20+ de super activități pentru copii de Ziua României

Activități pentru cei mici, Parenting

Anul trecut am avut o inițiativă foarte faină, care a prins de minune la copii și ne-a făcut și pe noi să ne mai amintim de părțile alea puțin da’ bune ale faptului că suntem români. Dincolo de lucrurile neplăcute care se tot întâmplă prin România, cred că e foarte important să le oferim celor mici sentimentul de apartenență la o familie extinsă, la o comunitate, la rădăcini și la o identitate profundă.

Lunile de toamnă târzie și de început de iarnă ne inspiră să fim super creativi, deoarece petrecem o idee mai mult timp cu năsucurile la casele noastre. Și pentru că începem chiar din prima zi de decembrie activitățile tematice de iarnă cu tot ce înseamnă ea (zăpezi, sărbătoare, Moș Nicolae, solstițiul de iarnă, Moș Crăciun și trecerea într-un nou an), la final de noiembrie ne distrăm cu activități despre cum să ne cunoaștem mai bine țara.

Cum le explicăm celor mici ce înseamnă Ziua Națională

Mie îmi place tare mult să le traduc copiilor lucrurile despre care povestesc oamenii mari. De cele mai multe ori, le inventez o poveste, în termenii pe care ei îi cunosc, ca să le trezesc interesul.

  • Noi considerăm Ziua Națională a României exact ca pe o zi de naștere din familie. Poate nu îi facem chiar un tort (deși nu ar fi o idee rea), însă îi cântăm “Mulți ani trăiască”, cântăm melodia ei preferată (imnul), umflăm baloane și mergem la paradă să fluturăm steaguri (anul ăsta rămânem doar cu fluturatul).
  • Cei mici știu că România este țară noastră de origine, indiferent că baza noastră pe termen lung va rămâne aici sau nu. De fiecare dată când plecăm într-o călătorie lungă, ei știu că aici s-au născut, aici este acasă și că, la un moment dat, ne vom întoarce.
  • Copiii noștri știu că mai demult nu exista o țară cu acest nume, ci doar că strămoșii oamenilor care locuiesc azi aici trăiau pe acest teritoriu. Ba chiar, la un moment dat, o parte din aceste pământuri se numeau, foarte amuzant, ca una din mașinile pe care le recunoaștem pe stradă: Dacia (pun pariu că niciunul dintre voi nu a scăpat fără jocul ăsta). Copiii știu și câte ceva despre daci și romani și despre faptul că, la un moment dat, mai multe pământuri s-au unit sub același nume, pe care îl folosim și azi – România.

Activități de 1 decembrie

Noi începem aceste activități cu 10 zile înainte de ziua de 1 decembrie, dar voi puteți alege să faceți doar într-una din zile sau pe parcursul săptămânii dinainte de Ziua Națională a României sau, pur și simplu, când aveți chef. Încercăm să implicăm toate simțurile în aceste activități de joacă, cpotrivite atât pentru copiii foarte mici (1-3 ani), cât și pentru cei mai mari, unde putem intra mult mai în detaliu cu poveștile și care pot fi și mult mai independenți în pregătirea activităților. Pentru unele zile am pregătit chiar câte două activități, una de outdoor și una de indoor și, bineînțeles, ne adaptăm din aproape în aproape la vremea de afară. Vă las aici lista noastră de activități pe care le-am făcut anul trecut și, o parte mai noi, pentru care încă nu am poze, plănuite pentru zilele acestea.

1. Vizită la Muzeul Satului – 21 noiembrie

Pentru prima activitate de anul acesta, noi ne-am planificat o vizită la Muzeul Satului. Ne încântă să privim căsuțele, morile de vânt, bisericile, să ne imaginăm cum trăiau oamenii mai demult în ele, să privim înăuntru, măcar pe geam când nu se poate altfel și să citim tot felul de ciudățenii despre viața din trecut. Dacă nu aveți în oraș sau în apropiere un astfel de muzeu, puteți să vă uitați pe un album cu imagini cu case și gospodării din diferite regiuni ale României sau chiar să mergeți în vreun sat din jurul localității în care trăiți, pentru a observa cum trăiesc oamenii acolo, ce fel de construcții sunt, ce obiceiuri se păstrează în zonă și așa mai departe.

2. Geografia României – puzzle cu România, forma țării noastră și localizare pe glob – 22 noiembrie

Noi avem vreo trei puzzle-uri cu România momentan, așa că ne distrăm cu măcar unul dintre ele. Preferatul nostru este acesta, cu 44 de piese mari, ce conține și diverse simboluri din regiunile României. Am vorbit despre forma de pește a țării noastre, am găsit-o pe globul pământesc, pe harta Europei, și ne-am jucat cu contururi și culori pe foaie de calc.

Puiul C. zice că a desenat o România cu multă plajă, iar puiul D. a preferat să o deseneze un pic mai abstract.

3. Imnul și muzica românească – 23 noiembrie

Am ascultat imnul național în multiple variante, preferata noastră rămânând cea de la Corul Madrigal. Deși cred că mult mai potrivite sunt imnurile scrise în tonalitate majoră, cu vibe pozitiv și valorificare a rădăcinilor, trebuie să recunosc că e foarte plăcut să simți fiecare cuvânt din “Deșteaptă-te, române”, poem scris pentru total alte vremuri, însă, of, cât de actual! Ca bonus, am vorbit un pic și despre alte imnuri scrise în tonalitate minoră, am ascultat compozitori români, mai ales varianta asta de Rapsodia Română, apoi am trecut la piese cântate de Maria Tănase, chiar hore și sârbe așa că am avut și o mică petrecere la care copiii s-au distrat pe cinste. Anul acesta ne-am propus ca cei mici să reluăm povestea imnului și să îi ajutăm pe cei mici să învețe un cântec românesc foarte simplu la unul dintre instrumentele muzicale (probabil pian și clopotei muzicali), probabil Melc Melc Codobelc.

4. Steagul și simbolurile României – 24 noiembrie

Anul trecut am avut un mic incident pe parcursul acestei activități, așa că vă pot sfătui cum să nu încercați să faceți un steag: nu folosiți cuțitul ca să desfaceți capacul lipiciului lichid pentru a lipi bucățile de hârtie creponată pe carton.

În altă ordine de idei, tricolorul actual datează din 1848, și este un simbol al libertății. Culorile sale simbolizează: roșu: sângele vărsat în lupte (sau în timp ce faci steaguri); pasiunea, acțiunea; galben: holdele de grâu; bogăția, virtutea; albastru: aerul; loialitatea, adevărul. Am colorat împreună, am lipit abțibilduri cu steaguri, am discutat despre steaguri asemănătoare cu cel al țării noastre: Andorra, Ciad, Republica Moldova.

Pe lângă steaguri, anul acesta vreau să le prezint stema României, să o scot la imprimantă pentru ei, să o coloreze și să confecționăm un steag al dacilor, cu lupul.

Stema României alb-negru

5. Galeria Națională de Artă și pictură acasă – 25 noiembrie

Muzeele sunt întotdeauna un punct bun de plecare în discuțiile noastre. Acum câteva săptămâni am vizitat împreună Galeria Europeanpă de Artă, iar zilele acestea vom merge să descoperim și colecția de operele naționale din Muzeul Național de Artă. Pentru acasă am pregătit o seară de pictat liber, în care voi încuraja copiii să povestească prin desen ce le place lor la România și poate ne vom inspira dintr-un tablou care le-a plăcut la muzeu ca temă pentru una dintre picturile lor.

6. Vot și educație civică – 26 noiembrie

Anul trecut, am fost dimineața cu toții la vot, cu copiii în cabină și am vrut să reproducem un pic din ce înseamnă această acțiune. Ajunși acasă, am făcut buletine de vot cu opțiuni ușor de înțeles pentru cei mici, o urnă de vot dintr-o cutie mai veche și, bineînțeles, ne-am distrat cu ștampilele cu animale, bine înmuiate în tuș. Cel mai mic membru al familiei nu a vrut să se deplaseze, așa că ne-am dus la el cu urna mobilă, pentru a nu-și întrerupe jocul cu animalele, însă nu s-a putut hotărî și și-a anulat votul.

Tot la acest capitol, puteți să faceți și o activitate cu bănuți, mai ales dacă aveți și monede vechi românești.

Anul acesta, ne vom juca din nou de-a votul, ca să ne pregătim pentru perioada următoare. Avem și un set nou de ștampile, de la Melissa&Doug.

7. Despre limba română, poezii și povești românești – 27 noiembrie

Astăzi am povestit despre limba română și un pic despre limba dacă. Ne-am cuibărit pe canapea cu un morman de cărți scrise de autori români și am citit mult și bine. Printre preferatele copiilor se află și Cartea cu Apolodor a lui Gellu Naum, dar și A doua carte cu Apolodor, pe care le citim mereu amuzați. Ne place mult și această carte cu poezii de la autori români, Poezii din copilărie, cu ocazia asta le fac și cunoștință cu literatura clasică. Așa că vă las cu o poezie, în temă să fie: “Am o casă printre ramuri, Am un sat întreg de neamuri, Am un codru, o cîmpie, Am un grai ce-mi place mie. Am un plai ca din poveste, Altul mai frumos nu este, El mi-i drag pînă la stele Şi pîn’dincolo de ele!” (“Am un plai ca din poveste”, Grigore Vier)

8. Rețete tradiționale (activități care implică gustul, mirosul) – 28 noiembrie

Pe 28 noiembrie ne gândim să ne răsfățăm papilele cu măcar o rețetă tradițională. Deși nu suntem siguri că vom fi acasă, sigur vom găsi acolo unde suntem papanași, unul dintre deserturile noastre preferate. Aici găsiți și rețeta de papanași la cuptor, cu același gust nemaipomenit, dar fără pic de prăjeală. Iar pe seară, mi-ar plăcea să ne lămurim totuși și cu dansurile românești, așa că poate dăm și o mică petrecere. Copiii sunt în extaz de fiecare dată când dansăm în sufragerie.

9. Istorie și construcții străvechi – 29 noiembrie

În această zi, am purtat o discuție pe cinste despre rădăcinile noastre, despre daci și romani și despre cum își petreceau timpul într-o zi normală. Găsesc potrivită și o vizită la un castel sau chiar la ruine antice, dacă aveți în preajmă. Noi ne-am pus în plan să vizităm și un palat sau o altă construcție veche, însă nu știm încă pe unde ne va găsi ziua de 29 noiembrie. Ce cultivau, ce cântau, cum se îmbrăcau, cum vorbeau, dar, mai ales, cum construiau, pentru că asta e ceva palpabil. Am putut să reproducem și noi un soi de Sarmizegetusa Regia și de Colosseum. Am folosit setul Kapla pentru bazele proiectului nostru și în fotografii vedeți ce ne-a ieșit. Ele au fost demolate apoi cu bucurie de demolatorul șef, zis și puiul D.

Anul acesta sperăm să facem mai multe construcții simpatice, mai ales că acum nu mai avem demolatori. Ne-am gândit chiar și la o variantă de Coloana Infinitului sau Masa Tăcerii. Revin pe parcurs cu detalii, desigur.

10. Muzeul țăranului român 30 noiembrie – tradiții și obiceiuri

Anul trecut am vorbit despre regiunile României, am învățat despre ce ne diferențiază și ce ne-a unit, în 1918. Am reprodus câteva modele tradiționale din diferite zone (Moldova, Oltenia, Transilvania). Planul inițial era să îl învăț pe puiul C. cum să le coasă, dar cum mâna mea mai avea de îndurat o vreme până să revină la forma inițială, am preferat să le pictăm. Apoi am vorbit despre tradiții românești, mai ales despre cele din sezonul de iarnă, ocazie cu care am pus grâu la încolțit toți 4 și ne-am plimbat pe la Târgul de Crăciun.

Anul acesta sper să și meșterim câteva obiecte tradiționale, voi veni cu update-uri, îndată ce modelăm ceva frumos.

Ce facem chiar de 1 decembrie

De obicei, ne-am distrat la paradă și am făcut o petrecere în familie. Pe seară, nimic nu e mai potrivit decât o plimbare – mai ales că nu trebuie să mergi foarte departe ca să înveți lecții minunate. Uneori, strada ta, cartierul tău, parcul de lângă casă sunt locurile care te îndeamnă să afli mai mult despre trecut, mai trist sau mai vesel, așa cum a fost, despre viitor și cum ar putea el să arate. La plimbare pe lângă focul etern din Parcul Carol, am povestit despre istoria recentă a României, despre motivele pentru care se ceartă țările între ele pe pământuri, așa cum se ceartă și copiii pe jucării, despre armată și rolul ei, despre monumente și despre cum ne aducem aminte de cei cărora le datorăm astăzi libertatea, poate un pic prea rar, în loc să fim mereu mândri că ne numim români.

Anul acesta plănuim o scurtă escapadă, așa că ne vom adapta la fața locului, dar știm siguri că vom scoate steagurile la lumină, vom pune muzică frumoasă și îi vom cânta “La mulți ani!” României.


Alte idei de activități

  • Dansuri tradiționale, sigur cei mici se vor distra să faceți o horă sau să danseze o brașoveancă;
  • Haine populare – pentru copiii mai mari puteți încerca să coaseți un model tradițional, noi ne-am limitat momentan la pictat/desenat astfel de modele;
  • Activități cu oameni faimoși din România și ce au creat ei, inclusic activități despre avioane (Henri Coandă) și stilouri (Petrache Poenaru);
  • O vizită la un monument al Eroilor, cum e cel cu focul veșnic din Parcul Carol;
  • O vizită într-un loc special din natură, o formațiune specifică țării noastre, precum Vulcanii Noroioși;
  • Crafts pentru cei mici – vom reveni cu idei zilele astea.

Și pentru că mai avem încă o săptămână întreagă de toamnă calendaristică și chiar o lună de toamnă astronomică, vă las câteva idei pentru alte tipuri de activități:


Pe toți cei care își iubesc țara îi leagă un fir invizibil. Lăsați copiii să își cunoască rădăcinile, să simtă că fac parte din ceva special, să se bucure de sentimentul de recunoștință și apartenență. Poate încă mai e o umbră de speranță.

Până una alta, stay tuned! Urmează multă distracție cu activitățile de iarnă și Crăciun!

La mulți ani, Români!


*Featured image: @DavidRockDesign/Pixabay

*Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. 1 decembrie românesc – Livada cu Bucurii - […] acest articol am preluat … tot conținutul de pe https://www.momadica.ro/20-de-super-activitati-pentru-copii-de-ziua-romaniei/ despre idei de activități cu copiii de Ziua Națională…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *