Aceste pișcoturi delicioase (ladyfingers) sunt absolut delicioase și nici nu au nevoie de zahăr. Noi le facem în mod special pentru cei mici, atunci când avem în plan tiramisu pentru adulți. Sigur că trebuie să vin rapid cu o idee și de tiramisu pentru copii (cu carob sau cu fructe de pădure), pe care îl prepar conștiincioasă de la zero.
Îmi place foarte tare această rețetă, pentru că e super rapidă și ușor de preparat. Pișcoturile se și răcesc repede, iar de cele mai multe ori, deși pe majoritatea le punem la tiramisu, ne rămân și câteva de ronțăit. Trebuie să știți însă că pișcoturile de casă proaspete sunt diferite de cele din magazin – ușor spongioase și moi în interior, un pic crocante la exterior. Fiind așa de delicate, lăsate la aer, se întăresc din ce în ce mai mult în câteva ore. Rezultatul cel mai bun pentru rețete cu pișcoturi însiropate îl aveți, totuși, dacă le faceți cu o zi înainte. Eu nu am planificat niciodată chiar așa de bine :)).
Cuprins
Tips & tricks
- Pentru pișcoturi delicioase folosiți ouă de casă, sau dacă nu aveți, ouă ecologice. Eu am folosit 4 ouă și un albuș care mi-au ajuns pentru o caserolă de tiramisu și 4 pișcoturi de ronțăit. Aveți nevoie și de făină, amidon și pulbere de vanilie.
- Ingredientul “secret” este aerul din albușuri, care face pișcoturile aerate și ușor casante.
- Opțional, puteți folosi și zahăr, dacă le faceți pentru adulți. Nu aș recomanda mai mult de două linguri de zahăr brut, totuși. Ele ies foarte bune și simple pentru deserturile de copii sau, pur și simplu, pentru o gustare acasă sau pe drum.
- Albușurile trebuie mixate energic până se umflă tare și devin o bezea albicioasă care nu se desprinde de mixer – adică face vârfuri țepene, nu cade din castron dacă îl întoarcem cu susul în jos. Gălbenușurile se spumează și ele intens, până devin o cremă aerată și umflată.
Cum putem folosi pișcoturile – idei de rețete
- merg de minune la ceai și cafea
- sunt o gustare ușor de împachetat și consumat
- tiramisu clasic
- tiramisu de copii – cu carob
- tiramisu de copii – cu fructe de pădure
- eclere din pișcoturi
- torturi cu pișcoturi
- înghețată tiramisu (cu oricare din cele trei variante de mai sus)
Da, bineînțeles, voi reveni cu rețete pentru fiecare în parte. E păcat să nu ajungă pe toate mesele :D.
Ingrediente
- 4 ouă și 1 albuș
- 60g de făină
- 60g de amidon
- pulbere de vanilie/păstaie de vanilie
Ustensile
- pos cu dui; dacă nu aveți, puteți folosi o pungă tăiată în vârf
- tavă de cuptor
- hârtie de copt
- spatulă
Mod de preparare
- Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius;
- Separăm albușurile de gălbenușuri și spumăm bine de tot albușurile, până când compoziția nu cade din castron, atunci când îl ținem invers;
- Spumăm galbenușurile cu un praf de vanilie/miez de păstaie de vanilie;
- Adăugăm compoziția de gălbenușuri peste albușuri;
- Apoi, adăugăm făina și amidonul și le încorporăm ușor, cu o spatulă, cu atenție pentru a lăsa compoziția cât mai spumoasă;
- Turnăm compoziția într-un pos cu capăt rotund, mare și modelăm pișcoturile, mari de 12-14cm, la distanță între ele, pe tava acoperită cu hârtie de copt;
- Se lasă la cuptor timp de 13-14 minute; în funcție de cât de mari le faceți, adaptați timpul de coacere.
Nouă ne plac tare mult și mă bucur că cei mici pot avea parte de tiramisu pe care și-l doresc, fără să fac vreun compromis la alimentele pe care vreau să le ofer. Sper să vă placă!
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
0 Comentarii