Iată-ne în al cincilea an în care serbăm toată luna decembrie venirea Crăciunului. Ne bucurăm de fiecare dată să ne creăm Calendarul de Advent cu câteva zile înainte de 1 decembrie, iar apoi să strecurăm bilețele pentru fiecare zi până la Crăciun.
Ne place la fel de mult ca în primul an. Odată pentru că știm în fiecare zi ce avem de făcut, ceea ce ne ajută să economisim timp și energie, odată pentru că facem activități împreună în fiecare zi, ne conectăm și devenim și mai creativi împreună, dar și pentru că așteptarea este grea iar ținând socoteala zilelor, învățăm să facem așteptarea mai frumoasă și să fim răbdători până sosește Crăciunul.
Anul acesta, pentru că Leila va împlini curând doi ani, am creat două calendare de Advent separate. Unul pentru copiii 3-7 ani dar și unul pentru puiuți foarte mici de la 18 la 36 de luni. Pe primul îl găsiți aici pe blog, explicat în detaliu, iar varianta lui printabilă o veți primi pe e-mail, dacă sunteți abonați la newsletterul Momadica.
În plus, pentru toți abonații la newsletter, am și mai multe surprize. Vă așteaptă, înainte de a fi publicate oriunde altundeva, încă 4 calendare de Advent cu:
- activități de Advent pentru toddleri
- activități în București pentru fiecare zi a lunii decembrie, de pe 1 decembrie până la Crăciun
- activități de self-care pentru mame care se iubesc sau vor să se iubească mai mult
- câte o carte de Crăciun pentru fiecare zi. Pentru mai multe idei de lectură de Crăciun, vă las lista mea de cărți cu povești de iarnă și despre Crăciun, pe care mi-am propus să o actualizez săptămâna viitoare.
Și, dacă simțiți că aceste materiale vă sunt folositoare, puteți să ne arătați susținerea voastră dând articolul mai departe sau dăruindu-ne o cafea.
Ce Calendar de Advent vom folosi în acest an?
Pentru acest an vom alege o căsuță de lemn cu sertare și luminițe sau un șnur cu căsuțe de carton, în care voi ascunde bilețele pentru fiecare zi.
În unele din zile, voi așeza un singur bilețel pentru toți 3 copiii (mai ales când avem activități care implică evenimente prin oraș sau activități de familie), dar și câte 1 bilețel pentru fiecare dintre copii (atunci când e vorba de crafturi sau de activități specifice de lucru).
Ce am învățat din activitățile de Advent din anii trecuți?
- să punem accentul pe actele de bunătate;
- să fim recunoscători la finalul fiecărei zile și să cultivăm un mindset pozitiv;
- să ne modificăm planurile în funcție de schimbările imprevizibile pe care ni le aruncă în față viața – și să devenim mai flexibili și adaptabili;
- să înțelegem mai bine tradițiile, ritualurile și importanța lor pentru inima și mintea noastră;
- să ne bucurăm de timpul petrecut împreună;
- să fim responsabili, luând parte la activitatea zilnică;
- să onorăm așteptarea, exersând până la ziua de Crăciun valoarea recompenselor târzii.
Idei pentru Calendarul de Advent
În fiecare an, cu 1-2 săptămâni înainte, selectez activitățile pentru noul decembrie și mă gândesc la felul în care le vom expune. E un proces care mă super entuziasmează, doar cât mă gândesc la câte tradiții ne-am creat în anii anteriori și pe care le adaug automat în calendar, pentru că nu pot lipsi niciodată. De exemplu, pictatul globurilor pe care le punem în bradul de Crăciun (curând sper să îl împodobim doar cu globuri pictate de noi, nu mai avem mult până acolo), frământatul cozonacilor, decorarea biscuiților sau căsuțelor de turtă dulce, la vânătoare de comori și de luminițe, mersul cu colindul.
Dacă și voi vreți să vă creați singuri calendarul de Advent, vă puteți inspira din calendarul de advent 2022, calendarul de advent 2021 sau calendarul de advent 2020 sau din această listă monstruoasă de idei de activități de iarnă și Crăciun.
- Vânătoare de comori – organizăm o vânătoare de comori afară sau acasă, în care copiii vor găsi mici obiecte ascunse de noi cu ajutorul indiciilor oferite pe care le oferim.
- Creăm și trimitem felicitări – deja o tradiție bine împământenită, creăm felicitări cu decorațiuni din hârtie, pentru a le oferi celor dragi.
- Donăm jucării și haine – Anul acesta am donat în multe etape, mai ales că ne-am și mutat în casă nouă, însă pe măsură ce despachetăm cutiile din boxă, ne convingem că mai avem și pentru o tură de Crăciun. Vom adăuga cărți și alimente proaspete și vom face pachete pentru cei care au nevoia cea mai mare să creadă în Crăciun. Dacă nu știți unde să donați, găsiți aici lista locurilor în care puteți dona haine și jucării, în București și în țară.
- Gătim un desert de Crăciun – anul acesta ne-am propus să facem un desert mai sofisticat (pe lângă clasicii cozonaci baby-friendly pe care îi frământăm în ajun și pe lângă biscuiții cu portocale care nu pot lipsi de pe masă în decembrie). Așa că probabil vom găti un cheesecake crăciunesc, o tartă cu cardamom și fistic sau o prăjitură cu frișcă și castane. Sau, și mai bine, PE TOATE TREI!
- Pregătim o coroniță de brad. Anul trecut am avut nu mai puțin de 7 coronițe de brad făcute de noi, pentru că s-au ivit diverse ocazii de nerefuzat. Suntem curioși cum va decurge anul ăsta :)).
- Facem o ghirlandă de hârtie – pe care o vom agăța pe holul de la intrare.
- Învățăm un colind împreună. Ne-am propus să învățăm un colind pe care fiecare să îl cânte la alt instrument/voce și pe care să îl și înregistrăm. Nu ne-am hotărât dacă îl dăm și mai departe, însă.
- Transformăm sufrageria în Atelierul lui Moș Crăciun – vom inaugura un mic târg de Crăciun, în care ne vom vinde și dărui tot felul de craft-uri pe care le facem împreună.
- Pictăm globuri de sticlă – tradiția mea preferată, de care v-am tot povestit. Deja am comandat globurile, abia aștept să îmbogățim colecția și să vedem cum va picta și Leila.
- Ședință foto DIY – Avem deja o ședință foto absolut minunată de care sunt vinovații Dana și George de la Land of White Deer (și chiar mai au câteva locuri libere), dar vom crea un colțișor cozy pentru câteva fotografii tematice care să ne rămână amintire de la primul Crăciun în noua casă :).
- Decorațiuni pentru masă – vom face brăduți, borcane cu lumini și spiriduși.
- Picnic și somn sub brad – plănuim ca în acest decembrie să așezăm salteaua sub brad și să inaugurăm bradul cu un somnic sub luminile sale.
- Turnăm lumânări – ceva ce avem de mult timp în plan, vom cumpăra kituri de turnat lumânări parfumate și ne vom face de cap.
- Foc cu lapte cald și stargazing – undeva la munte sau undeva într-o curte la marginea Bucureștiului, vom face un foc de tabără, cu cântece, lapte cald sau vin fiert și privit de stele. Sau de nori :).
- Învățăm despre un animal arctic – o activitate în care vom crea habitatul unui animal arctic și vom face zăpadă artificială în bucătărie. Sunt sigură deja că va avea un succes răsunător.
- Facem un om de zăpadă – din zăpadă sau din pom poms sau din bulgări de polistiren. Planul e făcut.
- Gătim și decorăm o căsuță de turtă dulce – Poate nu știți rețeta mea de turtă dulce baby-friendly, care se pretează foarte bine și pentru căsuțe, chiar dacă este ușor mai sfărâmicioasă decât cea cu melasă. Pentru lipici și decor însă, vom merge pe varianta clasică cu zahăr, nu am reușit niciun experiment din anii trecuți care să rămână stabil și a doua zi.
- Inventăm o băutură pe bază de lapte spumat – fiecare își va lăsa liberă creativitatea și va adăuga tot felul de condimente într-o băutură de lapte spumat. Ne mai gândim dacă apoi facem schimb sau fiecare o bea pe a lui.
- Luăm un mic dejun festiv – avem des mic-dejunuri festive, pe care le iubim tare mult. De zilele de naștere ale copiilor, în unele zile de weekend sau când pur și simplu simțim că nu ne-am mai răsfățat de mult. Acest mic dejun va fi cu gofre crăciunești, banana bread cu dovleac dulce sau cheesecake delicios cu scorțișoară și portocale.
- Participăm la un spectacol de Crăciun – o piesă de teatru, un concert, ceva artistic care ne aduce bucurie.
- Creăm o piesă de teatru pe care să o jucăm în familie și pentru prieteni.
- Împachetăm cadourile pentru cei dragi.
- Mergem cu colindul și ne pregătim de cozonac.
- Christmas Disco în sufragerie, pe muzica preferată!
- Crăciun fericit!
Ei, dragii mei, acestea fiind spuse, nu uitați de varianta printabilă de Calendar Advent șiiiii de cele 4 CALENDARE DE ADVENT EXTRA. Așteptăm în comentarii să ne povestiți care sunt activitățile care au devenit tradiții de familie <3. Have fun!
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, cumpărându-ne o hartă/cafea, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.
Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie în familie – în Grupul familiilor călătoare.
0 Comentarii