Banana bread cu smochine și coacăze roșii, fără zahăr- rețetă baby-friendly

Mic dejun, Rețete

Diminețile în care nu ne grăbim sunt cele mai faine pentru că putem să bucătărim împreună. Și asta înseamnă că dăm skip la clasicul terci și să încercăm rețete mai îndrăznețe sau care durează un pic mai mult. Așa că atunci când mai și vedem câteva banane prea coapte ca să mai încapă în coajă, știm bine ce avem de făcut: banana bread.

De data asta am făcut o super variație pe temă, cu smochine deshidratate și coacăze roșii congelate. Nu vă pot explica aici cât de minunat se combină gustul dulceag al bananelor, cu aroma inconfundabilă a smochinelor și cu gustul acrișor al coacăzelor roșii. Trebuie să o încercați!

Eram tristă că am doar 3 banane, dar a ieșit foarte bine și așa! Noi o folosim des ca mic dejun, dar e bună de picnic, road trips, gustare, desert, you name it. Dacă vreți să încercați și alt tip de banana bread, aici puteți citi și varianta cu vișine 😀.

Se face repejor, dar aveți totuși de așteptat după ea să iasă din cuptor. Asta înseamnă cam 50 de minute. Și e genul de rețetă la care copiii pot face parte din poveste de la cap la coadă. Cu toții ținem de mixer, ei sparg ouăle, cântărim, măsurăm, adăugăm făina, zdrobim bananele. Așa că, pe lângă conectare și distracție, au parte și de o grămadă de activități senzoriale și de motricitate fină. La care se adaugă, firește, bucuria de a gusta din ce ai făcut cu mâinile tale :).

Ingrediente

Faina Alba de Grau tip 550 Ecologica/Bio 1kg DENNREE
Vanilie Macinata Bio 10g SONNENTOR

Ustensile

Mod de preparare

  • Se preîncălzește cuptorul la 180 °C, modul sus-jos;
  • Se pisează bananele ușor într-un castron;
  • Se adaugă smochinele tocate mărunt;
  • Într-un bol mare se freacă untul cam 30 de secunde cu mixerul;
  • Apoi se adaugă cele 4 ouă și se spumează în continuare;
  • Se adaugă mixtura de banane cu smochine;
  • Pudrați compoziția cu vanilie, după placul inimii;
  • Se presară făina pe care o încorporăm cu mișcări foooarte lejere, cu o lingură de lemn sau cu o spatulă, de sus în jos, circular și ușor. Cam 15 mișcări ample sunt necesare pentru cvasi omogenizarea. Important e ca textura să fie vâscoasă și să aibă multe bule de aer în ea, pentru ca banana breadul să crească armonios ca un copilaș ținut la căldura brațelor.
  • Se așază hârtia de copt în tava de chec/cozonac;
  • Se presară coacăzele roșii înghețate pe fundul tăvii și se toarnă aluatul uniform pe deasupra lor;
  • Se bagă prăjitura la cuptor și se lasă acolo 45-50 de minute;

Miroase atââât de bine din momentul în care începe să se coacă. Iese grozav de bună, de nici nu înțeleg de ce mai există rețete cu banane și zahăr. Nu are nevoie de absolut niciun gram de mai dulce decât este, nici măcar pentru iubitorii absoluți de deserturi.

Este ușor “bufantă” adică aerată și pufoasă, un pic umedă de la compoziția de banane. Se păstrează la temperatura camerei 24-48 de ore și apoi la frigider până la 5 zile.

Să aveți poftă! Și nu uitați să o împărțiți, măcar cu cei dragi :).

2 Comentarii

  1. Sanda

    Multumesc pentru idee!
    Am găsit în lada fotografică coacaze congelate.
    Smochinele nu-mi plac, le voi inlocui cu stafide!

    Răspuns
    • andra

      Cu mult drag! Nouă ne place așa de mult că de fiecare dată când avem banane prea coapte, mai inventăm o variantă :))

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *