Calendarul de advent – 25 de activități în familie de pe 1 decembrie până la Crăciun

Activități pentru cei mici, Parenting

Hehe, și a venit din nou decembrie, luna perfectă pentru activități de familie, în care stăm un pic mai mult împreună, acasă și în care ne pregătim pentru Crăciun super entuziasmați.

Când eram mică existau un soi de calendare cu imagini de Crăciun, cu ferestre decupate de carton în spatele cărora găseam mici ciocolățele, ce mai iubeam acele calendare! Imaginea mi-a venit instant în minte acum câțiva ani, când am început să citesc despre advent și alte tradiții de Crăciun. Arăta cam așa, vi-l amintiți?

Sanie, Cadouri, Ren, Arbore, Angels, Calendar, Venire
Sursă foto: Pixabay

Deși visez la ținerea tradiției de Advent alături de cei mici de când am rămas însărcinată cu puiul C., abia acum doi ani am inaugurat acest ritual pentru întreaga familie, și am prins tare drag de el.

Azi vreau să vă povestesc câte ceva despre cum am făcut loc acestei tradiții în casa noastră și să vă dăruiesc varianta printabilă a Calendarului de Advent, pentru a vă fi de folos în acest decembrie. Fișierul îl veți primi îndată ce vă abonați la newsletter-ul Momadica.

Ce este Adventul?

Este o tradiție creștină, al cărei nume provine din latină și înseamnă “a veni”. Este despre a ne pregăti pentru ziua de Crăciun, de a intra într-o stare de sărbătoare și de a ne conecta unii cu alții făcând lucruri frumoase împreună. Adică despre simplitatea așteptării, un obicei care ne alimentează bucuria cu fiecare zi care trece și fiecare activitate pe care o inițiem unii cu alții și unii pentru alții.

Adventul începe în cea mai apropiată duminică de 30 noiembrie și semnifică perioada de 4 duminici și săptămâni dinaintea Crăciunului. Tradiția presupune și pregătirea unui aranjament cu 4 lumânări, fiecare aprinsă în câte una din cele 4 săptămâni.

Calendarele de Advent încep, de obicei, direct pe 1 decembrie și presupun includerea unei activități/cărți tematice în fiecare zi.

De ce să faci un calendar de advent?

Pentru că experiența este palpabilă, plină de surprize și foarte distrativă, în doar câteva zile devine primul lucru de interes din zi. Anul trecut, veneau direct în pijamale și cu ochii lipiți lângă calendar, ca să vadă ce le rezervă ziua.

Orice pas spre planificarea precisă a zilelor noastre, nu mă împovărează, ci, din contră, mă inspiră și îmi dă din ce în ce mai multe libertate și mai multe idei de joacă, relaxare și conectare.

Puteți adapta calendarul la nevoile și hobby-urile întregii familii, în așteptarea magicului Crăciun. Dacă sunteți pasionați de lectură, vă las și această listă de unde sigur puteți plănui să citiți câte o carte de Crăciun sau iarnă.

Cum confecționăm un calendar de Advent

Anul trecut am avut la dispoziție o placa uriașă, din pal subțire, din aceea de se pune în spatele etajerelor. Am desenat câteva elemente de Crăciun, adică niște rămurele de brad, un clopoțel, două steluțe și așa mai departe cum vedeți în imaginea de mai jos. Nimic complicat, să ne înțelegem, eu cu creionul muult mai bine scriu decât pot desena. Însă copiii îmi spun mereu că le plac desenele mele (măcar lor), așa că nu pot rata aceste momente unice de glorie.

Pe placa uriașă de pal am prins sârguincios cu scotch 25 de cartonașe verzi, gen post-it, iar în buzunărelul format am plasat șmecherește 24 de bilețele bine împachetate, fiecare cu câte o activitate secretă plus 1 bilețel simbolic cu “Crăciun fericit!” Eu oricum sunt super fan organizare și îmi place la nebunie să anticipez ce vom face, pentru că în felul ăsta, oricât de lipsită de chef și entuziasm m-aș trezi, știu sigur că mă voi urni să fac ceea ce mi-am propus. Ceea ce nu se întâmplă și când las lucrurile la voia întâmplării.

Deși ne-am dorit un calendar mai elaborat anul acesta, am fost așa prinși cu pregătirea activităților, încât am hotărât să rămânem la aceeași variantă.

Activitățile noastre preferate de anul trecut

  • confecționarea decorațiunilor de Crăciun
  • decorarea casei cu luminițe
  • împodobirea bradului
  • învățatul colindelor și mersul cu colindul
  • donații pentru cei nevoiași
  • felicitări pentru cei dragi

Idei de calendar de advent

Aici puteți vedea o listă luuuuungă cu activități cu tematica de Crăciun și iarnă. Țin să menționez că aceste activități nu sunt menite să pună presiune pe voi și pe familia voastră, ci doar să vă inspire pentru a petrece momente frumoase și a rămâne cu amintiri împreună. Dacă ordinea propusă inițial nu vi se pare potrivită ulterior, puteți schimba oricând ordinea bilețelelor, mai ales când este vorba și de activități care implică o vreme blândă afară sau mai multă răbdare din partea copiilor. Nu uitați să îi implicați și pe tați în aceste activități :).

Dacă doriți varianta printabilă a Calendarului de Advent, vă invit să vă abonați la newsletter-ul Momadica, unde veți primi și multe alte idei de activități.

  1. Dăm iama în cărțile de iarnă și Crăciun – ne-a fost tare dor de ele.
  2. Facem un puzzle de Crăciun.
  3. Decupăm fulgi de zăpadă.
  4. Pregătim și donăm lucruri pentru cei nevoiași.
  5. Pregătim ghetuțele în așteptarea lui Moș Nicolae.
  6. Modelăm și pictăm figurine de lut.
  7. Scriem o scrisoare pentru Moș Crăciun.
  8. Citim despre obiceiurile de Crăciun din alte țări sau regiuni.
  9. Pictăm globuri de sticlă, ca decorațiuni pentru brad.
  10. Creăm brăduți de hârtie și brăduți din “pom poms”.
  11. Facem un ornament de masă, cu lumânări și crenguțe de brad.
  12. Confecționăm o coroniță de agățat pe ușa de la intrare.
  13. Uscăm felii de portocală și le agățăm în casă.
  14. Mergem la o vânătoare de luminițe, prin oraș.
  15. Petrecem o seară în zăpadă cu foc de tabără și povești/cântece de iarnă.
  16. Decorăm o căsuță de turtă dulce.
  17. Creăm și trimitem felicitări celor dragi.
  18. Improvizăm un târg de Crăciun în sufragerie – joc de rol.
  19. Mergem la patinoar.
  20. Împodobim bradul și facem un picnic sub brad.
  21. Mergem în pădure să descoperim urme de animale în zăpadă.
  22. Facem un om de zăpadă afară sau din alte materiale, la noi acasă.
  23. Mergem cu colindul pe afară sau online :).
  24. Facem cozonaci uriași, rețeta fără zahăr.
  25. Luăm cina în sufragerie, o cină festivă. Crăciun fericit!

Am pregătit pentru voi și o variantă printabilă de Calendar Advent, trebuie doar să vă abonați la newsletter-ul Momadica. Voi ce faceți de sărbători? Lăsați în comentarii ideile voastre pentru a completa acest calendar.

2 Comentarii

  1. Paula

    Vom împodobi bradul, vom picta figurine din ipsos, vom citi, vom face scara pisicii din hârtie creponata…

    Răspuns
    • andra

      Vaai, scara pisicii, ce amintiri frumoase! 🙂

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *