunzele, care conțin hidroxiantraceni. Este cunoscut ca purgativ și vindecător de răni. Conform Ministerului German al Sănătății se prescrie pentru constipație. Uzul excesiv sau de lungă durată poate conduce la diaree severă, deshidratare și intoxicarea ficatului.

La ultima actualizare, nu au fost găsite date relevante privind excreția în laptele matern, însă sfatul este să îl evitați, deoarece excreția este posibilă.

Folosit local, nu este toxic. Fără dovezi de eficiență, este folosit pentru a trata durerile sau rănile sfârcului. Dacă îl aplicați pe sân, curățați bine locul înainte de alăptare pentru a evita înghițirea sa de către bebeluș. Există riscul de diaree sau de refuz al sânului din cauza gustului rău.

6. Pește contaminat cu mercur

Peștii care trebuie evitați COMPLET în timpul alăptării sunt: rechinul, peștele-spadă, marlinul și tonul roșu (Thunnus thynnus), din cauza nivelului mare de mercur conținut.

Peștele gras nu trebuie exclus din alimentație, întrucât consumul său are multe avantaje, dar, în timpul alăptării, nu ar trebui să consumați mai mult de 2 porții de pește gras pe săptămână, o porție fiind estimată la 140g, din cauza poluanților oceanici.

 

De consumat cu moderație:

7. Cafea

Aportul de cafeină la un consum zilnic al mamei este mai slab decât doza recomandată pentru tratamentul apneei neonatale. Studiile nu au reușit să arate efecte dăunătoare asupra bebelușului, nici acolo unde mamele erau consumatoare de cafea puternică în timpul sarcinii. Consumul zilnic de 1 litru sau mai mult de cafea a fost asociat cu anemie și deficiență de fier atât la mamă cât și la prunct. De asemenea, a fost raportat fenomenul Raynaud’s în sfârcul femeii care alăptează.

Timpul de eliminare poate dura de la câteva ore la adult, la 3-4 ore pentru bebeluș. La doze mai mari de 300 mg pe zi, cafeina poate produce iritabilitate, tremur și insomnie a bebelușului. Cu toate acestea, unii bebeluși pot dezvolta iritabilitate la o doză mai scăzută.

Conținutul de cafea în diverse băuturi:

  • 1 ceașcă de cafea :100 mg
  • 1 ceașcă de ceai negru: 80mg
  • 1 ceașcă de ceai verde: 50mg
  • 1 litru de cola/energizant: între 100 și 340 mg1 ceașcă = 150 ml.

Academia Americană de Pediatrie evaluează cafeaua ca fiind compatibilă cu alăptarea.

8. Anason

Plantă folosită la scară largă drept condiment și ca infuzie, în mai multe culturi. A fost folosit chiar pentru înlăturarea durerilor în sarcină și a colicilor la bebeluși, fără date doveditoare în această privință. Se folosesc fructele plantei. Uleiul esențial este compus din trans-anetol și estragol cu un efect estrogenic blând.

Întrucât nu este toxic în doze moderate, consumul ocazional se crede că este compatibil cu alăptarea. Dozele mari de trans-anetol pot scădea producția lactată și pot induce neurotoxicitatea, împreună cu creșterea riscului de atacuri și comă. Estragolul are potențial cancerigen. Bazându-se pe aceste informații, Agenția Europeană a Medicamentului a interzis consumul de anason copiilor mai mici de 12 ani.

S-au raportat 2 cazuri de bebeluși sever intoxicați după ingestia zilnică a mamei de 2 litri de infuzie de lemn dulce, fenicul și ciumărea, folosită ca galactagog. Simptomele au fost atribuite anetolului din fenicul și anason.

Nu a fost demonstrată creșterea producției lactate. Cea mai bună metodă a îmbunătățirii producției de lapte matern rămâne întărirea stimei și încrederii în sine a mamei, alăptarea frecventă la cerere, tehnica potrivită de alăptare și sprijinul mamelor care își doresc să își alăpteze puii.

9. Semințe de in 

Se consumă semințele uscate ale plantei, de obicei măcinate pentru o mai bună absorbție. Conțin 25% fibre insolubile, 40% ulei și trigliceride, polizaharide, glucozide cianogene, flavonoizi și fitoestrogeni (lignani).

Au proprietăți laxative, scad cantitatea de lipide din sânge și funcționează ca antiimflamator local pe piele. Comisia Ministerului German al Sănătății și Agenția Europeană a Medicamentului îl recomandă împotriva constipației.

Consumul de semințe de in crește concentrația de acid α-linolenic în laptele matern, un precursor al acidului docosahexaenoic (DHA), care poate îmbunătăți și concentrația de DHA a bebelușului.

Deși lipsit de toxicitate, efectul estrogenic recomandă o folosire moderată și pe termen scurt a semințelor de in de către mamele care alăptează.

10. Soia 

Semințele, uleiul și extractul de soia conțin lecitină și isoflavone. Lecitina este formată din fosfolipide cu proprietăți hipolipidemice. Isoflavonele sunt fitoestrogeni, ceea ce le fac potrivite ca tratament pentru hiperlipidemie și afecțiuni legate de menopauză.

Ingerarea de produse derivate din soia de către mame care alăptează poate fi o cauză a creșterii concentrației în plasmă și lapte matern și în urina bebelușului.

În ciuda consumului din vremuri îndepărtate de către populația asiatică și a ceva avantaje pentru sănătate, poate acționa ca un perturbator hormonal al sistemului endocrin, mai ales dacă produsul conține bisfenol, deci, expunerea ridicată în copilărie este contraindicată. Drept urmare, nu este recomandat  consumul extins în timpul alăptării întrucât estrogenul poate scădea, cel puțin teoretic, producția lactată.

 

Pentru a înțelege mai bine legătura dintre scăderea lactației (inhibarea secreției de prolactină) și alimentele cu efect estrogenic și pentru a explica de ce alimentele care balonează nu au efect asupra bebelușului decât în cazuri izolate, voi reveni cu noi articole.

Sper să îți fie de ajutor această listă. Pentru orice alte sugestii de produse pe care le-aș putea adăuga în listă, aștept comentariul tău, pentru a putea ajuta și alte mămici veterane în alăptare sau la început de drum.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare