Yuhuuu! Am descoperit papanașii perfecți, niște gogoși umflate și savuroase, care se pregătesc în 5 minute, iar în jumătate de oră îi veți avea copți și fragezi pe masă, desfăcându-se în șiraguri de aluat pufos.
Nu știu care sunt papanașii copilăriei voastre. Ai mei, de exemplu, sunt cei prăjiți, cu smântână și cu dulceață de fructe de pădure sau vișine, care s-ar încadra chiar la capitolul rețete tradiționale românești Știu că în alte zone ale țării, se mănâncă papanași fierți sau gomboți, care își au originea în Ungaria și Austria.
De mult visam la papanași pe care să îi pot face în casă și să îi împart din toată inima cu cei mici, însă nu mi-am făcut timp să experimentez mai mult. Anul trecut, am făcut o încercare timidă de papanași la tavă, cu gustul între papanașii moldovenești și cei ardelenești.
Aseară, în schimb, am gătit niște papanași care chiar sunt copiile fidele ale celor prăjiți, doar fără partea nesănătoasă. Sper să vă placă și vouă la fel de mult!
Ingrediente (pentru aprox. 12 papanași micuți)
- 450g brânză sfărâmicioasă de vacă
- 4 ouă
- 8 linguri generoase de făină (data viitoare o voi și cântări :)) )
- 2 linguri de griș
- 20g de unt
- un vârf de cuțit de praf de copt bio//bicarbonat de sodiu alimentar cu un strop de suc lămâie pentru activare
Ustensile
- blender
- lingură de lemn
- o formă de biscuite rotundă
- hârtie de copt
Mod de preparare
- Cuptorul se preîncălzește la 220 de grade Celsius;
- Brânza de vaci se amestecă cu ouăle și se mixează puternic câteva secunde, până devine un amestec cremos;
- Se adaugă făina și grișul și se încorporează cu lingura de lemn;
- Textura trebuie să fie suficient de fermă încât să stea în tavă în forma dorită, ușor cremoasă; aluatul se modelează ușor și nu se dezintegrează;
- Se tapetează tava cu hârtie de copt;
- Se așază forma de biscuite rotund pe care o umplem cu aluat pe hârtia de copt, fiecare papanaș având cam 2cm înălțime; puteți să faceți formele și ca papanașii clasici, cu gaură în mijloc și separat câteva biluțe;
- se vor umfla un pic, așa că păstrați distanța regulamentară (așa cum ne-am obișnuit) și între papanași;
- se pune un vârf de cuțit de unt pe fiecare dintre papanași;
- se lasă la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, până sunt ușor rumeni – aurii și bine crescuți;
- dacă îi doriți ca fel principal, îi puteți umple cu atâtea minunății, încât nici nu știu cu ce să încep. Puteți să îi mâncați cu pesto de busuioc, cu roșii uscate și cremă de brânză, cu avocado, cu ton, cu cremă de brânză și mărar sau în varianta clasică;
- dacă îi folosiți ca desert, gustare sau chiar mic dejun, îi puteți umple cu smântână la mijloc și dulceață deasupra/fructe înnăbușite sau coapte pentru copii, cu smântână și cremă de ciocolată/carob de casă, cu cremă de vanilie și cremă de ciocolată/carob de casă, cu înghețată de casă sau pur și simplu cu fructe;
Tips & tricks
- Foarte importantă este calitatea brânzei și granulația sa. Ca textura să iasă cât mai asemănătoare cu papanașii prăjiți, brânza de vaci trebuie să fie sfărmicioasă, uscată și proaspătă.
- Pentru că este o rețetă rapidă, fără drojdie, este, momentan, singura rețetă de la mine de pe blog care face trimitere la bicarbonatul de sodiu alimentar sau praful de copt (care este bicarbonat de sodiu cu cremă de tartar și enzime). El nu este așa bau-bau, dar este de preferat să îl folosiți rar și în cantități mici, din cauza conținutului ridicat de sodiu (asemenea clorurii de sodiu, numită și sare 🙂 ).
Acești papanași la cuptor sunt atât de pufoși, cu crustă subțire și ușor rumenă și un gust dulceag de brânză.
Poftă bunăăăă!
0 Comentarii