După îndelungi așteptări și o atitudine ușor sceptică față de preparatele cu morcovi care nu sunt chifteluțe de legume sau garnituri pentru carne, am hotărât să îi acord o șansă acestei rădăcinoase și bine am făcut! A ieșit o minunăție, pe care noi o vom devora ca mic-dejun, dar poate la fel de bine să fie o gustare, un desert sau chiar un tort luniversar/aniversar.
Ingrediente:
Pentru blat
- 5-6 morcovi medii
- 260g de făină albă
- 1 linguriță plină cu scorțișoară rasă
- 1 linguriță nucșoară
- 260ml ulei vegetal (eu am folosit un amestec de ulei de sâmburi de struguri cu ulei de măsline)
- 5 ouă medii
- 100g nuci pecan măcinate sau granulate
- 60g stafide (opțional)
Pentru “glazură”
- 250g cremă de brânză (eu am folosit brânzică de vaci cremoasă de la Lacteea)
- 80ml smântână (dulce sau foarte grasă, după preferințe)
Ustensile:
- răzătoare
- tavă rotundă (1 sau 2)
- hârtie de copt
- 2 boluri
- mixer/tel
- lingură de lemn
Tortul este foarte simplu de făcut. Încingeți cuptorul la 180 de grade (foc moderat pentru cuptoarele cu gaz). Totul începe cu o răzuială zdravănă a 5-6 morcovi medii, dați pe răzătoarea mare. Dacă aveți și robot de bucătărie cu această funcție, carrot cake-ul chiar devine o joacă de copii. Încingeți cuptorul la 180 de grade.
Apoi, într-unul dintre boluri puneți uleiul. În celălalt, amestecați/mixați bine ouăle până devin spumoase. Turnați ouăle peste ulei și omogenizați. Apoi, turnați făina în ploaie, câte puțin, până amestecul devine un aluat omogen și catifelat :). Adăugați morcovii rași, scorțișoara, nucșoara, nucile pecan mărunțite/tocate și stafidele.
Acest aluat se poate pune într-o singură tavă sau în două tăvi, în funcție de preferințe (dacă vreți un tort cu cremă și la mijloc sau doar deasupra), acoperite cu hârtie de copt. Tava/tăvile se introduc în cuptorul încins și se lasă acolo timp de 35-40 de minute, până suprafața tortului este elastică, iar interiorul bine copt (scobitoarea introdusă în mijloc iese curată). Eu l-am lăsat 40 de minute, în cuptor electric, cu ambele rezistențe (sus-jos) pornite.
În acest timp, se prepară glazura, care este rușinos de ușor de făcut. Se mixează crema de brânză 1-2 minute, până devine cremoasă și ușoară. Se adaugă smântâna lichidă/grasă și se mai mixează încă 1-2 minute. Apoi se lasă la răcit până când tortul este gata de a fi îmbrăcat.
Blatul se lasă la răcit 15 minute înainte de a fi scos din tavă. După ce se răcește complet, îl ungem cu crema de brânză. Dacă ați făcut 2 blaturi, ungeți unul dintre ele, îl acoperiți cu celălalt blat și cu încă un strat de cremă de brânză.
Rezultatul final este un tort ușor și gustos, pe placul tuturor!
Poftă bună!
0 Comentarii
Confirmări/Notificări