Cărțile lui Eric Carle sunt printre primele pe care le-am descoperit atunci când am început să schimbăm cărțile pentru adulți cu cele pentru copii. Da, în primele luni de viață, obișnuiam să îi citim puiului C. chiar din cărțile pe care le citeam noi, adulții. Pe lângă lectura zilnică, cumpărasem câteva cărți cartonate, cu imagini, pe care i le arătam puiului când avea poftă de gângureală.
Apoi, a început marea achiziție de cărți. S-a strecurat ușor în viața noastră, cu câte o carte direct din librării. Ni s-a întâmplat, nu de puține ori, să alegem cărți care să nu fie deloc pe placul nostru. Însă, în decurs de câteva luni, am ajuns să cunoaștem mai toate editurile pentru copii și să alegem fix acele cărți care să ne stea alături pe măsură ce copiii cresc. Acele cărți pe care, dacă spațiul ne va permite, le vom lăsa copiilor copiilor noștri.
Pentru cei mai mici cititori, cărțile lui Eric Carle sunt un start minunat în lumea paginilor. Imaginile sunt foarte sugestive, pline de culoare și de viață, ritmul poveștii este susținut, la fiecare pagină te așteptă o nouă etapă, iar poveștile sunt țesute în jurul a o grămadă de informații folositoare.
Eric Carle a scris și ilustrat numeroase cărți superbe, pline de învățături, care pot sta la baza discuțiilor cu cei mici despre teme frecvente din viață sau care pot fi sprijin în învățarea noțiunilor de bază. Copiii învață lucruri simple precum numerele, zilele săptămânii, culorile dar și lucruri care sunt o lecție pentru adulții înseși, cum ar fi ce specii pun nașterea copiilor în seama masculului, de ce este întotdeauna mai bine să fim în pielea noastră și nu a a altora, cum pot ajunge tocmai până la lună părinții pentru a împlini visurile celor mici sau de ce poți fi cel mai norocos chiar și atunci când te simți cel mai mic sau mai nebăgat în seamă.
Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?, povestea lui Bill Martin, a marcat începutul carierei de ilustrator a lui Eric Carle în domeniul cărților pentru copii. Prima carte creată complet de Eric Carle a fost “1,2,3 to the Zoo”, urmată de bine-cunoscuta “Omida mâncăcioasă” (The Very Hungry Caterpillar).
Tehnica de ilustrare unică presupune folosirea colajului din hârtie pictată și decupată. Cărțile sunt în mod egal cărți și jucării și dau de gol, cu siguranță. slăbiciunea lui Eric Carle pentru curiozitatea înnăscută a copiilor, pentru creativitatea și dezvoltarea lor armonioasă.
Cuprins
1. Omida mâncăcioasă
Cea mai cunoscută carte a sa, publicată în 1969, povestea este despre o omidă care mănâncă absolut tot ce găsește, așa de înfometată este. Însă, niciodată nu este o idee prea bună să mănânci orice, oricând, așa că pe omidă începe să o doară burtica. Ceea ce nu știe ea, și nici cei mici, este că după ce mănâncă o frunză proaspătă și începe să se simtă mult mai bine, o așteaptă o schimbare colosală: metamorfoza. O poveste despre transformare, echilibru, numerele, zilele săptămânii și noi începuturi, ba chiar și despre o alimentație sănătoasă. Ilustrațiile și detaliile tactile (prin alimente sunt inclusiv găuri care sugerează drumul omizii de-a lungul cărții) vă vor cuceri și pe mici și pe mari.
2. Tati, te rog, adu-mi luna de pe cer
Una din minunile copilăriei este că poți să visezi oricât de departe îți dorești și nimeni nu ar trebui să îndrăznească să îți frângă aripile. E doar o perioadă, oricum, după care mulți dintre noi vom tânji toată viața, chiar și când nu recunoaștem. Dar ce se întâmplă atunci când copiii își doresc imposibilul? Reușesc, ei, părinții să le fie aproape și să le ofere sprijin atunci când absurdul apare în visul lor? Povestea se împletește subtil pe misterele și fazele lunii, dar este, în esență, un tribut pentru cei care nu spulberă visurile copiilor.
3. Ursule brun, ursule brun, tu ce vezi?
O carte tare simpatică cu ajutorul căreia cei mici pot exersa asocierile dintre culori și obiecte și pot face cunoștință cu animalele. Este una dintre poveștile pe care cei mici vor dori să le audă iar și iar, doar ca să pronunțe ei numele următorului animal.
4. Din cap până în picioare
Asta e o carte tare bună atunci când aveți poftă de un pic de mișcare. Odată cu personajele, vă veți afla propriile limite în cele mai amuzante poziții.
5. Păianjenul cel harnic
Câtă muncă și migală este într-o zi banală a păianjenilor! Poate și pentru că îi urmărim mereu în natură, am fost fascinați de acestă poveste de la început. Nu e ușor să îți vezi de ale tale, atunci când în jurul tău sunt tentații la orice pas, însă dacă îți știi bine scopul, vei reuși să o scoți la capăt.
6. Cameleonul
O poveste despre tentația de a fi altfel, o temă îndelung tratată de cărțile pentru copii. Desigur că e de admirat atunci când cunoaștem în alții calități pe care ni le-am dori și noi, însă sigur-sigur este acel ceva pentru care noi și doar noi putem fi cei potriviți. O lecție despre recunoștință și autenticitate.
7. Domnul căluț-de-mare
Foarte posibil ca această carte să fie preferata noastră, dacă neapărat ar trebui să ne alegem una și doar una. Odată pentru că iubim căluții de mare și, de fapt, toată viața din oceane, însă și pentru că ne plac inversiunile naturii. Este fascinant să citești despre toate aceste ființe în lumea cărora tații sunt cei care aduc pe lume puii. Iar ilustrațiile imprimate din loc în loc pe foaie transparentă ne teleportează instant în lumea apelor line, pline de viață și suspans.
8. Licurici își caută amici
Ei, asta e o carte specială și pur și simplu datorită faptului că are luminițe. Nu e ușor pentru micul pui de licurici să își găsească prieteni asemenea lui, dar important este că el reușește să strălucească în continuare.
9. Mesajul secret
Una dintre primele povești pe care puiul C. le-a memorat și, astfel, stătea să “citească singur” minute în șir. Este o carte foarte vie pentru pitici, în care o parte dintre cuvinte sunt înlocuite cu forme, puse toate cap la cap într-o scrisoare de ziua cuiva. Descoperirea și bucuria de a reține ușor povestea, o fac o carte potrivită atât pentru cei foooarte mici, cât și pentru copiii care vor să citească pe cont propriu.
10. Mica sămânță
O poveste mai lungă, despre cum ordinea în viață nu e dictată nici de mărime, nici de viteză și nici de aparențe. Roata se întoarce de multe ori, așa că cel mai bine este să nu îi judecăm pe cei care acționează într-un anumit fel, să nu ne comparăm cu ceilalți și să ne vedem de drumul nostru.
11. Ninsoarea din vis
O carte potrivită chiar pentru cei mai mici copii, despre un moș care își îngrijește cu dragoste animalele, care stau ascunse în spatele bucăților de pagini. Despre cum iarna vine tiptil și acoperă animalele chiar în pragul Crăciunului, o carte numai bună de pus în ghete sau sub brad.
12. Noapte frumoasă, omidă mâncăcioasă
O carte cu clapete care se ridică, în spatele cărora descoperim cum toată natura merge la culcare, la un moment dat și unde se adăpostește ea până a doua zi. O carte numai bună de băgat în pat.
13. Vrei să fii prietenul meu?
O poveste despre curajul de a cunoaște oameni diferiți, de a-ți face prieteni. Totodată, o puteți folosi și pentru ca cei mici să poată învăța animalele și particularitățile lor sau chiar să vă jucați încercând să le ghiciți doar după coadă.
14. Cărți de asociere
Aceste cărți sunt un exercițiu foarte bun pentru cei mici, care trebuie să găsească printre jumătățile din josul paginii corespondentul pentru susul paginii. Astfel ei pot învăța despre unde trăiesc animalele, ce culori au și care sunt numerele și formele.
- Prima mea carte despre casele animalelor
- Prima mea carte despre culori
- Prima mea carte despre forme
Să nu credeți că le avem chiar pe toate. Gărgărița Morocănoasă este una dintre poveștile care nu m-a atras neapărat (cu o insectă mereu pusă pe harță și bătaie), Micul Nor, pe care tocmai am comandat-o și Cântecul Greierașului și 1,2,3, hai la zoo – pe care nu le găsim niciodată în stoc, dar pe care le-am răsfoit la diverse biblioteci și ne-au plăcut.
Cărți în engleză – Eric Carle
Am pus ochii și pe o listă de cărți de-ale lui Eric Carle, în engleză, după care ne uităm prin librăriile din afara țării. V-o las și vouă pentru inspirație, ba chiar unele dintre ele se găsesc și la elefant.ro și pe libris.ro.
- Baby Bear, baby bear, what do you see
- Polar Bear, Polar Bear, what do you hear
- Panda Bear, Panda Bear, what do you see
- What’s your favorite animal?
- What’s your favorite color?
- 10 little rubber ducks
- Tier-ABC
- A house for Hermit Crub
- Slowly, slowly, slowly, said the sloth
- 1,2,3 to the zoo
- Walter the baker
- Draw me a star
- What’s your favorite food
- The artist who painted a blue horse
- What’s your favorite food
- I see a song
- You are ready, the world is waiting
- Hello, red fox
- Rooster’s off to see the world
- My first peek-a-boo animals
- Does a kangaroo have a mother too?
Am citit un pic despre motivația lui Eric Carle de a crea toate aceste povești aproape de sufletul celor mici. El compară grădinița cu o a doua naștere, al doilea moment cheie în care noul și adaptarea la un mediu total necunoscut au loc în viața celor mici. Considerând că acasă echivalează cu siguranța brațelor calde ale părinților, încearcă să le fie aproape celor mici în această etapă de desprindere, care provoacă teamă și să aducă optimismul și încrederea în sufletele lor.
Toate cărțile din listă se găsesc în formă cartonată, paginile fiind, de asemenea, cartonate și cu colțuri rotunjite, potrivite chiar și pentru cei mai mici cititori. Pe măsură ce se vor mai traduce sau mai descoperim și altele, le voi lista aici, pentru că toți copiii merită să afle aceste povești superbe!
Aici găsiți alte sugestii potrivite pentru copiii mici – în special pentru 2-3 ani, dar, să recunoaștem, majoritatea poveștilor frumoase nu au vârstă.
*Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.
Sunt foarte potrivite pentru cei mici dar nu se găsesc …Încerc sa ii găsesc băiețelului meu dg cu autism si cu apraxie verbala câteva carti care sa ii trezească interesul ptr lumea înconjurătoare .
Cred că ar fi super potrivite pentru el, într-adevăr. Sunt captivante chiar și pentru cei mari, prin simplitatea și vivacitatea lor :). Îmi pare rău că majoritatea nu se prea găsesc pe stoc, eu am găsit “Ursule brun, ursule brun, tu ce vezi?” de exemplu, aici – https://tinyurl.com/2p92h236. Puteți încerca și să le luați pe cele în engleză și să le traduceți.
Este pe facebook un grup al editurii Portocala Albastra si le gasiti acolo, cel putin pe o parte din ele