În Chiang Mai am ajuns seara, târziu. Tocmai plecasem din Krabi, cu Air Asia, unde începusem să ne obișnuim cu vibe-ul asiatic. Aici poți citi mai multe despre impresiile noastre. Cum am ajuns în aeroport, am zărit niște țânțari amețiți, așa că am scos repede spray-urile cu ulei de citronella și ne-am uns bine cu toții. Spre ieșire, există ghișee de unde poți comanda taxiuri pentru toate buzunarele și bagajele; noi am luat un taxi limuzină cu o enormitate de portbagaj, cu preț foarte convenabil, undeva la 250 baht, unde am încăput ca niște sultani.
Cazarea, Zzziesta – un bed&breakfast fantastic și neînchipuit de primitor, aleasă de la distanță, trebuia să ne fie casă pentru doar jumătate din perioada petrecută în Chiang Mai. Însă, după cum aveam să aflăm, a fost atât de faină, că nu ne-am mai îndurat să plecăm. Încerc să scriu cât de curând și un articol despre cazările din Thailanda. Așa că am ajuns în scurt timp în Santitham, un cartier boem cu străduțe liniștite pline de surprize și de copaci cu flori, așa cum urma să îl descoperim. Însă, în acea seară, nu am aflat prea mult. Am săltat copiii în sisteme și am plecat la cutreierat, căci în efervescența noastră nu ne-am gândit că e posibil ca la acea oră să nu găsim ce să mâncăm, așa că am ajuns ușori, fără provizii, cu stomacul cântând voios, și cu mintea pe alt fus. Curând ne-a ieșit în cale un giratoriu pe care nu reușeam să îl traversăm. Când era să punem piciorul pe stradă, pam! încă 2 scutere apăreau de te miri unde. Mă rog, într-un final, am reușit să ne terminăm plimbarea de seară, în super siguranță, un pic flămânzi, după ce am decis că tarabele cu street food de pe margine și gustările cu 10 ingrediente necunoscute și 1% făină de la 7/11 așteaptă alți clienți. Așa că, am mâncat hotărâți fructele aduse din România, care rezistaseră la 2 zboruri, și am adormit cu speranța că mâine va fi mai bine.
A doua zi dimineață am profitat din plin de ospitalitatea gazdelor noastre de la Zzziesta, unde am avut cazare cu mic-dejun pentru toată durata, și am plecat în explorare. În zilele ce au urmat, ne-a fost foarte greu să ne stabilim prioritățile, însă activitățile noastre trebuiau să facă toată familia fericită, adică să îndeplinească următoarele criterii:
- să depindem cât mai puțin de transportul în comun, pentru că ne era destul de greu să ne deplasăm în condițiile de siguranță împământenite în România;
- să facem periodic vizite la cafenele cu wi-fi decent pentru ca partea muncitoare a familiei să își poată face treaba;
- să vizităm periodic locuri verzi și deschise, pentru ca partea jucăușă a familiei să aibă loc suficient de alergat;
- să mergem în locuri care spun o poveste, pentru ca partea creativă a familiei să aibă ce transmite mai departe.
Așa că, în cele 2 săptămâni petrecute în Chiang Mai, am găsit suficiente experiențe care să ne facă fericiți pe toți 4, cum ar fi:
- O lecție de gătit la una dintre școlile din oraș sau din împrejurimi. Noi am ales Asia Scenic Thai Cooking School, o experiență la o fermă din satul Papay, la aproximativ 30km de Chiang Mai, unde alături de alți entuziaști ai bucătăritului ca noi, am învățat câteva secrete din bucătăria thailandeză, pe care le-am aplicat în prepararea a 7 feluri de mâncare. Despre experiență vreau să scriu mai multe, a fost ceva ce aș vrea să fac în fiecare țară pe care o vizităm, iar puiul C. a fost cel mai entuziasmat atunci când a preparat aproape singurel pasta de curry, în mojarul cu pistil. Noi am gătit pe rând, astfel am plătit cursul full-day pentru un participant și un vizitator, adică 1200 THB+ 400 THB, și a meritat fiecare bănuț.
- Temple – în împrejurimile Chiang Mai-ului sunt aproximativ 300 de temple. Curând voi scrie un articol separat despre templele care ne-au impresionat pe noi; o experiență inedită este monk chat – conversații cu călugării care vor să practice limba engleză și care sunt deschiși să îți povestească despre viața lor, experiență de care te poți bucura, de exemplu, la Wat Chedi Luang, un templu vechi din 1391. Intrarea la templu este 40 THB pentru adulți și 20 THB pentru copii, și, în general, prețurile sunt mici pentru vizitarea oricărui templu. De asemenea, la unele temple există clase gratuite de meditație.
- One Nimman Center – este un centru special pentru turiști, unde poți să îți fabrici propria cutie muzicală, să savurezi durian tăiat în fața ta, să probezi haine tradiționale, să cumperi agende din caca de elefant, să te plimbi pe aleile pietonale și să te distrezi la seri de salsa în aer liber. Toate astea în timp ce zeci de turiști chinezi gălăgioși aleargă cu un aparat foto după copilul tău, spunându-ți întruna cât de drăguț este. La One Center, duminică dimineața este și un târg organic de unde te poți aproviziona cu tot felul de fructe și legume cu arome nebănuite. Atenție, nu îți uita pașaportul! Aici poți recupera TVA-ul plătit pe cumpărături la majoritatea achizițiilor, dacă dovedești că ești turist.
- Să bei o cafea la una dintre multele cafenele de specialitate din Chiang Mai. Printre preferatele noastre sunt Ristr8tto, Akha Ama Coffee, și Graph Cafe.
- Orașul vechi – o regiune cândva înconjurată de ziduri, din care astăzi au rămas câteva ruine devenite “porți” de intrare în istorie. Chiang Mai și zidurile sale datează din 1296, pe când era capitală a Regatului Lanna. Unul dintre evenimentele care are loc săptămânal aici, este Sunday Market, când strada Ratchadamnoen Road este închisă traficului și se umple de mici comercianți. Parcă toată Asia se concentrează aici, cu sute de mirosuri, de zâmbete, de materiale vaporoase, de mâncăruri pregătite în fața ta. Încearcă să mergi încă de la ora 5 după-amiază, când încă se așază tarabele, dacă vrei să eviți aglomerația. Tot aici se află Lanna Folklife Museum, Monumentul celor 3 regi și o mulțime de temple încărcate de poveste, precum Wat Chedi Luang și Wat Phra Sing. Aici poți face o plimbare cu tuk-tuk-ul și cu songthaew – nu că ai avea cum să le ratezi în viața de zi cu zi, traficul este în proporție de 80% dominat de scutere, tuk-tuk-uri și sonthaew-uri. În orașul vechi există și un parc care era închis atunci când am ajuns noi, deoarece era în pregătire pentru festivalul florilor de pe 1 februarie, care merită vizitat.
- Să mergi la unul dintre sanctuarele de elefanți din nordul Chiang Maiului. Noi am ales Elephant Nature Park, pe care vi-i recomand din toată inima. Despre experiența noastră am scris aici. Costurile diferă mult în funcție de experiența aleasă, însă pentru o vizită de o zi sau de jumătate de zi, prețul este același, 2500 THB, copiii peste 2 ani plătind jumătate. Vă recomand să programați vizita cel târziu cu 2-3 săptămâni înainte, ca să găsiți locuri la programul pe care vi-l doriți. Cei de la Elephant Nature Park au, de asemenea, programe variate și pentru voluntari.
- Art in Paradise – muzeu interactiv de artă vizuală și iluzii optice, unde vizitatorii pot face fotografii folosindu-și imaginația și încercând posturi specifice fiecărui desen, astfel încât să pară parte din creație. Noi am petrecut o după-amiază superbă la muzeu, puțin în contratimp deoarece am intrat cu 2 ore înainte de închidere. Vă recomand măcar 3 ore pentru muzeu și să downloadați aplicația muzeului, pentru a face fotografii interactive sau mici filmulețe, cu voi în rol principal. În preajmă se află și China Market. Costul intrării este de 300 THB pentru adulți și 200 THB pentru copii. Urmăriți și site-urile ce vând bilete, de multe ori se găsesc reduceri de 25%.
- O plimbare pe faleza râului Ping, în cartierul Wat Ket, unde se află și o selecție faină de restaurante, precum Woo Art Gallery – o cafenea-restaurant cu expoziții de galerie de artă într-un spațiu extrem de relaxant, plin de flori și cu mâncare delicioasă.
- Nimman – este un cartier numai bun de o plimbare, ușor de recunoscut după aerul studențesc, deoarece aici se află și Universitatea din Chiang Mai. Cafenele cochete, restaurante europene (da, după 2 prânzuri thailandeze, ai nevoie de o masă europeană, care să nu fie deloc dulce), zone împădurite precum Huay Kaew Arboretum, toate sunt parte din acest cartier boem, prin care te poți pierde cu zilele. Zona este foarte bună și pentru făcut cumpărături, aici aflându-se Centrul One de care vă povesteam mai devreme și un shopping mall, Maya Center, la subsolul căruia veți găsi un supermarket grozav – în cazul în care vizitați Chiang Mai-ul în regim self-catering, sau, pur și simplu, vreți să încercați o mulțime de fructe și legume gustoase și bio.
- Parcul Național Doi Inthanon (parte din lanțul muntos Himalaya), numit și acoperișul Thailandei, este locul în care poți ajunge la cea mai mare altitudine din Thailanda – 2565m, poți vizita numeroase cascade (Sirithan, Wachiratan), triburi refugiate din țările vecine și sătucuri autentice. Vârful este accesibil doar de pe drumul de mașină, însă în preajmă există 2 trasee circulare, ușoare, prin care te poți afunda mai mult în vegetație, printre rododendroni –
Ang Ka Luang Nature Trail și Kaew Mae Pan Nature Trail . Temperatura este foarte plăcută, undeva la 15-16 grade, unde am stat în bretele ca să mă încarc cu răcoare pentru căldura de la bază. Din vârf se ajunge ușor la cele două “chedi” – Naphamethinidon (puterea pământului și a aerului), construit pentru a serba cea de-a 60-a aniversare a regelui și Naphaphonphumisir (puterea aerului și grația pământului), pentru a serba cea de-a 60-a aniversare a reginei. Există mai multe tururi ghidate (în jur de 1200 baht de persoană) pentru a ajunge la cele două pagode și, de asemenea, se poate ajunge cu transportul în comun, cu songthaew-uri direct din Chiang Mai. Intrarea costă 40 baht, iar accesul se poate face pe bandă rulantă la oricare, însă pe scări, la coborâre.
- Mai multe triburi din țările din jurul Thailandei s-au refugiat în zona Chiang Mai-ului. Vizitându-i și cumpărând din produsele lor, poți încuraja economia locală și poți afla multe lucruri interesante despre felul în care trăiesc ei. Noi am vizitat doar triburile White Karen, unde am testat o cafea proaspăt culeasă grozavă și piața tribului Hmong, unde am întâlnit chiar o mamă ce își purta tradițional copilul. Eu îmi doream tare mult să cunosc și oameni din triburile Long Neck Karen, însă mi-a fost foarte greu să decid dacă este etică sau nu toată verva din jurul lor așa că am lăsat experiența pentru data viitoare, când poate am mai mult timp de documentare.
- Royal Park – este o nebunie de parc, unde nu cred că îți ajunge o zi întreagă. Există un trenuleț electric cu care te poți plimba prin tot parcul, plin de flori, cocotieri, fluturi și alte insecte, pagode, târguri de produse artizanale, grădini cu orhidee, ape calme și fântâni arteziene. În parc există și un restaurant decent unde puteți lua prânzul. Prețul biletului de intrare este 100 THB pentru adulți și 50 THB pentru copii. Un sfat, sau mai bine două: nu uitați scutecele la cazare și rămâneți să vedeți un apus de poveste din parc.
- Priveliștea de deasupra Chiang Mai-ului – de la Doi Suthep, unul dintre puținele temple care se pot vizita la apusul soarelui. Noi am ajuns aici cu Grab (un fel de Uber în Asia), însă există și transport în comun sau chiar închiriere de biciclete. M-a fascinat murmurul călugărilor la rugăciunea de la ora 6, lumina caldă care se revărsa peste noi la apus, felinarele ce se legănau în vânt, orașul ușor fumuriu care se întindea sub noi și drumul împădurit până la templu, unde dacă ai noroc, poți vedea animale sălbatice. Costul biletului este de 30 THB, iar dacă doriți să folosiți liftul (accesul se face pe 300 de trepte) se plătesc separat încă 20 THB.
- Despre masajul de care vă puteți bucura în Thailanda, știți cu toții, însă poate nu ați aflat și faptul că, în Chiang Mai, persoane defavorizate (precum nevăzătoare sau proaspăt ieșite din închisoare) au șansa să se reintegreze în piața muncii făcând masaj. Pentru a vă bucura de această experiență, vizitați Women’s Massage Center by ex-prisoners (există 3 centre, toate în orașul vechi) și Perception Blind Massage. Prețurile sunt în jur de 200 THB pe oră, iar masajul pare că îți atinge fiecare celulă. Pentru orice masaj, nu uitați de programare.
- Chiang Mai este o adevărată bucurie pentru papilele noastre. Regiunea Lanna era cunoscută drept “tărâmul celor un milion de câmpuri de orez”. Dacă ajungeți aici, nu ratați Khao Soi (faimoasa supă curry a Thailandei de nord cu noodles crocanți), merele-trandafir, durianul – regele fructelor în Thailanda, mangusteen-ul – regina fructelor în Thailanda, sai oua (cârnați cu plante aromatice), nam prik (sos de chili), khao neow (orez lipicios) și mai ales orez lipicios cu mango – desert național , salată de papaya verde. Pentru cei care preferă mâncarea fără cărniță, vă avertizez că aici am mâncat cel mai bun steak de ciupercă și fresh spring rolls (pachețele de primăvară raw, în foiță transparentă de orez).
M-aș întoarce în Chiang Mai oricând, în cele 2 săptămâni pe care le-am petrecut acolo m-a convins că este o experiență culturală deplină. Nu am reușit nici pe departe să facem tot ce ne propusesem, dar nici nu a fost nevoie. Timpul petrecut în Chiang Mai a fost echilibrat, plin de aventuri de merită povestite, însă și relaxant, cu multe ore de conectare cu familia. Indiferent de ce căutați, bistro-uri hipsterești sau restaurante de fine dining, temple bătrâne sau parcuri întinse, Chiang Mai și împrejurimile le conțin bine pe toate.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
0 Comentarii