Pe insulă este greu să găsești alimentele cu care erai obișnuit pe continent. În La Gomera, care aparține Spaniei cel mai greu mi-a fost să găsesc iaurt simplu, smântână fără conservant și brânzică de casă. Așa că am luat atitudine, pentru a reproduce variantele pe care le cunosc de acasă
Brânzica de casă se poate face atât din lapte pasteurizat/fiert cât și din lapte proaspăt. Rețeta de față bazată pe experimentele mele este o rețetă bazată pe lapte pasteurizat/fiert.
Pasteurizarea presupune încălzirea laptelui până la o temperatură de 72-75 grade celsius. Această temperatură se menține pentru o durată de până la 20 de secunde, după care urmează răcirea bruscă a laptelui, Avantajul acestei proceduri este că bacteriile care se pot înmulți în lapte sunt distruse, însă însușirile alimentului rămân intacte. Personal, consider brânzica de casă din lapte pasteurizat cea mai bună variantă baby-friendly.
Ingrediente:
- 1l lapte pasteurizat/fiertintegral de vacă, cât mai gras (în Ro, aș folosi Napolact Bio 3,8% grăsime, aici am mers pe o variantă locală – Pascual)
- 1 lime sau 1 lămâie (când fac rost de iaurt voi face un nou experiment)
Ustensile:
- 1 oală
- 1 bucată de tifon
- 1 strecurătoare
Mod de preparare:
Am avut ca inspirație câteva rețete mai vechi, care presupuneau încălzirea laptelui pe sobă. După 2-3 experimente, am văzut diferențe clare între momentul în care adaug lămâia – pentru a obține texturi mai cremoase sau mai sfărâmicioase. Eu o prefer pe cea cremoasă.
Laptele fiert/pasteurizat se pune la încălzit. Când începe să se încălzească, se adaugă sucul unei bucăți de lime sau de lămâie. Oala trebuie mișcată pentru a ajuta separarea brânzei de zer, fără să o amestecați. Laptele se lasă în continuare pe plită, până înainte de a da în clocot. Astfel, vom obține o textură cremoasă a brânzicii. Cealaltă variantă este să lăsăm laptele pe foc până fierbe, să adăugăm sucul de lămâie/lime și să mai fierbem 2-3 minute până se separă zerul. Astfel se obține o brânzică mai tare, mai sfărâmicioasă.
Între timp, pregătim o strecurătoare deasă, acoperită cu o bucată mare de tifon, sau mai multe bucăți înguste. Acestea vor urma a se strânge în jurul brânzicii. Turnăm laptele brânzit în strecurătoarea acoperită cu tifon și strângem brânzica. Legăm tifonul și lăsăm la scurs. Eu o folosesc imediat după preparare și răcire, cam la 45 de minute după ce e gata, și ajut puțin scurgerea. Se poate lăsa însă la scurs și o oră-două.
Se păstrează în frigider și se consumă într-o zi două cu poftă.
Poftă bună!
0 Comentarii
Confirmări/Notificări