Călătoriile sunt experiențe fantastice care îi ajută pe cei mici (și pe cei mari) să înțeleagă atât de multe despre lumea care îi înconjoară! Însă ele reprezintă și un factor de stres, de provocare, de înfruntare a temerilor, de acomodare la situații neașteptate, un pic mai mult ca în viața de zi cu zi, de la noi de acasă. O călătorie e ca un soi de viață concentrată. Deși noi plecăm cu cei mici încă din primele lor luni de viață, sunt mulți părinți care preferă să aștepte până copilul devine un strop mai independent.
Schimbarea de rutină și de peisaj are, de multe ori, impact asupra noastră, a adulților, darămite asupra lor! Dacă mai adăugăm și un fus orar cu o diferență uriașă și un somn prost în seara dinainte, vă dați seama ce zile palpitante vă așteaptă. De asta, cred că e esențial să le oferim timp și spațiu micuților să se pregătească de plecare, mai ales atunci când situația ne permite.
Bun, ziceți, dar ce putem face ca această trecere din mediul nostru confortabil într-unul total necunoscut să fie cât mai lină?
Cuprins
18 idei de activități pentru a le face copiilor acomodarea mai ușoară
Noi începem cu mult timp înainte de plecare să le spunem celor mici lucruri despre călătoria noastră. Odată ce am ales următoarea destinație, deja le facem cunoștință. Vrem să se împrietenească cu ea cât mai repede, să simtă că fac parte din poveste și din procesul de luare a deciziilor. Le oferim un context, gen: “Mergem în locul X, putem vizita plaje, putem alerga în parcuri, putem să ne cățărăm pe un vulcan, putem vizita muzee de copii sau participa la ateliere creative. Vouă ce v-ar plăcea mai mult din toate astea?”
1. Lăsați copiii să ia parte la procesul de luare a deciziilor
Sigur că nu le putem pasa lor responsabilitatea de a alege ce să facem la destinație, pentru că oricât de pasionați ar fi și ei de călătorit și de cunoscut lumea, pur și simplu, cunoștințele limitate și capacitatea absolut admirabilă de a vedea lumea numai și numai prin ochii lor, nu îi lasă să pună lucrurile în perspectivă. Încă.
Ce putem face?
Putem să distribuim pe zile acele activități pe care ei le iubesc. Astfel, vor avea ceva spre care să se uite cu bucurie în fiecare zi și vor accepta mai ușor și vizitele mai plictisitoare sau activitățile care îi bucură doar pe părinți. Căci eu sunt de părere că nu trebuie să renunțăm la lucrurile care ne bucură pe noi, ci doar să găsim un echilibru între ce e pentru noi și ce e pentru ei; să jonglăm cu activitățile pentru întreaga familie.
Un exemplu concret: într-una din zile puteți vizita un muzeu pentru copii/un parc tematic și apoi un muzeu de adulți sau expoziție – care, bineînțeles, poate fi interesant și pentru cei mici, dar în mod sigur nu va fi highlight-ul zilei pentru ei. Noi preferăm să începem cu activitatea pentru ei, așa vor fi gata încărcați cu energie și răbdare pentru activitatea de adulți, sau chiar pot trage un pui de somn în sistem, dacă e cazul. Și, desigur, să alegem și activități care ne bucură în egală măsură.
2. Le citim cărți despre călătorii
Cărțile fac parte negreșit din ritualul noastru zilnic. Identificarea cu personaje care călătoresc, explorează, descoperă, îi poate ajuta pe cei mici să își depășească propriile temeri și vă poate lansa pe un câmp de discuții interesant, unde puteți răspunde curiozităților copiilor. Cu recomandări revin, curând, în detaliu, într-un nou articol.
3. Jocuri de rol despre călătoria cu avioane/vapoare/mașini/rulote sau ce mai vreți voi
E deja unul dintre jocurile noastre preferate, să printăm bilete de avion, etichete pentru bagaje, să scoatem trolerele mici și să ne prefacem că suntem într-un aeroport. Iar atunci când nu vrem să fim noi personajele principale, omuleții noștri de jucărie vor fi foarte fericiți să se urce în avioane și să le construim un aeroport pe cinste. Cu această ocazie îi putem pregăti și pentru procedurile din aeroport, când trebuie să trecem prin porțile (magnetice) sau alte asemenea, mai ales că este un scurt moment în care copiii sunt separați de părinți, printre oameni necunoscuți. Astfel de jocuri puteți iniția și atunci când călătoriți cu alte mijloace de transport, cu atât mai mult când nu este unul folosit frecvent.
4. Conștientizarea distanței
Folosim globul pământesc foarte des, hărți, calcule, desene și distanțe. Ce e drept, când zburăm cu avionul până și nouă ne e greu să conștientizăm cât de departe ajungem, așa că pentru cei mici, cât mai multe repere vizuale vor fi de folos pentru a-și face o idee despre ce înseamnă distanțele respective. Harta este super utilă și mai apoi în avion, pentru a urmări exact pe unde suntem și pentru a desena tot felul elemente pe ea. Eu oricum obișnuiesc să le printez câteva hărți cu locul în care mergem și câteva fotografii cu păsările/animalele locului, pe care și le păstrează într-o mică mapă, bună de băgat în bagaj. Dacă în locurile pe care le vizităm primim și materiale vizuale, copiii sunt foarte bucuroși să ne fie ghizi.
5. Acomodarea la cultura țării în care mergem
Câteva idei înainte de plecare:
- Gătim ceva din bucătăria locală a țării pe care o vizităm – de exemplu, acest orez lipicios cu mango dacă plecăm spre Thailanda
- Citim povești despre cultura locului
- Ascultăm muzică tradițională, dansăm
- Citim despre locuri și ne imaginăm cum își petrec zilele copiii care locuiesc acolo; o carte foarte faină și dragă nouă care povestește despre cum arată zilele copiilor din alte părți ale globului este Copiii Lumii, de la editura Cartemma.
- Vorbim despre obiceiurile diferite de ale noastre și alte reguli locale (de exemplu, a intra desculț în lăcașurile de cult, cazări sau chiar în unele magazine în Asia)
6. Imagini și filmulețe
Activitate recomandată mai ales pentru experiențe pe care nu le-au mai avut sau pentru elemente de faună și floră pe care nu le cunosc. Multe dintre ele le printăm și le adăugăm în mapele de care vă povesteam mai sus.
7. Lăsați-i să își facă singuri un bagaj al lor
Lăsați-i să se bucure de tot procesul, sigur, ghidați de voi: alegerea și împachetarea hainelor, alegerea jucăriilor și cărților împreună. Un Trunki sau un rucsac atractiv sunt perfecte pentru început. Faceți o listă cu lucrurile strict necesare și cu unele opționale (unde ei pot hotărî o parte). Luați cu voi lista în călătorie, vă poate fi de ajutor și la repack (bine, când vă mutați de multe ori la destinație, probabil vă veți baza pe noroc, ca și noi, că nu uitați nimic).
8. Discutarea altor schimbări majore, mai ales a excepțiilor
Un astfel de exemplu, ar fi faptul că noi folosim scaune rear-facing acasă, pentru ambii copii. De multe ori, în călătorii în destinații mai exotice, mai ales pentru puiul C. (4 ani jumate), abia găsim de închiriat scaun ff. Așa că îi explicăm dinainte că se poate ca în acea țară să nu poată sta în scaun ca acasă, dar că e în siguranță și că va reveni la scaunul lui când ne întoarcem.
9. Câteva cuvinte în limba respectivă
Nu vă spun ce dulce era puiul D. anul trecut în Thailanda, când prin repertoriul lui de cuvinte de la 1 an și jumătate, rostea convingător “Sa-wa-dee-krap”. În plus, pentru ei e super fain să înțeleagă măcar câteva cuvinte din limba locală și cât de diferite sunt limbile pe care le vorbesc oamenii.
10. Păstrați cât mai multe dintre rutinele voastre atunci când plecați
De exemplu, puteți avea dimineața o rutină drăguță, de a face câteva mișcări de yoga și dezmorțire înainte de micul dejun. Sau seara, băița caldă și povestea dinainte de culcare. Sau un video-call odată la câteva zile, pentru a-i vedea pe cei dragi de acasă. Un exercițiu de recunoștință la lumina lunii sau o poezie care îi face să râdă, atunci când le e dor de vreo jucărie de acasă.
11. Luați cu voi două-trei obiecte de confort
Plușul preferat, cartea care îi liniștește, cântecul care le place într-o boxă mică și amuzantă. Elemente de confort, care să completeze bucuria de a fi în brațele mamei și ale tatălui.
12. Pregătiți-i cu detalii pentru drum
Ceea ce pentru noi e predictibil și plictisitor, pentru ei este fascinant și un izvor de întrebări. Mai ales atunci când urmează să plecați cu noaptea în cap, povestiți-le dinainte, iar și iar, că îi veți lua voi din pat și îi veți pune în mașină, că apoi vă veți muta în avion, unde pot să mai tragă un pui de somn, dacă simt nevoia, că veți ajunge acolo și va fi tot zi/noapte, după caz.
13. Adăugați cuvinte colorate care induc experiențe senzoriale în descrierile voastre
Puneți accent pe lucrurile care le vor plăcea mult de tot și pe cele pe care știți că s-ar putea să nu le placă. Astfel, vor privi cu entuziasm călătoria și cu gândul că, chiar dacă vor fi și lucruri pe care nu le preferă, vor fi tot timpul în siguranță alături de voi.
14. Învățați-i cum să procedeze în cazul în care v-au pierdut din câmpul vizual
Știu, ne gândim că nu ni se poate întâmpla niciodată nouă, dar acesta e unul dintre primele lucruri de pe lista “ce să îi învăț pe copiii mei”.
15. Faceți un altfel de calendar de Advent
Puiul C. știe în fiecare dimineață câte zile au mai rămas până plecăm. Mă fascinează. Le place așa de mult numărătoarea inversă, încât le ofer fiecare ocazie să o facă: Crăciun, ziua lor, călătorii, ziua României.
16. Acomodarea treptată la fusul orar
Dacă diferența de fus orar este mare, cu câteva nopți înainte să plecăm de acasă alterăm un picuț programul, pentru a ne fi mai ușor pe parcurs. Pentru zborurile înspre est, preferăm zborurile peste noapte, pentru cele înspre vest, preferăm zborurile foarte de dimineață.
17. Activități pentru a face drumul mai distractiv
Pentru mai multă inspirație, verificați lista mea de sugestii de activități pentru avion, pentru road trips și ce cărți luăm cu noi în mașină sau avion. Nu uitați să vă aprovizionați și cu gustări sănătoase.
18. Răspundeți cu răbdare și relaxați-vă
Indiferent cât de lung este lanțul de de-ce-uri, de câte ori ați mai auzit acea întrebare sau de câte ori ați fost întrebați când ajungeți la destinație. În afară de satisfacerea curiozității, reasigurarea îi face pe cei mici să se simtă în siguranță.
Și nu uitați, fiți relaxați, pentru că cei mici ne preiau starea, ceea ce uneori nu e de dorit, dar alteori, poate fi singura salvare.
Voi ce trucuri folosiți pentru a face lucrurile mai ușoare atunci când plecați la drum?
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
0 Comentarii